Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Η λίμνη Αμβρακία κινδυνεύει


Ένα βίντεο ντοκουμέντο για τη λίμνη Αμβρακία βρήκαμε στο Youtube το οποίο ανέβασε ο/η χρήστης athinaab. Όπως βλέπετε και εσείς, η λίμνη έχει αφεθεί στην εγκατάλειψη και τη κρατική αδιαφορία. Στις πληροφορίες του βίντεο αναγράφονται τα εξής:
Η λίμνη Αμβρακία (Λιμναία, Λίμνη Στάνου ή Βάλτος) βρίσκεται περίπου 1.000 m ΒΔ της λίμνης Οζερού και σχηματίζεται στη θέση που χωρίζεται η τάφρος του Αγρινίου. Καλύπτει επιφάνεια 1.420 ha, έχει περίμετρο 3 km, μέγιστο μήκος 13,8 km, μέγιστο πλάτος 3,8 km και μέγιστο βάθος 40 m. Παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις στη στάθμη του νερού, που οφείλονται στον έντονο καρστικό χαρακτήρα όλης της περιοχής καθώς επίσης και στον υψηλό βαθμό εξάτμισης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα μορφολογικά χαρακτηριστικά έχουν αλλάξει σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια, λόγω της αποξήρανσης του βόρειου ρηχού τμήματος, εξαιτίας της ανομβρίας και της άρδευσης των γύρω περιοχών.
Σπουδαιότητα: Η μικροχλωριδική σύσταση της λίμνης Αμβρακίας φαίνεται πως είναι μοναδική. Πρόσφατα αναφέρθηκε η ύπαρξη 56 ειδών φυκών που δεν ήταν γνωστά στον ελληνικό χώρο. Εκτός από τα κοσμοπολίτικα είδη που συμμετέχουν στη σύσταση του φυτοπλαγκτού της λίμνης, βρέθηκαν και φύκη από τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη, την Αμερική καθώς επίσης και από τις τροπικές περιοχές. Οι δυτικές ακτές της λίμνης καλύπτονται από πυκνή φυσική βλάστηση (μακκία) και αποτελούν ένα πολύτιμο οικοσύστημα. H λίμνη είναι επίσης σημαντική από ορνιθολογική άποψη. Πράγματι, φαίνεται πως χρησιμοποιείται από αποδημητικά πουλιά (υδρόβια και παρυδάτια είδη). Η παρουσία μεγαλόσωμων απειλούμενων αρπακτικών είναι επίσης σημαντική.
H Λίμνη Αμβρακία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA 2000 [GR 2310007].Πρέπει να προστατευτεί αυτός ο σημαντικός υδροβιότοπος από τη ρύπανση,τα σκουπίδια,τις παράνομες αμμοληψίες...

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΗΛΑΔΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΕΝΑ... ΨΟΦΙΜΙ;
ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΙ ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΤΟ ΠΑΡΑΤΡΑΒΑΜΕ..

Ανώνυμος είπε...

Πηγαίναμε για ψάρεμα.
Υδάτινοι τάφροι γεμάτοι με μπουκάλια απο φυτοφάρμακα. Ειδικά παλαιότερα με τη καλλιέργεια καπνών.
Ποιμνιοστάσια δίπλα στις ακτές.

Αμμοληψίες έγιναν και το καλοκαιρι. Καμμία εξέλιξη στην αποκάλυψη των ενόχων.
Ευτυχώς υπάρχει ο υπόγειος ποταμός Ρίβιος που τροφοδοτεί περιοδικά την λίμνη με καθαρό νερό.

Δεν γνωρίζω να ξοδεύτηκε ευρώ για την οικολογική προστασία της από κατούνα,αμφιλοχία φυτείες.(μη συγχέουμε καθαρισμούς διαπλατύνσεις ρεμάτων τάφρων)για καθαρά αντιπλυμμηρικούς αρδευτικούς σκοπούς.
Κανείς δεν φώναξε ή κατήγγειλε συντοπίτη του ή περαστικό. για μόλυνση λίμνης.Αν υπάρχει να μας το πει.
Έτσι είναι ο Έλληνας τρώει πίνει και γλεντάει για το παρόν, δεν τον ενδιαφέρει το μέλλον, εκμεταλλεύεται για ίδιον όφελος το περιβάλον,προσποιείται πως δεν βλέπει παρανομίες που κάνει και ο ίδιος, ενώ κριτικάρει τους άλλους.

Για τους σημερινούς Έλληνες δεν υπήρχε ούτε θα υπάρξει εφαρμόσιμος ηθικός και άγραφος νόμος προστασίας της φύσης της χλωρίδας και της πανίδας. Όχι ότι οι παλαιότεροι ήταν καλύτεροι, αλλα αυτοί δεν είχαν στα χέρια τους τους τόσα όπλα καταστροφής της.

Ανώνυμος είπε...

ΑΙΣΧΟΣ!!

tse2100 είπε...

http://pandoiko-nero.blogspot.com/
ΑΣ ΤΟ ΞΑΝΑΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΑ
ΠΡΙΝ ΜΑΣ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΠΑΛΙ ΓΙΑ ΧΑΖΟΥΣ

Ανώνυμος είπε...

φιλε μου 2΄38 εισαι τρελος?τα πλαστικα δεν τα ειδες?δηλαδη αυτη η κινηση σε προσεβαλε?οταν ομωσ θα μωλυνθει θα λες τιποτα?επειδη ειμαι περιβαντολλογος σου λεω και οτι μονο απο το ψοφιμι προκαλουντε πολλα παραλογα που ουτε καν τα φανταζεσαι!!!

Ανώνυμος είπε...

Oi oikologoi poy einai.

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ είπε...

Σιγουρα δεν ειναι εικονα αυτη...
Αλλα δεστε και τις ακρες των εθνικων μας και επαρχιακων μας δρόμων ... ΤΙ ΣΚΟΥΠΙΔΟΜΑΝΙ ΕΧΟΥΝ... ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΓΙ'ΑΥΤΑ... ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙ ΚΑΤΙ ΓΙΑ ΑΥΤΑ...

Ανώνυμος είπε...

''α μορφολογικά χαρακτηριστικά έχουν αλλάξει σημαντικά κατά τα τελευταία χρόνια, λόγω της αποξήρανσης του βόρειου ρηχού τμήματος, εξαιτίας της ανομβρίας και της άρδευσης των γύρω περιοχών.''

καποιο ρολο στην αλλιωση της μορφολογιας της λιμνης πρεπει να εχει και το ορυχειο της KNAUG που βρισκεται επανω απο αυτη και περνει υλικα και πρωτη υλη για τον γυψο που κατασκευαζει.