Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

''Βγήκαν τα μαχαίρια'' για τη Διοικούσα Επιτροπή.


Του Δημήτρη Παπαδάκη

Έντονο παρασκήνιο και εκ διαμέτρου αντίθετες αντιδράσεις στον πανεπιστημιακό κόσμο του Αγρινίου προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Παιδείας ,πέντε μέρες πριν τις εκλογές, να διορίσει την Διοικούσα Επιτροπή του νεοϊδρυθέντος Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Μάλιστα το θέμα έχει πάρει μια διαφορετική διάσταση μετά την κυβερνητική αλλαγή στη χώρα μας. Ο πρόεδρος του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων αναπληρωτής Καθηγητής κ. Παναγιώτης Δημόπουλος απέστειλε επιστολή σχετική με το θέμα την περασμένη εβδομάδα στη νέα υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου.

Η επιστολή είναι προϊόν της ομόφωνης απόφασης της Γ.Σ. του Τμήματος Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.Πιο συγκεκριμένα στην επιστολή γίνεται εκτενής αναφορά στην υπάρχουσα κατάσταση των πανεπιστημιακών τμημάτων του Αγρινίου αναφορικά με τις υποδομές, την χρηματοδότηση αλλά και τα λειτουργικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Το πιο σημαντικό είναι πως οι άνθρωποι του τμήματος Διαχείρισης Φυσικών Πόρων ζητούν την ανάκληση της Υπουργικής Απόφασης διορισμού της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Επιπλέον επισημαίνουν πως για την πράξη διορισμού «εγείρονται σοβαρά ερωτηματικά ως προς τη νομιμότητά της καθώς δεν είναι σύμφωνη με το άρθρο 28 του ν. 2190/1994». Ακόμη ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση που γίνεται μέσω της επιστολής «να αναλάβει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων δεσμευτικά μέσω οδηγίας/κατεύθυνσης που θα προστεθεί στην Υπουργική Απόφαση διορισμού νέας Διοικούσας Επιτροπής, να προετοιμάσει σε χρονικό διάστημα 12 μηνών όλα όσα απαιτούνται για την οργάνωση και λειτουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας. Στο πλαίσιο η γενική συνέλευση του τμήματος Διαχείρισης Φυσικών Πόρων προτείνει «η 9μελής Διοικούσα Επιτροπή που θα αναλάβει χρέη Συγκλήτου του Ιδρύματος να βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων που θα αποτελέσει την ασφαλιστική δικλείδα δημιουργίας των βασικών διοικητικών και οικονομικών διαχειριστικών υποδομών». Τέλος στην επιστολή γίνεται η πρόταση «στη σύνθεση της νέας Διοικούσας Επιτροπής να μετέχουν τα αιρετά μέλη ΔΕΠ των Τμημάτων του νέου Πανεπιστημίου αφενός διότι θα μετείχαν αυτοδικαίως στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου και αφ’ ετέρου διότι διασφαλίζουν τη σύνδεση της Διοικούσας Επιτροπής με τα υφιστάμενα Τμήματα του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας».

Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που διατείνονται πως το θέμα με τη Διοικούσα Επιτροπή αποτελεί πεδίο ανταγωνισμού μεταξύ πανεπιστημιακών. Σε επίρρωση αυτού του συλλογισμού πολλοί κάνουν λόγο για ανθρώπους του πανεπιστημίου που αδυνατούν να «απεξαρτηθούν» από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, πράγμα που επιβεβαιώνεται για τους ίδιους, από το γεγονός ότι μερικοί δεν υπήρξαν ένθερμοι υποστηρικτές της αυτονόμησης του πανεπιστημίου. Από την άλλη ο κ. Παναγιώτης Κοντός, ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής, φέρεται να τηρεί στάση αναμονής, περιμένοντας να συναντήσει τη νέα υπουργό Παιδείας ώστε να την ενημερώσει για όλα τα ζητήματα που αφορούν το νεοϊδρυθέν πανεπιστήμιο. Ωστόσο πολλοί θεωρούν, στην περίπτωση που γίνουν αλλαγές στη διοικούσα επιτροπή, ως λύση για την θέση του πρόεδρου της επιτροπής τον Αγρινιώτη καθηγητή της Βυζαντινής Αρχαιολογίας κ. Αθανάσιο Παλιούρα (εξέλιξη που θα τον ενδιέφερε) αν και ο ίδιος φέρεται να μην ήταν ενήμερος όταν στα τέλη Σεπτεμβρίου η απόφαση του υπουργείου τον συμπεριελάμβανε ως μέλος της επιτροπής.

Η σύνθεση της επιτροπής δεν άλλαξε σημαντικά σε σχέση με την προσωρινή διοικούσα επιτροπή που είχε οριστεί την άνοιξη. Πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής παρέμεινε ο κ. Παναγιώτης Κοντός, γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Αξιοσημείωτη διαφορά σε σχέση με πριν είναι η συμμετοχή του Αγρινιώτη Καθηγητή Βυζαντινής Αρχαιολογίας κ. Αθανάσιου Παλιούρα. Εκτός από τον κ. Παλιούρα νέα μέλη της επιτροπής είναι ο κ. Καρβούνης Σωτήριος ως αντιπρόεδρος της επιτροπής, ο κ. Ηλίας Μαλάς που κατέλαβαν τις θέσεις της Μαρίας Θωμαδάκη, του κ. Συριόπουλου Κωνσταντίνου και του κ. Δημήτρη Γεωργακέλλου.

Πηγή : Εφημερίδα ''Πολιτεία Αιτωλών και Ακαρνάνων'' (http://e-politeia.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3151&Itemid=1)

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

να λυσουν τα οποια προβληματα εχουν οι πανεπιστημιακοι μεταξυ τους και να μην τρωγοντε μεταξυ τους.αυτο που εχει αμεση αξια για τον τοπο ειναι η δημιουργια του αυτονομου πανεπιστημιου και τιποτα αλλο.ας λειτουργησει με το καλο το πανεπιστημιο στο αγρινιο και ας ειναι ο προεδρος και απο το νευροκοπι...

Ανώνυμος είπε...

Ψάξτε τι συμβαίνει και στο Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών για το οποίο ξαναγράψατε. Δεν έχουν εγκριθεί οι συμβασιούχοι διδάσκοντες, η βιβλιοθήκη και η τεχνική υπηρεσία είναι κλειστά λόγω μη ύπαρξης προσωπικού από το καλοκαίρι και δεν υπάρχει σύνδεση στο Internet. Πρόγραμμα μαθημάτων δεν έχει βγει ακόμα. Και σε αυτό το τμήμα πληθαίνουν οι φωνές για καθυστέρηση ή και ματαίωση της αυτονόμησης από μέλη ΔΕΠ και φοιτητές ενώ έχει παγώσει η συζήτηση για μεταπτυχιακά, επαγγλεματικά διακαιώματα λόγω και της συγκεχυμένης κατάστασης που επικρατεί.

Ανώνυμος είπε...

ΒΑΛΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΣΑΣ!
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΡΑΓΚΟ ΓΙΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ!
ΟΤΙ ΕΓΙΝΕ ΕΓΙΝΕ, ΟΠΟΙΟΣ ΠΡΟΛΑΒΕ ΝΑ ΧΤΙΣΕΙ ,ΕΧΤΙΣΕ!Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ!
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΕΝΤΣ!

Ανώνυμος είπε...

Ο Δημοπουλος έχει δίκιο.
Δεν είναι θέμα προσκόλλησης στα Γιάννενα αλλά καθαρά πρακτικό ζήτημα
Μερικοί νομίζουν ένα πανεπιστήμιο είναι σαν ένα σχολείο: Βρίσκουμε ένα κτήριο και κάποιους καθηγητές να διδάσκουν τους φοιτητές.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι ένα ανεξάρτητο πανεπιστήμιο πρέπει να διαθέτει λογιστήριο, νομική υπηρεσία, επιτροπή ερευνών, τεχνική υπηρεσία, τυπογραφείο κ.α.
Τα υπάρχοντα τμήματα στο Αγρίνιο (τουλάχιστον τα 2 ) είναι αξιόλογα αλλά το μόνο που διαθέτουν είναι ένα ελλιπές κτήριο, ελάχιστους διοικητικούς υπαλλήλους και καθηγητές.
Είναι αυτονόητο ότι και σε καθεστώς ανεξαρτησίας χρειάζονται άμεση υποστήριξη από άλλο πανεπιστήμιο για να λειτουργούν αξιοπρεπώς (τουλάχιστον για 1-2 χρόνια).

Η απόφαση του Σπηλιωτόπουλου να ορίσει διοικούσα λίγες μέρες πριν τις εκλογές είναι φυσικά γελοία. Οι διοικούσε επιτροπές ακριβώς επειδή διορίζονται από τον υπουργό και λογοδοτούν σε αυτόν πρέπει να είναι από άτομα που εμπιστεύεται. Η διοικούσα θα αλλάξει άμεσα και αν τα μέλη της υπάρχουσας είχαν λίγη τσίπα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί ήδη (και ειδικά ο Παλιούρας που κάνει τον έκπληκτο).

Ανώνυμος είπε...

βρε παιδια θα μας παρουν το πανεπιστημιο μ αυτα που κανουν καποιοι απαραδεκτοι που παιζαν παιχνιδια με τον παλιουρα και τα γιαννενα για να πανε κοντρα στο ψαροχωρι. το πανεπιστηιμιο το χαμε κατοχυρωσει αλλα μιλησαν καποιοι που δεν ξερουν να μιλανε οταν πρεπει και ειπαν χωρις σκεψη για πανεπιστημιο στο αγρινιο οταν αυτο ειναι δεδομενο δυτικης ελλαδος και ηθελαν να εκτοπισουν και τον κοντο που ουτως η αλλως δεν παει κοντρα στο αγρινιο .λουστειτε τα τωρα με τα ακραια σας

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΜΑΣ ΛΕς ΒΡΕ ΝΟΥΜΕΡΟ 5.19 ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΔΙΚΙΟ Ο ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ?ΑΝ ΧΑΘΕΙ ΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΗΤΗΡΙΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΖΟΥΝΕ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΤΡΕΣ

Ανώνυμος είπε...

νουμερο εισαι εσυ φιλε μου και οχι ο 5:19!θες και πανεπιστημιο με 2 κτιρια και ενα φωτοτυπικο!χωριατη!εχεις παει να δεις κανενα πανεπιστημιο η πηγες μεχρι το πανεπιστημιο αγρινιου που εχει ονομα χαρις στα γιαννενα!η λυση ειναι μια πανεπιστημιο 'αγρινιου' τωρα με 8 σχολες απο το νεο ετος!σε ενα χρονο φτιαξτε πανεπιστημιουπολη αμα θελετε πανεπιστημιο και δεν θα σας φυγη που βασικα σας εχει φυγει!γιατι και μονο που θα παρει σχολες το μεσολογγι ειναι ηττα για σαςκαι τει και πανεπιστημια θα κανουν και καμοια ιατρικη και μετα θα σας δω αν μιλατε!τι μαλακιες ειναι αυτα με τις διοικουσες επιτρωπες?πρυτανης κατευθειαν!ακου διοικουσα επιτρωπη!στον πρυτανη θα ακουμε πιεση ενω τωρα θα μας λενε οχι απο δω οχι απο εκει!τωρα θα μου πειτε οτι οι καθηγητες δεν θελουν το καλο μας!αλλα ο πρυτανης θα τις τρωει αν δεν πανε καλα!αν δεν περνανε τα ετηματα μας θα τον κλεινουμε στο αμφιθεατρο με τουβλα μεχρι να υπογραψει!φιλε μου 9:17 σε λυπαμε που εισαι σε αυτο το τμημα!μια ειναι η λυση για σας που ομως θα αργυσει πολλα χρονια ισως και ποτε'πανεπιστημιουπολη'......ο ταπεινος επιστρεφει δυναμικα!

Ανώνυμος είπε...

9:27: Προφανώς δεν έχεις περάσει ούτε έξω από πανεπιστήμιο. Παίξε λοιπόν με τις πέτρες σου και άσε τα ασυνάρτητα σχόλια. Ο κάθε άσχετος γράφει και μια εξυπνάδα και νομίζει ότι λέει και κάτι σημαντικό.

Ανώνυμος είπε...

Για να υπάρξει εκλεγμένος πρύτανης είναι υποχρεωτικό το πανεπιστήμιο να έχει 4 αυτοδύναμα τμήματα (δηλ σε κάθε τμήμα να υπάρχουν τουλάχιστον 2 μέλη ΔΕΠ στη βαθμίδα του καθηγητή). Προφανώς αυτό θα αργήσει οπότε υποχρεωτικά για ένα μεγάλο διάστημα θα υπάρχει διοικούσα επιτροπή ορισμένη από το υπουργείο. Για αυτό είναι σημαντικό τα μέλη της να είναι αξιόλογα και να ενδιαφερθούν για την ανάπτυξη του νέου πανεπιστημίου. Τα μέλη της υπάρχουσας διοικούσας είναι αποτυχημένοι πανεπιστημιακοί και οι περισσότεροι δεν ξέρουν ούτε που βρίσκεται το πανεπιστήμιο στο Αγρίνιο (άλλωστε ούτε μια τυπική επίσκεψη δεν έχουν κάνει μέχρι σήμερα)

Ανώνυμος είπε...

ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΒΡΕ ΠΑΙΔΙΑ... ΜΑ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΙΛΑΤΕ? ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ? ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ?
ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΩ? ΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΕΙΣΤΕ ΝΥΧΤΩΜΕΝΟΙ ΒΑΘΙΑΑΑΑΑ.....

Ανώνυμος είπε...

ANTE NA ΔΟΥΜΕ... σε ποιόν θα περάσει η φαγάνα ... η κουτάλα...