Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010

Eπιμελητήριο Αιτ/νίας: Ναι στους ισχυρούς Δήμους και τους αιρετούς Περιφερειάρχες, όχι στην Περιφέρεια-“εξάμβλωμα” της «Δυτικής Ελλάδας»


Οι Θέσεις του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας για τη Μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση

Το πρόγραμμα της Αυτοδιοικητικής αναδιάρθρωσης και μεταρρύθμισης, που έχει λάβει την κωδική ονομασία “ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ”, έχει επισήμως τεθεί σε δημόσια διαβούλευση ως προς τους βασικούς του άξονες.

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας υπηρετώντας πιστά το θεσμικό του ρόλο, που η κοινωνία του νομού μας αναγνωρίζει και εκτιμά, θεωρεί ότι πρέπει να εκφράσει τις θέσεις του πάνω στο ζήτημα.

Από τα όσα μέχρι τώρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η μεταρρύθμιση που επιχειρείται κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ο στόχος είναι ισχυροί και ομοιογενείς Δήμοι, που θα μπορούν όχι μόνο να είναι βιώσιμοι αλλά και να έχουν την προοπτική της ανάπτυξης. Δεν πρέπει να παραβλέπει άλλωστε κανείς ότι θα πρέπει να μπορούν να διαχειριστούν προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ ή να παρέχουν υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, ανάλογες με αυτές που παρέχουν οι Δήμοι στις χώρες των Ευρωπαίων Εταίρων μας. Χωρίς, άλλωστε, ισχυρή Αυτοδιοίκηση δεν νοείται Δημοκρατία και αληθινή εξουσία στον πολίτη.

Επίσης, είναι δεδομένο, ότι από το πόσο ισχυροί θα είναι οι νέοι Δήμοι θα εξαρτηθεί και η προσπάθεια για ανατροπή του τριτοκοσμικού φαινομένου της συνεχιζόμενης γιγάντωσης δύο αστικών κέντρων στη χώρα. Μόνο ισχυροί και ομοιογενείς Δήμοι, που θα είναι πόλοι έλξης εξαιτίας της αναπτυξιακής τους προοπτικής, μπορούν να αναστρέψουν τη θλιβερή εικόνα μιας χώρας με το 77% της οικονομικής δραστηριότητας σε μια πόλη(Αθήνα), το μισό πληθυσμό στα δυο μεγάλα αστικά κέντρα και το 6% μόλις του συνολικού παραγόμενου πλούτου στην Περιφέρεια.

Σε ότι αφορά τα όσα δημοσιοποιήθηκαν για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας θεωρεί ότι ο αιρετός Περιφερειάρχης είναι μια αναγκαιότητα των καιρών μας, ενώ δεν έχει κατ’ αρχήν αντίρρηση στους 7 «κυβερνήτες» που θα επιβλέπουν την δραστηριότητα των Περιφερειών.

Θεωρεί όμως τη δεδομένη χρονική στιγμή ιδανική για να εξαλειφθεί το «εξάμβλωμα» της περίφημης «Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», ένα μόρφωμα-παράγωγο ενός εργαστηριακού πειράματος που έγινε στην πλάτη των πολιτών και των τριών νομών. Διότι αρκετά χρόνια μετά την “ετσιθελική” επιβολή του, είναι γνωστό στο πανελλήνιο ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η μοναδική που ούτε ιστορική αναφορά και αναγωγή έχει αλλά ούτε και την παραμικρή δυναμική στις σύγχρονες τοπικές κοινωνίες. Κρίνουμε λοιπόν ότι ακόμη και την ύστατη ώρα είναι επιτακτική η ανάγκη για αποκατάσταση αυτής της αδικίας που συνένωσε τρεις περιοχές χωρίς κάποιο δεσμό μόνο και μόνο γιατί περίσσεψαν από τον υπόλοιπο «σχεδιασμό». Προτάσεις υπάρχουν πολλές και θα ήταν θεμιτό σε μια ανοιχτή διαβούλευση να συζητηθούν, απλά πρέπει να θυμίσουμε παραδείγματος χάριν ότι η Αιτωλοακαρνανία μαζί με την Ευρυτανία τόσο από θέμα έκτασης, όσο και πληθυσμιακά, προσεγγίζουν σχεδόν τα αντίστοιχα μεγέθη της Ηπείρου.

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας θεωρεί ότι υπάρχει χρόνος για να δουν όλοι τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ περίπτωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και γιατί το υπάρχον μοντέλο έφερε και τους τρεις νομούς-δεσμώτες στις τελευταίες θέσεις στην ανάπτυξη όλης της χώρας και της Ε.Ε. των 15, αλλά και γιατί είναι βέβαιο ότι ειδικά η περιοχή μας αδυνατεί να βρει το μέλλον της σε ένα θεσμό όπου πρέπει να αναζητεί ρόλους και πόρους από ότι περισσεύει από τη γειτονική μητρόπολη της Πάτρας, που υπηρετεί ένα και μόνο δόγμα “όλα στην Πάτρα”, ένα δόγμα τις συνέπειες του οποίου έχει πληρώσει τουλάχιστον η Αιτωλοακαρνανία διαχρονικά. Πολλά και καθημερινά τα παραδείγματα που περιγράφουν αυτό το δόγμα. Θυμίζουμε την αρπαγή με το “έτσι θέλω” της Οικονομικής Σχολής Αγρινίου αλλά και την τελευταία “γελοιότητα” των αντιδράσεων στον καθορισμό των λιμένων εισαγωγής Αιγυπτιακής πατάτας.

Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι είναι σε γνώση μας πως για μια αληθινή Αυτοδιοικητική Μεταρρύθμιση πρέπει να υπάρξει ανακατανομή προτεραιοτήτων και γενναία μεταφορά πόρων στην Περιφέρεια. Γνωρίζουμε επίσης ότι κάτι τέτοιο στις οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν είναι εξαιρετικά δύσκολο. Όμως, όπως έχει πια διαμορφωθεί η κατάσταση, οι επιτυχημένες διαρθρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης θα καθορίσουν το μέλλον μας.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Swsto

Xreiazetai omws drasi poli drasi gia na epitefxthei afto empros loipon

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ

Ανώνυμος είπε...

ANTE ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΡΓΑ ΝΑ ΞΕΣΗΚΩΝΟΜΑΣΤΕ.
ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΚΑΝΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ.
ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ?
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΠΛΕΟΝ ΟΤΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΠΑΞΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ?ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕΓΑΛΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΜΑΣ!

Ανώνυμος είπε...

ΑΓΕΙΝΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΕΣ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΛΟΓΟ, μη διχάζετε όλο το λαό της Αιτωλοακαρνανίας.
Αγωνιστείτε καταρχην για τον κοινό σκοπό που είναι η απόσχιση από αυτό το έκτρωμα που λε΄γεται περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και δημιουργία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας,μαζί με όμορους σε εμάς νομούς.
Τα της έδρας είναι θέματα που βρίσκονται και μετά.
Μην είστε ξεροκέφαλοι.
Ένας Αγρινιώτης

Ανώνυμος είπε...

περιφερεια δυτικης στερεας αμεσα με εδρα το αγρινιο και η πατρα στην περιφερεια πελοποννησου.δυσκολο το βλεπω να γινεται αλλα πιστευω ειναι η πιο δικαια αποφαση για την περιοχη μας.

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο το άρθρο αλλά μην περιμένουμε κιόλας να τα διεκδικήσουν οι πολιτικοί ή οι εκάστοτε πολιτικές όλα αυτά αν δεν έχουν κάποιο πολιτικό και οικονομικό συμφέρον(όφελος) γιατί σωθήκαμε πάλι.Θα πρέπει κάπως να τους δείξουμε ότι τα θέλουμε αυτά για να καταλάβουν βγαίνοντας στους δρόμους και κάνοντας μια ειρηνική διαδήλωση μπας και μας πάρουν χαμπάρι κι εμάς τους πολίτες και ξυπνήσουν λιγάκι.Ο πιο δίκαιος χάρτης θα ήταν ο εξής:Περιφέρεια Δυτικής Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα η οποία θα περιλαμβάνει τους νομούς Αχαίας,Ηλείας και Μεσσηνίας,Περιφέρεια Ανατολικής Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη η οποία θα περιλαμβάνει τους νομούς Αρκαδίας,Λακωνίας,Αργολίδας και Κορινθίας,Περιφέρεια Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο η οποία θα περιλαμβάνει τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας,Ευρυτανίας,Φωκίδας και Λευκάδας και Περιφέρεια Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία η οποία θα περιλαμβάνει τους νομούς Φθιώτιδας,Εύβοιας και Βοιωτίας.Σωστά,λογικό δεν ακούγεται;Κώστας Παπασπύρου,μόνιμος κάτοικος Αγρινίου και όχι μόνο!!!

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΚΩΣΤΑ ,ΤΑ ΛΕΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ. ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΟΜΩΣ ΘΑ ΠΑΙΧΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΥΠΕ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΜΕ!!!

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ Η ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ, ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ, ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ!!!

ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ, ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ(ΔΙΠΛΗ ΥΠΟΔΟΥΛΩΣΗ!!!) Ή ΤΗΝ ΛΑΜΙΑ;;;;;

ΟΠΟΙΟΣ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ, ΑΣ ΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΟΥΝ ΟΛΟΙ (ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ Η ΧΩΡΑ ΘΑ ΄΄ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΘΕΙ΄΄΄, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ΠΑΝΩ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΜΕΤΑ ΤΟ 2015).

ΟΙ ΕΠΑΙΟΝΤΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΣΤΑΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΥΠΕΡ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ Ν.ΕΛΛΑΔΑΣ-ΑΘΗΝΑ, Β.ΕΛΛΑΔΑΣ(ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ)-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, Δ.ΕΛΛΑΔΑΣ-ΠΑΤΡΑ(ΑΠΟ ΚΕΡΚΥΡΑ ΜΕΧΡΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑ).

Ανώνυμος είπε...

ΑΛΗΘΕΙΑ, ΟΙ ΝΕΟΕΚΛΕΓΟΜΕΝΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ Κ.Λ.Π., ΤΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΕ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ ΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ Ή ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ΠΙΟ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΙ ΕΞΕΡΤΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΚΛΠ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ;;;

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, Η ΝΕΑ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΕΛΙΤ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΟΥ ΜΟΝΤΕΡΝΟΥ ΚΟΤΣΑΜΠΑΣΙΣΜΟΥ!!!

Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ; AYTH TΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ!!!! ΑΠΟΧΗ KAI FRAPEDIA !!!!!!!!!!!!!

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΛΥΣΗ: ΘΕΛΕΙΣ ΨΗΦΟ;;; ΧΙΛΙΑΡΙΚΟ(EURO OF COURSE)!!!!!!

(ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΚΕΦΤΕΣΤΕ 150.000.000 ΕΥΡΩ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ;;;)

PAKETARA!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

η περιφερεια δυτικης ελλαδας δεν εχει καμια συνοχη και αυτος ειναι ενας λογος που η πιο φτωχη πλεον περιφερεια της ευρωπης δεν ειναι η ηπειρος (αφου εκει υπαρχει η απαραιτητη συνοχη) αλλα η περιφερεια εξαμβλωμα δλδ η δικια μας.

εχει δικιο λιοπον το επιμελητηριο αιτ/νιας στις αποψεις του που τις εκφραζει αργα βεβαια.

για να υπαρχει αλλος αερας στην στερεα και κυριως στο δυτικο κομματι του πρεπει η αιτνια να απαγκιστρωθει απο αυτο το εξαμβλωμα και να δημιουργηθουν νεες δομες διοικησης..

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΕΣΠΑ ΘΑ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΣΤΑ 7 ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.
Η ΑΙΤ/ΝΙΑ ΣΕ ΠΟΙΟ ΑΠΟ ΤΑ 7 ΣΗΜΕΙΑ -ΥΠΕΡΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ ΘΑ ΑΝΗΚΕΙ ΕΙΤΕ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΕΙΤΕ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΔΡΑ ΑΠΟ ΠΑΤΡΑ ΣΕ ΑΓΡΙΝΙΟ ?
ΜΗΠΩς ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΑΣ ΑΦΗΝΕΙ ΠΑΛΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΜΕ ΤΟ ΄΄ΝΕΡΟ΄΄?
ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΤΑΙ ΠΑΛΙ Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΘΑ ΜΑΣ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΥΠΕΡΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΑΔΙΚΕΙ ,ΟΠΩΣ ΛΕΜΕ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΞΑΡΤΩΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ.
ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΤΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΔΙΕΚΔΗΚΗΣΕΙ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΥΝΘΕΣΗ ,ΓΙΑΤΙ ΠΑΝΤΑ ΤΗΣ ΚΟΝΤΗΣ ....ΤΗΣ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ....

Ανώνυμος είπε...

ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΟ ΒΑΘΟΣ ΤΟΥ ΤΟΥΝΕΛ!!!! ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΡΙΞΜΑΤΑ, ΔΕΞΙΑ ΚΑΙ ΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ!!!!