Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

"Μεσολόγγι 1830–1940. Η μεταμόρφωση μιας κοινωνίας".


Στο κατάμεστο, από κόσμο κάθε ηλικίας, Αμφιθέατρο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτ/νίας, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Απριλίου, η παρουσίαση της νέας συγγραφικής δουλειάς του Παναγιώτη Κατσούλη, με τίτλο "Μεσολόγγι 1830–1940. Η μεταμόρφωση μιας κοινωνίας". Ανάμεσα τους διακρίναμε το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Α. Μακρυπίδη, το Νομάρχη Αιτωλοακαρνανίας Θ. Σώκο, τους δημάρχους Μεσολογγίου, Αστακού και Οινιαδών, πολλούς δημοτικούς και νομαρχιακούς συμβούλους, καθώς και πλήθος εκπρόσωπων πολιτιστικών φορέων και συλλόγων της Αιτωλοακαρνανίας.
Το βιβλίο, για το οποίο μίλησαν ο νομικός, Μιχαήλ Κοτίνης, ο στρατηγός ε.α. Νικόλαος Κολόμβας, ο πρώην υπουργός Αναστάσης Πεπονής και η συγγραφέας Ακακία Κορδόση, εξιστορεί κυρίως τα πολιτικά γεγονότα τοπικής εμβέλειας που έλαβαν χώρα μέσα σε περίοδο περίπου 100 ετών στην κοινωνία του Μεσολογγίου και την ευρύτερη περιοχή και τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη μετεξέλιξη της μεσολογγίτικης κοινωνίας. Στόχος του είναι όχι μόνο η κατάκτηση της ιστορικής γνώσης, αλλά η συλλογική υπέρβαση που θα οδηγήσει στην ουσιαστική κριτική.
Μια σύντομη, αλλά πλήρη "περιδιάβαση" στο περιεχόμενο του βιβλίου ανά χρονική ενότητα, επιχείρησε αρχικά ο διακεκριμένος νομικός Μιχαήλ Κοτίνης, ενώ ο Νικόλαος Κολόμβας μίλησε κυρίως για τη "ρεαλιστικότητα" της γραφής του Παναγιώτη Κατσούλη. "Ο συγγραφέας αναφέρει τα γεγονότα, χωρίς να παρασύρεται σε συναισθηματισμούς", είπε χαρακτηριστικά. Για την ιστορική μοναδικότητα του τόπου, που αποτελεί και τον άξονα ενδιαφέροντος του συγγραφέα, έκανε λόγο ο Μεσολογγίτης πρώην υπουργός, Αναστάσης Πεπονής. Την παρουσίαση του περιεχομένου του βιβλίου έκλεισε η Ακακία Κορδόση, η οποία επέλεξε να εστιάσει στα κίνητρα που ώθησαν τον Παναγιώτη Κατσούλη να ασχοληθεί με τη συγγραφή του: "Ο συγγραφέας διακρίνεται για την αγάπη του προς τη γενέθλια πόλη, η οποία είναι ο οδηγός του στην εξιστόρηση της δύσκολης ιστορίας".
Ο Παναγιώτης Κατσούλης, που πήρε το λόγο τελευταίος, αφού ευχαρίστησε τους ομιλητές και τους παρευρισκομένους, αναφέρθηκε στην έρευνά του για το θέμα, χαρακτηρίζοντάς την "περιπέτεια που κράτησε πολύ καιρό". "Ήθελα να κάνω μια καταγραφή της αντικειμενικής τοπικήΠλήρης  στοίχισης ιστορίας, παρά την έλλειψη αξιόπιστων πηγών, και όχι μια συνολική ιστορική θεώρηση. Επέλεξα να γράψω απ' την πλευρά της πολιτικής ιστορίας για να εξηγήσω για ποιο λόγο μιλάω για 'μεταμόρφωση' της κοινωνίας του Μεσολογγίου".
Μεσολόγγι 19/4/2010
Κάτια Αντωνιάδη – δημοσιογράφος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η μεταμόρφωση προς το κάκιστο. Η μόνη λειτουργία του εγκεφάλου ενός ψαρόμυαλου είναι να επιτίθεται εναντίον Αγρινιωτών, πώδε θα αναπτυχθεί περαιτέρω το Αγρίνιο.

Ανώνυμος είπε...

ΟΝΤΩΣ!!!!

ΑΠΟ ΜΙΑ ΜΙΚΡΗ ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΛΙΘΩΜΑ!!!!!!!