Κυριακή 25 Απριλίου 2010

Aπό το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ Θεάτρου:


Σήμερα το πρωί ολοκληρώθηκε το πρώτο μαθητικό φεστιβάλ θεάτρου με την απονομή των βραβείων.
Το πρώτο βραβείο πήραν το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου με το Γυμνάσιο Αστακού.
Το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου ανέβασε την παράσταση "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" με υπεύθυνους καθηγητές την Σπυρέλη Βάγια ( που έκανε τη σκηνοθεσία), Μπεκούλη Ευδοξία, Μεριανού Αλεξάνδρα, Μαμασούλας Πάνος.
Το Γυμνάσιο Αστακού ανέβασε αντίστοιχα το έργο "Η μικρή μας πόλη" του Oskar Wild ( Βάλαρη Κωνσταντίνα, Ζαφείριος Νιφόρος, Πιτσούλιας Λάμπρος, Μουραντάς Ιωάννης.
Το δεύτερο βραβείο πήρε το Ιδιωτικό Λύκειο Παλλάδιο με το έργο: "Η κατσαρίδα" του Β. Μαυρογεωργίου ( Καρακώστα Άπα, Κούρτης Χαράλαμπος, Καραδήμα Αικατερίνη, Κοντοδήμας Δημήτριος).
Το τρίτο βραβείο πήρε το 3ο Γενικό Λύκειο Αγρινίου με τη παράσταση "Ο Αρχοντοχωριάτης" του Μολιέρου. Υπεύθυνοι καθηγητές: Ψάρρη Άννα ( που έκανε και τη σκηνοθεσία), Παναγιώτου Χρήστος, Δημοβασίλη Βενετία, Καραγιώργου Κωνσταντίνα ( χορογραφίες).
Τιμητικούς επαίνους πήραν: ( με αλφαβητική σειρά)
Το Γυμνάσιο Κατούνας με το έργο " Η Θεία από το Σικάγο" του Αλέκου Σακελλάριου. ( Υπεύθυνοι Καθηγητές: Αλεξανδρής Θεόδωρος, Χατζή Ουρανία"
Το Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αγρινίου: Ο Μπιτερμαν και οι εμπρηστές του ( Υπεύθυνοι Καθηγητές: Γκρέκα Σοφία, Γουρνάρης Ναπολέων)
1ο Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου με το έργο " Ο Γενικός Γραμματέας¨ του Ηλία Καπετανάκη. ( Μπόθου Μαρία, Γιαννοπούλου Αναστασία, Σιδηροπούλου Σοφία, Κορκολέντζου Ζωή).
Επαίνους πήραν τα παρακάτω σχολεία:( Με αλφαβητική σειρά)
3ο Γυμνάσιο Αγρινίου με το έργο "Το σκιάχτρο¨του Ευγένιου Τριβιζά ( Ιωαννίδου Σωσάνα, Ντούμας Νικόλαος, Ταλατζής Παναγιώτης).
Γυμνάσιο Εμπεσού με τη παράσταση: "Η θαυμαστή Μπαλωματού του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα ( Σκαπετούλια Χριστίνα, Υφαντής Ηλίας).
Γενικό Λύκειο Μύτικα: "Ο Φιλάργυρος" του Μολιέρου ( Τσεκούρα Χριστίνα, Ασημακοπούλου Ανθή)
2o Γενικό Λύκειο Ναυπάκτου: Ο Μικρός Πρίγκηπας του Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ ( Δρογκίτη Μαρία, Μάρκου Παρασκευή, Δημόπουλος Κωνσταντίνος, Ψαρρός Χαράλαμπος, Μαντζάβα Ανδριάνα, Μακρυνιώτη Γεωργία, Αλεξοπούλου Αθηνά, Σκούντας Δημήτριος)

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτή η κριτική επιτροπή, υπεύθυνη για τα βραβεία και τους επαίνους, αποδείχθηκε αυτόνομη όσο και ρηξικέλευθη.

Αυτόνομη, διότι:
αγνόησε την άποψη της προέδρου του Δ. Σ. του Πνευματικού Κέντρου, κυρίας Κων/νας Κατσαρή για ένα μαθητικό φεστιβάλ όπου "ει δυνατόν τα πάντα να γίνουν από τα παιδιά", βραβεύοντας και επαινώντας παραστάσεις στις οποίες συμμετείχαν επαγγελματίες [και μάλιστα "από τα δικά μας παιδιά".]

Ρηξικέλευθη, διότι:
βράβευσε με το πρώτο βραβείο, παράσταση στη διάρκεια της οποίας, οι θεατές μειώθηκαν κατά το ήμισυ.

Προφανώς οι κύριοι της επιτροπής γνωρίζουν περισσότερα από εμάς -τους μη επαΐοντες- και φρόντισαν να το καταστήσουν σαφές.

Είναι κρίμα που η κριτική επιτροπή δεν μερίμνησε ώστε τα κριτήρια αξιολόγησης των παραστάσεων να γνωστοποιηθούν προς εμπλουτισμό της γνώσης όλων ημών των αγνοούντων βεβαίως.
Φρόντισε τουλάχιστον ώστε εμμέσως να τα αντιληφθούμε δια των πράξεων υμών.

Τέλος, άκουσα ότι οι αποφάσεις της κριτικής επιτροπής ήταν ομόφωνες.
Αυτό μου προξένησε μία απορία που θα μοιραστώ εδώ:
ο αξιότιμος κύριος Μικέλλης Γεώργιος (μέλος της πενταμελούς επιτροπής), σε μία τουλάχιστον παράσταση απουσίαζε, επομένως δεν έχει -λογικά- άποψη.
Έτσι, η απόφαση της επιτροπής για την συγκεκριμένη παράσταση δεν θα έπρεπε να είναι "δεν έχω άποψη";

κώστας

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ.
ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΟ ΕΙΝΑΙ ΜΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ;
ΕΙΝΑΙ ΣΧΟΛΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΛΙΓΟΥΣ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΚΑΙ 1-2 ΑΙΡΕΤΟΥΣ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.
ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ.
ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

μια σχετη αποτυχια. μακρυα απο τους μαθητες και τα προβηματα τους. να μην ξαναγινει.

Ανώνυμος είπε...

Το θέμα αγαπητοί δεν είναι να μην ξαναγίνει το φεστιβάλ.
Το θέμα είναι να γίνεται αλλά με όρους που αρμόζουν στον τίτλο του: μαθητικό φεστιβάλ θεάτρου.

Δηλαδή, η προτεραιότητα να δωθεί στα παιδιά που θα συμμετάσχουν και όχι στις γλοιώδεις δημόσιες σχέσεις μεταξύ εκπαιδευτικών στην πλάτη των παιδιών που προσπαθούν και καταθέτουν τον κόπο τους.

Είναι απαίτηση η αξιοκρατία.
Και όταν αυτή παραγκωνίζεται από προέδρους, αντιπροέδρους, επιτροπές, αιρετούς και δεν συμμαζεύεται τότε, οι πολίτες οφείλουν να καταγγέλουν.
Ειδικά όταν όλα αυτά γίνονται εις βάρος παιδιών.

Οι κυρίες και οι κύριοι που διοργάνωσαν αυτή την γλοιώδη φαρσοκωμωδία αφού δεν έχουν την απαιτούμενη τσίπα ώστε να μην παίζουν παιγνίδια στις πλάτες των παιδιών, καλά θα κάνουν να αποσυρθούν· ο καιρός των γιαουρτιών πλησιάζει...

Υ.Γ.
Άλλωστε -και προς τιμήν της- η πενταμελής κριτική επιτροπή επιβεβαίωσε την μη αναγκαιότητά της από τη στιγμή που τα βραβεία δώθηκαν "ομόφωνα": ένας (ή μία) εξ αυτών (ή άλλων) αρκούσε.

κώστας

Ανώνυμος είπε...

ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΗ ΜΙΖΕΡΙΑ.ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΗΤΑΝ ΓΕΜΑΤΟ ΜΕ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΕΠΙ ΔΥΟ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΓΙΑ ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΗΣ Κ.ΚΑΤΣΑΡΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ...ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ?

Ανώνυμος είπε...

ποιός είπε ότι ήταν γεμα΄το το θέατρο; Ανάγκαζαν τους μαθητές να παρευρεθούν. Έτσι σου γεμίζω εγώ ένα ολόκληρο στάδιο.

ο Κώστας έχει Δίκιο για τις αποφάσεις της κριτική επιτροπής.

τα είδαμε όλα σε αυτό το ...φεστιβάλ.

Ανώνυμος είπε...

Ένα φεστιβάλ είναι σχολική γιορτή έτσι κι αλλιώς και στο χέρι όλων είναι να μην καταντάει ανιαρή παρέλαση παραγόντων με το πρόσχημα των εκδηλώσεων.
Ασφαλώς και πρέπει να επιλέονται σχετικοί άνθρωπο για επιτροπή, να έχουν την εμπειρία να κρίνουν μια παράσταση αλλά και την ευαισθησία να διακρίνουν την αυθεντική δημιουργία των μαθητών και να την επιβραβεύουν!
Οι επαγγελματίες δεν έχουν καμμία σχέση με τη σχολική κοινότητα, και παραδόξως κανένας εκ των κριτών δεν ενοχλήθηκε με την απροκάλυπτη διαφήμισή τους απο κάποια σχολεία.

Ζητείται ένας κανονισμός λοιπόν που θα ορίσει αφ ενός ποιες παραστάσεις είναι όντως στο πνεύμα του σχολικού θεάτρου και αφετέρου το σκεπτικό της επιτροπής που θα αποφασίσει για τα βραβεία.

Σε άλλη περίπτωση ας είναι μόνο φεστιβάλ χωρίς διαγωνιστικό χαρακτήρα... όπως ήταν τόσα χρόνια το Μαθητικό φεστιβαλ αγρινίου!


Βάϊα Σπυρέλη

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΚΡΙΤΕΣ (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΔΥΟ )ΤΙ ΓΝΩΣΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΘΕΑΤΡΟ ??????

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει μία στρεβλή εντύπωση ότι η δημοσιοποίηση των κακώς κειμένων συνιστά "μιζέρια".
Η δημοσίευση όμως έχει σκοπό να διορθώσει τα κακώς κείμενα.
Διότι αν τα κακώς κείμενα χαρακτηρίζονται ως μιζέρια τότε, απλά τα κρύβουμε κάτω από το χαλί.

κώστας

Ανώνυμος είπε...

Προς επίρρωσιν των όσων γράφει η κυρία Σπυρέλη, έχω να καταθέσω ότι στο σκεπτικό της απονομής του πρώτου βραβείου σε ένα από τα δύο σχολεία -και όσοι παρακολούθησαν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν- μέτρησε το γεγονός ότι "όλη η ομάδα ήταν στρατιωτάκια".

Η αποθέωση της αυθεντικής δημιουργίας, του προοδευτισμού και τελικά, της ελευθερίας...εδώ δικαιώνεται.

κώστας

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ, ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΥΤΕΡΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ.
ΕΓΙΝΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ (ΩΣ ΣΥΝΗΘΩΣ), ΛΙΓΩΝ "ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ" ΠΟΥ ΤΣΙΜΠΗΣΑΝ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ.
ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ.
ΑΛΛΟ ΒΟΛΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ...ΡΟΛΟΣ.