Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Υπόμνημα θέσεων και προτάσεων για την Διοικητική Μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση.




Αυτοδιοικούμενα Ν.Π.Δ.Δ. Επιχειρηματιών και Ελευθέρων Επαγγελματιών, Ομοσπονδίες και Σωματεία Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών, Ενώσεις Αγροτών, Δημοσίων Υπαλλήλων και Εργαζομένων στους ΟΤΑ Α΄και Β΄βαθμού συνυπογράφουν πρόταση για τη διοικητική μεταρρύθμιση

Αγρίνιο 27 Απριλίου 2010

Οι παρακάτω υπογράφοντες Πρόεδροι Φορέων του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας την Δευτέρα 26 Απριλίου 2010, αφού συζήτησαν διεξοδικά το πρόγραμμα της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας το ονομαζόμενο «σχέδιο Καλλικράτης», μετά και τις κυβερνητικές ανακοινώσεις αλλά και τα όσα προέκυψαν από την μέχρι τώρα διαβούλευση σε επίπεδο νομού, διαπιστώνουν τα εξής:

Η διοικητική μεταρρύθμιση του 1998 με το σχέδιο Καποδίστριας, παρά τις σχετικές αδυναμίες, έχει αποδείξει στην πορεία του χρόνου, πως υπήρξε τομή και αναγκαιότητα και αποτέλεσε ένα θετικό βήμα στην αποκέντρωση, όμως έχει κλείσει τον κύκλο της.

Είναι πλέον καιρός για το επόμενο και καθοριστικό βήμα, μέσα από ένα νέο σχέδιο που θα προβλέπει την δημιουργία μικρού αριθμού αλλά ισχυρών και ομοιογενών Δήμων, με αποσαφηνισμένους πόρους και αρμοδιότητες, με ουσιαστική αποκέντρωση δομών και υπηρεσιών. Δήμους που θα μπορούν όχι μόνο να είναι βιώσιμοι αλλά και να έχουν την προοπτική της ανάπτυξης. Δήμους, που να αποτελούν ενιαία χωροταξική και αναπτυξιακή ενότητα, που να εκμεταλλεύονται τις υπάρχουσες διαδημοτικές δομές και υποδομές. Δήμους που να μην κατατεμαχίζεται η ενότητά τους για την εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων του πολιτικού προσωπικού. Χωρίς, άλλωστε, ισχυρή Αυτοδιοίκηση δεν νοείται Δημοκρατία και αληθινή εξουσία στον πολίτη.

Οι ανακοινώσεις για τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, μέχρι στιγμής κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά πέραν των όσων παρουσιάστηκαν για διαβούλευση, διαπιστώνεται πως πολύ νωρίς και χωρίς να προηγηθεί καθόλου διάλογος, «έκλεισε» το θέμα αλλαγής των ορίων υφιστάμενων Περιφερειών.

Πρόκειται για ένα μεγάλο λάθος και τα επιχειρήματα που προβάλλονται μέχρι σήμερα, δεν μπορούν να πείσουν , μιας και ζητούμενο μέσα από την διοικητική μεταρρύθμιση θα πρέπει να είναι και η άρση των μεγάλων αδικιών που έγιναν στα μέσα της δεκαετίας του ‘80, όταν αποφασίστηκε χωρίς να ρωτηθεί κανείς, η δομή των σημερινών Περιφερειών. Η πολύχρονη εμπειρία από την παραμονή της Αιτωλοακαρνανίας στην σημερινή «Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας», μας υποχρεώνει εκ των πραγμάτων να συνταχθούμε και να αγωνιστούμε ενωμένοι όλοι οι φορείς του νομού, που επιδιώκουν την απόσπαση από την συγκεκριμένη διοικητική δομή, που ποτέ δεν λειτούργησε σε όφελός της τοπικής κοινωνίας και των πολιτών της. Αντιθέτως, αποτέλεσε τροχοπέδη σε μια σειρά αναπτυξιακών ζητημάτων, με πολλά και χαρακτηριστικά παραδείγματα που είναι σε όλους γνωστά. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να καλλιεργηθεί περιφερειακή συνείδηση, με την παραμονή δηλαδή σε ένα διοικητικό σχήμα που δεν έχει καμιά ομοιογένεια, κοινωνική, παραγωγική, πολιτισμική, γεωγραφική κλπ.

Καλούμε την κυβέρνηση να επανεξετάσει την εξόφθαλμη αυτή περίπτωση, της δημιουργίας δηλ. ενός μορφώματος που στην πράξη απέτυχε και οδήγησε την Αιτωλοακαρνανία αλλά και την ευρύτερη περιοχή στην υστέρηση και την υπανάπτυξη, έστω και την ύστατη ώρα είναι επιτακτική η ανάγκη για αποκατάσταση αυτής της αδικίας που συνένωσε τρεις περιοχές χωρίς κάποιο δεσμό μόνο και μόνο γιατί περίσσεψαν από τον υπόλοιπο «σχεδιασμό».

Καλούμε όλους τους πολιτικούς, θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς του νομού να συνταχθούν στο μέτωπο που αναπτύσσεται, ώστε η Αιτωλοακαρνανία να αποσπαστεί επιτέλους από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και να αποτελέσει την έδρα μιας νέας Περιφέρειας με όμορους νομούς, στη λογική μιας ισόρροπης και δίκαιης ανάπτυξης για όλους, χωρίς αποκλεισμούς και αδικίες. Ζητούμε τη δημιουργία Περιφέρειας που θα ανταποκρίνεται στα γεωγραφικά, πολιτιστικά και οικονομικά κριτήρια που ισχύουν για όλες τις υπόλοιπες Περιφέρειες της Χώρας.

Καλούμε ιδιαίτερα τους Βουλευτές του νομού την ΤΕΔΚ και την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας να πάρουν ξεκάθαρη θέση.

Θεωρούμε ότι υπάρχει χρόνος για να δουν όλοι τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ περίπτωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και γιατί το υπάρχον μοντέλο έφερε και τους τρεις νομούς-δεσμώτες στις τελευταίες θέσεις στην ανάπτυξη όλης της χώρας και της Ε.Ε. των 15, αλλά και γιατί είναι βέβαιο ότι ειδικά η περιοχή μας αδυνατεί να βρει το μέλλον της σε ένα θεσμό όπου πρέπει να αναζητεί ρόλους και πόρους από ότι

περισσεύει από τη γειτονική μητρόπολη της Πάτρας, που υπηρετεί το δόγμα “όλα στην Πάτρα”, ένα δόγμα τις συνέπειες του οποίου έχει πληρώσει τουλάχιστον η Αιτωλοακαρνανία διαχρονικά. Τίποτε δεν έχει χαθεί ακόμη, ο αγώνες που χάνονται είναι αυτοί που δεν δίνονται.

Επίσης, ομόφωνα αποφασίστηκε να κληθούν οι Βουλευτές, η ΤΕΔΚ και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση σε σύσκεψη με τους φορείς που υπογράφουν το υπόμνημα στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας την Κυριακή 2 Μαΐου και ώρα 11.00

Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας

Περιφερειακό Τμήμα Τ.Ε.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

Ιατρικός Σύλλογος Αγρινίου

Οδοντιατρικός Σύλλογος Αγρινίου

Φαρμακευτικός Σύλλογος Τριχωνίδος

Δικηγορικός Σύλλογος Αγρινίου

ΕΑΣ Αγρινίου

Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών Αιτωλοακαρνανίας

Σύνδεσμος Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Αγρινίου

Ένωση Βενζινοπωλών Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδος

Σύλλογος Λογιστών Αγρινίου και Περιχώρων

Σύνδεσμος Οικονομολόγων Αιτωλοακαρνανίας – Λευκάδος

Ένωση Ξενοδόχων Αιτωλοακαρνανίας

Σύνδεσμος Ιχθυοκαλλιεργητών Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Σύλλογος Χοιροτρόφων Νομού Αιτωλοακαρνανίας

Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ

Σύλλογος Υπαλλήλων Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας

Σύλλογος Υπαλλήλων ΟΤΑ Α΄ βαθμού Νομού Αιτωλοακαρνανίας

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΑΣ ΚΟΥΡΑΣΑΤΕ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΧΟΥΦΤΑ ΚΑΡΕΚΛΕΣ !
ΚΑΘΗΣΤΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ .

Ανώνυμος είπε...

enas syrfetow topikiston theloun na kanoyn to agrinio edra mias neas perifereias..vre oyst..artemis

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΕΛΟΣ!!!!

ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΗΜΟΙ ΤΟΥ ΄΄ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ΄΄.

Ν. Αιτωλοακαρνανίας: 7 από 24

Δήμος 1: Αποδοτίας, Πλατάνου Πυλλήνης Ναυπάκτου, Αντιρρίου και Χάλκειας.
Δήμος 2: Αρακύνθου, Αιτωλικού, Οινιάδων και Αγγελοκάστρου.
Δήμος 3: Αστακός, Αλυζία, Μεδεώνας.
Δήμος 4: Αγρινίου, Θεσπιέων, Παραβόλας, Παναιτωλικού, Παρακαμπυλίων, Νεάπολης και Στράτου.
Δήμος 5: Αμφιλοχίας, Μενιδίου και Ινάχου.
Δήμος 6: Θέρμου και Μακρυνείας.
Δήμος 7: Ανακτωρίου και Κεκρωπίας.

ΠOY EINAI TO MESOLOGGI;;;;

DEN TON KANON ENA ANAEJARTHTO DHMO NA GLITVSEI O NOMOS(PLHUYSMOS 7000 PARAHEIMAZOMENOI KAI 6000 FOITITES).

Ανώνυμος είπε...

να μην εμφανιστουν πουθενα

Ανώνυμος είπε...

ante geia sas,ti protaseis einai aytes;-ola gia mia karekla ginontai s'ayto to nomo.(opos kai se oli tin ellada alloste-isos me kapoies memonomenes eksereseis sto nomo Grevenon).

artemis den exeis dikio,mipos to 2013 tha ksanathes na eisai pali me tin Patra meta ap'ola ayta;kalytera me to Agrinio-den nomizo oti xreiazetai na kseftilizomaste synexeia.
fovero blog kai isotimo se ola ta themata kai stous tomeis.O kainourgios anagnostis Epaminondas apo Ι.Π.Μεσολογγίου.