Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Παρουσίαση της νέας ταινίας του σκηνοθέτη Περικλή Χούρσογλου "Ο Διαχειριστής" στο Μεσολόγγι


Ο σκηνοθέτης Περικλής Χούρσογλου παρουσιάζει την νέα του ταινία, στο Μεσολόγγι
Με μια ιστορία από το παρελθόν του και με τον ίδιο στον πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στην πραγματική του οικογένεια, ο Περικλής Χούρσογλου επιστρέφει με την ταινία «Ο Διαχειριστής», και τα παρ’ ολίγον κωμικοτραγικά αδιέξοδα της μέσης ηλικίας.
Η Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου θα προβάλλει την Κυριακή 18 Απριλίου 2010, στις 8 το βράδυ, στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο την αξιόλογη ταινία του Περικλή Χούρσογλου ενώ αναμένεται να παρευρεθεί και ο ίδιος ο σκηνοθέτης.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ΕΘΝΟΣ ( 21/02/2009 )και την δημοσιογράφο Άντα Δαλιάκα αναφέρει χαρακτηριστικά: « Ήθελα να κάνω μια ταινία που να μοιάζει με την ζωή, όχι με ταινία ». Αλλά ξεκαθαρίζει: « Όχι, πάντως, ένα προσωπικό ημερολόγιο που θα μας εκθέτει δημόσια ».
Ο πάντα ανθρωποκεντρικός Περικλής Χούρσογλου, ενσαρκώνει έναν πενηντάρη που έχει να αντιμετωπίσει συζυγικά αδιέξοδα, μια ξεχαρβαλωμένη αποχέτευση, τα μπλεξίματα της πρώην διαχειρίστριας μητέρας του και έναν υδραυλικό που ξέρει καλά τα « κόλπα ». Απέναντι σε όλα αυτά νομίζει πως βρίσκει την απάντηση στο πρόσωπο μιας όμορφης εικοσάρας.
Σε ερώτηση για το πώς αποφάσισε να κάνει μια ταινία με πρωταγωνιστές τον ίδιο και την οικογένειά του ο σκηνοθέτης απαντά ότι,«… Ξεκίνησα να κάνω μια ταινία για τον θυμό. Είχα εμπειρία και σαν διαχειριστής. Κατάλαβα, λοιπόν, ότι ενώ παλιότερα οι άνθρωποι τσακώνονταν για οικονομικές αιτίες, με τον καιρό, δεν είναι τόσο τα οικονομικά που τους χωρίζουν όσο ένας θυμός από την πίεση της ημέρας. Δεν μπορείς να τσακωθείς με τον μπροστινό σου όταν είσαι μποτιλιαρισμένος, δεν μπορείς το ένα, δεν μπορείς το άλλο, τσακώνεσαι, τελικά, όταν γυρνάς στο σπίτι, με τον απέναντί σου που έχει βάλει ένα γλαστράκι. Πρόκειται για έναν ήρωα που περνάει αυτό που λέμε κρίση της μέσης ηλικίας. Αυτή είναι η αιτία του θυμού του, γι’ αυτό θέλει να κάνει καλύτερη τη μικρή κοινωνία της πολυκατοικίας…»
Σε μια ακόμη ερώτηση για την ταινία της δημοσιογράφου Άντας Δαλιάκα
( ΕΘΝΟΣ) ότι η σκιαγράφηση των ενοίκων της πολυκατοικίας, ως μικρογραφία της ελληνικής κοινωνίας, δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη, ο Περικλής Χούρσογλου απαντά αφοπλιστικά και αναφέρει ότι, «… Υπάρχει μια απογοήτευση, αν και η ταινία έχει και χιούμορ. Μου αρέσει η συνταγή των Ιταλών όπου οι ταινίες είναι κωμικές και ταυτόχρονα δραματικές. Άλλωστε οι Έλληνες στη ζωή μας έχουμε πολύ χιούμορ. Όταν κάνουμε έργο τέχνης, εκεί είναι που σοβαρευόμαστε πιο πολύ. Μας έχει μείνει κάτι από τα παιδικά μας χρόνια, από τότε που λέγαμε ποιήματα στο σχολείο. Προσπάθησα να κάνω μια ταινία που να αποτυπώνω την κάθε μέρα που ζω. Και αυτό είναι και θλιβερό και χαρούμενο. Αν πάτε σε πολυκατοικίες, θα δείτε ότι έτσι είναι τα πράγματα. Κάθε μέρα αυτό δεν ζούμε; Όλοι ζοριζόμαστε… ».
Είμαι στη μέση του ωκεανού, πνίγομαι κι όλοι, όλοι σας κάθεστε με κοιτάτε και κάνετε κριτική… Κι ενώ ο Παύλος αγγίζει τα όρια του, ένα δροσερό αεράκι θα φυσήξει και θα του δείξει πως η λύση που ψάχνει γύρω, βρίσκεται μέσα του και πως η ζωή δεν είναι πικρή μονάχα.
Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ- ΕΛΛΑΔΑ-2009-92′
Σκηνοθεσία: Περικλής Χούρσογλου
Ηθοποιοί: Περικλής Χούρσογλου, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Ευσταθία Τσαπαρέλη, Κώστας Βουτσάς, Κατερίνα Γιουλάκη, Κωνσταντίνος Χούρσογλου, Ιορδάνης Χούρσογλου, Όλγα Δαμάνη, Νίκος Γεωργάκης, Ασπασία Κοκόση, Κωνσταντίνα Σαββίδη, Μενέλαος Ντάφλος.

Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών (FIPRESCI) στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Να αναφέρουμε επίσης ότι η ταινία θα προβληθεί και την Δευτέρα 19 Απριλίου.
Ώρες προβολής: 7 - 9 & 9 - 11 μ.μ.


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

mpravo sti lesxi mas..panta protopora..artemis

Ανώνυμος είπε...

τι πάντα προτωπόρα απλά προσπαθήτε να αντιγράψεται το Αγρίνιο. Που πολιτιστικά είναι ετη φωτός μπροστά.

Ανώνυμος είπε...

Στο ξυνόγαλο μπορεί να είναι...ανώνυμε 2

Ανώνυμος είπε...

Ναι, Μεσολογγίτες ανακάλυψαν τον τροχό! Το Αγρίνιο και σ' αυτό πρωτοπορεί εδώ και χρόνια. Ουστ, νεροφίδες του βάλτου.

Ανώνυμος είπε...

ψαρόβλαχε ενημερώσου πρώτα τι εχει προσφέρει το Αγρίνιο στο θέατρο, στον κινηματογράφο,στα εικαστικά,στην ποίηση και γενικότερα στο γραπτό λόγο και μετά κάνεις ποστ.Αμπλιανιτοχωρίτες είστε απλά περίγελος.