Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Ανοιχτή Τηλεόραση…. Κλειστή ζωή…..

Γράφει η Βλάχου Χρυσα,
φιλόλογος

Ο όρος ¨τηλεόραση¨ προέρχεται από τα συνθετικά μέρη του τηλέ που σημαίνει μακριά και από το ρήμα οράω-ω που σημαίνει βλέπω, δηλαδή τηλεόραση σημαίνει βλέπω μακριά. Άραγε όλοι εμείς που βλέπουμε τηλεόραση κατά πόσο είμαστε σε θέση να πούμε ότι βλέπουμε μακριά ; Πόσο ανοιχτοί γίνονται οι πνευματικοί μας ορίζοντες παρακολουθώντας αυτό το κουτί ;

Κανείς δεν μπορεί να φανταστεί την ζωή του, το σπίτι του, το δωμάτιο του χωρίς τηλεόραση. Γιατί άραγε ένα ορθογώνιο-ηλεκτρόφωτο κουτί μας έχει γίνει τόσο απαραίτητο;

Μόνο επειδή μας ενημερώνει για τις τελευταίες ειδησεογραφικές εξελίξεις και αποτελεί έναν φτηνό τρόπο διασκέδασης; Ή μήπως επειδή έχει χαθεί η ποιότητα στην ζωή μας και λόγω της μοναξιάς που αισθάνονται οι σημερινοί άνθρωποι;;;

Γεγονός πάντως αποτελεί ότι όλοι μας για διάφορους λόγους έχουμε εγκλωβιστεί- και παραμένουμε κουκουλωμένοι στον καναπέ του σπιτιού μας μπροστά σε αυτό το κουτί.

Φτιάχνοντας κάποιος το δικό του σπιτικό το πρώτο πράγμα που φροντίζει είναι να προμηθευτεί μια τηλεόραση. Το κάνει επειδή την έχει πραγματικά ανάγκη ή απλά το κοινωνικό σχήμα που ζούμε το απαιτεί;;

Ίσως πολλοί να ήταν αυτοί που κάποια στιγμή αγανακτώντας από την σκουπιδολογία που αυτή αναπαράγει σκέφτηκαν να την πετάξουν, όμως κανείς δεν το έκανε πράξη.

Δεν θεωρώ πως φταίει η εφεύρεση από μόνη της αλλά αυτοί που κυριαρχούν μέσω αυτής. Η τηλεόραση είναι ένα δημοκρατικό μέσο άκρως πλουραλιστικό που κρίνει το κυβερνητικό έργο, επιπλήττει, συμβουλεύει, διορθώνει αλλά και επαινεί.

Από την άλλη πλευρά όμως η τηλεόραση δημιουργεί μια πλασματική εικόνα του κόσμου και απομαγεύει τη ζωή.

Πολλοί είναι αυτοί που ταυτίζουν τον ψηφιακό κόσμο

με τον βιωματικό και πολλοί ακόμη που προσπαθούν να προσαρμόσουν τον πραγματικό τους κόσμο με τον ψηφιακό. Η εικόνα παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας καθώς κατεγίζει τον ψυχικό μας κόσμο και φορτίζει αρνητικά την συμπεριφορά μας απέναντι σε πρόσωπα που μας περικλείουν αλλά και σε ότι αποκτούμε , έτσι μπαίνουμε σε μια τροχιά συνεχής αναζήτησης του «καλύτερου» και σ’ έναν διαρκή αγώνα για μια επιτυχημένη ζωή που πολλές φορές μπορούμε να την έχουμε αλλά να μην το ξέρουμε.

Επιπρόσθετα, κοινή αλήθεια είναι πως η τηλεόραση επηρεάζει και την ζωή των παιδιών, καθώς διαταράσσει τον παιδικό τους κόσμο εμβολίζοντας τον με χυδαϊσμούς, προβάλλοντας την βία, το έγκλημα, την ανηθικότητα, την πονηριά , την απατεωνιά και διαμορφώνει σιγά-σιγά πολίτες που αποβλέπουν στον ατομικό ευδαιμονισμό( συμφέρον) ξεχνώντας την ομαδικότητα, την συνεργασία την κοινωνία ως σύνολο.

Τι θα γινόταν όμως αν απομακρυνόμασταν ένα μικρό διάστημα από αυτή;;

Θα ενημερωνόμασταν για τις ουσιαστικές ειδήσεις μέσω των εφημερίδων ή από το ραδιόφωνο, χωρίς υποκειμενικούς σχολιασμούς από κάποιους δημοσιογραφάκους και κάποιους « παραθυράκηδες» που βγαίνουν σε κάθε εκπομπή με σκοπό την προπαγάνδα και τον κοινωνικό αποπροσανατολισμό.

Θα είχαμε μια πιο έντονη κοινωνική ζωή γιατί θα συναναστρεφόμασταν με περισσότερους φίλους, θα κουβεντιάζαμε τα προβλήματα μας και ως άμεσο αποτέλεσμα θα ήταν η εξωτερίκευση των αρνητικών συναισθημάτων μας αλλά και η ταυτόχρονη επούλωση τους από τις συμβουλές των φίλων μας.

Το σημαντικότερο όμως ( αν δεν υπήρχε η τηλεόραση) θα ήταν η επαφή των μελών μιας οικογένειας. Οι γονείς θα άκουγαν περισσότερο τις ανάγκες και τα προβλήματα των παιδιών τους και αυτά θα έβλεπαν με την σειρά τους στα πρόσωπα των γονιών τους δυο ανθρώπους που είναι πάντοτε δίπλα τους για να τα στηρίζουν σε κάθε λάθος επιλογή και που θα τα ενθαρρύνουν να ξεπερνούν κάθε εμπόδιο.

Επιπλέον , - πολίτες χωρίς τηλεόραση- όλοι μας θα ήμασταν πιο ήρεμοι, δεν θα επηρεαζόμασταν τόσο εύκολα και θα ζούσαμε την καθημερινότητα χωρίς άγχος, στεναχώρια και προβληματισμούς για το αύριο.

Όλοι δίχως την τηλεόραση θα είχαμε μια ζωή με ποιότητα αφού θα αναπληρώναμε τον ελεύθερο χρόνο μας με το διάβασμα ενός βιβλίου, με μια εκδρομή, με τη επίσκεψη μας σε ένα θέατρο-κινηματογράφο, σε ένα μουσείο ή ακόμη σε μια έκθεση ζωγραφικής.

Όλοι μας θα είχαμε την διαχείριση της ζωή μας εμείς οι ίδιοι και όχι οι εκάστοτε καναλάρχες ή εκάστοτε νεόπλουτοι που ξαφνικά θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο, να φέρουν στο φως την αλήθεια ενώ στην ουσία το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να καλύψουν οικονομικά συμφέροντα.

.

.

Τέλος, δεν θεωρώ πως αυτή η εφεύρεση είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στην ζωή μας αλλά αυτοί που κυριαρχούν μέσω αυτής στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι.

Θεωρώ πως αν όλοι μας απομακρύνουμε από δίπλα μας αυτό το κουτί που παγιδεύει τις ζωές μας, τα όνειρα μας θα δούμε πόσο όμορφα κυλά η ζωή, πόσα όμορφα πράγματα μπορούμε να κάνουμε είτε μόνοι είτε με φίλους είτε με την οικογένεια μας.

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό για την ζωή μας από αυτή την ίδια , γι’ αυτό λοιπόν ας φροντίσουμε να την διατηρούμε ισορροπημένη-υγιή- δομημένη, ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες και τα πραγματικά μας προβλήματα

άμεσα και δραστικά.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

χρύσα ,

θα μου κάνεις κανενα ιδιαίτερο;

Ανώνυμος είπε...

Θεέ μου...τι λόγος??? Δεσποινίς φιλόλογος(ωωω φιλόλογος!!!!λες και υπάρχει ανώτερη εκπαίδευση σε αυτή τη δύστυχη χώρα???)ασχοληθείται καλύτερα με τα σημεία στίξης και με τις φιλολογικές ανάγκες της τάξης σας και αφήστε την κοινωνική πολιτιστική και ψυχολογική ανάλυση στην άκρη... Ω ΝΑΙ!!!

Ανώνυμος είπε...

καλά ρε 5:01 οκ δεν με ξετρελαίνει το κείμενο αλλά και συ το ασχοληθείται με αι; έλεος. μάθε και συ ορθογραφία

Ανώνυμος είπε...

ΜΠΡΑΒΟ ΚΑ ΧΡΥΣΑ!ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΗ Η ΕΚΘΕΣΗ ΙΔΕΩΝ.ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ;ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΝΑ ΕΒΑΛΕ ΤΟ ΧΕΡΙ ΤΟΥ Ο ΠΑΠΑΝΟΥΤΣΟΣ, Ο ΠΛΩΡΙΤΗΣ ΚΑΙ Ο Ι.Μ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ;ΕΜΑΘΑ ΠΑΝΤΩΣ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΩΝ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΝΑΓΩΝΙΩΣ ΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ.ΤΟ ΙΔΙΟ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΚΔΟΤΙΚΟΥΣ ΟΙΚΟΥΣ.ΤΡΕΜΕΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΟΚΙΜΙΟΓΡΑΦΟΙ!

Ανώνυμος είπε...

Τι το κράζετε ρε το κορίτσι;
Μια χαρά κείμενο έγραψε, τι να είχε; Αρλουμπολογίες ορισμούς κτλ κτλ

Ανώνυμος είπε...

Αυτοι που κράζουν από πάνω τί ζόρι τραβάνε??? Του θίχτηκε το χαζοκούτι τους?????

Ανώνυμος είπε...

ειμαι ο 5,01 που έκανε το σχόλιο. Ρε παιδιά σίγουρα δεν υπάρχει διάθεση ειρωνείας προς την κοπέλα απλά οταν ενα κείμενο δημοσιεύεται υπόκειται εντέλει και στη κριτική. Νομίζω είναι εμφανής οτι η κοπέλα προς το παρων δεν το έχει(αυτο δεν σημαίνει αργότερα δεν μπορεί να γίνει μια καταπληκτική αρθογράφος).Λυπάμαι που έχω βαρεθεί να βλέπω διάφορους φερέλπις νέους να κοτσάρουν ενα ακαδημαϊκό τίτλο(για πρεστίζ)καθηγητές μεταπτυχιακοί MS PhD Moto gp και δε ξέρω και γω τι άλλο και λοιπές μπαρούφες(και που απο την Ελλάδα που έχουμε και φοιτητή με λευκή κόλλα...)και να γράφουν διάφορες κοτσάνες.ΕΛΕΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Δε θέλω να φανώ μικρόψυχος, αλλά από μια φιλόλογο περίμενα να γνωρίζει ότι η φράση "η συνεχής αναζήτηση" στη γενική γίνεται "της συνεχούς αναζήτησης" και όχι "της συνεχής αναζήτησης". Κατά τα λοιπά, ούτε η ύπαρξη της τηλεόρασης από μόνη της προκαλεί τα δεινά, ούτε - κυρίως - η απομάκρυνσή της, θα έχει σα συνέπεια να αποκτήσει αυτόματα η ελληνική κοινωνία τις - πραγματικά - θαυμάσιες συνήθειες που περιγράφει η συντάκτις. Τέλος, θα τη συνέχαιρα ειλικρινά, αν στο κείμενό της μας περιέγραφε τον τρόπο που "μεταφέρει" τις -ομολογουμένως - ενδιαφέρουσες απόψεις της στους μαθητές της καθώς και τα αποτελέσματα της διδασκαλίας της αυτής.

Νικος από Θεσσαλονίκη είπε...

Μακάρι να ξυπνούσαμε όλοι μας, για να δούμε την μεγάλη ζημιά που γίνεται επάνω μας από την TV. Όλοι μας γνωρίζουμε και ας μην το παραδεχόμαστε ότι η κάθε πληροφορία από τα ΜΜΕ είναι κατευθυνόμενη και τίποτα δεν είναι τυχαίο. Επιτελείται αποβλάκωση και υπνωτισμός των τηλεθεατών στον μέγιστο βαθμό. Σε τελική ανάλυση η τηλεόραση έγινε το όπιο των μαζών. Δεν έχει σημασία το τι δείχνει. Οι περισσότεροι τα βλέπουμε και επιμένουμε. Μάλιστα φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτή. Την βάλαμε στο πιο καλό σημείο του σπιτιού μας σαν να την λατρεύαμε θα ’λεγα, κάτι σαν βωμό για θυσίες. Με την μόνη διαφορά τα «ζώα» που θυσιάζονται στον βωμό της είμαστε εμείς!!! Μακάρι να ξυπνούσαμε όλοι μας, για να δούμε την μεγάλη ζημιά που γίνεται επάνω μας από την TV. Όλοι μας γνωρίζουμε και ας μην το παραδεχόμαστε ότι η κάθε πληροφορία από τα ΜΜΕ είναι κατευθυνόμενη και τίποτα δεν είναι τυχαίο. Επιτελείται αποβλάκωση και υπνωτισμός των τηλεθεατών στον μέγιστο βαθμό. Σε τελική ανάλυση η τηλεόραση έγινε το όπιο των μαζών. Δεν έχει σημασία το τι δείχνει. Οι περισσότεροι τα βλέπουμε και επιμένουμε. Μάλιστα φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτή. Την βάλαμε στο πιο καλό σημείο του σπιτιού μας σαν να την λατρεύαμε θα ’λεγα, κάτι σαν βωμό για θυσίες. Με την μόνη διαφορά τα «ζώα» που θυσιάζονται στον βωμό της είμαστε εμείς!!!
http://www.facebook.com/OXITV

Νικος από Θεσσαλονίκη είπε...

Δεν ξέρω τι συνέβη και βγήκε έτσι το σχόλιό μου.
Το αναρτώ ξανά….

Μακάρι να ξυπνούσαμε όλοι μας, για να δούμε την μεγάλη ζημιά που γίνεται επάνω μας από την TV. Όλοι μας γνωρίζουμε και ας μην το παραδεχόμαστε ότι η κάθε πληροφορία από τα ΜΜΕ είναι κατευθυνόμενη και τίποτα δεν είναι τυχαίο. Επιτελείται αποβλάκωση και υπνωτισμός των τηλεθεατών στον μέγιστο βαθμό. Σε τελική ανάλυση η τηλεόραση έγινε το όπιο των μαζών. Δεν έχει σημασία το τι δείχνει. Οι περισσότεροι τα βλέπουμε και επιμένουμε. Μάλιστα φτάσαμε στο σημείο να μην μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτή. Την βάλαμε στο πιο καλό σημείο του σπιτιού μας σαν να την λατρεύαμε θα ’λεγα, κάτι σαν βωμό για θυσίες. Με την μόνη διαφορά τα «ζώα» που θυσιάζονται στον βωμό της είμαστε εμείς!!!
http://www.facebook.com/OXITV#!/OXITV

Ανώνυμος είπε...

καλό το κείμενο από μια φιλόλογο νέα στο επάγγελμα της.
είναι καλύτεροι οι καθηγητές του δημοσίου που τους τραβάνε βιντεάκια στο Youtube.
η κοπέλα τουλάχιστον έγραψε την άποψη της με ονοματεπώνυμο και όχι σα και σας που πουλάτε εξυπνάδα πίσω από τα πληκτρολόγια

Ανώνυμος είπε...

Ελα κοπελιτσα μου,κανε μας τη χαρη.Γινε πρωτα "γυναικα" και μετα κανε τους φιλολογικους σου προσδιορισμους.Το μισο κειμενο ειναι κλεμμενο.Μη βιαζεσαι να μπεις στην αγορα.Θελει κοπο πρωτα.Ασε το ιντερνετ στην ακρη και προχωρα.Μην ασχολεισαι με το αλλο "χαζοκουτι" οπως λες.Ασε εμας να ασχολουμαστε.Μη φασκεις και αντιφασκεις.

Ανώνυμος είπε...

Ας μάθει πρώτα η συγκεκριμένη φιλόλογος να χρησιμοποιεί σωστά την ελληνική γλώσσα και μετά ας ξεκινήσει την αρθρογραφία. Έλεος πια με τις ψωνάρες που επιζητούν αναγνωρισημότητα και σκοτώνουν την ελληνική γλώσσα.

Και φυσικά η τηλεόραση δεν είναι το καλύτερο μέσο ενημέρωσης αλλά αποτελεί και μέσο ψυχαγωγίας. Σημασία έχει πως ο καθένας μας την χρησιμοποιεί. Άλλωστε η τηλεόραση δεν είναι μόνο κίτρινες ειδήσεις. Υπάρχουν σε αυτή σίγουρα ενδιαφέρουσες εκπομπές, τα εκπαιδευτικά ντοκυμαντέρ ας πούμε.

Τους μαθητές σας λυπάμαι πραγματικά για τις λανθασμένες απόψεις αλλά και (γνώσεις) που τους μεταφέρετε.

Ανώνυμος είπε...

Καλό είναι οι διάφοροι επιστήμονες... που θέλουν να αρθρώσουν και δημόσιο λόγο να μάθουν πρώτα να σιωπούν.

Ανώνυμος είπε...

Αντιγραφή, αντιγραφή, αντιγραφή... Η κάθε ψωνισμένη, άσχετη για λόγους προσωπικής προβολής (έρχονται και εκλογές μη ξεχνιόμαστε...) αντιγράφει από 2-3 συγγράματα, μας κοτσάρει και το όνοματεπώνυμο της μαζί με φωτογραφία (σιγά τα κάλλη), κάνει γραμματικά λάθη και θέλει να λέγεται και φιλόλογος. ΄Αντε να την εμπιστευτείς τη συγκεκριμένη να κάνει μάθημα στο παιδί σου και να του μάθει σωστά την ελληνική γλώσσα...
Αφήστε "κυρία" Βλάχου την αρθρογραφία για κάποιον με ωραία πένα και ΟΧΙ κλεμμένες απόψεις.

Νίκος από Θεσσαλονίκη είπε...

Καλά εδώ μόνο ανώνυμες κότες με μεγάλο ράμφος που κακαρίζουν υπάρχουν; Κανένας δεν μπορεί επώνυμα να εκφράσει σωστά την άποψή του χωρίς να προσβάλει τον άλλο; Κύριοι ανώνυμοι, μόνο κριτική ξέρετε να κάνετε; Αν όντως έτσι είναι τα πράγματα, τότε προσπαθήστε να κάνετε και λίγο αυτοκριτική. Από εξετάσεις περνάει η κ. Χρύσα Βλάχου. Αν ναι, ποιος σας όρισε κριτές της. Άντε και καλά είμαστε σε μια χώρα ελεύθερη όπου μπορούμε να εκφράσουμε την γνώμη μας. Κάντε το, αλλά κάντε το σωστά. Βοηθήστε την να διορθώσει τυχόν λάθη της που εντοπίσατε. Μην την θάβετε όμως. Τι πέσατε όλοι με τα μούτρα στην κοπέλα. Η προσπάθειά της και μόνο να γράψει κάτι έστω και ξένο (δεν το έψαξα και δεν της ουσίας) είναι μια αρχή και αυτό. Μην μου πείτε ότι όταν γράφετε κάτι για τον Όμηρο, ότι είναι δικά σας τα γραφόμενα;
@Ανώνυμε 29 Αυγούστου 2010 2:20 μμ. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου (εκτός από την ανωνυμία) 
@ Ανώνυμε(η) 29 Αυγούστου 2010 6:12 μμ. Μάλλον την γνωρίζεις την κοπέλα και ζηλεύεις
@Ανώνυμε 30 Αυγούστου 2010 7:04 πμ. Δείξε μας το καλό παράδειγμα. Ξεκίνα πρώτος και σιώπα!
@ Ανώνυμε 30 Αυγούστου 2010 1:16 πμ. Δάσκαλε που δίδασκες!!! Μάθε εσύ πρώτα ορθογραφία και μετά κάνε την κριτική σου. Ξαναδιάβασε το κείμενό σου
Πάντα φιλικά και με καλές προθέσεις

Νίκος από Θεσσαλονίκη είπε...

Ξέχασα και την Ανώνυμη(ε) 30 Αυγούστου 2010 11:50 πμ. Τελικά βαλτοί ήσαστε; Δες και εσύ φίλη(ε) ανώνυμη(ε) στο κείμενό σου τα λάθη που έκανες.
1.) Συγγράματα γράφεται με δύο μ (Συγγράμματα)
2.) όνοματεπώνυμο είναι σύνθετη λέξη και τονίζεται στο ω (ονοματεπώνυμο)
Δανείζομαι τα λόγια σου για να σε απαντήσω: Άσε "κυρ" Ανώνυμη(ε) την κριτική σου για την αρθρογραφία για κάποιον που ξέρει και ΟΧΙ με ορθογραφικά λάθη σαν και τα δικά σου!
3.) Γράφεις κυρ. Ανώνυμη(ε) «Άντε να την εμπιστευτείς τη συγκεκριμένη να κάνει μάθημα στο παιδί σου και να του μάθει σωστά την ελληνική γλώσσα...»
Κανένας δεν σου λέει να αφήσεις το παιδί σου να σου το διδάξει η κυρία ή ο κύριος τάδε. Αν όμως νομίζεις εσύ ή όποιος άλλος εδώ μέσα, ότι η ΤV που αποδεδειγμένα αποβλακώνει ότι θα σου αναθρέψει σωστά παιδιά, γελιέσαι πατόκορφα Γιατί περί αυτού πρόκειται, για την τηλεόραση. Αυτό είναι το θέμα και όχι η ορθογραφία. Το να αφήνεις το παιδί σου στον κάθε τηλεμαϊντανό, στις κάθε Ανίτες Πάνιες, στa Show reality την κάθε Κορομηλά ή τους Ψινάκιδες να μας μορφώσουν… Λυπάμαι πραγματικά αν εγκρίνεις εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος κάτι τέτοιο. Τα υπόλοιπα είναι περιττά