Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010

Διάλογος Παπανδρέου-Τσίπρα στη Βουλή για την επένδυση στον Αστακό

Έντονος διάλογος Παπανδρέου-Τσίπρα στη Βουλή για την επένδυση στον Αστακό για την οποία ειπώθηκαν πολλά και δόθηκαν διάφοροι παράμετροι. Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ της εφημερίδας Αυγής  του δημοσιογράφου Πουλακίδα Κώστα μεταξύ άλλων αναφέρει αναλυτικά:

"Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ρώτησε αν είναι πράσινη ανάπτυξη ένας σταθμός αποθήκευσης και επαναεροποίησης LPG, γιατί το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται στον λιθάνθρακα, γιατί προχωρά στην ηλεκτροπαραγωγή από LPG που εμπίπτει στην οδηγία ΣΕΒΕΖΟ 2 λόγω μεγάλης επικινδυνότητας. Τον ρώτησε ακόμη για τον ρόλο του επικοινωνιολόγου Γ. Σεφερτζή, με τον ο οποίο ο Γ. Παπανδρέου συνεργαζόταν, για την εταιρεία ROSEBUD με εκπρόσωπό της τον κ. Αντωνιάδη Σπορίδη και για το αν εταίρος στην ROSEBUD είναι η εταιρεία RASSADEL του Εφραίμ από το Βατοπέδι.



160 θέσεις εργασίας, αντί για 1.500

"Αυτό που θέλουμε είναι, μέσα από διαδικασίες άμεσες, γρήγορες, αλλά διαφανείς, να φέρουμε επενδύσεις", απάντησε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "πληρώνουμε σήμερα τη συντήρηση, τη συντηρητική αντίληψη και της δεξιάς, αλλά πολλές φορές και της πολύ παραδοσιακής αριστεράς. Δεν θέλετε να δημιουργηθούν στη χώρα μας θέσεις εργασίας στην πραγματική οικονομία;". Ο Αλ. Τσίπρας του απάντησε ότι έλεγαν για 1.500 θέσεις εργασίας και "προβλέπονται 160. Αυτό είναι το μεγάλο έργο για τα την Αιτωλοακαρνανία;. Δεν μπορούμε να έχουμε θέσεις εργασίας σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;".



Επένδυση με καρκινογόνο αέριο

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα υπάρχει διασύνδεση με την Ιταλία, για την εξαγωγή του 70% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας, ότι με τον σταθμό αποσυμπίεσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και τη σύνδεσή του με τον αγωγό ITGI θα υπάρχει σημαντική διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών στην Ελλάδα. Είπε ακόμη ότι με τη μονάδα απαγωγής των αερίων καύσης, για την αξιοποίησή τους για παραγωγή βιοκαυσίμων από άλγη, που περιλαμβάνεται στο σχεδιασμό του έργου, θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα μια πρωτοποριακή πράσινη τεχνολογία.

Έχουμε μια επένδυση που δεν υπάρχει στον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, που αγνοείται η μελέτη επικινδυνότητάς της, που αφορά στο πιο επικίνδυνο και καρκινογόνο αέριο, που ιδιώτης επικοινωνιολόγος σύμβουλος την προπαγανδίζει στην Αιτωλοακαρνανία και στο νομαρχιακό συμβούλιο λες και είναι θεσμικός παράγοντας, του επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ότι για να γίνει η επένδυση χρησιμοποιείται ο νόμος για το fast truck προκειμένου να παρακαμφθούν περιβαλλοντικές μελέτες, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, νόμοι, το ΣτΕ, το Σύνταγμα και η τοπική κοινωνία. "Αυτή κατά τη γνώμη σας είναι μια επένδυση πρότυπο διαφάνειας και πράσινης ανάπτυξης;", αναρωτήθηκε.

"Σας δίνουμε μια ευκαιρία να πείτε μια λέξη μόνο: "τέλος". Να πείτε "δεν θα γίνει. " Να το πάρετε πίσω. Σας δίνουμε ευκαιρία. Δεν την παίρνετε αυτή την ευκαιρία. Δεν την παίρνετε γιατί έχετε αποφασίσει προκειμένου να ευνοήσετε ενδεχομένως ορισμένους επενδυτές και προκειμένου να προχωρήσετε στην πολιτική σας να γράψετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας ότι έχει θεσπιστεί σε αυτή τη χώρα", είπε ο Αλ. Τσίπρας.



Γ. Παπανδρέου: Αν υπάρχει πρόβλημα, θα σταματήσει

"Αν υπάρξει η οποιαδήποτε υποψία ότι μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στο περιβάλλον, πρώτος εγώ θα το σταματήσω", απάντησε ο Γ. Παπανδρέου σημειώνοντας ότι ο έλεγχος επικινδυνότητας έχει ανατεθεί στον ανεξάρτητο νορβηγικό νηογνώμονα "Norske Veritas", και ότι όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες διαθέτουν μεγάλες εγκαταστάσεις αποθήκευσης LPG.

Όσον αφορά την εμπλοκή του επικοινωνιολόγου Γ. Σεφερτζή, που ήταν συνεργάτης του, είπε απλώς ότι "όλοι μας έχουμε και φίλους και συγγενείς. Κανένας όμως, για μένα, δεν είναι ούτε φίλος, ούτε συγγενής, μπροστά στο δημόσιο συμφέρον".

.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Α ρε πεφωτισμένο Τσιπράκι και αυτοί που σε πιστεύουν!

Το μόνο που σε ενδιαφέρει ειναι για να εχεις ψήφους και οπαδούς, ειναι να εμποδίζεις την προκοπή του τόπου και να βλέπεις να αυξάνονται σε στρατιές οι ανεργοι που ειναι και συννάμα φυσικά απελπισμένοι ανθρωποι.

Σε επιασε ο πόνος και τα δήθεν σου για τους κατοίκους του Αστακού και για το περιβάλλον.
Τελικά και ευτυχώς το πολύ και με πάρα πολλά ψέμματα και στις πολύ δύσκολες σημερινές συνθήκες πιάνεις μετα βίας ενα 3% πανελλαδικά και... πάρα πολύ σου ειναι.
Γιάννης

ΥΓ. Καμμιά σχέση με ΓΑΠ η αλλον της πολιτικής ταυτίζομαι.

Ανώνυμος είπε...

αφου ο πρωθυπουργος μας διαβεβαιωνει οτι δεν θα παθει κανεις τιποτα απο την χαβουζα γιατι δεν την κατασκευαζει στο ελληνικο (ετσι η ενεργεια θα πηγαινει απο την παραγωγη στην καταναλωση),στο αντιριο που υπαρχει ο εργοταξιακος χωρος της γεφυρας (καταγωγη υπουργου κουβελη)ή ακομα και στο κιατο που ειναι το σπιτι η περιουσια και τα συμφεροντα του υπουργου fast truck παμπουκη...
οχι στην υποβαθμιση της περιουσιας των κατοικων του νομου αιτ/νιας..

να γινει στο καστρι ή στην ραφηνα το LPG εργοστασιο..

Ανώνυμος είπε...

Γιάννη πέρα από την γνώμη σου για τον Τσίπρα, είσαι υπέρ ή κατά του έργου και γιατί?

Ανώνυμος είπε...

Πρός
17 Οκτωβρίου 2010 8:55 μ.μ.

Εχω αναφερθεί διεξοδικά σε προηγούμενους τεκμηριωμένους σχολιασμούς μου για αυτό το θέμα.
Αν μου ζητήσεις με copy and paste θα τους επαναλάβω.

Γενικά εχω να πώ οτι ο φόβος του κόσμου καλλιεργήθηκε απο κάποιους οχι με σκοπό , να προασπιστεί το περιβάλλον η οτι για τα περί κινδύνων κλπ.κλπ. αλλά γιατί αυτοί οι κάποιοι βλέπουν οτι τα συμφέροντά τους θίγονται και ετσι τραγικοποιούν την κατάσταση και τρομάζουν τον κόσμο.
Επίσης τα λεγόμενα μικρά κόμματα βρίσκουν πρόσφορο εδαφος να φωνάξουν και να υποστηρίξουν σε οτι αρέσκεται να ακούει ο κόσμος.
Αυτο για τους δικούς τους σκοπούς τελικά.
Οι πεινασμένοι και οικονομικά απελπισμένοι η οι φτωχοι γενικά ειναι πηγή των ψηφοφόρων τους.

Εχε υπ οψιν σου οτι σήμερα υπάρχει ενας ανελέητος παγκόσμιος οικονομικός ανταγωνισμός, λεφτά δεν φυτρώνουν πουθενά , ουτε ως βροχή πέφτουν απο τον ουρανό.
Σε αλλες χώρες θα παρακαλούσαν οι πόλεις για να πάρουν αυτό το εργο.

Το μόνο σίγουρο ειναι οτι θα υπάρξουν θέσεις εργασίας.
Οχι φυσικά μόνο οι 150 που λέει η μία πλευρά, αλλά ουτε και οι 1500 της αλλης.
Με προσωπική μου εμπειρεία βλέπω γύρω στις 900-1000 θέσεις εργασίας.
Δεν ξέρω και δεν μπορώ να υπολογίζω τις αλλες παράπλευρες θέσεις απο τις εκεί δραστηριότητες.

Προσωπική μου αποψη, ναι στο εργο, γιατί τέτοιες ευκαιρίες δεν ξαναέρχονται.
Και ο τόπος θα πάρει τα επάνω του.

Ανάπτυξη κατα οπως την θέλουμε ο καθένας μας η οπως μας βολεύει η ειναι στα ονειρά μας δεν υπάρχει ουτε γίνεται πουθενά.

Γιάννης.

Ανώνυμος είπε...

Γιάννη,

επέτρεψε μου να σου πω ότι βλέπεις τα πράγματα μάλλον ανάποδα. Μάλλον δεν το έχεις ψάξει και πολύ και πιο συγκεκριμένα: Αναφέρεσαι στην μία και στην άλλη πλευρά και αναφέρεσαι σε 150 και 1500 θέσεις αντίστοιχα. Ξέρεις ποιος αναφέρει τι, γιατί αν ξέρεις δεν θα το ανέφερες σαν επιχείρημα. Η ίδια πλευρά λοιπόν λέει και το ένα και το άλλο. 900 θέσεις εργασίας μόνιμες δεν θα υπάρξουν λοιπόν. Αν το 1500 αναφέρετε σε 3000 μεροκάματα μπορεί. Τις επιπτώσεις για το περιβάλλον δεν το λέει κάποια οικολογική οργάνωση, αλλά καθηγητής ειδικός σε τέτοιες τεχνολογίες. Κανείς δεν έχει βγει ανοικτά και με επιχειρήματα επιστημονικά να τον αντικρούσει. Τον αν κάποια κόμματα προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το θέμα είναι άσχετο, από το εάν υπάρχει πρόβλημα ή όχι. Το πρόβλημα θα το έχουμε εμείς και όχι αυτοί. Τέλος για τον ανελέητο παγκόσμιο ανταγωνισμό να σου πω ότι έχεις δίκιο μεν, αλλά από την άλλη δεν είδα καμία δυτική χώρα να αγωνίζεται για να εγκαταστήσει κάτι παρόμοιο στο έδαφος της. Αυτό γίνεται γιατί η συγκεκριμένη λύση δεν προσφέρει βιώσιμη ανάπτυξη(και δεν θέλω να σταθώ στο νόημα που έχουν οι δύο αυτές λέξεις, χρησιμοποιούμενες στην ξύλινη γλώσσα των κομμάτων)

Νίκος

Ανώνυμος είπε...

Ακυρώθηκε η επένδυση-μαμούθ στον Αστακό απο το Κατάρ,οπότε εντάξει ο Αστακός.

http://www.agriniopress.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=489:arabesplatygiali&catid=36:gegonota&Itemid=94


http://www.zougla.gr/page.ashx?pid=2&aid=186027&cid=6

Κώστας Παπασπύρου-Αγρίνιο

Ανώνυμος είπε...

Πρός Νικο
19 Οκτωβρίου 2010 12:25 π.μ.

Σου ωφειλα μια απάντηση στις απόψεις σου που μου παρέθεσες.
Δεν την εδωσα γιατι κυκλοφόρησε απο την Παρασκευή η ειδηση αυτή που ανακοινώθηκε σήμερα.
Ηθελα να δοθεί και επίσημη ανακοίνωση.

Εγραψα μία γενική αποψη σε σημερινό αντίστοιχο σχόλιο.

Πάντως σε ευχαριστώ για το πολιτισμένο τρόπο ανταλλαγής απόψεων εκ μέρους σου..

Γιάννης.