Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Συνέντευξη Δημήτρη Στρατούλη για την ακύρωση της επένδυσης του Καταρ στον Αστακό

ΣΥΡΙΖΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΤΑΡ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος Π.Γ. του ΣΥΝ, της επιτροπής εργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στον Αστακό με την Κίνηση Πολιτών Ξηρομέρου (Αστακού), σε συνέντευξή του στο ρ/σ «105,5 στο κόκκινο» (Μπάμπης Αγρολάμπος) ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Θα ήθελα να σας επισημάνω 5 σημεία που αποκρύπτονται από τα μεγάλα ΜΜΕ:
1. Η βρώμικη επένδυση του Κατάρ στον Αστακό εκτός από επιχειρηματικούς λόγους ή ενδεχόμενες ενδοκυβερνητικές διαφωνίες ακυρώθηκε και εξ αιτίας των αντιδράσεων του λαού της περιοχής. Με αυτή την έννοια αποτελεί νίκη του μαζικού κινήματος που ανοίγει δρόμους και για άλλες επιτυχίες του σε άλλα κοινωνικά μέτωπα.
2. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναμφισβήτητα ήταν η μόνη κοινοβουλευτική δύναμη που από την αρχή, με συνεχείς πολιτικές και κινηματικές πρωτοβουλίες, στη Βουλή, στην Ευρωβουλή και στο δρόμο, αγωνίστηκε μαζί με τους κατοίκους του Αστακού και της ευρύτερης περιοχής να ακυρωθεί αυτή η καταστροφική για το περιβάλλον και την απασχόληση επένδυση, όταν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ την προωθούσαν ή την ήθελαν και οι άλλες πολιτικές δυνάμεις σφύριζαν αδιάφορα.
3. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί, ώστε να σταματήσει ο Αστακός να θεωρείται από τις κυβερνήσεις του δικομματισμού ένα «καταραμένο» μέρος που σπρώχνουν σταθερά την τελευταία 20ετία προς αυτόν βρώμικές ύποπτες και αδιαφανείς επενδύσεις. Να υπάρξει επιτέλους ένα αναπτυξιακό σχέδιο αξιοποίησης των εγκαταστάσεων στο Πλατυγυάλι Αστακού ως διαμετακομιστικό εμπορικό κέντρο, όπως εξάλλου είχε αρχικά σχεδιαστεί και γι’ αυτό επιδοτηθεί από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους, με ήπια βιομηχανική παραγωγή που να αξιοποιεί τις παραγωγικές δυνατότητες της περιοχής (επεξεργασία – συσκευασία –τυποποίηση αγροτικών, κτηνοτροφικών προϊόντων, αλιευμάτων κλπ) για να υπάρξει οικονομική αναζωογόνηση και νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή με σεβασμό στο περιβάλλον.
4. Θα πρέπει να αναζητηθούν οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες σε όσους τόσο χρόνια κρατούν έρημες τόσο μεγάλες και σύγχρονες υποδομές στον Αστακό και σε όσους εν συνεχεία τις ξεπούλησαν έναντι πινακίου φακής σε ιδιώτες.
5. Οι πολίτες του Αστακού σε λίγες ημέρες θα πρέπει να τιμωρήσουν τους συνδυασμούς που στηρίζονται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο γιατί συμφωνούσαν με αυτή επένδυση αλλά και γιατί τους υπόσχονταν έναντι ψήφων διορισμούς σε αυτή. Ταυτόχρονα θα πρέπει να επιβραβεύσουν και με την ψήφο τους την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ που με επικεφαλής τον ακτιβιστή οδοντογιατρό Ηλία Γεωργαλή σήκωσε από την αρχή κατασυκοφαντούμενη από τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και τους ντόπιους προθύμους συμμάχους τους το μεγάλο βάρος της αντίστασης και του σκληρού και άνισου αγώνα.

21/10/2010
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O Δήμαρχος Αστακού Π Στάϊκος: Ο Αστακός γιορτάζει την απόσυρση των εμίρηδων


Η επένδυση αυτή δεν στόχευε σε ανάπτυξη. Πιστεύαμε πως θα είχαμε φυσικό αέριο στην περιοχή, όμως αυτό θα πήγαινε με αγωγό στην Ιταλία. Εμείς όμως θα κινδυνεύαμε να κάνει μπάμ! και να σκοτωθούμε», είπε ο κ. Στάϊκος και συνέχισε: «Αν είναι να σκοτωθώ για να ζήσω καλυτέρα, να σκοτωθώ, αλλά όμως να σκοτωθώ για να ζουν άλλοι καλύτερα, δεν νομίζω».
Επίσης υπογράμμισε ότι από την ενέργεια που θα παραγόταν από το LPG δεν θα είχε τίποτα να ωφεληθεί η περιοχή, όπως για παράδειγμα να διατεθεί κάποια ποσότητα ώστε να δημιουργηθούν εργοστάσια προκειμένου να προκύψουν και θέσεις εργασίας. «Ευτυχώς που υπήρξε μια γυναίκα στη βουλή που φοράει παντελόνια και είναι η κα Μπιρμπίλη», εννοώντας ότι η υπουργός είχε το θάρρος να αντιταχτεί στην επένδυση.
«Είναι ψέμα ότι ο αδελφός του κ. Παπανδρέου ήταν όλη μέρα με τους Καταριανούς; Ήταν δηλαδή αναμεμειγμένος εξωθεσμικά. Χθες μιλούσαμε για τους κουμπάρους του Κ. Καραμανλή, και τώρα μιλάμε για τα αδέλφια;» είπε ο δήμαρχος. «Η Ιταλία δηλαδή θα έπαιρνε καθαρή ενέργεια, οι ρύποι θα έμεναν στην Ελλάδα και στη μέση θα ήταν οι μεσάζοντες. Στη μέση ήταν και η Rassandel.Δεν είναι σκάνδαλο αυτό;» πρόσθεσε ο δήμαρχος. Συνεχίζοντας αναφέρθηκε και στις υποσχέσεις για 1500 θέσεις εργασίας οι οποίες τελικά δεν ήταν παραπάνω από 140, πράγμα που κατά την άποψή του «δεν άξιζε τον κόπο».

Ανώνυμος είπε...

Πρός 22 Οκτωβρίου 2010 2:50 μ.μ.


. Δήμαρχε! Συγχαρητήρια.
Αξιος ο μισθός σου΄.
Εμαθα οτι έλαβες και τα κοματικά ευσημα.
Αλλά δυστυχώς και πάλι δυστυχώς ολα αυτά για τον τόπο.
Και δυστυχώς και πάλι που κατάφερες μαζί με κάποιους αλλους να σε πιστέψουν οι κάτοικοι.

Αντε και εις ανώτερα.
Πέρασες τις κομματικές εξετάσεις με αριστα και τόνο.
Αντε και γιά βουλευτής στις επόμενες εκλογές.

Γιάννης

Ανώνυμος είπε...

Επανέρχομαι Κύριε Δήμαρχε με ενα σχόλιο προχθεσινό.
Σε επανάληψη το παραθέτω..........

Περιμένετε αγαπητοί μου εκεί στον Αστακό πότε θα βρέξει λεφτά, η πότε θα φυτρώσουν τέτοια.

Περίμενε πότε θα σας φέρουν δουλειές οπως εσεις τις φαντάζεστε η οπως εσεις τις ονειρεύεστε να ειναι.


Αχ! βρε ευκολόπιστε και κατά τα αλλα αγαπητέ μου κόσμε εκεί στον Αστακό.
Πόσο ευκολα κατάφεραν να σε τρομάξουν αυτοί που θέλουν να σε βλέπουν να μην προκόψεις , να σε βλέπουν στην φτώχεια και στην οικονομική δυσπραγία.
Βλέπεις ο χορτάτος δεν πέφτει ευκολα στα χέρια αυτών που θέλουν τον λαό με σκυμμένο κεφάλι και τρομαγμένο

Χεστήκανε μετα συγχωρήσεως, τα επενδυτικά κεφάλαια πλέον για σένα. Και δύο αυγά Τουρκίας λένε αυτοί τώρα.
Και με για σας και χαρά σας.
Υπάρχουν και αλλου πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια λέει μιά παροιμία.

Ακούστηκε οτι εκανε αμεσες ενέργειες η Κροατία και η Αλβανία να αρπάξουν αυτοί το εργο.
Αυτοι βλέπεις ειναι μάλλον βλάκες και τα κορρόιδα, η δεν εχουν οικολογικές ανησυχίες η ειναι αφοβοι.

Ζείστε συμπατριώτες μου του Αστακού τώρα απο εδώ και πέρα με κοπανιστό αέρα, αραχτοί στα καφενεία και με μπλά μπλά κατηγορώντας την κυβέρνηση και την κάθε κυβέρνηση οτι δεν υπάρχουν δουλειές, μεγάλη ανεργία, και συζητώντας αλλες οικονομικού, επαγγελματικού επιπέδου αναλύσεις..

Σε κατάφεραν τα πολιτικά αποκόμματα, τα τοπικά γνωστά συμφέροντα, και οι δήθεν οικολόγοι της πλάκας να αντιδράσεις ετσι, και τώρα χαιρέτησε τις οποιες αρχικές θέσεις εργασίας που χάθηκαν οριστικά.

Και τα χειρότερα ερχονται μετά απο τέσσερα χρόνια για την περιοχή δηλαδή μετα απο το 2014 που τελειώνουν ΟΡΙΣΤΙΚΑ και αμετάκλητα οι επιδοτήσεις και τα δικαιώματα της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγης.

Η εναλλακτική ευκαιρία που παρουσιάστηκε στον τόπο πάει πέταξε.

Γιάννης.

................
Προσθέτω σήμερα και την παρακάτω πρόταση.

Στο μέλλον να πηγαίνετε να ζητάτε δουλειά , στον Τσίπρα προσωπικά,καθώς και στον Στρατούλη.

Επίσης στον δήμαρχο σας μιά απο εδώ και πέρα ΟΛΟΙ ΞΕΝΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕς ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΘΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΝ ΠΑΡΑΚΑΛΑΝΕ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΣΤΑΘΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΑΝΤΑΡΤ ΠΟΥ ΑΥΤΟΣ ΘΑ ΘΕΤΕΙ.

Για το καλό σας φυσικά ολα αυτά, και για το περιβάλλον επίσης .
Ολους σας φροντίζει ο Δήμαρχος και για εσας νοιάζεται να ευημερείτε.

Ανώνυμος είπε...

Αρκετά! Φτάνει πια η μιζέρια των άσχετων και των εξυπνάκηδων. Η "επένδυση" δεν ήταν επένδυση αλλά μια προσπάθεια εξαπάτησης. Αν κάποιος έχει στοιχεία υπέρ του έργου να τα καταθέσει. Όχι, το να αναφέρουμε ότι λένε τα φερέφωνα των Αθηνών ή το Discovery δεν είναι στοιχεία. Μέχρι στιγμής βλέπω σε διαφορα blog κραυγές λες και χάσαμε κάτι (που δεν είχαμε). Ανάπτυξη δεν είναι να γίνουμε τριτοκοσμική χώρα που θα δέχεται ότι δεν θέλουν οι υπόλοιποι. Τι άλλο πρέπει να γίνει για μην πιστεύετε άλλο τους πολιτικούς και το εμπόριο ελπίδας που έχουν στήσει. Και κάτι τελευταίο οι Αστακιώτες δεν είναι μίζεροι. Έδειξαν ότι εκτιμούν τον τόπο τους περισσότερο από ότι οι ονειροπαρμένοι Αγρινιώτες, και αγωνίζονται για αυτόν. Στο Αγρίνιο που είναι και το κέντρο του νομού, τι καλό έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες για να βγει ο τόπος από το τέλμα. Ας είναι καλά τα κόμματα και εσείς που τους ακολουθείτε

Ανώνυμος είπε...

ΦΙΛΕ ΓΙΑΝΝΗ,

ΜΗΠΩΣ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΄΄ΘΕΤΙΚΕΣ΄΄ ΠEΡIBANTOΛOΓIKEΣ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΑΡΘΗΚΑΝ ΣΕ ''ΜΙΣΗ ΩΡΙΤΣΑ'',KAΠΟΙΟ ΩΡΑΙΟ ΠΡΩΙΝΟ, ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΄΄ΑΝΩΘΕΝ ΕΝΤΟΛΕΣ΄΄ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΕΚΒΙΑΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΜΟΔΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ;;;;;;

Ανώνυμος είπε...

αγαπητε γιαννη,

τι σε νοιαζει εσενα για τους αστακιωτες και την ανακουφιση που ενιωσαν οταν η χαβουζα των ελληνοκαταριανων αποφασιστηκε ναμην γινει στην ελλαδα για λογους κοστους..

αν εχεις ανυσηχια να κανεις μια αιτηση στην αλβανικη ή κροατικη κυβερνηση και να πας να δουλεψεις στην εκει χαβουζα του καταρ και να πληρωνεσαι με αλβανικο (λεκ) ή κροατικο νομισμα.
και αφου ισχυριζεσαι οτι ειναι καθαρο το εργοστασιο να νοικιασεις και σπιτι διπλα στα φουγαρα να αναπνεεις καθαρο αερα..

καλο ταξιδι.

Ανώνυμος είπε...

Σεΐχηδες και ψιλικατζήδες


O κ. Παμπούκης εξέφρασε οργή για τους σεΐχηδες που τον εξέθεσαν για το ναυάγιο της επένδυσης στον Αστακό.. Προσώρας λέει ότι οι Αραβες δεν είναι σοβαροί γιατί ακύρωσαν αναπάντεχα την ανέγερση μονάδας παραγωγής ενέργειας. Και μόνο το είδος της επένδυσης δείχνει πόσο σοβαρά έχει πάρει η κυβέρνηση την ανάπτυξη. Δέχτηκαν λοιπόν να κουβαλούν οι Αραβες τα σκουπίδια τους στην Αιτωλοακαρνανία: ό,τι περισσεύει από την επεξεργασία του πετρελαίου, το λεγόμενο ελπιτζί (LΡG), το καίνε στην Αραπιά προκαλώντας ασυγχώρητη μόλυνση. Αν δεν κόψουν το συνήθειο, θα πληρώσουν πρόστιμα, αρχής γενομένης από το 2013. Το LΡG μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας, οπότε οι Αραβες κανόνισαν να το επεξεργαστούν και να πουλήσουν ως γκάζι στους Ιταλούς. Ερώτημα αφελούς: Γιατί δεν χτίζουν το εργοστάσιο απευθείας στην Ιταλία, να γλιτώσουν και τα μεταφορικά; Είναι απλό: οι προηγμένες χώρες δεν θέλουν επικίνδυνες εγκαταστάσεις στα εδάφη τους. Ο κ. Παμπούκης αποδεχόμενος την επένδυση στον Αστακό έκανε ένα περιβαλλοντικό σκόντο.. Η ιδέα για γρήγορες και καθαρές επενδύσεις συνδέθηκε με μια ρυπογόνο επένδυση και με ουρανοξύστες στον Αγιο Κοσμά.
Και μια λεπτομέρεια: για να πείσουν ότι ο Αστακός είναι μια «πράσινη» επένδυση είπαν ότι συν τω χρόνω θα παραγάγουν βιοκαύσιμα μαζεύοντας φύκια. Προφανώς το ρητό για τις μεταξωτές κορδέλες παραμένει αμετάφραστο εις την αραβική.
Πηγή:βήμα