Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

Άρση της αναστολής των έργων της εκτροπής: Αισιόδοξοι οι Θεσσαλοί.

Συζητήθηκε τη Τρίτη  η αίτηση  του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.Τ.Ε.),για την ανάκληση της απόφασης 141/2010 του ΣτΕ με την οποία απαγορεύεται η συνέχιση των εργασιών της εκτροπής του Αχελώου μέχρι τη λήψη οριστικής απόφασης για τη νομιμότητα των έργων αυτών από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Το τέλος της συζήτησης εμφανίζει τους Θεσσαλούς αισιόδοξους: Χαρακτηριστικές  είναι  οι δηλώσεις του Νομάρχη Καρδίτσαςκ Φώτη Αλεξάκου ο οποίος μίλησε για "συγκρατημένη αισιοδοξία ότι το Δικαστήριο θα ανακαλέσει κατά ένα μέρος την αρχική του απόφαση και θα επιτρέψει να εκτελεστούν εργασίες προστασίας της σήραγγας».
Από την άλλη πλευρά ο  ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Μακρυπίδης μεταξύ άλλων δήλωσε:
«Θεωρώ απαράδεκτη την εμμονή του Υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ, να επαναφέρει δια της πλαγίας οδού το θέμα της εκτροπής του ΑΧΕΛΩΟΥ, με το πρόσχημα της συντήρησης των τοιχωμάτων της σήραγγας για δήθεν περιβαλλοντικούς όρους, όταν το έργο της εκτροπής αυτό καθ’εαυτό είναι ένα έγκλημα σε βάρος του περιβάλλοντος. Σήμερα που εκκρεμεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η εκδίκαση, κάθε τέτοια ενέργεια εκ μέρους του Ελληνικού Κράτους προσβάλλει τους κανόνες, τους θεσμούς και τις λειτουργίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Τέλος θεωρώ απαράδεκτη την εμμονή ολοκλήρωσης του έργου με κατασπατάληση σημαντικών πόρων από το Π.Δ.Ε. σε μια εποχή «αιματηρών» περικοπών του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αφού για το έργο της εκτροπής η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταβάλλει ούτε ένα Ευρώ, όταν σημαντικά άλλα έργα, όπως οδικά δίκτυα π.χ. ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ καθυστερούν λόγω ελλιπούς χρηματοδότησης αναδεικνύοντας τις σοβαρές ευθύνες του ΥΠΕΧΩΔΕ σε σχέση με τις προτεραιότητες και τις ανάγκες.»
Επίσης ο Νομάρχης Αιτωλοακαρνανίας κ. Θύμιος Σώκος όπως διαβάζουμε στη sarakaimara  σε δηλώσεις του στον ΑΕΡΑ FM είπε πως " είναι εντελώς απούσα η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση του νομού Αιτωλοακαρνανίας και η Επιτροπή κυριαρχείται από Θεσσαλούς βουλευτές όλων των κομμάτων" προκαλώντας την αντίδραση του βουλευτού Παναγιώτη Κουρουμπλή, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: "Δεν μπορεί κανένας να απαξιώνει την προσπάθεια των βουλευτών και τη συλλογική προσπάθεια που κάνει αυτή η κοινοβουλευτική ομάδα σε ότι αφορά τα ζητήματα του νομού.
Σας πληροφορώ λοιπόν χθες από ολόκληρη τη Θεσσαλία ήταν μόνο δύο βουλευτές οι οποίοι μάλιστα δεν κάθησαν και στη διαδικασία. Και από την Αιτωλοακαρνανία είμασταν δυο βουλευτές. Τι σημαίνει αυτό ότι αν δεν ήταν άλλοι βουλευτές παύουμε να ενδιαφερόμαστε για τα ζητήματα του νομού;" 
Συμπέρασμα: Σαν να φαίνονται δυσοίωνες οι εξελίξεις πάνω σε αυτό το ζήτημα. Από τη μια αισιοδοξία στη Θεσσαλία από την άλλη νευρικότητα στη δική μας πλευρά. Όπως και να έχει, είναι ένα ζήτημα που απαιτεί να είναι σε εγρήγορση  τόσο η τοπική κοινωνία όσο και οι φορείς του τόπου..

Δεν υπάρχουν σχόλια: