Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Επιστολή διαμαρτυρίας για την επικείμενη συγχώνεση του Γυμνασίου Μαλαισιάδας

Γυμνάσιο ΜΑΛΕΣΙΑΔΑΣ

Στη Μαλεσιάδα  στις 21-02-2011 και στο χώρο του Γυμνασίου συνήλθαν σε κοινή συνεδρίαση ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Μαλεσιάδας, ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου Μαλεσιάδας, εκπρόσωπος του τοπικού διαμερίσματος της περιοχής και εκπρόσωπος της Β’ ΕΛΜΕ Ν. Αιτ/νίας με θέμα την:
«Εισήγηση του Δ/ντη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτ/νίας για τη συγχώνευση (ουσιαστικά κατάργηση) του Γυμνασίου Μαλεσιάδας με το Γυμνάσιο Εμπεσού»
Αφού έγινε ενημέρωση για την εισήγηση – πρόταση του Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως αυτή δημοσιεύτηκε στον τύπο για τη συγχώνευση του Γυμνασίου Μαλεσιάδας, δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι με την επιχειρούμενη συγχώνευση για τους παρακάτω λόγους:

1. Το Γυμνάσιο Μαλεσιάδας είναι ένα περιφερειακό Σχολείο που λειτουργεί κανονικά και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα σε υποδομές και διδακτικό προσωπικό για πολλά χρόνια, ενώ το ωρολόγιο πρόγραμμα του Σχολείου είναι πλήρες αφού διδάσκονται όλα τα μαθήματα με καθηγητές των αντίστοιχων ειδικοτήτων.
2. Οι κτιριακές υποδομές του Σχολείου μας είναι:
 Ιδιόκτητο κτίριο, το οποίο έχει πρόσφατα συντηρηθεί και εκσυγχρονιστεί με έξοδα του Σχολείου και άνετες αίθουσες διδασκαλίας.
 Πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο Πληροφορικής και Φυσικών Επιστημών.
 Βιβλιοθήκη και αίθουσα εκδηλώσεων.
 Αύλειο χώρο κατάλληλο για αθλητικές δραστηριότητες.
 Εξοπλισμό και εποπτικά μέσα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις διδασκαλίας.
3. Το μαθητικό δυναμικό του Σχολείου παραμένει σταθερό τα τελευταία χρόνια, ενώ για την επόμενη σχολική χρονιά παρουσιάζει μικρή αύξηση. Από παιδαγωγικής πλευράς εκτιμούμε ότι τα ολιγομελή τμήματα των μικρών και λειτουργικών σχολείων δημιουργούν καλύτερο μαθησιακό περιβάλλον και ποιοτικότερες συνθήκες εκπαίδευσης τη στιγμή που το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας διακηρύττει «Πρώτα ο μαθητής»
4. Το Γυμνάσιο Μαλεσιάδας απέχει από το Γυμνάσιο Εμπεσού 22 χλμ ενώ το οδικό δίκτυο και οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που συχνά επικρατούν στην περιοχή (βροχή, παγετός, ομίχλη) κάνουν δύσκολη ή και επικίνδυνη τη μεταφορά μαθητών που βρίσκονται στην ηλικία των 13, 14 ή 15 ετών.
5. Το Γυμνάσιο Μαλεσιάδας βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής και εξυπηρετεί τον πληθυσμό αρκετών οικισμών και χωριών, κάποια από τα οποία είναι αρκετά απομακρυσμένα (Μπαμπαλιό, Μαλατέικο, Πετρώνα, Βαϊναριά, Αλευράδα, Υπαπαντή) και η χιλιομετρική απόσταση από το Γυμνάσιο Εμπεσού είναι πολύ μεγαλύτερη της προηγούμενης (30 – 35 χλμ) κάτι που καθιστά τη μετακίνηση των μαθητών αυτών ιδιαίτερα δύσκολη και σχεδόν απαγορευτική.
6. Τα έξοδα συντήρησης του Σχολείου είναι ελάχιστα, ενώ τα έξοδα από τη μετακίνηση των μαθητών θα αυξηθούν από την κατάργηση του Σχολείου λόγω της αύξησης των χιλιομετρικών αποστάσεων με το νέο Γυμνάσιο.
7. Το Γυμνάσιο Μαλεσιάδας αποτελεί γενικότερα πνεύμονα ζωής για μια περιοχή απομακρυσμένη από αστικά κέντρα και με ιδιαίτερα προβλήματα. Η κατάργηση του Σχολείου ουσιαστικά ισοδυναμεί με ακόμα μεγαλύτερη υποβάθμιση της περιοχής και θα οδηγήσει στο μαρασμό της τοπικής κοινωνίας και στην ερήμωση των χωριών της περιοχής.

Συνολικά, θεωρούμε ότι δεν είναι δυνατόν τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης να τις πληρώσουν οι μαθητές και η Δημόσια Εκπαίδευση που αποτελεί κοινωνικό αγαθό στο οποίο όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση και όχι μόνο των προνομιούχων περιοχών ή των μεγάλων αστικών κέντρων.
Για τους παραπάνω λόγους πιστεύουμε ότι το Γυμνάσιο Μαλεσιάδας πληροί όλες τις προϋποθέσεις προκειμένου να συνεχίσει τη λειτουργία του και την προσφορά του στους μαθητές και στην τοπική κοινωνία.

Το παρόν ψήφισμα υπογράφεται από όλα τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, το Σύλλογο Διδασκόντων του Γυμνασίου Μαλεσιάδας, εκπροσώπους των τοπικών Συμβουλίων και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια: