Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Διαμαρτυρια της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών Αιτωλ/νίας για την αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων

To Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών-Βιοτεχνών Αιτωλ/νίας, εκφράζει τη διαμαρτυρία του και την αντίθεση του στην παράλογη αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ, την οποία και αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Δ.Σ. του Οργανισμού.
Πρόκειται για μια απαράδεκτη απόφαση που μόνον προβλήματα μπορεί να προκαλέσει τόσο στο Ταμείο, όσο και στους ασφαλισμένους και καλούμε την Υπουργό Απασχόλησης να την απορρίψει.
Με αφορμή την απόφαση-πρόταση της πλειοψηφίας του Δ.Σ του ΟΑΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση τύπου, όπου και επισημαίνεται:
«Στη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου του 2009 το Δ.Σ. του ΟΑΕΕ αποφάσισε κατά πλειοψηφία, να προτείνει στην Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας αυξήσεις εισφορών των ασφαλισμένων του Ταμείου κατά 6 % ( 4 φόρες πάνω από τον τρέχοντα πληθωρισμό).
Η ΓΣΕΒΕΕ για μια ακόμη φορά θέλει να τονίσει, πως αλόγιστες αυξήσεις των εισφορών μεγαλώνουν τα αδιέξοδα του Οργανισμού. Δίνουν μια πολύ μικρή πρόσκαιρη ανάσα στο έλλειμμα, αλλά υπονομεύουν τη βιωσιμότητά του στο μέλλον.
Οι μικροί επιχειρηματίες της χώρας βιώνουν τον εφιάλτη της οικονομικής και παγκόσμιας κρίσης, με 130.000 μικρές επιχειρήσεις να πραγματοποιούν εισοδήματα που κινούνται στα όρια της φτώχιας. Η Ελλάδα ουσιαστικά έχει στασιμοπληθωρισμό και αυξήσεις της τάξης του 6 % είναι τουλάχιστον προκλητικές.
Σήμερα κάθε ευρώ που φεύγει από τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές με υπερβολικές εισφορές, φόρους και αυξήσεις στα τιμολόγια του ευρύτερου δημόσιου τομέα κ.λπ., πλήττει ευρέως τη κατανάλωση και τους τζίρους των μικρών επιχειρήσεων.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι το 25% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, υποθηκεύοντας τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα. Η ΓΣΕΒΕΕ θυμίζει πως η ίδια η αναλογιστική μελέτη (Μάρτιος 2008) του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας συμπεραίνει, πως “η ουσιαστική κάλυψη του αναλογιστικού ελλείμματος δεν δύναται να επιτευχθεί με αύξηση των εισφορών και μείωση των παροχών λόγω του μεγάλου ύψους του, και αναδεικνύεται μέσω του αναλογιστικού ισοζυγίου η αναγκαιότητα χρηματοδότησης του Οργανισμού”.
Ας σημειωθεί ότι ο ΟΑΕΕ είναι ο πλέον υποχρηματοδοτούμενος από τον Κρατικό Προϋπολογισμό Ασφαλιστικός Οργανισμός στην Ελλάδα.
Με την κατά πλειοψηφία απόφασή της, η νέα Διοίκηση του ΟΑΕΕ, του δεύτερου μεγαλύτερου ασφαλιστικού οργανισμού της χώρας, επιλέγει λάθος δρόμο με το να προτείνει την “εύκολη λύση” των αυξήσεων των εισφορών. Η επεξεργασία νέων προτάσεων και ουσιαστικών λύσεων πρέπει να είναι το μέλημά τους και η εξεύρεση νέων πόρων, που θα δίνουν προοπτική και όχι πρόσκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος , που εντέλει ούτε αυτό επιτυγχάνεται.
Η μέθοδος των αυξήσεων των εισφορών που ξεπέρασαν το 70% τα τελευταία έξι χρόνια, δοκιμάστηκαν και απέτυχαν. Η ΓΣΕΒΕΕ καταγγέλλει αυτή την απόφαση και θα ζητήσει από την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κ. Πετραλιά να μην την κάνει αποδεκτή.»

Αγρίνιο, Μπαϊμπά 27 - 30100, τηλ.- fax : 26410-22713 , email: oebeait@otenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: