Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Στέργιος Τζελέπης και Βασίλης Σελιμάς Interfacing Ζωγραφική

Τη Τετάρτη 13 Μαΐου εγκαινιάζεται στην T.Kambani gallery η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Interfacing» του Στέργιου Τζελέπη και Βασίλη Σελιμά.
Ο Στέργιος Τζελέπης και ο Βασίλης Σελιμάς είναι δύο ζωγράφοι που φοίτησαν κατά διαφορετικές περιόδους στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Παν/μίου Θεσσαλονίκης. Δεν είναι μόνον κάποιοι καλλιτέχνες που κατεβαίνουν από τον βορρά, αλλά πλοηγούν τη ζωγραφική τους μέσα από έναν ανοικτό διάλογο με την βορειοευρωπαϊκή και την αγγλοσαξονική εικαστική παράδοση.
Η Σχολή τους έχει διακεκριμένο παρελθόν στην ζωγραφική σε χαρτί και ακόμα στην συγκεκριμένου τύπου μέθοδο παραμόρφωσης, που εν προκειμένω δικαιώνεται πανηγυρικά. Ο Τζελέπης αντιπαραθέτει τα πρόσωπά του με εκείνα του Σελιμά και εμπλέκονται σε INTERFACING.
Ο Τζελέπης – εξαιρετικά ευρηματικός – χρησιμοποιεί τα πρόσωπα ως ψηφίδες χώρου και τα αναπτύσσει έτσι, ώστε να καταργείται το φόντο. Κάποτε, τα γεωμετρημένα στοιχεία έρχονται σε πρώτο πλάνο, ενώ τα αναπαραστατικά τα υποστηρίζουν. Αντλεί χρωματικές λύσεις από τους Φλαμανδούς, ενώ επιστρέφει συχνά στις κατατομές των Φαγιούμ.
Ο Σελιμάς επιχειρεί να καταδείξει σχέσεις αποστάσεων, βάθους, μεγεθών μέσω μιας φιγούρας η οποία υπηρετεί ως δείκτης ενός χώρου που είναι περιέχων. Το πρόβλημα που θέτει τόσο σχεδιαστικά, όσο και τονικά, είναι το πώς μέσα στις δύο διαστάσεις μπορούμε να διακρίνουμε σχέσεις αποστάσεων με ευκλείδειες ή μη συμβάσεις, εκκινώντας από μια οπτικά σημαντική αποτύπωση συμπιεσμένης φιγούρας.
Η ενότητα INTERFACING εκτίθεται στην T.Kambani gallery από τις 13 Μαίου έως τις 30 Μαίου 2009

T.Kambani gallery Βασ.Παύλου 82, Βούλα 16673 τηλ. 210 4818386 /6944462773 www.tkambani.gr info@tkambani.gr
Ώρες λειτουργίας.: Δευτ.-Τετ 10π.μ.-3μ.μ., Τρ.,Πεμ.,Παρ.10π.μ.-2.30μ.μ.& 6μ.μ.-9μ.μ., Σαβ.11π.μ.-3μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: