Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ: Επιτέλους ανοίξτε το κανάλι στην ομώνυμη περιοχή της Πρέβεζας για να σωθεί ο κόλπος...


Ο Αμβρακικός κόλπος, όπως φαίνεται από το διαστημικό λεωφορείο, Νοέμβριος 2004. Είναι ένας από τους μεγαλύτερους κλειστούς κόλπους της Ελλάδας. Η είσοδος του κόλπου είναι στο στενό πέρασμα μεταξύ του Ακτίου (από την πλευρά της Αιτωλοακαρνανίας) και της Πρέβεζας. Ο κόλπος πήρε το όνομά του από την αρχαία Αμβρακία, πόλη κτισμένη στον ποταμό Άραχθο, στη θέση της σημερινής Άρτας.

Αυτός ο κόλπος που μπορούσε να θρέψει με ψάρια ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εδώ και 20 περίπου χρόνια. Μελέτες Πανεπιστημίων αναδεικνύουν το πρόβλημα και μιλούν ότι μπήκε σε περίοδο μη αναστρέψιμη.

Μάλιστα ιδιαίτερο αγώνα δίνουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών για να σώσουν τον Αμβρακικό κόλπο, μετά τη διαπίστωση ότι το 80% είναι νεκρή θάλασσα, λόγω της τεράστιας ρύπανσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος». Οι επιστήμονες συγκεντρώνουν στοιχεία για τη ρύπανση και τη μετακίνηση των ψαριών, με ηλεκτρονικούς αισθητήρες που τοποθετούνται στα δίχτυα των ψαράδων.
Στο εν λόγω πρόγραμμα συμμετέχουν εκατοντάδες ψαράδες από την Άρτα και από άλλες περιοχές της Ηπείρου.
Η ρύπανση στον Αμβρακικό κόλπο είναι τεράστια, αφού κάτω από τα 20 μέτρα δεν υπάρχει οξυγόνο και κάτω από τα 30 μέτρα επικρατεί απόλυτο σκοτάδι. Στο βυθό του κόλπου υπάρχει μια κρούστα πάχους 10 εκατοστών με μεγάλη ποσότητα υδρόθειου, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αλιευτικών Συλλόγων Ηπείρου, Παύλος Χαραλάμπους.

Είναι πλέον βέβαιον ότι η ρύπανση που επικρατεί εντείνεται από την προβληματική ανακύκλωση, λόγω της στενότητας της εισόδου. Αυτή η είσοδος στο Άκτιο δεν είναι αρκετή να ανακυκλώσει τα μολυσμένα πλέον νερά και η ανάγκη δημιουργίας-επαναδιάνοιξης του Ρωμαϊκού καναλιού στην ομώνυμη περιοχή της Πρέβεζας κρίνεται τώρα όσο ποτέ άλλοτε αναγκαία.
Η εκλεγμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου που θα προκύψει από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, είναι υποχρεωμένη από τώρα και προεκλογικά να το "ανεβάσει" το θέμα ως ύψιστης προτεραιότητας. Στη διαστημική φώτο που δανειστήκαμε από το Google η περιοχή αυτή φαίνεται καθαρά και είναι δίπλα από τα ρωμαϊκά τοίχοι της Νικόπολης, που "ενώνει" τον Αμβρακικό με τη θάλασσα του Ιονίου.

Κλείνοντας θυμίζουμε ότι στον συγκεκριμένο κόλπο χύνονται οι ποταμοί Άραχθος και ο Λούρος, κατά μήκος των οποίων αλλά και στις εκβολές τους, λειτουργούν πολλές βιομηχανικές μονάδες, χοιροστάσια, πτηνοτροφεία, τυροκομεία, ελαιοτριβεία, σφαγεία.

Έτσι η επαναδιάνοιξη του ρωμαϊκού καναλιού, με όποιο κόστος είναι ζωτικής σημασίας, τόσο για τον Αμβρακικό Κόλπο, όσο και για την Περιφερειακή, αλλά και Εθνική οικονομία...

Σχόλιο: ΝΙΚΟΣ ΚΟΝΤΟΓΙΩΡΓΟΣ
Αναρτήθηκε από ΑΕΤΟΣ των ΤΖΟΥΜΕΡΚΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: