Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Καλλικράτης στο Δημόσιο και Αιτωλοακαρνανία


Σαρωτικός όπως αναμένεται θα είναι ο Καλλικράτης στο Δημόσιο και δη στη συγχώνευση των υπηρεσιών. Στην Αιτωλοακαρνανία βέβαια αυτό θα έχει τη δικιά του σημασία καθώς είναι ένας από τους μεγαλύτερους νομούς σε έκταση αλλά και από τους χειρότερους σε οδικό δίκτυο. Αυτό πρακτικά σήμαινε ότι ήταν αδύνατη η εύκολη πρόσβαση οποιουδήποτε πολίτη από το ένα άκρο στο άλλο. 

Τώρα όμως τα πράγματα θα είναι διαφορετικά. Στόχος του νέου Καλλικράτη στο στενό δημόσιο τομέα θα είναι σε πρώτη φάση οι εφορίες και τα γραφεία εκπαίδευσης. 
Συγκεκριμένα  τέσσερις εφορίες στην Αιτωλοακαρνανία (Θέρμου, Βόνιτσας, Αστακού και Αμφιλοχίας).φέρονται να καταργούνται.  Από την άλλη το γραφείο εκπαίδευσης του Μεσολογγίου και της Αμφιλοχίας είναι επίσης πιθανόν να καταργηθεί. 
Από κει και πέρα οι υπηρεσίες της νομαρχίας και των πρώην Καποδιστριακών Δήμων που θα μεταφερθούν στους νέους Καλλικρατικούς Δήμους θα φέρουν μαζί τους και μεγάλο αριθμό προσωπικό που θα μεταταγεί. ( αυτό είναι ζήτημα που σηκώνει ξεχωριστή κουβέντα)
Με άλλα λόγια το 2011 θα φέρει τα πάνω-κάτω στις δημόσιες υπηρεσίες, που όπως φαίνεται, για τον στενό δημόσιο τομέα τουλάχιστον το κριτήριο ποιες θα μείνουν και ποια γραφεία θα συγχωνευτούν θα έχει καθαρά γεωγραφικά -πληθυσμιακά κριτήρια.
Σίγουρα ζημιωμένος σε όλη αυτή την υπόθεση θα είναι ο κάτοικος μιας απομακρυσμένης περιοχής όπως του Μύτικα π.χ. που χρειάζεται να ταξιδέψει άνω της μια ώρας για να εξυπηρετηθεί.
Και αυτές δυστυχώς οι ιδιαιτερότητες της Αιτωλοακαρνανίας που αναφέραμε στην αρχή θα ληφθούν άραγε υπόψη στο νέο Καλλικράτη του Δημοσίου ή αυτός θα εφαρμοστεί στα τυφλά;
Μένει να δούμε ποιες θα είναι οι εξελίξεις..

Δεν υπάρχουν σχόλια: