Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Η ιστοσελίδα της εκτροπής του Αχελώου (!)

Τελικά θα ενημερωνόμαστε από πρώτο χέρι για την πορεία της εκτροπής του Αχελώου. Και αυτό γιατί ξεκίνησε τη λειτουργία της η ιστοσελίδα «Έργα Αχελώου» (http://www.ergaaxeloou.gr) που δημιουργήθηκε για την.. ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τα έργα μερικής μεταφοράς νερού από τον Αχελώο στη Θεσσαλία.
Ως λογότυπο η ιστοσελίδα έχει : Αχελώος, πηγή ζωής για τη Θεσσαλία και έχει χωρισμένη σε ενότητες στοιχεία για την ιστορική πορεία, την "αναγκαιότητα" του έργου καθώς και τη φάση που είναι σήμερα.Mάλιστα έχει συνεχή ροή δημοσιευμάτων ειδικά Θεσσαλικών ΜΜΕ για το θέμα αυτό.
Ενδιαφέρον έχει το κομμάτι που αναφέρεται στην εκτροπή όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά:
"Η σήραγγα εκτροπής
Η σήραγγα εκτροπής έχει μήκος 17.504 μ. Η υδροληψία της σήραγγας βρίσκεται στον ταμιευτήρα του έργου Συκιάς και αφού διασχίσει την οροσειρά της Πίνδου, πλησιάζει την επιφάνεια του εδάφους στη Θεσσαλία στην περιοχή Δρακότρυπας.
Έχουν γίνει εργασίες ύψους 178 εκ. €. (που αντιστοιχούν σε 210 εκατ. € σε σημερινές τιμές), ολοκληρώθηκε η διάτρηση των 17.504 μέτρων, ενώ απομένει η επένδυση 12.500 μέτρων της σήραγγας καθώς και ορισμένα άλλα έργα (το φρέαρ ανάπλασης και τα έργα εξόδου). Η δημοπράτηση της νέας εργολαβία ύψους 35 εκ. €. (επένδυση της σήραγγας, κ.α), έγινε στις 22-9-2009 με έκπτωση 47,25% και αναμένονταν η υπογραφή της σύμβασης με προβλεπόμενο χρόνο ολοκλήρωσης περίπου 30 μήνες. Η σύμβαση όμως δεν υπογράφτηκε εξαιτίας της απόφασης 141/2010 του ΣτΕ.
Οι συνολικές πληρωμές για τα έργα της μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου (εκτός της Μεσοχώρας) ανέρχονται σε 335 εκ. €., ενώ υπολείπονται περίπου 160-200 εκ.€.
Η κοινή διαπίστωση είναι ότι οι καθυστερήσεις στο έργο οφείλονται τόσο στις τεχνικές δυσκολίες του εγχειρήματος, όσο και στην περιορισμένη ή ελλιπή χρηματοδότηση και στα νομικά προβλήματα (4 προσφυγές στο ΣτΕ). Υπήρξαν επίσης σοβαρές καθυστερήσεις, παραλείψεις και έλλειψη συντονισμού μεταξύ των εμπλεκομένων Υπουργείων (ΥΒΕΤ – ΔΕΗ, ΥΠΕΧΩΔΕ, ΥΠΕΘΟ κλπ).
Παρότι έχουν γίνει αρκετά βήματα για το σημαντικό και σύνθετο αυτό έργο, για να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα ορατό ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα 4 – 5 ετών και να τρέξει στον Πηνειό ποταμό, νερό από τον Άνω ρου του Αχελώου, απαιτείται πολιτική βούληση, ομαλή ροή χρηματοδότησης (η μέση ετήσια εκταμίευση την τριετία 2007-2009 ήταν 36 εκατ. €) και νομική στήριξη, ιδιαίτερα μετά την απόφαση του ΣτΕ 999/2007 να υποβάλλει «προδικαστικά ερωτήματα» στο ΔΕΚ, καθώς και μετά την πρόσφατη προσφυγή (ασφαλιστικά μέτρα) της WWF κατά της συνέχισης των έργων.
Τέλος, απομένουν:
* Οι οριστικές μελέτες των έργων μεταφοράς του νερού κατάντη του Πευκοφύτου, δηλαδή από την έξοδο της σήραγγας εκτροπής προς τον Πηνειό και τις διάφορες περιοχές που προβλέπεται να αρδευτούν με μικρότερης κλίμακας έργα. Σύμφωνα με προμελέτη Λ. Λαζαρίδη, απαιτούνται 30 εκ. €.
* Τα έργα της ΔΕΗ (ΥΗΣ): Άγνωστο πότε θα δημοπρατηθούν (αφού εξαρτώνται άμεσα από την πορεία των άλλων έργων).
* Τα αρδευτικά δίκτυα στον κάμπο της Θεσσαλίας.
* Θα πρέπει χρονολογικά να ολοκληρωθούν κατά προτεραιότητα τα έργα της Συκιάς και η σήραγγα εκτροπής. Μέχρις ότου κατασκευασθούν τα έργα Πύλης - Μουζακίου - Μαυροματίου θα γίνεται προσωρινά η μεταφορά του νερού διαμέσου της κοίτης του ποταμού Πάμισου σε μικρό μήκος (~8 χλμ.) ενώ στη συνέχεια η μεταφορά νερού θα γίνεται σε μόνιμη βάση διαμέσου της κοίτης του ποταμού Πάμισου και του Πηνειού επί μήκους περίπου 110 χλμ."
Υ.Γ.: Πολύ αισιόδοξο δεν εμφανίζεται ο συντάκτης του κειμένου; Σίγουρα είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει και αυτός είναι ο κύριος λόγος πoυ κάνουμε αναφορά στην ιστοσελίδα
Όπως και να έχει οι υποστηρικτές της εκτροπής κάνουν τη δουλειά τους. Εμείς έχουμε ανάλογη οργανωμένη ιστοσελίδα στο διαδίκτυο κατά της εκτροπής;
Θα μας πείτε ότι το παν είναι η πολιτική βούληση. Όμως και το κομμάτι της επικοινωνίας παίζει και αυτό το ρόλο του. Υπάρχει πάντως ένα βιντεάκι που επιμεληθήκαμε

Δεν υπάρχουν σχόλια: