Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

ΤΑ ΑΙΤΩΛΙΚΑ Περιοδική Έκδοση της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας (ΑΙ.ΠΟ.Ε.) τεύχος 15ο

ΤΑ ΑΙΤΩΛΙΚΑ
Περιοδική Έκδοση της Αιτωλικής Πολιτιστικής Εταιρείας (ΑΙ.ΠΟ.Ε.)
τεύχος 15ο Ιούλ.-Δεκ. 2010, Αθ. σελ. 512, τ. 210 3628020

Πολυσέλιδη έκδοση που η ενδιαφέρουσα ύλη της καλύπτει 512 σελίδες. Η αιχμηρή πένα του Χρ. Κορέλα, όπως πάντα, σχολιάζει στα “Πολιτι(στι)κά” του την επικαιρότητα. Είκοσι πέντε σελίδες είναι αφιερωμένες στον Πετροχωρίτη λογοτέχνη Αν. Βέργη. Γράφουν οι: Γ. Καρύτσας, Π. Λαζαρόπουλος, Β. Λαμνάτος †, Ε. Μιλλεούνης και Χρ. Σπυρέλη.
Τρεις αρχαιολόγοι μιλούν για τις αρχαιότητες της Αιτωλοακαρνανίας και το ερευνητικό τους έργο: Βασ. Λαμπρινουδάκης, Μαρ. Σταυροπούλου-Γάτση και Ελ. Σερμπέτη.
Φιλοξενείται ομιλία του Κύπριου Αρχαιολόγου Β. Καραγιώργη σχετικά με την “πολιτισμική κληρονομιά στην κατεχόμενη Κύπρο σήμερα” κι ακόμη δημοσιεύονται οι ομιλίες στο Θέρμο κατά την παρουσίαση του βιβλίου Ι. Α. Παπαποστόλου: “Θέρμος. Το μέγαρο Β και το πρώιμο ιερό”, από τους: Ν. Κούρου, Λ. Κολώνα και Μ. Σταυροπούλου-Γάτση.
Ο Π.Ι.Κ. παρουσιάζει τη λειτουργία και τις δραστηριότητες της ΛΣΤ΄ Εφορείας Προϊστορικών και κλασικών Αρχαιοτήτων (Ε.Π.Κ.Α.) και ο Ν. Καπώνης τον Γάλλο περιηγητή στην Ακαρνανία Leon Heuzeu.
Για τα συμπεράσματα του συνεδρίου της ΑΙ.ΠΟ.Ε. για τους πολιτικούς υπάρχει η εμπεριστατωμένη μελέτη του καθηγητή Κλ. Κουτσούκη κι ακολουθούν οι εργασίες της Μετ. Μανικάρου “Το ζείδωρο υγρό στοιχείο”, του Κ. Κονταξή “O μύθος του Μελεάγρου ζει στα παραμύθια της Αιτωλίας”, της Μαρ. Αγγέλη “Οι καπναποθήκες φυλακές”, “Το κρυφό σχολειό” του Κ. Παπαδόπουλου, “το καμένο χαρτί” του Γ. Ι. Κοκοσούλα και της Π. Χαραλαμποπούλου “για τους πολιορκημένους του Μεσολογγίου και τα δημοτικά τραγούδια”.
Ο στρατηγός Ν. Κολόμβας σκιαγραφεί τον Ι. Ι. Μάγερ, ο Ι. Κατσαβός τον επίσκοπο Ιωσήφ Ρωγών κι ο Γ. Μπαρμπαρούσης γράφει για τις “ιδεολογικές συγκρούσεις στο Νεοελληνικό Διαφωτισμό”.
Υπάρχουν κείμενα του Θ. Χούτα για το νομπελίστα Ιάπωνα Χιντέκι Γιουκάβα και του Αθ. Β. Δημητρούκα για τον “Ηράκλειτο και Χάϊντεγγερ στη μνήμη των Θερμίων”, του Θ. Μ. Πολίτη για τον Ι. Μ. Παναγιωτόπουλο, του Δ. Νικολάου για τον Γ. Αθάνα, του Δ. Καραμβάλη για τον Άσσο Σταμούλη, της Ελ. Χωρεάνθη για “τους Χαιρετισμούς της Χίου” του Δημ. Πιστικού, του Ι. Αραχωβίτη “μαθηματική ανάλυση του Γύφτου” καθώς και του Χρ. Κορέλα “Οι μεθοριακοί”. Περιλαμβάνονται επίσης σχόλια και επισημάνσεις για σοβαρά ζητήματα του νομούς μας.
Ακολουθούν ποιήματα Αιτωλοακαρνάνων ποιητών: Θ. Κοντού, Χρ. Σπυρέλη, Θ. Φούντα, Γ. Νεστοράτου, Π. Λυμπέρη, Δ. Πιστικού, Β. Γιαννακού, οι “Φίλιες ποιητικές προσεγγίσεις” του Γ. Καρύτσα, βιβλιοκρισίες, νεκρολογίες, νέες εκδόσεις, πολιτιστικές εκδηλώσεις και το ταχυδρομείο.
Η έκδοση ενός τέτοιου πολυσέλιδου περιοδικού και με τόσο ενδιαφέρουσα ύλη προϋποθέτει εκτός από τη γνώση των θεμάτων και σημαντικό πνευματικό μόχθο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: