Τετάρτη 7 Μαΐου 2008

Μία ανατρεπτική πρόταση για το Πανεπιστήμιο Αγρινίου!

Τη περασμένη Τετάρτη στο Παπαστράτειο βρήκαμε κάποια φυλλάδια, γραμμένα σε Α4, τα οποία διαβάζοντας τα στη συνέχεια διαπιστώσαμε ότι είχαν προτάσεις σχετικά ενδιαφέρουσες:(Παραθέτουμε το κείμενο τους με πλάγια γράμματα)Μιλούσαν για δημιουργία "Ελεύθερου Κοινωνικού Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο".Στην αρχή μιλούσε περί αμεσότητας στις Γενικές συνελεύσεις, ίση συμμετοχή κ.α.Εκεί που εμείς θα σταθούμε είναι στη πρόταση που κάνουν για τους χρηματοδότες και τα κτήρια:Προτείνουν ως χρηματοδότες τον Δήμο Αγρινίου και την ΠΑΕ Παναιτωλικός.Με άλλα λόγια υποδεικνύουν τον δρόμο αναβίωσης του φιλεκπαιδευτικού χαρακτήρα της ιδέας του Παναιτωλικού, που την έκανε μοναδική τουλάχιστον σε πανελλήνιο επίπεδο.


Σε ένα άλλο στοιχείο που θα θέλαμε να σταθούμε είναι τα τμήματα που προτείνουν.


-Τμήμα Διαχείρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας.( Υπάρχουν παρεμφερείς σχολές ήδη και λειτουργούν σχετικά καλά στη φάση αυτή).


Τμήμα Ιστορικών και Κοινωνικών Μελετών:Μελέτη κινημάτων όπως το καπνεργατικό.Πάντως για τμήμα ιστορίας είχε γίνει κουβέντα παλαιότερα και ο Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών και καθηγητής Γλωσσολογίας Πάνος Κοντός, που κατάγεται από την περιοχή των Οινιαδών, φέρεται να θεωρούσε ως πολύ καλή ιδεά την ίδρυση τμήματος Ιστορίας με έδρα την Ι.Π Μεσολογγίου.


Τμήμα Αρχαιολογίας και Λαογραφίας.Πολλοί από το τόπο μας έχουν ασχοληθεί και πολύ περισσότερο διαπρέψει στην επιστήμη της Λαογραφίας.Το πρώτο όνομα που μας έρχεται στο νού είναι της καθηγήτριας Κοινωνικής Λαογραφίας του πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.Μπάδα

Στην Βυζαντινή αρχαιολογία βέβαια η προσφορά του κ. Αθ.Παλιούρα, Kαθηγητή Bυζαντινής Aρχαιολογίας είναι ευρέως γνωστή.

Τμήμα Γυμναστικής και Ποδοσφαιρικής Ακαδημίας:Υπό την αιγίδα του Παναιτωλικού Γ.Φ.Σ.


Ας θυμηθούμε και το νέο προπονητικό κέντρο "Εμίλεον" της ΠΑΕ που κατασκευάζεται Δεν θα ήταν ιδανικό;;

Το φυλλάδιο είχε την υπογραφή "αντιεξουσιαστική κίνηση"

Το σχόλιο μας:Την έμφαση που δίνουν στον κοινωνικοπολιτικό χαρακτήρα τη βάζουμε στη σφαίρα της ουτοπίας, ως μη πρακτέα επί του παρόντος.Τα υπόλοιπα όμως;Παναιτωλικός δυνατός υπάρχει,φιλεκπαιδευτική ιστορία έχει, ΠΑΕ δυνατή με διάθεση να μείνει και να προσφέρει στο τόπο υπάρχει, αθλητικές υποδομές τώρα γίνονται, τμήμα Περιβάλλοντος υπάρχει με καλά σχετικά εργαστήρια, πρόσωπα να στελεχώσουν όλους τους τομείς που πονάν το τόπο τους πάλι υπάρχουν..

όπου να ναι θα ξεφυτρώνουν τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.( Για αυτόνομο δημόσιο δεν βλέπουμε εως τώρα προκοπή στη πόλη μας.Όμως θα έχουμε νέα τις επόμενες μέρες..)

Ο Μπαμπινιώτης φημολογείται ότι ήδη είναι έτοιμος για μια τέτοια κίνηση..

Λέτε όλα αυτά να φαντάζουν τελείως ουτοπικά...Η ως ένα πιθανό σενάριο;Λέτε..

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βέβαια και είναι εφικτό..έτσι ακούγεται τουλάχιστον;Αλλάόχι ιδιωτικό με την έννοια τη στενή!

Ανώνυμος είπε...

Αφού δεν πάει ο Μωάμεθ στο βουνό,θα πάει το βουνό στο Μωάμεθ. Εξάλλου ο Μπαμπινίώτης έχει πολυετή εμπειρία.Δεκαετιών. Οι συνθήκες για τη δημιουργία Πανεπιστημίου στο Αγρίνιο είναι πλέον πολύ ώριμες για να είμαστε δέσμιοι τωνορέξεων άλλων. Ας κάνουμε την κίνησή μας κι ας αφήσουμε τους άλλους να κοιτούν. Το Αγρίνιο δεν πρέπει να αναλλάβει το ρόλο του "τρένου που έβλεπε τα άλλα τρένα να περνούν". Είναι καιρός να κάνουμε κάτι,έστω κα χωρίς τη στήριξη της πολιτείας,η οποία μονίμως κοιμάται ότανέχει να ασχοληθεί με θέματα που αφορούν την πόλη μας και το νομό ολόκληρο.

Ανώνυμος είπε...

Οι ειδικότητες που αναφέρονται στο άρθρο (λαογράφοι, αρχαιολόγοι) δεν ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες της κοινωνίας.
Οι προτάσεις προς υλοποίηση θα πρέπει να χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό, διαφορετικά το όλο εγχείρημα θα καταρρεύσει εν τη γενέσει του