Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Eργατικά ατυχήματα : Αδιαφορία για τη λήψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας..

Τα εργατικά ατυχήματα δυστυχώς έμεναν και μένουν ανέκαθεν στη σκιά της δημοσιότητας κι αν ακόμα δεν γίνονταν αυτό ξεχνιούνταν από τους αρμόδιους φορείς και τους εργοδότες με αποτέλεσμα ουδείς να παίρνει μέτρα για την ασφάλεια όσων δουλεύουν σε έργα. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται εργατικά ατυχήματα που συνέβησαν κατά την κατασκευή των τριών υδροηλεκτρικών φραγμάτων στο τόπο μας. Τότε αυτά καταλάμβαναν στην καλύτερη μια μικρή θέση στα μονόστηλα των εφημερίδων.Τώρα τα πράγματα ως προς τη δημοσιότητα σαφώς είναι και καλύτερα,όμως υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα για να ιδρώσει το αυτί των αρμοδίων..
Το θέμα "εργατικά ατυχήματα" φέρουν ξανά στη δημοσιότητα οι βουλευτές του ΚΚΕ
Νίκος Μωραΐτης, Κώστας Αλυσανδράκης, Αχιλλέας Κανταρτζής, Νίκος Καραθανασόπουλος οι οποίοι κατέθεσαν ερώτηση προς την υπουργό την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κα Φάνη Πάλλη – Πετραλιά. Συγκεκριμένα η ερώτηση-η οποία εστιάζει στο εργατικό ατύχημα που συνέβει στο Αυλάκι Ινάχου- αναφέρει ότι
Η έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στον κλάδο των κατασκευών στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, πολλές φορές έχει τραγικές συνέπειες. Την ώρα που οι μεγαλοεργολάβοι και η κυβέρνηση αρνούνται στους οικοδόμους τις ελάχιστες αυξήσεις και τα μέτρα προστασίας της υγείας, της ζωής και της ακεραιότητάς τους, οι οικοδόμοι μετράνε ήδη 20 νεκρούς από την αρχή του χρόνου
Στις 18/5/2009 ένας ακόμη οικοδόμος έχασε τη ζωή του στα έργα κατασκευής φράγματος στον Αχελώο, στο χωριό Αυλάκι του Δήμου Ινάχου, Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με επώνυμες καταγγελίες στον τοπικό Τύπο, από την επιτόπια επίσκεψη προέκυπτε πως δεν τηρούνταν κανένα από τα απαραίτητα μέτρα.
Αποδεικτικό στοιχείο για τα παραπάνω αποτελεί και το γεγονός ότι το ατύχημα συνέβη στις έξι και μισή το απόγευμα, στοιχείο που υποδηλώνει την έκταση της διάρκειας της εργάσιμης ημέρας έως και 12 ώρες.
Δυστυχώς, αυτές οι συνθήκες εργασίας δεν είναι κάτι το σπάνιο. Μόλις το προηγούμενο διάστημα γινόμασταν καθημερινά μάρτυρες μιας αντίστοιχης κατάστασης στα έργα της παράκαμψης του Αγρινίου, μήκους 34 χιλιομέτρων, που αποτελεί τμήμα της Ιονίας οδού, όπου τα συνεργία δούλευαν μέχρι αργά το βράδυ, με μία μόνο βάρδια από το πρωί. Με αυτό τον τρόπο μπορούσε ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ να δηλώνει στα εγκαίνια «τηρήσαμε την υπόσχεσή μας και παραδώσαμε το έργο στην ημερομηνία, που είχαμε πει».
Αν μάλιστα συνυπολογίσουμε και τις καταγγελίες ότι στο εργοτάξιο του Αυλακιού, την επόμενη μέρα μετά το θάνατο του εργαζόμενου, οι εργαζόμενοι συνέχιζαν κανονικά και με τις ίδιες συνθήκες τη δουλειά τους, προφανώς κάτω από την πίεση της εργοδοσίας και με το μαστίγιο της ανεργίας, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι οι ελλείψεις μέτρων υγιεινής και ασφάλειας είναι σημαντικές, και ότι τα διάφορα ατυχήματα που τυχών δηλώνονται, δεν είναι παρά ένα μέρος από αυτά που συμβαίνουν πραγματικά.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός τι συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζόμενων;

1 σχόλιο:

Ethnikofrones είπε...

Έχεις διαβάσει το Ελληνικό σύνταγμα;

ψήφισε εδώ:

http://dexter-dexter1.blogspot.com/