Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

1 Δήμος = 1 βουλευτής, 1 Περιφέρεια=1 μικρή κυβέρνηση;


Αλλαγή φέρνει ο νέος Καποδίστριας στο πολιτικό χάρτη της χώρας μας και κατά συνέπεια του νομού μας. Έχει γραφτεί και είναι γνωστό ότι στην Αιτωλοακαρνανία υπάρχει σχεδιασμός για 7-8 Δήμους. Επίσης ο αριθμός Περιφερειών θα παραμείνει ως έχει ( 13) με το πιο πιθανό τα όρια των αντιστοιχών σημερινών να μην αλλάξουν. Δηλαδή η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος είναι πιθανό να παραμείνει ως έχει εαν ισχύσει ο "μαγικός αριθμός 13". 'Αλλωστε ο επανασχεδιασμός του αυτοδιοικητικού χάρτη σε επίπεδο περιφερειών θα φέρει τριβές και θα έχει πολιτικό κόστος για τη κυβέρνηση, τη στιγμή που οι δύσκολες ώρες στην οικονομία επιβάλλουν μηδενικές πολιτικές παράπλευρες απώλειες..
Θα σταθούμε σε δύο σημεία:
Το πρώτο είναι ότι προωθείται το σύστημα των μονοεδρικών στις εκλογές , κάτι στο οποίο έχουμε αναφερθεί διεξοδικά στο παρελθόν. Σε πολλές περιπτώσεις τα όρια των μονοεδρικών θα ταυτίζονται με αυτά των νέων δήμων. Άλλωστε, με εξαίρεση τις νησιωτικές και κάποιες απομακρυσμένες ορεινές περιοχές το πληθυσμιακό (κατώτατο) όριο για τη δημιουργία των 180 μονοεδρικών (εκλογή με σταυρό) και των δήμων θα είναι παρόμοιο, δηλαδή γύρω στους 60-65.000 κατοίκους. Παράλληλα οι υπόλοιποι 120 από τους 300 της Βουλής θα εκλέγονται με λίστα στις 13 περιφέρειες της χώρας.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά για την Αιτωλοακαρνανία. Ότι θα ισχύσει το κάθε δήμος και βουλευτής. Θα πεί κάποιος όμως ότι 7-8 θα είναι οι δήμοι ενώ 5 θα είναι οι έδρες των νεοσύστατων μονοεδρικών. ( που προβλέπουν 60.000 κατοίκους η κάθε μια). Προφανώς και σε κάποιες περιπτώσεις οι μονοεδρικές θα ταυτιστούν με δύο ίσως όμορους δήμους. Πχ 2 πιθανοί όμοροι δήμοι στο Ξηρόμερο η στην Τριχωνίδα να βγάλουν έναν βουλευτή.
Δήμος λοιπόν ουσιαστικά και βουλευτής. Και εδώ θα παιχτεί το μεγαλύτερο παιχνίδι, καθώς κάποιοι από τους τόσους πολλους επίδοξους υποψήφιους πιθανόν να "ανταλλάξουν" (υπερ) δημαρχιακό θώκο και βουλευτική έδρα. Οπότε το ανακάτεμα της τράπουλας θα είναι μεγάλο..
Το δεύτερο σημείο είναι το πιο ουσιαστικό αλλά λίγοι από εμάς δίνουμε σημασία. Μέσα στο ντόρο που γίνεται για το ποιες θα είναι οι περιφέρειες, οι δήμοι κτλ ειπώθηκε ότι θα αλλάξουν και οι αρμόδιες τους. Δηλαδή οι αρμοδιότητες της νομαρχίες θα μοιραστούν μεταξύ δήμων και περιφερειών αλλά και οι περιφέρειες θα πάρουν και αρμοδιότητες υπουργείων. Στη Γερμανία πχ.πολλά λειτουργικά ζητήματα των σχολείων την καθορίζει το κάθε κρατίδιο. Δεν είπαμε ότι και εδώ θα γίνει και εδώ το ίδιο σε τόσο βαθμό, αναλογιστείτε όμως εάν πολλά πλέον ζητήματα δεν περνάνε πλέον από τον υπουργό αλλά από τον περιφερειάρχή.
Πλήρη αλλαγή του κέντρου βάρους των τοπικών κοινωνιών και της ελληνικής κοινωνίας κατ' επέκταση.
Μήπως πρέπει εδώ πρέπει να δώσουμε περισσότερη σημασία, δηλαδή για το αν η περιφέρεια θα είναι μια μικρή κυβέρνηση και το τι ακριβώς θα ψηφίζουμε, όταν ψηφίζουμε περιφερειάρχη η και δήμαρχο ακόμα;
Αναμένουμε νεότερες εξελίξεις..

19 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θα εχει 7 δημους η αιτ/νια και 9 ο νομος ιωαννινων αλλα και 4 δημους η μονοεδρικη της λευκαδας..

μπραβο στο πασοκ για την υποστηριξη του πιο φτωχου και αδικημενου νομου.
χορτασαμε αναπτυξη τα 30 χρονια πασοκ στο νομο.
ολα πισω ακομα και απο την δεκαετια του 60...
μπραβο στους βουλευτες της κυβερνησης μας για την δραση τους..

Ανώνυμος είπε...

Ξεφτίλα τι σχεδιασμός είναι αυτός? Περιφέρεια ΤΨΡΑ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ.Οχι στην υποδούλωση του νομού στην Πάτρα.

Ανώνυμος είπε...

ΕΑΝ ΔΕΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΜΑΣ ΙΣΟΤΙΜΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ,ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΕΑΣΦΑΛΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΡΕΚΛΑ ,ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ .....ΚΑΙ ΑΝ ΙΣΧΥΟΥΝ ΟΙ ΦΗΜΕΣ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΟΥ ΝΑ ΠΑΜΕ ....

Ανώνυμος είπε...

ΦΟΥΛΗΜ Η ΛΕΥΚΑΔΑ ΘΑ ΓΙΝΕΙ 1 ΔΗΜΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΝΗΣΙ ΚΑΙ ΟΧΙ 4 ΠΟΥ ΛΕΣ.
100% ΣΙΓΟΥΡΟ.ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΙΠΟΤΑ. ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΧΕΣΜΕΝΟΥΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΕΣ ΚΟΙΜΟΜΑΣΤΕ.
ΕΔΩ ΘΕΛΕΙ ΑΚΡΑΙΑ ΠΡΑΜΑΤΑ ΠΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ.ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΔΗΜΟΨΗΜΙΣΜΑΤΑ ΑΛΑ ΚΑΤΑΛΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Μακριά από Περιφέρεια με Πάτρα.

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΜΕ ΓΥΤΩ ΝΟΜΟΥΣ.
ΑΝ ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΜΕ ΠΑΤΡΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΟΙ,ΟΠΩς ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 1.

ΔΗΜΑΡΧΟΙ,ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ,ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.

ΕΙΝΑΙ Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑ.

ΜΑΚΡΙΑ Η ΠΑΤΡΑ.

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΝΕΚΤΙΚΟ ΔΕΣΜΟ.
ΚΙ ΑΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΕΔΡΑ, Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΠΑΤΡΑ, ΠΑΡΤΕ ΤΟ ΧΑΜΠΑΡΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΚΟΝΤΡΕΣ ΤΥΠΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟ-ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΚΛΠ.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή ο νέος δήμος Αγρινίου με 150000 και πλέον κόσμο θα βγάζει ένα βουλευτή, αποκλείεται.Εντωμεταξύ με τα νέα δεδομένα το Αγρίνιο πάει στην 7η η 6η θεση των ελληνικών πόλεων ξεπερνώντας Γιάννενα,Χανιά και Βόλο αφού δεν έχουν πολυπληθεις δήμους γύρω τους!!!!! οπότε πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν μεγάλα και σοβαρά εργα υποδομής ιδίως για να προστατευθεί η λίμνη Τριχωνίδα.

Ανώνυμος είπε...

ΗΡΕΜΗΣΤΕ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ?
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΑΝ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΤΟΥ ΤΟΝ ΛΟΓΟ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ. ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΙ ΛΑΘΟΣ ΔΡΟΜΟ ΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ.ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΤΟΜΠΛΟΥΚΙΑ ΑΥΤΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

ΟΧΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ! ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΝΟΜΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ! ΞΥΠΝΑΤΕ ΡΕΕΕ!

Ανώνυμος είπε...

ΡΕ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΕΣ ΤΙ ΑΛΛΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ?ΦΟΒΑΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΜΙΑ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΑΣ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟ?Η ΜΑΛΛΟΝ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΣΤΕ ΒΟΛΕΜΕΝΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΑ.ΣΟ.Κ.?ΝΑ ΣΑΣ ΘΥΜΙΣΩ ΟΤΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΞΑΝΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΠΑΤΡΙΝΟΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ,ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΠΑΛΙΟ-ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ,ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΠΑΛΙΟ-ΑΓΡΙΝΙΟ(ΓΕΝΙΚΑ ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ)ΧΑΧΑΧΑΧΑ!!

Ανώνυμος είπε...

pragmatika opos leei enas filos parapano pleon o neos dimos agriniou gigantonetai kai tha einai akoma pio psila stin katataksi tvn megaliteron poleon-dimon tis xoras.mono to kainourgio me to panaitolio mazi einai oso einai to mesologgi...

Ανώνυμος είπε...

ΠΟΙΑ ΠΑΤΡΑ ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΒΛΑΚΕΙΕΣ.ΜΟΝΟ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.ΚΑΛΑ ΓΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΟΥΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΑΝΕΚΔΟΤΟ.

Ανώνυμος είπε...

Λάθος δρόμο έχει πάρει η κυβέρνηση. Χθες το βράδυ προέβη αιφνιδιαστικά σε βαρύ φορολογικό χτύπημα σε βάρος του συνόλου σχεδόν των ελληνικών οικογενειών, καταθέτοντας τροπολογία για αύξηση του φόρου των γονικών παροχών. Στην τροπολογία μάλιστα, που κατατέθηκε μεσάνυχτα στη Βουλή, δεν αναφέρεται ο ακριβής συντελεστής της νέας φορολόγησης δημιουργώντας πανικό στις ελληνικές οικογένειες για το ύψος του.

Η κυβέρνηση είναι πολιτικά και ηθικά έκθετη. Καθώς, εκτός του οικονομικού προβλήματος, που θα προκαλέσει με την αύξηση του φόρου των γονικών παροχών, αθετεί και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις περί μη αιφνιδιασμών και διαφάνειας. Η τροπολογία κατατέθηκε νύχτα και μάλιστα σε νομοσχέδιο άλλου υπουργείου και όχι αυτού των Οικονομικών.»

Η ΝΔ είχε προειδοποιήσει το λαό.Φορολογούν τη μικρομεσαία ιδιοκτησία για να μη θίξουν τη μάζα των δημοσίων υπαλλήλων που τους ψηφίζει.Ο πόλεμος που έχουν κυρήξει στην ακίνητη περιουσία θα έχει έντονες αρνητικές συνέπειες στην οικονομία και στο μέτωπο της ανεργίας.

Ανώνυμος είπε...

“Καὶ νά! ἀπὸ τοῦ βουνοῦ τὴν κορωμένη ράχη / δὲ χύμησε μουγγρίζοντας ἡ ἀντάρα ἡ μάχη. / Τὸ βουνὸ χρυσὴ σκάλα, κλέφτες καὶ κουρσάροι / τὴν κατεβαίνανε, καὶ σ’ ὅλους μέσα ποιός; / Ἕνας ξεχώριζε, τοῦ Γένους τὸ καμάρι, / τῆς Καλογριᾶς ὁ Γιός!” ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ
«ΒΑΣΤΑ ΚΑΡΔΙΑ, ΒΑΣΤΑ ΨΥΧΗ, ΚΡΑΤΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ, ΜΗ ΓΟΝΑΤΙΣΕΙ Ο ΡΑΓΙΑΣ, ΗΡΩΑ ΑΠ’ ΤΟ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙ»

Ανώνυμος είπε...

Τελικά ο Γιώργος είχε δίκιο, υπάρχουν λεφτά!... Τα βρήκε!!


Και δεν είναι λίγα… 25 δις. ευρώ Ήταν φυλαγμένα στα μεροκάματα του κοσμάκη στις λιγοστές καταθέσεις του, σε όλες ανεξαιρέτως τις αγορές, στον ανέμελο καφέ του…
Σε τρία χρόνια ο Γιώργος που θα τα ‘χει μαζέψει, (όπως ακριβώς τον πρόσταξαν οι έτεροι μας) λίγο –λίγο, αύξηση την αύξηση και στις εκλογές θα βγει στο μπαλκόνι και θα πει στο πολυπληθές ακροατήριο.
Ορίστε τα λεφτά τα βρήκα και το περίεργο είναι ότι τα είχατε εσείς και κάνατε τα κορόιδα. Παλιομουσιτσες .
Ρίχνατε τα βάρη στους πολιτικούς, μας κατηγορούσατε για πλουτισμό, εμάς θεωρούσατε υπεύθυνους για την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, τα άδεια ταμεία, μας βγάζατε κλέφτες!!.
Ντροπή σας ρε! Είναι κανένας πολιτικός στη φυλακή;… Ελληνικέ λαέ… είμαι εδώ για να σας πω ότι υπάρχουν κι άλλα λεφτά.

Ανώνυμος είπε...

ρε 10.07 δεν πας αλλου να κανεις πολιτικη και μην μας ζαλιζεις με τα μικροσυμφεροντα που μπορει να εχεις...ειδαμε και την νδ που μας λες οτι μας προειδοποιησε κιολλας,δεν ντρεπεσαι καθολου;ολοι τα ιδια σκατα ειναι!

Ανώνυμος είπε...

Ένας συρφετός ηλιθίων μαζεύεται ε΄δω μέσα και προσπαθεί να κάνει ανούσια πολιτική βγάζοντας τα τοπικιστικά του συμπλέγματα και τις φαντασιώσεις του.Έτσι βλέπει δήμο αγρινίου 150.000 και άλλα

Ανώνυμος είπε...

τόσο πολύ πονάει η πλυθησμιακή ΕΚΡΗΞΗ του Αγρινίου 12,46 η αλλιώς Α........Μάθε να σέβεσαι τους συνομιλητές σου και εμείς μιλάμε με στοιχεία μην παίρνεις παράδειγμα απο τον ευτό σου και το χωριό σου που κυριαρχείται απο τοπικιστικά συμπλέγματα και φαντασιώσεις ευτυχώς είναι πια τόσο παρηκμασμένο και αδύναμο.

Ανώνυμος είπε...

kalomeleta kai erxetai i nea apografi ekriktike agrinioti..tha fas kala me ton kapodistria 2 kai to eklogiko systima..epiteloys o topos tha vadizei ton dropmo toy makria apo sokoys kai egathetoys voyleytes..artemis

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Διευθυντά,
Διάβασα τις προάλλες τις προτάσεις της νομαρχίας για οδικά έργα κ.λπ. που κινούνται σε σωστή κατεύθυνση. Προβληματίστηκα όμως με την αριθμητική. Αναφέρει ότι η περιοχή Αγρινίου κατοικείται από 150.000 ψυχές.
Εάν προσθέσει κανείς τους 50.000 κατοίκους της περιοχής Μεσολογγίου, τους 30.000 Ναυπάκτιους, τους 20.000 κατοίκους της περιοχής Αμφιλοχίας και τους 20.000 κατοίκους της Βόνιτσας και των δυτικών παραλίων (Πάλαιρος Αλυζία) αυτομάτως ο νομός μας αριθμεί 270.000 κατοίκους.
Μήπως έχουμε αύξηση πληθυσμού και δεν το πήραμε είδηση; Ή μήπως κάποιοι ανεβάζουν τον πληθυσμό μιας και μόνο περιοχής για να δημιουργούνται εντυπώσεις και δέος στην κεντρική εξουσία ώστε να υπάρχει και η ανάλογη μεταχείριση;

Κάτοικος Οινιαδών