Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Άρθρο για τον Καλλικράτη

Ολοένα και περισσότερο πληθαίνουν οι "φωνές" για τη δημιουργία ενιαίας περιφέρειας Πελοποννήσου που είναι και το ορθό, αλλά και περιφέρειας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με κεντρικό νομό την Αιτωλοακαρνανία και πέριξ αυτής νομούς ( όπως Ευρυτανία, Λευκάδα και Φωκίδα ή ένα τμήμα αυτής, τη Δωρίδα η οποία συναλλάσσεται καθημερινά με την περιοχή της Ναυπάκτου ) , με τους οποίους υπάρχουν κοινωνικοί, οικονομικοί, ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί .
Η πρώτη αλλαγή στη διοικητική διαίρεση της χώρας το 1997 με τον "Καποδίστρια 1" είχε δημιουργήσει κάποιους δήμους και περιφέρειες που απείχαν παρασάγγας από αυτό που ονομάζουμε "λειτουργική διοίκηση".


Πολλές φορές δε ήρθε σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα και την επιθυμία των κατοίκων των εκάστοτε περιοχών.
Εν έτει 2010, ο "Καλλικράτης" είναι αυτός που θα προχωρήσει τη διοίκηση της χώρας ένα βήμα πιο πέρα. Αυτό, όμως, που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, πέρα από μικροκομματικές σκοπιμότητες και συμφέροντα, είναι ότι οι νέοι δήμοι και οι περιφέρειες που θα προκύψουν οφείλουν να ανταποκρίνονται στις ανάγκες όχι μόνο του σήμερα, αλλά και του αύριο. Πιο συγκεκριμένα :
Ένας κύριος παράγοντας που οφείλουν να λάβουν υπόψη αφορά στη δίκαιη και αναλογική κατανομή των κονδυλίων ( συναρτήσει της έκτασης μιας περιοχής, του πληθυσμού της και του αναγλύφου της ), καθώς την τελευταία δωδεκαετία ήταν πολλές εκείνες οι περιπτώσεις όπου είχαμε ανισοκατανομή των κονδυλίων σε βαθμό αδικίας ( χαρακτηριστικά παραδείγματα οι αποζημιώσεις αγροτών διαφορετικών περιοχών για καταστροφές ίδιου είδους, αναπτυξιακά προγράμματα όπως το "ΠΙΝΔΟΣ", όπου η Αιτωλοακαρνανία μόλις το τελευταίο έτος εντάχθηκε σε αυτό και πήρε το "ιλιγγιώδες" ποσό των 3 εκατομμυρίων ευρώ , όταν νομοί με έκταση 3 και 4 φορές μικρότερη και πληθυσμό το 1/5 του δικού μας πήραν πολλαπλάσια χρήματα επί σειρά ετών ).
Επιβάλλεται να εισακουστούν οι ανάγκες των κατοίκων κάθε περιοχής, να υπάρξει σύνδεση περιοχών με όμορες περιοχές που έχουν οικονομικούς, κοινωνικούς, ιστορικούς δεσμούς ( όπως αναφέρθηκε πιο πάνω ) και να πάψει πλέον αυτή η "καρεκλοκενταυρική" λογική που θα δημιουργήσει διοικητικά τερατουργήματα με όρια ακατανόητα.
Ένα τέτοιο αποτελεί εδώ και 12 χρόνια η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Μια περιφέρεια που άγνωστο γιατί, δεν αποτέλεσε ποτέ σημείο τριβής και διαλόγου μεταξύ των πολιτευτών, βουλευτών, δημάρχων, φορέων, συλλόγων του τόπου μας. ΠΟΤΕ δν έκατσαν όλοι μαζί να συζητήσουν για τη διοικητική αυτή στρέβλωση που δημιουργήθηκε το 1997.
Όπως ποτέ δεν έκατσαν όλοι μαζί, ανεξαρτήτως κομματικής απόχρωσης να συζητήσουν για άλλα σοβαρά προβλήματα και αναπτυξιακά ζητήματα της περιοχής, όπως η επιτάχυνση των εργασιών της Ιονίας Οδού, η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Αγρίνιο-Μεσολόγγι-Κρυονέρι ως προαστιακής γραμμής ( που είναι έτοιμη κατά 90% περίπου ) και η κατασκευή του Δυτικού σιδηροδρομικού άξονα που θα συνδέει Ναύπακτο, Μεσολόγγι, Αγρίνιο, Αμφιλοχία, Άρτα, Γιάννενα, η κατασκευή υποδομών για τη λειτουργία του Πανεπιστημίου στην περιοχή που θα δώσει ακαδημαϊκή πνοή κι αύξηση του μορφωτικού επιπέδου, η καλύτερη αξιοποίηση του λιμανιού στο Πλατυγιάλι με την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών ( σιδηρόδρομος, δρόμος σύνδεσης με Ιόνια Οδό/μόλις 6/21 χιλιόμετρα περίπου είναι σε φάση κατασκευής αυτή τη στιγμή ), η διεκδίκηση κονδυλίων για κατασκευή υποδομών στους εκπληκτικής ομορφιάς ορεινούς όγκους της Αιτωλοακαρνανίας κλπ.
Αντί αυτού παρατηρούμε μια απάθεια όλα αυτά τα χρόνια. Συντεταγμένες ενέργειες για κάτι καλό δεν έγιναν ποτέ ( όταν όλοι οι βουλευτές της Θεσσαλίας κόκκινοι, μπλε, πράσινοι ενεργούν με ομόνοια για την εκτροπή-εντροπή του Αχελώου, εδώ μετράει ο καθένας χωριστά πόσες ερωτήσεις έκανε στη Βουλή-Μπράβο, συγχαρητήρια!! Μόνο 2-3 βρέθηκαν πρόσφατα στο ΣτΕ στην εκδίκαση της υπόθεσης ). Αυτό που είναι ηλίου φαεινότερον είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι πολίτες περιμένουν να ακούσουν και να δουν όλους αυτούς που τίμησαν με την ψήφο τους να ενεργούν για το καλό του τόπου. Αυτή η αγωνία διαπιστώνεται καθημερινά σε συζητήσεις μεταξύ των πολιτών. Άραγε φτάνουν στα αυτιά αυτών που πρέπει; Ή αυτές οι "κραυγές αγωνίας" χάνονται στις δαιδαλώδεις διαδρομές της υδροκέφαλης πρωτεύουσας;
Μεμονωμένες απόψεις, είτε από απλούς πολίτες που προσβλέπουν σε κάτι καλύτερο για τον τόπο τους, είτε από πολιτικούς βγαίνουν σιγά σιγά στην επιφάνεια.
Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι και τα παρακάτω :
Κάτοικος Σπάρτης, αναρτά σχόλιο επώνυμα στο φιλικό blog: agrinio-news
για το θέμα της νέας περιφέρειας :

" ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΦΙΛΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΓΕΙΑ ΣΑΣ.ΘΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΣΕ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΑΡΘΡΟ ΜΟΥ.ΛΕΓΟΜΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΑΚΑΣ ΚΑΙ ΜΕΝΩ ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ.ΟΠΩΣ ΗΔΗ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ Η ΛΑΚΩΝΙΑ Η ΜΕΣΣΗΝΙΑ Η ΑΡΚΑΔΙΑ Η ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΚΑΙ Η ΑΡΓΟΛΙΔΑ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΑΦΗΝΩΝΤΑΣ ΕΚΤΟΣ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΧΑΙΑ.ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΑΥΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΟΠΩΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΔΡΟΜΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΧΑΜΗΛΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΠΗΡΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΗΝ ΕΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ.ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Η ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΝΑ ΧΩΡΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΗ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ ΘΕΣΗ ΝΑ ΣΑΣ ΠΟΥΜΕ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΕΝΙΑΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΠΑΡΟΤΙ ΑΥΤΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Η ΤΡΙΠΟΛΗ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΔΡΑ Η ΟΠΟΙΑ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ.ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ Η ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑ.ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΘΕΩΡΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΜΟΝΗ ΣΩΣΤΗ ΛΥΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΝ ΕΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΟΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΜΟΡΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ.ΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΘΕΛΟΥΜΕ ΕΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΝΤΡΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ.ΕΚΕΙ ΧΑΛΑΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΕΣΕΙΣ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΜΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ.ΕΠΙΣΗΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΝ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΤΗΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΗΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΘΕΣΕΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΣΧΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ.ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΠΩΣ ΕΙΠΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΟΝΤΡΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΠΑΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΡΑ.ΕΜΕΙΣ ΘΑ ΤΟ ΘΕΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.ΕΠΙΣΗΣ ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΤΙΘΕΤΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΓΑΛΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΠΩ ΣΕ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΕΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΝΩ ΤΗΣ ΝΔ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ ΤΗ ΘΕΛΟΥΝ ΧΩΡΙΣΜΕΝΗ.ΕΠΙΣΗΣ Η ΚΥΡΙΑ ΝΤΟΡΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΚΕΔΚΕ ΖΗΤΗΣΕ ΕΝΙΑΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΕ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΝΔ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΘΕΤΟΣ.ΣΑΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΟ ΚΥΝΗΓΗΣΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ.ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΝΑ ΓΡΑΨΕΤΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΔΩΣΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΑΥΤΗ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ.
ΦΙΛΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ.
ΤΖΑΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ "


 Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ ( αποσπάσματα της οποίας μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω ):

"Η μεταρρύθμιση που ζητήσαμε φαίνεται ότι μπορεί να γίνει πλέον πραγματικότητα. Αν προχωρήσουμε σωστά, μπορούμε επιτέλους να αλλάξουμε την ιστορική ανωμαλία που περιθωριοποίησε για 180 χρόνια την Αυτοδιοίκηση των Ελλήνων.
Τον αγώνα αυτόν θα τον δώσουμε μαζί γιατί τίποτα δεν είναι δυνατότερο από τη γεύση χαράς που έχεις από την καθημερινή αναβάθμιση της ζωής του πολίτη.
Για να πετύχει η μεταρρύθμιση που φέρει, μάλλον ανιστόρητα θα έλεγα εγώ, τον τίτλο Καλλικράτης, απαιτείται τέχνη και προσοχή. Όμως πριν φτάσουμε σε επιμέρους ρυθμίσεις, οφείλω να προσφέρω μία προειδοποίηση και τολμώ να πω ότι αν άκουσα καλά π.χ. τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των παρευρισκομένων σε αυτήν την αίθουσα, η μεταρρύθμιση δεν πρέπει να υπονομευτεί από πρόχειρες και υστερόβουλες αποφάσεις, όπως έγινε με τον Καποδίστρια. Η προχειρότητα μπορεί να αποδειχτεί, όπως συνήθως συμβαίνει, άκρως επικίνδυνη αφ’ εαυτής Αν όμως προστεθεί και η υστεροβουλία, τότε το μείγμα γίνεται εκρηκτικό φίλες και φίλοι.
Οι Περιφέρειες πρέπει να έχουν ταυτότητα, ώστε να διεγείρουν τα καλώς εννοούμενα, την καλώς εννοούμενη άμιλλα, που πρέπει εφεξής να ενθαρρύνουμε στην Ελλάδα. Την αίσθηση δηλαδή του ανήκειν, τον τοπικό πατριωτισμό. Η Πελοπόννησος είναι ο Μοριάς, αλλά πώς θα είναι ο Μοριάς χωρίς την Πάτρα και την Ολυμπία; Η Στερεά Ελλάδα είναι η Ρούμελη, αλλά πώς θα είναι η Ρούμελη χωρίς το Μεσολόγγι και το Αγρίνιο; "

 Όμοια αντίδραση και από ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, το οποίο είναι αρκετά δηκτικό ως προς την υφιστάμενη περιφέρεια ( διαβάστε τμήμα της ανακοίνωσής του για τη νέα διοικητική μεταρρύθμιση ) :

" ...Σε ότι αφορά τα όσα δημοσιοποιήθηκαν για την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας θεωρεί ότι ο αιρετός Περιφερειάρχης είναι μια αναγκαιότητα των καιρών μας, ενώ δεν έχει κατ’ αρχήν αντίρρηση στους 7 «κυβερνήτες» που θα επιβλέπουν την δραστηριότητα των Περιφερειών.

Θεωρεί όμως τη δεδομένη χρονική στιγμή ιδανική για να εξαλειφθεί το «εξάμβλωμα» της περίφημης «Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας», ένα μόρφωμα-παράγωγο ενός εργαστηριακού πειράματος που έγινε στην πλάτη των πολιτών και των τριών νομών. Διότι αρκετά χρόνια μετά την “ετσιθελική” επιβολή του, είναι γνωστό στο πανελλήνιο ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η μοναδική που ούτε ιστορική αναφορά και αναγωγή έχει αλλά ούτε και την παραμικρή δυναμική στις σύγχρονες τοπικές κοινωνίες. Κρίνουμε λοιπόν ότι ακόμη και την ύστατη ώρα είναι επιτακτική η ανάγκη για αποκατάσταση αυτής της αδικίας που συνένωσε τρεις περιοχές χωρίς κάποιο δεσμό μόνο και μόνο γιατί περίσσεψαν από τον υπόλοιπο «σχεδιασμό». Προτάσεις υπάρχουν πολλές και θα ήταν θεμιτό σε μια ανοιχτή διαβούλευση να συζητηθούν, απλά πρέπει να θυμίσουμε παραδείγματος χάριν ότι η Αιτωλοακαρνανία μαζί με την Ευρυτανία τόσο από θέμα έκτασης, όσο και πληθυσμιακά, προσεγγίζουν σχεδόν τα αντίστοιχα μεγέθη της Ηπείρου.

Το Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας θεωρεί ότι υπάρχει χρόνος για να δουν όλοι τη ΜΟΝΑΔΙΚΗ περίπτωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και γιατί το υπάρχον μοντέλο έφερε και τους τρεις νομούς-δεσμώτες στις τελευταίες θέσεις στην ανάπτυξη όλης της χώρας και της Ε.Ε. των 15, αλλά και γιατί είναι βέβαιο ότι ειδικά η περιοχή μας αδυνατεί να βρει το μέλλον της σε ένα θεσμό όπου πρέπει να αναζητεί ρόλους και πόρους από ότι περισσεύει από τη γειτονική μητρόπολη της Πάτρας, που υπηρετεί ένα και μόνο δόγμα “όλα στην Πάτρα”, ένα δόγμα τις συνέπειες του οποίου έχει πληρώσει τουλάχιστον η Αιτωλοακαρνανία διαχρονικά. Πολλά και καθημερινά τα παραδείγματα που περιγράφουν αυτό το δόγμα. Θυμίζουμε την αρπαγή με το “έτσι θέλω” της Οικονομικής Σχολής Αγρινίου αλλά και την τελευταία “γελοιότητα” των αντιδράσεων στον καθορισμό των λιμένων εισαγωγής Αιγυπτιακής πατάτας.

Τέλος πρέπει να τονίσουμε ότι είναι σε γνώση μας πως για μια αληθινή Αυτοδιοικητική Μεταρρύθμιση πρέπει να υπάρξει ανακατανομή προτεραιοτήτων και γενναία μεταφορά πόρων στην Περιφέρεια. Γνωρίζουμε επίσης ότι κάτι τέτοιο στις οικονομικές συνθήκες που υπάρχουν είναι εξαιρετικά δύσκολο. Όμως, όπως έχει πια διαμορφωθεί η κατάσταση, οι επιτυχημένες διαρθρωτικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της Διοίκησης θα καθορίσουν το μέλλον μας.

ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ "

ΠΗΓΗ : http://www.epimetol.gr/aitnia/articles/article.jsp?context=103&categoryid=2&articleid=5400

Να μην παραλείψουμε την αναφορά κάποιων αυτοδιοικητικών στο τί μέλλει γενέσθαι με το θέμα της περιφέρειας στο πρόσφατο συνέδριο της ΤΕΔΚ Αιτωλοακαρνανίας στο Βλοχό του Δήμου Θεστιέων, από το οποίο απουσίαζαν μέλη της ΝΔ ( σύμπνοια που αναφέραμε πιο πάνω εξακολουθεί να είναι λέξη-δηλητήριο για τους αιρετούς του νομού μας ).

Αν δεν προκύψουν συντονισμένες ενέργειες πάνω σε αυτό το θέμα, τότε η «Δυτική Ελλάδα» μας περιμένει με ανοιχτές αγκάλες.

Βέβαια, για ποια περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μπορούμε να μιλάμε, όταν προ oλίγων εβδομάδων υπήρξε σφοδρή αντίδραση από πλευράς Πατρινών, όταν ανακοινώθηκε ότι η εισαγωγή Αιγυπτιακής πατάτας για τη Νότια Ελλάδα θα γίνεται πλέον από το λιμάνι στο Πλατυγιάλι κι όχι της Πάτρας ή όταν προ ολίγων ημερών ανακοινώθηκε από τον κύριο Κατσιφάρα η πρόθεση της κυβέρνησης για δημιουργία του Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδας στο Αγρίνιο και στο Μεσολόγγι, την ίδια ώρα που οι Δικηγόροι της Πάτρας και ο δήμος Πατρέων αναφέρονταν δηκτικά στην απόφαση αυτή;
Για να μην αναφέρουμε την αρπαγή εν μια νυκτί της Οικονομικής Σχολής από το Αγρίνιο στην Πάτρα προ 13 ετών.
Ποιος βλέπει συνοχή σε περιφερειακό επίπεδο με βάση τα παραπάνω άραγε ;!
 Στην πιο πάνω φωτογραφία μπορείτε να δείτε τη μελλοντική περιφέρεια Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με Αιτωλοακαρνανία-Ευρυτανία-Λευκάδα και Δωρίδα ή ολόκληρη τη Φωκίδα η οποία πληροί τα κριτήρια της έκτασης και του πληθυσμού για δημιουργία μιας νέας ισχυρής και συνεκτικής περιφέρειας.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο το άρθρο αλλά μην περιμένουμε κιόλας να τα διεκδικήσουν οι πολιτικοί ή οι εκάστοτε πολιτικές όλα αυτά αν δεν έχουν κάποιο πολιτικό και οικονομικό συμφέρον(όφελος) γιατί σωθήκαμε πάλι.Θα πρέπει κάπως να τους δείξουμε ότι τα θέλουμε αυτά για να καταλάβουν βγαίνοντας στους δρόμους και κάνοντας μια ειρηνική διαδήλωση μπας και μας πάρουν χαμπάρι κι εμάς τους πολίτες και ξυπνήσουν λιγάκι.Ο πιο δίκαιος χάρτης θα ήταν ο εξής:Περιφέρεια Δυτικής Πελοποννήσου με έδρα την Πάτρα η οποία θα περιλαμβάνει τους νομούς Αχαίας,Ηλείας και Μεσσηνίας,Περιφέρεια Ανατολικής Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη η οποία θα περιλαμβάνει τους νομούς Αρκαδίας,Λακωνίας,Αργολίδας και Κορινθίας,Περιφέρεια Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο η οποία θα περιλαμβάνει τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας,Ευρυτανίας,Φωκίδας και Λευκάδας και Περιφέρεια Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα τη Λαμία η οποία θα περιλαμβάνει τους νομούς Φθιώτιδας,Εύβοιας και Βοιωτίας.Σωστά,λογικό δεν ακούγεται;Κώστας Παπασπύρου,μόνιμος κάτοικος Αγρινίου και όχι μόνο!!!

Ανώνυμος είπε...

Ο καιρός που απομένει για τις τελικές προτάσεις είναι λίγος.
Όσο πιο γρήγορα το καταλάβουν κάποιοι τόσο το καλύτερο.
Ας γίνουν παντού τοπικά δημοψηφίσματα για να ληφθεί υπόψη και η επιθυμία του λαού, αυτού αυτό επαγγέλονται στο ΠΑΣΟΚ και γενικά στους πολιτικούς φορείς του τόπου.
Θέλουν ή δε θέλουν να υπάρχει δικαιοσύνη?
Κάντε δημοψηφίσματα σε όλους τους δήμους στην Αιτωλοακαρνανία να δούμε τί άποψη επικρατεί επί του θέματος!!
Περιφέρεια Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, η μόνη δίκαια,αποδεκτή και βιώσιμη λύση για την περιοχή.
Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού σχεδιαζόμενα.
ΜΑΥΡΟ σε όλους τους βουλευτές και πολιτευτάκους που ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΑΧΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, "σκοτώνονται" για το ποιος θα πάρει το χρίσμα για την υφιστάμενη περιφέρεια-εξάμβλωμα κατά το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας- Δυτικής Ελλάδας.
Ο Σώκος καλά έκανε και πήρε αποστάσεις απόαυτό το θέμα, καθώς πολλά μέσα τον παρουσίαζαν ως έναν από τους διεκδικητές,αλλά πρέπει κι ο ίδιος, ως μέλος τη επιτροπής διοίκησης του ΠΑΣΟΚ να κάνει κάτι για τη νέα ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ κι όχι να περιμένει μάννα εξ ουρανού. Κάποιοι άλλοι ,βέβαια, όπως ο Κουρουμπλής φαίνεται ως ένας από τους διεκδικητές.
Αυτούς ψηφίζετε. Νοιάζονται για την καρέκλα κι όχι για το μέλλον του τόπου τους, που καταδυναστεύεται από την ΠΑΤΡΑ.