Όλοι θα γνωρίζετε ( ή οι περισσότεροι από εσάς) ότι αυτή η φωτογραφία είναι από τη πλατεία των 120. Επρόκειτο ίσως για το πιο σπουδαίο σημείο ιστορικής μνήμης της πόλης καθώς εκεί οι Γερμανοί και οι συνεργάτες τους διέπραξαν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα πολέμου στην Ελλάδα επί Γερμανικής Κατοχής σκοτώνοντας 120 συμπατριώτες μας.
Τα χρόνια πέρασαν και στη θέση αυτή φτιάχτηκε προς ανάμνηση αυτού του γεγονότος το μνημείο που βλέπετε.
Σε κάποιον ξένο όμως που περνά από αυτό το σημείο, το οποίο έχει τη μεγαλύτερη -επαναλαμβάνουμε- ιστορική σημασία μέσα στη πόλη του Αγρινίου, σε καμία περίπτωση δεν του περνάει καν από το μυαλό τα γεγονότα που συνέβησαν σε αυτό το σημείο ούτε καν τη χρονική περίοδο.
Και αυτό γιατί δεν υπάρχει πουθενά ούτε μια επιγραφή, ούτε μια επιτύμβια στήλη που να κάνει αναφορά στο γεγονός. Δυστυχώς αυτό αφήνει παγερά αδιάφορυς όχι μόνο τους ξένους αλλά και πολλούς συμπολίτες μας, νεαρής ηλικίας, που δυστυχώς οι περισσότεροι από αυτούς αγνοούν πολλά ιστορικά στοιχεία πόσο μάλλον τη τοπική μας ιστορία όχι βέβαια με δικιά τους ευθύνη στο μεγαλύτερο ποσοστό.
Δεν θα ήταν φρόνιμο, ο τόπος αυτός θυσίας να γίνει σημείο αναφοράς και ο επισκέπτης της πόλης αλλά και οι μαθητές όλων των σχολείων να περνάνε από εκεί, να διαβάζουν και να ενημερώνονται για το τι συνέβη εκεί.
Το μνημειο των 120 πρέπει να είναι από τα πρώτα σημεία που επισκέπτεται κάποιος στο Αγρίνιο. Είναι το σύμβολο αντίστασης της σύγχρονης ιστορίας.
Μακάρι να εισακουστεί αυτή η πρόταση προς τους αρμόδιους. Όπως βέβαια πληροφορούμαστε, στο Δήμο Αγρινίου υπάρχουν σκέψεις για τη περαιτέρω αξιοποίηση αυτού του χώρου.
2 σχόλια:
Πολύ σωστή επισήμανση παιδιά,μπράβο!
Μακάρι να το φροντίσει η Δημοτική αρχή γιατί είναι ντροπή για όλους μας η σημερινή κατάσταση του υποτυπώδους μνημείου.Ο χώρος εκτέλεσης 120 πατριωτών έχει γίνει παιδική χαρά και εξάσκηση του γκράφιτι!
Σας χαιρετώ από το Δοξάτο Δράμας.
Πολύ σωστό το κείμενό σας.
Αλίμονο εάν ξεχνάμε εμείς οι ίδιοι την ιστορία μας και τις θυσίες των προγόνων μας.
Εντυπωσιακό είναι επίσης και το άλλο μνημείο στο Δοξάτο που βρίσκεται στον χώρο της εκκλησίας στο κέντρο της κωμόπολης για να θυμόμαστε την φοβερή σφαγή 650 Δοξατινών, αντρών, γυναικών, γερόντων, παιδιών, ακόμη και βρεφών, της 30ης Ιουνίου 1913 από τον υποχωρούντα Βουλγαρικό στρατό(ακριβώς την επομένη, 1η Ιουλίου του 1913, απελευθερώθηκε ολόκληρη η περιοχή από τον προελαύνοντα Ελληνικό στρατό), το οποίο εξακολουθεί να είναι σπασμένο σε κάποιο σημείο του από την προσπαθεια των Βούλγαρων, σε κάποια από τις μετέπειτα "επισκέψεις" τους στο Δοξάτο ως κατακτητές, να το απαξιώσουν γκρεμίζοντάς το στον χώρο που βρισκόταν, αλλά όχι καταστρέφοντάς το εντελώς, ίσως προς εκφοβισμό όσων είχαν διασωθεί το '13 και των απογόνων τους..
Το μνημείο που απεικονίζεται στην φωτογραφία της ανάρτησης είναι για την ομαδική εκτέλεση 350 παληκαριών του Δοξάτου, και πάλι από τους Βούλγαρους, την 29η Σεπτεμβρίου 1941,
σε αντίποινα για μια από τις πρώτες σε ολόκληρη την κατεχόμενη τότε Ευρώπη αντιστασιακή ενέργεια(επίθεση στον βουλγαρικό αστυνομικό σταθμό του Δοξάτου, πυρπόληση του κτηρίου και εκτέλεση 4 Βουλγάρων χωροφυλάκων κι ενός Έλληνα συνεργάτη τους).
Με φιλικούς χαιρετισμούς,
Ζάχαρης Βασίλης
Δοξάτο Δράμας
Δημοσίευση σχολίου