Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2008

Θέλουν αλλά μάλλον δεν το πιστεύουν...

Συνάντηση με το δήμαρχο Αγρινίου κ. Μοσχολιό είχε η κα Διαμαντοπούλου, υπεύθυνη του ΠΑΣΟΚ για θέματα παιδείας. Όπως ήταν λογικό το θέμα που μονοπώλησε τη συζήτηση των δύο προσώπων, ήταν αυτό της αυτονόμησης του πανεπιστημίου. Συγκεκριμένα, η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι ισχύει η δέσμευση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, και το 2004 και το 2007, για τη λειτουργία αυτόνομου Πανεπιστημίου Αγρινίου.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η κα Διαμαντοπούλου έχοντας ενημερωθεί για τη φωτιά που πυροδότησε με την τοποθέτηση του ο υπουργός Παιδείας λίγες μέρες πριν, απέφυγε το πολιτικό ατόπημα και προσπάθησε να φανεί πιο συναινετκή. Πραγματικά και εμείς συμφωνούμε με τη θέση της. Όμως όταν αρθρώνεις αντιπολιτευτικό λόγο σαφώς και μιλάς εκ του ασφαλούς! Γιατί δε μας λέει η κα Διαμαντοπούλου τι έγινε επί του θέματος τις μέρες διακυβέρνησης του δικού της κόμματος; Για ποιο λόγο μιλούσαν για αυτονόμηση την ίδια στιγμή που ειδική γνωμοδοτική επιτροπή έκρινε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό, προτείνοντας ταυτόχρονα τη ''μετακόμισή'' μας στο πανεπιστήμιο Πατρών;

Όπως καταλαβαίνετε, η ευθύνη βαραίνει εξίσου και τα δύο κόμματα εξουσίας, αφού αρέσκονται σε διθυραμβικές εξαγγελίες αλλά και δακρύβρεχτες δηλώσεις ανάλογα με τον εκάστοτε ρόλο τους στην πολιτική σκηνή! Το μόνο σίγουρο είναι ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να πολυπιστεύουν στη βιωσιμότητα του υπό αυτονόμηση πανεπιστημίου. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει με την εως τώρα στάση τους. Πρόκειται για μια άποψη που ενδεχομένως συμμερίζονται αρκετοί πολίτες και η οποία είναι απολύτως σεβαστή όταν είναι τεκμηριωμένη. Όμως, όταν κατέχεις θέση ευθύνης έχεις χρέος να ενημερώνεις σωστά τα μέλη του κοινωνικού συνόλου, έχοντας το θάρρος της γνώμης σου, δίχως να υπολογίζεις το όποιο προσωπικό κόστος. Όμως τι να κάνουμε! Στο βωμό της κάλπης θυσιάζονται τα πάντα…Μάλλον στην προκειμένη περίπτωση ισχύει: ''Eίναι πολλά τα κουκιά Άρη!''

Υ.Γ. : Aξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τη χθεσινή γενική συνέλευση των φοιτητών της Πανεπιστημιακής Σχολής της πόλης μας, συζητήθηκε διεξοδικά- ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά- το θέμα της αυτονόμησης. Το θετικό είναι, ότι η πλειoνότητα των φοιτητών τάχθηκε υπέρ της αυτονόμησης, υπό όρους που θα εγγυώνται τόσο τη βιωσιμότητα του ιδρύματος όσο και την απόκτηση πτυχίων που θα παρέχουν άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Ειδικότερα η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έθεσε ως απαραίτητη προϋπόθεση την εξασφάλιση σύγχρονων κτηριακών υποδομών, ενώ η ΠΑΣΠ ζήτησε η επιλογή των μελών που θα απαρτίζουν τη διοικούσα επιτροπή να μη γίνει με κομματικά αλλά με ακαδημαϊκά κριτήρια. Και οι δύο απόψεις μας βρίσκουν απόλυτα σύμφωνους!

6 σχόλια:

o Ξερόλας είπε...

Άκου ανθρωπάκο:.. είτε φταίς είτε όχι, Σα δε μπορείς να παλαίψεις, θα πεθάνεις...Μπέρτολντ Μρέχτ.

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά πέρα από τη ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ θέση για το θέμα δε πήραν άλλες παρατάξεις (???) ,εκτός αν δεν υπάρχουν!
Η ΔΑΠ ζήτησε κτιριακές εγκαταστάσεις....χα χα(εδώ δεν έχουν άλλα και άλλα Πανεπιστήμια θα έχει το δικό μας...
Η ΠΑΣΠ αξιολόγηση με ακαδημαΪκά κριτήρια....που σημαίνει σε ελεύθερη μετάφραση,όταν βγούμε κυβέρνηση θα τα κρίνουμε όλα κομματικά και αναλόγως θα αξιολογσίσουμε!

Ανώνυμος είπε...

το θετικο ειναι οτι οι φοιτητες θελουν πτυχιο με επαγγελματικα δικαιωματα και πρεπει να δουν οτι το θεμα της αυτονομησης μπορει να τους βοηθησει σε ενα τετοιο γεγονος.
παντως οι σχολες του αγρινιου εχουν ενα καλο ονομα γενικα.

Ανώνυμος είπε...

καλα τι περιμενετε να πουνε οι πασπιτες και οι δαπιτες.
Απο τέτοιους το Αγρινιο και ο νομός βρίσκεται πίσω τόσα χρόνια απο αυτους τους μελλοντικους......

Ανώνυμος είπε...

Λονδίνο

ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΨΕΥΤΟΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΡΕΠΟΥΣΗΔΕΣ


Μεγάλη έκθεση για το Βυζάντιο στο Λονδίνο από 25 Οκτωβρίου (10/9/2008)
Τη μεγάλη έκθεση με τίτλο Βυζάντιο, 330-1453, που παρουσιάζεται στη Βασιλική Ακαδημία Τεχνών, στο Λονδίνο, εγκαινίασε την Τρίτη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Η έκθεση, που περιλαμβάνει περί τα 400 αντικείμενα θα διαρκέσει ώς τις 22 Μαρτίου 2009.

«Το Βυζάντιο είναι λέξη, η οποία συνήθως παραπέμπει -τουλάχιστον για τους μη ειδικούς ιστορικούς- σε έναν κόσμο μυστηριακό: Σε έναν μακρινό πολιτισμό τον οποίο συνήθως προσλαμβάνουμε ρίχνοντας περιστασιακές ματιές σε μεγαλειώδη, πλην μεμονωμένα, έργα υπερβατικής ομορφιάς και βαθιάς πνευματικότητας, σταχυολογημένα από ένα ιστορικό συνεχές το οποίο διήρκεσε πλέον της χιλιετίας» δήλωσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας:

«Μόνο κατά το δεύτερο ήμισυ του περασμένου αιώνα ο κόσμος μπόρεσε σταδιακά να συνειδητοποιήσει την ένδοξη ιστορία, το μεγαλείο της τέχνης και την τεράστια εμβέλεια αυτής της Ανατολικής αυτοκρατορίας. Και μόνο τα τελευταία χρόνια η Ανατολική και η Δυτική Ευρώπη μπορούν και πάλι να υπερηφανεύονται, ενωμένες στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τις κοινές ιστορικές και πολιτιστικές καταβολές της ηπείρου μας».

Όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής, στα 50 χρόνια που μεσολάβησαν από την τελευταία μεγάλης κλίμακας έκθεση Βυζαντινής τέχνης στο Λονδίνο, στο Victoria and Albert Museum, έγιναν σημαντικά βήματα στο πεδίο της μελέτης του Βυζαντίου.

«Οι πολυσχιδείς όψεις του Βυζαντινού πολιτισμού αποτέλεσαν αντικείμενο εντατικής έρευνας και διαλόγου σε μουσεία και τμήματα Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών σε ολόκληρο τον κόσμο» συμπλήρωσε.

«Ως Έλληνας διακατέχομαι από ιδιαίτερη αίσθηση υπερηφάνειας για την δημιουργικότητα των προγόνων μας -μία αίσθηση υπερηφάνειας η οποία μετουσιώνεται σε μια εκ βαθέων υποχρέωση να καταβάλλουμε εργώδεις προσπάθειες αφ' ενός για να καταστήσουμε αυτήν την πολιτιστική κληρονομιά προσιτή στον οποιονδήποτε επιθυμεί να την μελετήσει και αφ' ετέρου για να επαναφέρουμε εκ νέου τις βαθύτερες αξίες της στο προσκήνιο της σύγχρονης προβληματικής» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

«Είμαι βέβαιος ότι οι επισκέπτες της έκθεσης θα φύγουν έχοντας κατανοήσει βαθύτερα το Βυζάντιο, πλημμυρισμένοι με θαυμασμό και εκτίμηση για τον κόσμο του και την συμβολή του στη διαμόρφωση τόσο του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού όσο και εκείνων των πολιτισμών της Ασίας και της Αφρικής όπου κάποτε εκτεινόταν η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία» τόνισε, συγχαίροντας όλους όσοι συνέβαλαν για τη διοργάνωση της έκθεσης.

Η έκθεση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, παρουσιάζει τη βυζαντινή τέχνη από την ίδρυση της Κωνσταντινούπολης (330 μ.Χ.) μέχρι την κατάκτησή της από τους Οθωμανούς Τούρκους (1453 μ.Χ.). Περιλαμβάνει έργα που εκπροσωπούν όλα τα είδη της βυζαντινής τέχνης: ψηφιδωτά, τοιχογραφίες, έργα γλυπτικής σε χαλκό, μάρμαρο, ελεφαντοστό και στεατίτη, έργα μεταλλοτεχνίας, εικονογραφημένα χειρόγραφα, φορητές εικόνες, κοσμήματα, πολλά από τα οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά.

Έχουν επιλεγεί 400 αντικείμενα από τα μεγαλύτερα Μουσεία του κόσμου (Μητροπολιτικό Μουσείο, Βρετανικό Μουσείο, Μουσείο του Λούβρου, Βατικανό, Θησαυρός του Αγίου Μάρκου, Ερμιτάζ, Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού κλπ.) καθώς και από την Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά. Ένα από τα σημαντικότερα εκθέματα, που ανήκει στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, είναι ένα ασημένιο δισκοπότηρο από την Αντιόχεια, το οποίο όταν βρέθηκε το 1911 θεωρήθηκε ως το Αγιο Δισκοπότηρο.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε εννέα θεματικές ενότητες: Οι απαρχές της Βυζαντινής τέχνης, Από τον Μ. Κωνσταντίνο και τον Ιουστινιανό μέχρι το τέλος της Εικονομαχίας, Στο ιερό παλάτι, Στο σπίτι, Στο ναό, Η τέχνη των εικόνων, Το Βυζάντιο και η Δύση, Το Βυζάντιο και οι γείτονές του, Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Σινά.

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφουν oι ιστορικοί της Βυζαντινής τέχνης Ρόμπιν Κόρμακ και Μαρία Βασιλάκη.

Ανώνυμος είπε...

Ο Αρτεμης πως και δεν βγηκε να σχολιάσει τα του πανεπιστημίου;Από καλό του αυτό το παιδί! Ανησυχώ...