Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Γνωρίζω το Λαικό Θέατρο Σκιών..


Το Ελληνικό Παραδοσιακό Θέατρο Σκιών “Χρήστος Πατρινός” συμμετείχε στο 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Πολιτιστικών Θεμάτ

ων (Π.Ε.Ε.ΠΟ.ΘΕ.), που πραγματοποιήθηκε από τις 8 μέχρι τις 10 Ιανουαρίου 2010 στις Σχολές Μωραΐτη στο Ψυχικό. Το θέμα του Συμποσίου έφερε τον τίτλο «Όταν οι τέχνες συνομιλούν στο σχολείο…». Η ανάρτηση εργασίας με τίτλο «Γνωρίζω το Λαϊκό Θέατρο Σκιών» απέσπασε πολλά εποικοδομητικά σχόλια και τη θετική κριτική των συνέδρων, αναγνωρίζοντας παράλληλα την προσπάθεια για τη διατήρηση και διάσωση της Λαϊκής μας Τέχνης.

Το εκπαιδευτικό-πολιτιστικό πρόγραμμα «Γνωρίζω το Λαϊκό Θέατρο Σκιών» υλοποιήθηκε κατά τα έτη 2008-2009 και 2009-2010 από κοινού με το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλοακαρνανίας και υπεύθυνο τον κ. Παναγιώτη Μποκώρο καθώς επίσης με την υποστήριξη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλοακαρνανίας και τη στενή συνεργασία του αντινομάρχη κ. Παναγιώτη Κατσούλη.

Το Ελληνικό Παραδοσιακό Θέατρο Σκιών «Χρήστος Πατρινός» πραγματοποίησε επισκέψεις σε 40 Δημοτικά Σχολεία, Νηπειαγωγεία και Ειδικά Σχολεία του Νομού και παρουσίασε παραδοσιακά έργα Καραγκιόζη. Οι παραστάσεις αποτελούσαν εξ’ ολοκλήρου θέαμα Καραγκιόζη κατά το κλασσικό πρότυπο και πλαισιώνονταν από σχετικές διαλέξεις και συζητήσεις. Ιδιαίτερη μέριμνα δόθηκε στη γνησιότητα της παραδοσιακής μορφής των έργων και στην πιστότητα των κειμένων. Επιπλέον καταβλήθηκε προσπάθεια για την αξιοποίηση του Θεάτρου Σκιών ως εποπτικό μέσο στη διδακτική και μαθησιακή διαδικασία και εφαρμόστηκε ειδικό πρόγραμμα διδασκαλίας με χρήση της μεθόδου project και θέμα «Το Θέατρο Σκιών».

Στόχος του Θεάτρου Σκιών του «Χρήστου Πατρινού» είναι να εμφυσήσει στους μαθητές το πνεύμα της άμιλλας προς τα πρότυπα του παρελθόντος, να τους καλλιεργήσει ηθικά, πνευματικά και πολιτιστικά και να ενισχύσει το πνεύμα της συλλογικότητας και της συνεργασίας. Η λαϊκή παράδοση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας και οφείλουμε να τη διατηρήσουμε ζωντανή και αναλλοίωτη, διότι όπως έγραφε ο Πλούταρχος «Καλόν πασι τά οικεια κοσμειν καί σώζειν» (= Είναι ωραίο για όλους να τιμούν και να διασώζουν καθετί δικό τους).

Δεν υπάρχουν σχόλια: