Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Ψηφοφορία για τις προσωπικότητες της Αιτωλίας& Ακαρνανίας


Με συντριπτική διαφορά ο Κοσμάς ο Αιτωλός επιλέχθηκε από τους αναγνώστες μας στη διαδικτυακή μας ψηφοφορία που έληξε στις 12 τα μεσάνυχτα ως τη πιο σημαντική προσωπικότητα που ανέδειξε η περιοχή της Αιτωλίας & της Ακαρνανίας.
Στις 348 ψήφους λοιπόν τον Κοσμά Αιτωλό επέλεξαν 148, 77 τον XαρίλαοΤρικούπη, 36 τον Ευάγγελο Παπαστράτο και 23 τον Κωστή Παλαμά. Τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:


Μεγιστίας ο Ακαρνάν
8 (2%)
Φίλιππος ο Ακαρνάν
5 (1%)
Κοσμάς ο Αιτωλός
148 (42%)
Xρήστος Καψάλης
5 (1%)
Χαρίλαος Τρικούπης
77 (22%)
Γιάννης Βλαχογιάννης
3 (0%)
Κωστής Παλαμάς
23 (6%)
Κώστας Χατζόπουλος
11 (3%)
Ευάγγελος Παπαστράτος
36 (10%)
Μαρία Δημάδη
15 (4%)
Χρήστος Καπράλος
10 (2%)
Δημήτριος Παπαχαραλάμπους
4

Κοσμάς ο Αιτωλός
Ο Κοσμάς ο Αιτωλός (1714 - 1779), γνωστός και ως Πατροκοσμάς, ήταν Έλληνας μοναχός της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Γεννήθηκε στο χωριό Μέγα Δένδρο κοντά στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Πιστεύεται από χριστιανούς ότι διέθετε προφητικές και θαυματουργικές ικανότητες.[1]
Μαθήτευσε στα διδασκαλεία της Παρνασσίδας και της Ναυπακτίας πλάι σε ονομαστούς ιεροδιδασκάλους. Το 1749 πήγε στην Αθωνιάδα Σχολή του Αγίου Όρους (χερσόνησος του Άθω), όπου έκανε σπουδές ανωτέρου επιπέδου στη θεολογία και τη φιλοσοφία. Εκεί υπήρξε μοναχός για δύο περίπου χρόνια στη μονή Φιλοθέου του Αγίου Όρους. Στα 1759, εγκατέλειψε το μοναστήρι και ξεκίνησε τις περιοδείες του στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, παρακινώντας με θέρμη τους Ορθοδόξους Χριστιανούς να ιδρύσουν σχολεία. Μέσα σε 16 χρόνια, ίδρυσε πάνω από 100 σχολεία. Στις Διδαχές του, απέτρεπε τη χρήση της Αρωμανικής και Αλβανικής γλώσσας και παρότρυνε τους γονείς να μάθουν στα παιδιά τους ελληνικά, τα οποία είναι η «γλώσσα της Εκκλησίας».
Μετά την Ελληνική επανάσταση του 1770 στην Πελοπόννησο κατά την περίοδο των Ορλωφικών, οι Τούρκοι τον υποπτεύονταν ως πράκτορα των Ρώσων. Με την κατηγορία αυτή συνελήφθη και εκτελέστηκε στις 24 Αυγούστου του 1779 στο χωριό Κολικόντασι, κοντά στην πόλη του Βερατίου στην Αλβανία.
Ο Πατήρ Κοσμάς ο Αιτωλός ανακηρύχθηκε επίσημα άγιος από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 20 Απριλίου 1961 και η μνήμη του τιμάται στις 24 Αυγούστου.Από σήμερα ξεκινάμε ως agrinionews μια διαδικτυακή ψηφοφορία που ως ερώτημα έχει: "Ποια προσωπικότητα θεωρείτε ως την πιο σημαντική που ανέδειξε η περιοχή της Αιτωλίας & της Ακαρνανίας;"

14 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θανος Μωραιτης

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΡΩΤΗΣΗ, ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ, Ο 'ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ' ΤΟΥ 18ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΥΠΕΡΤΕΡΕΙ ΤΩΝ ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΚΑΙ ΠΑΛΑΜΑ ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΩΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΣΧΑΤΟΣ ΣΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΛΕΟΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ! ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ ΚΑΤΩ!

ΚΩΣΤΑΣ

Dante Hicks είπε...

Σύμφωνα με τα παραπάνω, ακολουθεί η συνοπτική (ανα)θεώρηση της Ιστορίας κατά Δραγώνα, ΣΥΡΙΖΑ και πλήθος ΜΚΟ.

ΘΥΜΑ 1: Εβραίοι. Ταλαίπωρα και φτωχά ανθρωπάκια, θύματα αβάσιμης "συκοφαντίας" από τον Πατροκοσμά , μάζεψαν κάτι απ' το υστέρημά τους και πήγαν και τ' ακούμπησαν στον Τουρκαλβανό Κουρτ πασά να τους βοηθήσει λιγάκι, γιατί τάχα ο Κοσμάς τους έκανε χαλάστρα στα παζάρια και τη σαββατιάτικη αργία τους. ΘΥΤΗΣ: Ο Πατροκοσμάς, γιατί τους στέρησε τις οικονομίες τους σε καιρούς που η δωροδοκία ήταν τόσο ακριβή.

ΘΥΜΑ 2: Ο σουλτάνος που στερήθηκε έναν δικό του άνθρωπο. Μα κι ο χαζός ο πασάς να μην το πάρει μυρωδιά ότι ο Πατροκοσμάς ήταν "κήρυκας υποταγής" στο σουλτάνο, συνάδελφος δικός του δηλαδή, και να βάλει να τον ξεκάνουν! ΘΥΤΗΣ: Ο Πατροκοσμάς, γιατί ξέχασε να δείξει τα διαπιστευτήριά του και την ταυτότητα της Ottoman Intelligence Service, με αποτέλεσμα να προκαλέσει αναταραχή στο οθωμανικό δημόσιο και να φορτώσει τύψεις τον καημένο Κουρτ πασά.

Ανώνυμος είπε...

ρε βαρομετρε ηρεμα. μπορει να εισε αθεος η μαρξιστης η οβρυος, αλλα το μισος σου στα λογια σου δειχνει το βαθμο τρεμουλου που θα εχεις στα τελευταια σου οταν θα ζητας παπα να σε μεταλαβει.
Υ.Γ για τον κωστα προτεινω και εξομολογηση η αλλο ονομα πχ χασαν ή κοεν.

σας περιμενω.
ο παπας της ενοριας σας.

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΝΑ ΓΡΑΦΤΟΥΝ ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΒΕΛΖΕΒΟΥΛ ΚΑΙ ΑΧΜΕ ΚΑΙ ΔΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΙΝ ΚΑΙ ΜΟΣΕΝΤΑΓΙΑΝ ΚΑΙ ΜΠΡΕΣΝΙΕΦ ΚΑΙ ΠΗΛΙΟΓΟΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΛΙΜΠΕΡΙΣΑ ΚΑΙ ΧΟΤΖΑΣ ΚΑΙ ΣΟΥΑΧΙΛΙ.

ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΤΡΟΚΟΣΜΑΣ.
ΕΤΣΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ.

Ανώνυμος είπε...

Ε ΡΕ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΨΑΡΟΜΥΑΛΟΙ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ!!!! ΒΓΛΑΛΑΜΕ ΠΡΩΤΟ ΕΝΑ ΤΡΙΧΩΝΙΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟΥΣ ΜΑΣΟΝΟΥΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗ ΚΑΙ ΠΑΛΑΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΣΑΣ !!!!!!

(ΠΑΡΕΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΟΣΟΙ ΜΠΟΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙΘ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ, ΑΛΛΑ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ!!!!).

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο ρε Αιτωλοακαρνάνες! Μπράβο που βγάλατε τέταρτο τον Παλαμά και πιο πολύ μπράβο γιατί βγάλατε πρώτο (με διαφορά)

Διαβάστε για τον πραγματικό βίο της... "πιο σημαντικής προσωπικότητας της Αιτωλ/νίας" και όχι αυτά που σας είπαν στο κατηχητικό:

http://roides.wordpress.com/2009/02/18/18feb09/
http://roides.wordpress.com/2009/02/20/20feb09/

Α, και να ξέρετε πως το "έργο" του Κοσμά του Αιτωλού συνεχίζεται και σήμερα από "λαμπρές" προσωπικότητες: http://www.patrokosmas.gr/ekdilosis.asp?isue=34&artid=236&sitem=1&sitema=1

Και πάλι συγχαρητήρια...

varometro

Ανώνυμος είπε...

ΝΤΡΟΠΗ!!!
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΣΟΠΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΒΑΖΕΤΕ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΚΟΣΜΑ;;;
ΑΣΧΕΤΟΣΥΝΗ ΝΑ ΤΗΝ ΠΩ Η ΒΛΑΚΕΙΑ;
ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΕΝΑΝ ΑΓΙΟ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ;
Ε ΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΟΥΒΛΑΤΖΗ ΤΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΜΑΣ... ΕΧΕΙ ΠΡΩΣΟΠΙΚΟΤΗΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟΣ! ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΟΥΝΑ!

Ανώνυμος είπε...

Μπορώ να ρωτήσω τους αγαπητούς administrators του blog γιατί λογόκριναν το σχόλιο μου όταν επιτρέπουν υβριστικά και ρατσιστικά σχόλια; Περίεργη άποψη περί δημοκρατίας έχετε αλλά πραγματικά είμαι περίεργος να ακούσω την αιτιολογία.

Όσον αφορά τον Ανώνυμο Α να τον πληροφορήσω πως είμαι και Άθεος και Μαρξιστής και Εβραίος και Ομοφυλόφιλος και Αλβανός και Αναρχικός και Σατανιστής και Τούρκος και Σκοπιανός και ΣΥΡΙΖΑ και KKE και Μαύρος και Τσιγγάνος αλλά το θέμα από ότι καταλαβαίνω είναι ότι εγώ θα πεθάνω με τρέμουλο ενώ αυτός θα πεθάνει χωρίς τρέμουλο!

Όσο για τον Ανώνυμο Β νομίζω πως είπε από τα πιο καλά αστεία που 'χω ακούσει τελευταία: "ΠΑΡΕΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΟΣΟΙ ΜΠΟΑΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΑΜΟΡΦΩΤΟΙΘ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ, ΑΛΛΑ ΝΕΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ" Χαχαχαχαχαχαχα! Έγραψε!

Ο κύριος Dante Hicks προφανώς προμηθεύεται τα αναγνώσματά του από τον Λιακόπουλο και τον Σπυράδωνη οπότε δεν είναι σε θέση να παραδίδει μαθήματα ιστορίας.

varometro

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΣ ΦΙΛΑΡΑΚΟ ΚΩΣΤΑ

(25 Ιανουαρίου 2010 1:17 μ.μ.
) ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΑΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΣΥ ΚΑΙ ΕΓΩ ΔΕ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΚΦΕΡΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΜΑΣ. ΑΝ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΕ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΖΗΣΕ ΟΣΟ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΝΟΜΙΖΕΙΣ.

Ανώνυμος είπε...

Πρώτα καταγγελία, μετά κλάψα για φίμωση και τέλος κόντρα καταγγελία. Όχι άλλο ΣΥΡΙΖΑίϊκο κάρβουνο ρε Βαρόμετρε!

Dante Hicks είπε...

Ο Πατροκοσμάς ήταν τόσο αντισημίτης όσο ακριβώς οι Εβραίοι της εποχής του ήταν ανθέλληνες. Ούτε περισσότερο ούτε λιγότερο.
Αν τώρα το varomero έχει σπέσιαλ πληροφορίες για το τι προηγήθηκε της εκτέλεσης του Κοσμά ας τις μοιραστεί με εμάς τους αδαείς...

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ Ο ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ ΚΑΟ ΠΑΛΑΜΑΣ ΘΑ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΚΑΙ ΘΑ ΕΓΡΑΦΑΝ ΤΟΥΡΚΙΚΑ, ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΣ 9.06
ΓΙΑΤΙ ΜΗΠΩΣ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΕΣ ΤΟΥ 21 ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΟΙ?
ΠΡΟΣ 7.18
ΕΙΣΑΙ ΤΟΣΟ ΜΟΡΦΩΜΕΝΟΘ ΚΑΙ ΜΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΖΩΗ ΠΟΥ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΙΟΛΑΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΤΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΛΑΣΠΗ
ΠΡΟΣ ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ
ΠΕΣ ΤΑ ΜΕΓΑΛΕ ΣΥΝΤΟΠΙΤΗ ΑΓΡΙΝΙΩΤΗ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΕΔΩ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ (ΟΧΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ ΕΥΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΠΙΛΩΝΟΥΝ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ)ΠΟΥ ΤΑ ΧΟΥΝ ΜΠΕΡΔΕΨΕΙ ΛΙΓΑΚΙ ΚΑΙ Η ΕΓΚΥΡΗ ΜΟΡΦΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥΣ ΠΗΓΑΖΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ,ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΤΟΥ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ ΤΟΥ ΤΗΛΕΑΣΤΥ-ΤΕΛΕΜΑΡΚΕΤΙΝΓΚ