Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Ανακοίνωση της Πανελλαδικής Κίνησης ενάντια στην εκτροπή του Αχελώου


"Η συνέλευση του Οικο-κάμπινγκ – Πανελλαδική Κίνηση Ενάντια στην Εκτροπή του Αχελώου, αποφάσισε την συντόμευση της διοργάνωσης από 6 σε 4 ημέρες τελειώνοντας την Κυριακή 18/6. Οι λόγοι που συντέλεσαν σε αυτή την απόφαση αφορούν τις τοπικές κοινωνικές και περιβαλλοντολογικές συνθήκες.

Στην παραλία του Μαραθιά Αστακού συναντήσαμε με την άφιξή μας ένα σκηνικό που έπρεπε και εξακολουθεί να πρέπει να γίνει γνωστό: Ένας πάλαι ποτέ βιότοπος, η πρώην κοινοτική και πλέον δημοτική έκταση του Μαραθιά, έχει μετατραπεί σε «πόρνη» των μικρών και μεγάλων συμφερόντων της ευρύτερης περιοχής.

Από την μία πλευρά η εταιρεία ιχθυοκαλλιεργειών Νηρεύς Α.Ε. ιδιοποιείται τον χώρο αυτόν κατά την μη-τουριστική περίοδο μετατρέποντάς τον σε εργαστήριο για τις δικές της δουλειές και αφήνοντας πίσω ένα μεγάλο ρυπαντικό φορτίο επικίνδυνο για τα ψάρια, τα πουλιά, τα ζώα, το τοπίο και τον άνθρωπο. Μιλάμε για ένα ρυπαντικό φορτίο που δεν δύναται να καθαριστεί, αφού αποτελείται από δισεκατομμύρια απειροελάχιστα έως μεγαλύτερου μεγέθους τεμαχίδια πλαστικών – παραγώγων του πετρελαίου (ρινίσματα κοπής πλαστικών σωλήνων, πλαστικοταινίες και φελιζόλ).

Από την άλλη πλευρά κατά τους θερινούς μήνες η δημοτική αυτή έκταση ιδιοποιείται από καταπατητές του δημόσιου χώρου, που για να στήσουν τα τροχόσπιτά τους – εξοχικά τους, κόβουν τους θάμνους με αλυσοπρίονα, βάζουν περιφράξεις με πασσάλους και συρματοπλέγματα και φροντίζουν τα σκουπίδια των ιδίων και των υπολοίπων να μείνουν ακριβώς έξω από τον φράκτη τους. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που βανδάλισαν τις πρόχειρες τουαλέτες που κατασκευάσαμε. Είναι αυτοί οι άνθρωποι, μαζί με μερικούς ακόμη και με την εταιρεία Νηρεύς Α.Ε. που έχουν μετατρέψει τον Μαραθιά σε χωματερή.

Η δημοτική αρχή είναι ενήμερη τόσο για την ρύπανση όσο και για τις καταπατήσεις. Ο ίδιος ο δήμαρχος Αστακού παρευρέθη στην παραλία και εξακολουθεί να αδιαφορεί. Εμείς και μόνο μαζέψαμε σκουπίδια από την παραλία και παρόλο που μαζεύουμε μέρες τώρα, ο Μαραθιάς παραμένει σκουπιδότοπος. Στην παραλία φτάνει άσφαλτος, αλλά φαίνεται πως δεν έφτασε ποτέ απορριμματοφόρο. Δεν υπάρχει ούτε ένας κάδος σκουπιδιών. Για τις καταπατήσεις ούτε λόγος. Την στάση αυτή της δημοτικής αρχής, εμείς, δεν την εκλαμβάνουμε σαν απλή αδιαφορία, αλλά την βλέπουμε σαν την πολυδοκιμασμένη συνταγή απαξίωσης του δημόσιου για να εκχωρηθεί τελικά στα ιδιωτικά συμφέροντα. Εξάλλου είναι γνωστή η πρόθεση της δημοτικής αρχής να πουλήσει ή να ενοικιάσει την εν λόγω έκταση σε ιδιώτες. Η άλλη περίπτωση είναι αυτή που βλέπουμε στην Βελά, στο Διόνη, στον Λούρο και στην Τουρλίδα, όπου οι πρόχειρες περιφράξεις μετατράπηκαν σε μόνιμες ιδιωτικές εγκαταστάσεις με μπετόν.

Με γνώση των παραπάνω δυσχερών συνθηκών επιλέξαμε να προχωρήσουμε κανονικά στην διοργάνωση του Οικο-κάμπινγκ, θεωρώντας πως η πολιτική του στόχευση όχι απλώς δεν ακυρώνεται αλλά εμπλουτίζεται. Τα ζητήματα που αναδείχθηκαν εδώ δεν αφορούν μόνο τον Αστακό και τον Μαραθιά, αλλά και όλη την δυτική ακτογραμμή της Αιτωλοακαρνανίας. Έτσι, τέθηκαν και συζητήθηκαν ανοιχτά στις συνελεύσεις και στις πολιτικές εκδηλώσεις του τετραημέρου. Πρέπει σ’ αυτό το σημείο να σημειώσουμε και το μέρος της ευθύνης που βαρύνει εμάς τους ίδιους και τις ελλειμματικές διαδικασίες της διοργάνωσης. Δυστυχώς δεν γνωρίζαμε αρκετά καλά τις ιδιαιτερότητες της τοπικής κοινωνίας και της περιοχής με αποτέλεσμα να στηριχθούμε σε δεσμεύσεις που έγιναν εκτός της επίσημης διαδικασίας αμελώντας έτσι την ακεραιότητα των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών (πράγμα που επισημάνθηκε και στο εσωτερικό της πανελλαδικής κίνησης). Ωστόσο, η παρουσία μας εδώ και η παράλληλη επαφή με την τοπική κοινωνία, πυροδότησε πολλές συζητήσεις γύρω από τα θέματα που ανοίξαμε και τα οποία θα εξακολουθήσουμε να πραγματευόμαστε. Ήταν το δεύτερο βήμα (μετά την Κίνηση Πολιτών Αστακού) για την συγκρότηση ενός μπλοκ αντίστασης στα σχέδια του ενεργειακού λόμπι, του Παπανδρέου, του Μωραΐτη και του Κουβέλη που θέλουν να μας φέρουν τον θάνατο μπροστά στην πόρτα μας.

Το οικολογικό κάμπινγκ που διοργανώνει η Πανελλαδική Κίνηση Ενάντια στην Εκτροπή του Αχελώου, είναι η άμεση δράση της κοινωνίας που αντιστέκεται, της κοινωνίας που αυτοθεσμίζει, που επιχειρεί να αυτοκυβερνηθεί. Οι πολιτικές εκδηλώσεις του κάμπινγκ με την (έστω και μικρή) συμμετοχή των Αστακιωτών μπορούν να είναι μέρος του γονιμοποιού σπέρματος που θα γεννήσει μια κοινωνία που αναλαμβάνει τις ευθύνες της και δεν τις εκχωρεί. Το εργοστάσιο στον Αστακό δεν θα το αφήσουμε να γίνει όπως δεν αφήσαμε να γίνει η εκτροπή του Αχελώου. Τους κάθε είδους καταπατητές (ιχθυοκαλλιέργειες – εταιρίες - τσιφλικοκατασκηνωτές) δεν θα τους αφήσουμε να απαξιώνουν, να ιδιοποιούνται και να ρυπαίνουν τον δημόσιο χώρο.



ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ


ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ
ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΠΟΡΩΝ



ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΑΙ Η ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ




ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ
ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ



ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
ΜΕ ΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΥΘΥΝΗ


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ
ΣΤΗΝ ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ

ΜΑΡΑΘΙΑΣ 18/07/2010

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά συγχαρητήρια για την επιστολή! Πρέπει να στηρίξουμε όλοι μας την πρωτοβουλία αυτή.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια και μόνο συγχαρητήρια!
Έχω την εντύπωση πως κάποιοι τύποι ή φορείς-δημόσιοι ή ιδιωτικοί-που κάνουν ότι θέλουν με το περιβάλλον, ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ το αντίδοτό τους ΑΝ ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ να ρυπαίνουν!
Μήπως την αναβίωση του (περιβαλλοντικού ΠΛΕΟΝ) Zorro;
Ελπίζω να βάλουν μυαλό ΚΑΙ σύντομα!
Το μένος έχει πλέον ξεχυλίσει!!!
Σ.Κ

Ανώνυμος είπε...

ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ ΛΟΜΠΙ Ο ΜΩΡΑΙΤΗΣ;
ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟΙ ΑΡΛΟΥΜΠΟΛΟΓΟΙ ΤΗΣ... ΑΥΤΟΘΕΣΜΙΣΗΣ;;;

Ανώνυμος είπε...

ειναι να απορει κανεις πως μια τοσο ομορφη περιοχη (δυτικη ακτογραμμη ακαρνανιας) αφεθηκε στην δινη των πολιτικων ,των μιζων απο τις ψαροεταιριες ,της μολυνσης και της υποβαθμισης της.

γιαυτο γινανε αυτα τα εγκληματα στην θαλλασα της αιτωλοακαρνανιας, γιαυτο η θαλλασα απο μπλε χρωμα εχει ενα βαθυ μαυρο χρωμα απο αντιριο μεχρι πογωνια..

για να ερθουν οι αραβες βοηθουμενοι απο τους χαρτζιλικομενους τοπικους υποτελεις τους να βρωμισουν οχι μονο το νερο αλλα και των αερα του νομου και των γειτονικων νησιων...

κατι πρεπει να γινει..