Τρίτη 6 Μαΐου 2008

Συντηρούν το θέμα της εκτροπής και μεις χαμπάρι δεν πήραμε.

Foto:http://aheloos.blogspot.com/
Με αφορμή ένα δημοσίευμα της εφημερίδας "Πρώτο Θέμα" στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, βλέπουμε ότι το ζήτημα της εκτροπής του Αχελώου την τελευταία περίοδο δεν είναι σε πλήρη απραξία.Συγκεκριμένα η εφημερίδα γράφει ότι "Επιστολή όχλησης έχει σταλεί από τα μέσα Μαρτίου από την Κομισιόν στο ΥΠΕΧΩΔΕ (!)με την οποία μέχρι τα τέλη Μαϊου ζητούνται εξηγήσεις και απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα γύρω από το έργο – φάντασμα της εκτροπής του Αχελώου.
Συγκεκριμένα η ΕΕ διερευνά τον τρόπο με τον οποίο αξιολογήθηκαν τα έργα του Aχελώου καθώς και εάν τηρήθηκαν οι κανόνες που θέτει η οδηγία πλαίσιο για την προστασία των υδάτων (2000/60).
Το θέμα συζητήθηκε με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις (στις καταγγελίες έχουν προχωρήσει μεταξύ άλλων και η WWF Hellas, ) και τις νομικές υπηρεσίες της Κομισιόν και κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ στην χώρα μας με φορείς των υπουργείων και της τοπικής αυτοδιοίκησης,(!) στο πλαίσιο διερεύνησης ανοικτών ή προβληματικών περιβαλλοντικών θεμάτων. "

Όπως βλέπουμε υπάρχει μια κινητικότητα από πλευράς Ευρωπαικής Ένωσης.Δεν μπορεί όμως να "θυμήθηκε" η Κομισιόν την εκτροπή, αν το θέμα ήταν στάσιμο και "δεν έτρεχε"!Και αυτό το συμπεραίνουμε καθώς όλο αυτό το διάστημα διαδίδουν στα Τρίκαλα και στη Θεσσαλία διάφορα.Μεταξύ άλλων ότι έχουν βγεί οι αποζημιώσεις για όσους ζημιωθούν από τα έργο του φράγματος της Μεσοχώρας, άρα το έργο έχει αποφασιστεί.Μικροπολιτικά παιχνίδια των εκεί τοπικών κομματαρχών να διασπείρουν φήμες "ελπίδας" η κάτι σοβαρότερο;

Τα δεύτερα μπορεί να ναι φήμες.Όχι όμως και τα πρώτα.Συνδυάζονται πάντως επικίνδυνα.

Ας έχουμε το νου μας και προπάντων γρήγορα αντανακλαστικά..

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

egw to eipa mia kai to ksanalew. mallon den mas exoun parei sta sovara oi kurioi tou upourgeiou.
Tha pragmatopoihthei mparaz anatinaxewn sta opoia erga ektelountai kai to ennooumai!
Oi kurioi as paroun ta metra tous, o axellwos den exei na paei pouthena.

Ανώνυμος είπε...

Περασα απο το φραγμα των Κρεμαστων πριν λιγες μερες και η κατασταση ειναι τραγικη.
η σταθμη εχει πεσει 40-50 μετρα φανταστητε να συνεχιστει η λειξυδρια και να γινει και η εκτροπη.
οι πρωτοι που θα αντιμετωπισουν μεγαλο προβλημα ειναι τα χωρια τις Παραχελωιτιδας που εξαρτονται πληρως απο τον αχελωο.

Ανώνυμος είπε...

Ο Σουφλιάς είναι εκτός τόπου και χρόνου. Βέβαια και η γεροντικήαδιαλλξία είναι μέσα στο παιχνίδι, αλλά ειτέους κάποιοι πρέπει ν στματήσουν να παίζουν ατό το άσχημο παιχνιδι. Το μόνο κόμμα που τάχθηκε εναντίον της εκτροπής ανοιχτά είναι ο Συνασπισμός.Όλοι οι άλλοι έχυν τεράστια οικολογική συνείδηση,τί να πούμε τώρα. Κι εκατοντάδες εκατομμύρια ευώ χάνονται για έργα "καταστροφικά". Με τα ίδια χρήματα θ μπορούσαν να κατασκευάσουν μικρά φράγματα και δεξαμενές συγκέντρωσης γλυκού νερού στη Θεσσαλία που θα μπορούσαν να επιλύσουν το πρόβλημα. Επίσης απαιτείται ο άμεσος εκσυγχρονισμός του συτήματος ποτίσματος των χωραφιών στη Θεσσαλία, όπου το 40% του νερού χάνεται.....στην πορεία. Και να κλείσουν και πάάάάρα πολλές παράνομες γεωτρήσεις που ΄χουν κυριολεκτικά ρημάξει τον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής κι έχει εισχωρήσει θαλ/νό νερό. Ποιος φταίει για όλα αυτά άραγε??? Αυτοί που διαμαρτύρονται τόσο πολύ στο θεσσαλικό κάμπο. Μόνοι τους έβγαλαν τα μάτια τους. Και στην τελική δε μπορούν να οδηγήσουν στη δίψα 150000 κόσμο στην Αιτωλοακαρνανία ( Αγρίνιο, Αμφιλοχία,Παναιτώλιο,Καινούριο ) και γενικά οι συν αυτώ περιοχές, όπως και σε καταστροφή όλων των γεωργών της περιοχής μας, επειδή κάποιοι άλλοι δε φρόντισαν να διαχειριστούν σωστά τους πόρους τους. Εξάλλου,αργά ή γρήγορα και η Αιτωλοακαρνανία θα αντιμετωπίσει πρόβλημα. Βλέπουμε όλοι τί γίνεται στον κόσμο και τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για την περιοχή μας, Νότια και Κεντρική Ελλάδα ( Και γενικά για όλη τη Μεσόγειο ), τα επόμενα 30-40-50 χρόνια. Κοιν΄ς τα παιδιά μας, αν όλα ακολουθήσουν αυτό το δρόμο, θα ζήσουν σε άσχημες συνθήκες. Όλοι στρουθοκαμηλίζουν. Λίγο άγχος επί του θέματος κάνει καλό, έτσι για να ενεργοποιηθούν κάποιοι. Πρέπει όλοι να προβληματιστούμε επιτέους. Στην ύπρο για οσους δεν τ έχουν υπ'όψη,ήδη υπάρχει πρ΄βλημα λεψιδρία,ο μονάδες αλάτωσης δεν επαρκού και σχεδιάετε μεταρά νερού από Ελλαδα. Δεν άκουσα?? Είπατε τίπτα???