Τετάρτη 14 Μαΐου 2008

Περί λιθάνθρακα..και πυρηνικής ενέργειας..

Γράφει η Δήμητρα Κουνέλη ( δημοσιογράφος στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ)

Στον απόηχο της σημερινής συνάντησης εδώ στην Αθήνα των φορέων όλων των περιοχών που αντιμετωπίζουν την περιβαλλοντική απειλή της κατασκευής μονάδων λιθάνθρακα και επειδή είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει και το νομό μας...αναφέρω λίγες σκόρπιες σκέψεις...


Πρώτον, στην Ελλάδα ακολουθούμε το ρητό ‘ το μη χείρον βέλτιστον’ και σε ό,τι αφορά το περιβάλλον.. δηλαδή μπροστά στο λιγνίτη, καλός ο λιθάνθρακας! Φοβερό! Αντί να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της χώρας μας για τη δημιουργία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, στρεφόμαστε στο λιθάνθρακα! Προκειμένου να σκοτωθούμε σε τροχαίο δηλαδή, ας χάσουμε και κανένα πόδι (ενώ μπορούμε να μην πάθουμε καν ατύχημα)!

Δεύτερον, ανοίγει η συζήτηση για την κατασκευή στη χώρα μας πυρηνικών αντιδραστήρων , χωρίς να έχουμε ούτε την τεχνογνωσία , ούτε τις ειδικές συνθήκες για τη δημιουργία πυρηνικών εγκαταστάσεων! Στην Ελλάδα, τη χώρα που αδυνατούμε να κατασκευάσουμε έστω και ένα δρόμο χωρίς παραλείψεις, λαμογιές και κακοτεχνίες, θέλουμε να κατασκευάσουμε πυρηνικό αντιδραστήρα! Μπορεί να ακούγεται λαϊκίστικο και μίζερο, αλλά εγώ προσωπικά καμία εμπιστοσύνη δεν έχω ότι αν και όποτε επιχειρηθεί να κατασκευαστεί πυρηνικός αντιδραστήρας, αυτό θα γίνει με τη δέουσα προσοχή!

Το ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ενεργειακό πρόβλημα είναι πανθομολογούμενο, όπως επίσης ότι το πρόβλημα θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια, πρόχειρες λύσεις όμως τύπου λιθάνθρακα λύνουν ένα πρόβλημα και δημιουργούν δέκα άλλα.

Όσο για την πυρηνική ενέργεια...αφήστε το καλύτερα... σκεφτείτε ότι μας κυνηγάει η Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν έχουμε καταφέρει να διαχειριστούμε τα απορρίμματά μας, φανταστείτε τι έχει να γίνει με τα πυρηνικά απόβλητα, που είναι και πιο επικίνδυνα !

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Διάβασα με προσοχή τα όσα γράψατε. Το ενεργειακό είναι όντως μεγάλο πρόβλημα αφού ο τρόπος ζωής μας σημαίνει ότι οι ανάγκες μας θα αυξάνονται με περιβαλλοντικές και γεωπολιτικές επιπιτώσεις.
Ο λιθάνθρακας είναι σίγουρα καλύτερος από το λιγνίτη που ανεχθήκαμε τόσα χρόνια αφού άλλοι τον "λούζονταν" στην Πτολεμαϊδα οπότε "ούτε γάτα ούτε ζημιά" εμάς τους υπολοίπους. Έχει λιγώτερο νερό (10% έναντι 30% του λιγνίτη) οπότε ο καπνός είναι λιγώτερο πτητικός και δεν διαφεύγει τόσο γρήγορα και μπορεί να παγιδευτεί πιο αποτελεσματικά. Είναι επίσης αξιόπιστη και άμεσα εφαρμόσιμη λύση. Ή μήπως είναι καλύτερα που θα γίνει στη Αλβανία με ότι σημαίνει αυτό για την εξάρτησή μας από άλλους και την εργασιακή απασχόληση;
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σύμφωνοι. Να καλύψουμε λοιπόν τα χωράφια με φωτοβολταϊκούς συλλέκτες όσο βλέπει το μάτι. Ή να περιμένουμε να βάλει ο καθένας στο σπίτι του από μια φωτοβολταϊκή μονάδα. Πόσες χιλιάδες πρέπει να το κάνουν για να πούμε ότι παράγουν το ισοδύναμο μιας μονάδας λιθάνθρακα *αξιόπιστα*; Α και μερικές εκατοντάδες ανεμογεννήτριες και να περιμένουμε να φυσήξει και να βγει ήλιος (που το βραδάκι αποκλείεται). Αυτά τα λέω όχι για να ειρωνευτώ αλλά γιατί κάθε πράγμα έχει τον αντίλογό του. Αυτές οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν είναι αξιόπιστες *ακόμα* (αξιοπιστία σημαίνει παροχή επαρκών ποσοτήτων ενέργειας όλο το 24ωρο ανεξαρτήτως συνθηκών και αστάθμητων παραγόντων). Ας ελπίσουμε ότι η πρόοδος της τεχνολογίας θα τις καταστήσει αποδοτικώτερες και αξιόπιστες. Τα υδροηλεκτρικά φυσικά ήταν και είναι εξαιρετική λύση αλλά δεν επρακούν *πια* όπως διαπιστώνουμε καθημερινά.
Πυρηνική ενέργεια.. Καταρχήν υπάρχει πυρηνικός αντιδραστήρας στην Αθήνα στον Δημόκριτο! Φυσικά δεν συγκρίνονται τα μεγέθη. Προφανώς η κατασκευή θα γίνει με συμμετοχή εταιρειών από εξωτερικό. Εκτός και αν εμπιστεύεστε περισσότερο τους Τούρκους/Βούλγαρους/Αλβανούς για να φτιάξουν πυρηνικό αντιδραστήρα. Ή μήπως αν, ω μη γενοιτο, γίνει πυρηνικό ατύχημα σε κάποια από αυτές τις χώρες θα γλυτώσυμε εμείς;
Οι ανάγκες μας είναι σήμερα! Άρα ενόσω αναζητείται μια καλύτερη λύση ο λιθάνθρακας είναι μια "κάποια" λύση.