Πέμπτη 29 Μαΐου 2008

Πυροσβεστική & πυροσβεστικά αεροπλάνα εν όψει πυρκαγιών.


Στο αεροδρόμιο Αγρινίου έρχονται αεροσκάφη Grumman G-164 σαν και αυτά που βλέπετε στη κάτω φωτογραφία.Αντίθετα αεροσκάφη PZL-M18 ( σαν και αυτά στη πάνω φωτογραφία) πηγαίνουν στα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας όπου υπάρχει κλιμάκιο ΜΑΕΔΥ



7:00 το απόγευμα και μέσα στη πόλη του Αγρινίου το θερμόμετρο έδειχνε 32 βαθμούς.Το καλοκαίρι δηλαδή μπήκε για τα καλά.Γρήγορα όμως ξεχάσαμε ότι προηγήθηκε ένα καλοκαίρι καταστροφικών πυρκαγιών, που εξαφάνισε χιλιάδες στρέμματα δάσους τόσο στην Ηλεία και την Αιτ/νια αλλά και φυσικά στο νομό μας.Ξεχάσαμε τις κραυγές απόγνωσης και τις περιουσίες και τα δάση να καίγονται κυρίως στη περιοχή του Ξηρόμερου.Για να δούμε όμως σε ποια κατάσταση βρίσκεται "το οπλοστάσιο" της πολιτείας για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.


-Πυροσβεστικοί σταθμοί.Είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι οι πιο κοντινοί σταθμοί στη περιοχή τουΞηρομέρου και της Δυτικής Αιτωλοακαρνανίας είναι εκείνος του Μεσολογγίου και της Αμφιλοχίας. Σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν θέλουν τουλάχιστον 45 λεπτά με 1 ώρα για να φτάσουν στο τόπο του συμβάντος.Επίσης έχουν μείνει πολλές κενές θέσεις πυροσβεστών, που δεν έχουν ακόμη αναπληρωθεί.


-Πυροσβεστικά αεροπλάνα.Εϊναι γνωστό ότι στο πολεμικό αεροδρόμιο του Αγρινίου, στην 132 Σμηναρχία Μάχης από αρχές Μαίου μέχρι τέλη Οκτωβρίου λειτουργεί κλιμάκιο της ΜΑΕΔΥ,όπως σε όλη την Ελλάδα, τα οποία περιλαμβάνουν 2-3 αεροσκάφη έκαστο.


Σύμφωνα με στοιχεία της πολεμικής αεροπορίας στην επίσημη ιστοσελίδα της στο κλιμάκιο της ΜΑΕΔΥ στο Αγρίνιο μετασταθμεύουν 3 αεροσκάφη τύπου Grumman G-164 .τα οποία μπορούν να μεταφέρουν ως και έναν τόνο νερού στην ειδική δεξαμενή που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από τη θέση του χειριστή τους.Κανονικά όμως τα αεροσκάφη αυτά αναλαμβάνουν αποστολές αεροψεκασμών, ικανοποιώντας απαιτήσεις της Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Γεωργίας.


Για αυτό και στο συνολικό σχεδιασμό διατίθονται μόλις τρία, τα οποία και τα τρία τα στέλνουν στο Αγρίνιο,(!) ενώ στα υπόλοιπα αεροδρόμια στέλνουν δύο PZL Μ-18 (μεταξύ άλλων Καβάλας, Μυτιλήνης, Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λαμίας, ), τα οποία μπορούν μέσα σε 10 λεπτά να επέμβουν(!) και να μεταφέρουν στην ανάγκη πάνω από δύο τόνους νερού, το διπλάσιο δηλαδή όγκο.


Έτσι έχει η όλη κατάσταση.Για να δούμε αν βάλαμε( και βάλανε) μυαλό και αλλάξουν τα πράγματα φέτος προς το καλύτερο.

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μας φέρνουν εδώ ό,τι απέμεινε για να πότισουμε καλαμπόκια.Εγώ πάντως για πυροσβεστικά ήξερα σαν εκείνο της πάνω φωτογραφίας

Ανώνυμος είπε...

μια διορθωση αν επιτρεπεται!! το αεροπλανο στη κατω φωτο ειναι οντως
GRUMMAN
και στην επανω φωτο δεν ειναι PZL,
ειναι καναντερ ( ελεος δεν ξερετε ουτε τα καναντερ , τοτε τι γραφετε;;;) για την ακριβεια ο τυπος του καναντερ γραφεται CL-415 και CL-215!!!

Ανώνυμος είπε...

http://www.flickr.com/photos/7957497@N04/1458101786/in/set-72157602194147573/

Ανώνυμος είπε...

Εγώ ξέρω ότι στη ΜΑΕΔΥ παρακαλάνε να πάνε οι φαντάροι γιατί έχει αραλίκι λένε και off.
Τώρα τι φωτειές μου λέτε..

Ανώνυμος είπε...

Εσύ που γράφεις 2ος πλάκα κάνειςέτσι???Τί καναντέρ ρε άσχετε???Ελπίζω να κάνεις πλάκα.

Ανώνυμος είπε...

Προφανώς Ο 2:40 είδε την ανάρτηση σχεδόν μόλις δημοσιεύτηκε, οπότε άλλαζαν φωτογραφίες στο πλαίσιο απαραίτητων τροποποιήσεων που ακολουθούν μια δημοσίευση και έγιναν λάθος συνειρμοί.Όλα οκ.

Ανώνυμος είπε...

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΑΕΡΠΔΡΠΜΙΟ ΑΚΤΙΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΤΥΠΟΥ ΚΑΝΑΝΤΕΡ. ΕΚΤΙΜΩ ΟΤΙ ΦΤΑΝΟΥΝ; ;
ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟς ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΒΛΑΚΕΙΑΣ ΜΑΣ - ΑΠΡΟΣΕΞΙΑΣ ΜΑΣ

Ανώνυμος είπε...

Το Άκτιο έχει της ευθύνη ολόληρης της Ηπείρου. Δεν παίζει άλλον αεροδρόμιο στην Ήπειρο πλην των Ιωαννίνων

Ανώνυμος είπε...

Στα φραγκουλέικα πέρυσι δεν την σβήσανε καλά την φωτιά τα grumman? σχεδόν 100 πέρυσι. Και τόσες άλλες, τόσα χρόνια τώρα, σε όσες έχουν ειδοποιηθεί εγκαιρα βεβαια , διότι είναι αεροπλάνα έγκαιρης επέμβασης. Αλλιώς να φύγουν οι άνθρωποι να πάνε και κάπου αλλού, να δουν και λίγο θάλλασσα, και αφήσουν το Αγρίνιο. Όσο για τους φαντάρους όταν έχει φωτιά ας πάρουν και κανένα αντιηλιακό καλό κακού μαζί τους. Βέβαια όσοι έχουν μέσον, ας πάρουν κανένα τηλέφωνο......όπως πάντα.