Στις 25 Οκτωβρίου 2008 επισκέφθηκαν το Χωριό μας τα μέλη της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας (Ε.Σ.Ε) Ανδρέας Κάσσης και Γιάννης Γεωργιάδης με σκοπό να εξερευνήσουν το Σπήλαιο Κωνωπίνας και να καταγράψουν ενδιαφέροντα επιστημονικά ευρήματα.
Την αποστολή υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Χωριού κ. Κων/νος Κωστακιώτης, τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου κ.κ. Παντελής Γραβάνης και Απόστολος Σ. Ράπτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου κ. Θεόδωρος Χολής και ο Ταμίας κ. Κων/νος Γεροχρήστος.Η εξερεύνηση κράτησε τρεις ολόκληρες ώρες με τους σπηλαιολόγους κυριολεκτικά μαγεμένους από το καταστόλιστο σπήλαιο με τον εκπληκτικό σταλακτικό διάκοσμο που παραμένει θαμμένο από την αδιαφορία των υπευθύνων.
Ήταν τόσο εντυπωσιακά τα ευρήματα και η ομορφιά του σπηλαίου που εύλογα δημιούργησε απορία στους σπηλαιολόγους, γιατί ακόμη παραμένει αναξιοποίητο αυτό το αριστούργημα που έφτιαξε η Ξηρομερίτικη φύση στα σπλάχνα της Κωνωπινιώτικης γης.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, όλες οι αποστολές σπηλαιολόγων που από το έτος 1982 διαχρονικά έχουν επισκεφθεί το σπήλαιο με επικεφαλής την αείμνηστη Άννα Πετροχείλου όχι μόνο έμειναν εντυπωσιασμένοι από το θέαμα που αντίκρισαν αλλά εξέφρασαν τον θαυμασμό τους για τα ευρήματα και τον εκπληκτικό του διάκοσμο.
Ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, ως θεματοφύλακας της πολιτιστικής μας ταυτότητας και κληρονομιάς και με γνώμονα πάντα το συμφέρον του τόπου μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προς πάσα κατεύθυνση, για την αξιοποίηση του σπηλαίου.
Κάνει έκκληση στις υπηρεσίες – φορείς που είναι καθ’ ύλη αρμόδιοι γιαυτό (Δήμος Μεδεώνος, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτ/νίας, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Υπουργείο Πολιτισμού), να εξετάσουν το θέμα ώστε να επιτευχθεί το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα που είναι διακαής πόθος όλων των Ξηρομεριτών και παρακαλεί όλους όσους μπορούν να συνδράμουν την προσπάθεια ανάδειξης του θέματος (έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο), να βοηθήσουν ώστε να επιτευχθεί η αξιοποίησής ενός πανέμορφου σπηλαίου.
Το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου Κωνωπινιωτών.
Ο Γ. Γραμματέας Ο Πρόεδρος
Δημήτριος Θ. Κοθρούλας Θεόδωρος Σπ. Χολής
Το σχόλιο μας
Με βάση τα θέματα και τις δραστηριότητες που αναπτύσσουν τελευταία οι τοπικοί σύλλογοι και αναρτήθηκαν σε αυτή τη σελίδα, διαπιστώνουμε ότι σιγά σιγά ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη δράση τους, πιο παρεμβατικό και δημιουργικό.
Σειρά είχε ο σύλλογος Κονωπιωτών Ξηρομέρου και η προσπάθεια που κάνει για ανάδειξη του σπηλαίου της Κονωπίνας.
Τελικά τίποτα δεν λείπει από το τόπο μας σε φυσική ομορφιά. Δυστυχώς η ευτυχώς όμως καταγεγραμμένο τουριστικά είναι μόνο που αυτό αναδυκνείεται..
6 σχόλια:
Πριν απ' όλα αποφασίστε πώς γράφεται το χωριό. Στο ίδιο άρθρο γράφεται ως "Κωνωπίνα" ή "Κονωπίνα" αν και νομίζω ότι οι κυκλοφοριακές πινακίδες το γράφουν "Κονοπίνα".
Ανώνυμε 9:47, καλά, έχεις δίκιο!Αν βέβαια μετράει το ορθογραφικό του θέματος κι όχι η ουσία του...
το σπηλαιο αυτο ειναι χαρτογραφημενο και για λεπτομερειες μπορειτε να ψαξετε στην σελιδα της σπηλαιολογικης εταιρειας.επισης στο μαγαζι πανω απο το σπηλαιο μπορει καποιοςνα δει το βιντεο απο την τυχαια ανακαλυψη του σπηλαιου.
στο ξηρομερο εκτος απο σπηλαια θαλασσες λιμνες καμπους βουνα αρχαιοτητες παραδοση και ιστορια δεν υπαρχει η πολιτικη βουληση για να βρει ο τοπος το δρομο του, αντιθετα προσπαθουν να κανουν την περιοχη κεντρο μολυνσης ολης της δυτικης ελλαδας (αχαια,αιτωλοακαρνανια,κεφαλονια ιθακη) με την εγκατασταση εργοστασιου λιθανθρακα..
Μα καλά από το 82 πόσες φορές πρέπει να το δουν οι σπηλαιολόγοι για να γίνει κάτι;
26 χρόνια τι έκαναν οι κυβερνήσεις και κυρίως το πασοκ που ήταν στα πράγματα όταν πρωτοεξερευνήθηκε και έμεινε 20 χρόνια .
Γιά την ορθογραφία την απάντηση την έδωσε ο ξερόλας,όσο γιά το ενδιαφέρον των πολιτικών μας γιά το σπήλαιο αλλά και γενικώς για την περιοχή μας το ξέρουν όλοι, από χρόνια τώρα.Πρέπει να το πάρουμε απόφαση,ότι έχουμε τους χειρότερους πολιτικούς.Αν αφαιρέσουμε ατομικά ρουσφέτια,ενδιαφέρον για το καλό της περιοχής δεν υπήρξε ποτέ.Η μόνη εξαίρεση αν δεν κάνω λάθος ήταν ο μακαρίτης ο Στράτος ο οποίος ενδιαφέρθηκε γιά την περιοχή μας
Αναφορικά με την ορθογραφία του ονόματος του Χωριού μας και για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, σας ενημερώνω ότι, με το Προεδρικό Διάταγμα 297/1982 δρομολογήθηκαν μεταρρυθμίσεις στο χώρο της παιδείας και καθιερώθηκε το μονοτονικό σύστημα ορθογραφίας, τόσο στη διοίκηση όσο και στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με αυτό, το αρμόδιο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ έδωσε οδηγίες στις υφιστάμενες υπηρεσίες να συμμορφωθούν με τα νέα δεδομένα. Στη δίνη αυτής της μεταρρύθμισης βρέθηκε, ατυχώς, και η ονομασία του Xωριού μας. Το Xωριό μας γραφόταν με δύο (ω) δηλ. Κωνωπίνα σε όλα τα επίσημα έγγραφα και πολλή παλαιότερα το συναντάμε να γράφεται και ως Κωνοπίνα αλλά και Κονωπίνα. Κάποιοι “ειδήμονες” θέλησαν να ξιφουλκήσουν «γραμματικώς» και το έκαναν Κονοπίνα με δύο (ο) λες και δεν γνωρίζουν πως τα κύρια ονόματα δεν επιδέχονται καμιάς αλλαγής και παραμένουν αμετάβλητα ! Έτσι λοιπόν από το 1982 και μετέπειτα όλοι οι επίσημοι φορείς έχουν καταχωρήσει το όνομα του Χωριού μας Κονοπίνα !
Εμείς όμως εκτιμούμε ότι, κακώς εδόθη αυτή η γραμματική χροιά των δύο (ο) στο όνομα του Χωριού μας και θεωρούμε πως πρέπει να επανέλθει το όνομα στην ορθή του γραφή με δύο (ω) ήτοι: Κωνωπίνα γιατί έχει τη σημασιολογία του.
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ του Χωριού μας, θέλοντας να διαφυλάξει την ταυτότητά μας και ως προς το κομμάτι αυτό, αποφάσισε όπως ο τίτλος του Συλλόγου καθώς και η εφημερίδα που εκδίδει «Τα Νέα της Κωνωπίνας» να έχουν την προτέρα γραμματική του ονόματος.
Δηλαδή άλλοι αποφάσισαν για εμάς, χωρίς εμάς !
Για το σπήλαιο Κωνωπίνας τώρα….ειλικρινά δεν ξέρω αν θα μπορούσα να προσθέσω κάτι περισσότερο παραπάνω από αυτά που ήδη υπάρχουν στο site του Συλλόγου του Χωριού μας www.konopinaps.gr και είναι εκτιμήσεις επιφανών σπηλαιολόγων που το έχουν επισκεφθεί.
Πραγματικά λυπάμαι που είκοσι έξι (26) συναπτά έτη ΔΕΝ είναι αρκετά για να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι για να πράξουν το αυτονόητο …
Δημοσίευση σχολίου