Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2008

Σε καθεστώς ομηρίας οι τεχνητές λίμνες του νομού μας


Εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί κοινό μυστικό ότι οι τεχνητές λίμνες του νομού μας ( Καστρακίου, Στράτου, Κρεμαστών)βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας. Παρόλο που οι λίμνες αυτές διαμορφώνουν ένα από τα ομορφότερα φυσικά τοπία στη χώρα μας, συνεχίζουν να μένουν ανεκμετάλλευτες από τουριστικής πλευράς. Και αυτό γιατί πολλά ευρωπαικά προγράμματα που έχουν ως στόχο την τουριστική ανάπτυξη η τον αγροτουρισμό δεν μπορούν να επενδυθούν στις παραλίμνιες εκτάσεις των τεχνητών λιμνών, διότι οι τελευταίες ανήκουν στη δικαιοδοσία της ΔΕΗ.
Πέραν αυτού, εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τουριστικά, τα σπίτια όπου παλιά διέμεναν οι εργαζόμενοι στον οικισμό Ορφανό, έχουν τώρα εγκαταληφθεί στη τύχη τους. Αντίθετα στη λίμνη Πλαστήρα που είναι επίσης τεχνητή, το καθεστώς είναι διαφορετικό. Αποτέλεσμα; Η λίμνη να γίνει ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς.
Κάποτε για να γίνουν οι τεχνητές λίμνες ξεριζώθηκαν άνθρωποι από τις εστίες τους. Αυτοί όντως αποζημιώθηκαν. Τα αντισταθμιστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες ήταν πενιχρά.
Κατά καιρούς έχουν γίνει ενέργειες προκειμένου η διοίκηση της ΔΕΗ να δώσει το πράσινο φώς για την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων και των παραλίμνιων εκτάσεων είτε από την ίδια είτε από ιδιώτες. Τα αιτήματα αυτά είτε έχουν μείνει στα συρτάρια των γραφείων, είτε παραπέμπονται σε γενικόλογες υποσχέσεις από πλευράς εμπλεκομένων.
Βέβαια οι μεμονωμένες φωνές δεν φέρνουν την άνοιξη. Η κατάσταση απαιτεί συντονισμένες ενέργειες με σύσσωμη την υποστήριξη των τοπικών κοινωνιών & εκστρατεία ενημέρωσης όλων. Διότι γραφειοκρατεία τέτοιου τύπου δεν έχει θέση στο σκεπτικό της προόδου και της ανάπτυξης.
Μέχρι τότε όμως ας ατενίζουμε από τη μια τις ανεκμετάλλευτες φυσικές ομορφιές των λιμνών, και ας πληρώνουμε από την άλλη τις αυξήσεις που έρχονται συχνά-πυκνά στο τιμολόγιο του ρεύματος που καταναλώνουμε..

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΔΩ. ΕΝΑΣ ΟΜΠΑΜΑ ΜΑΣ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ. 500 ΕΤΗ ΦΩΤΟΣ ΠΙΣΩ ΕΙΜΑΣΤΕ.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά είναι απορία πολλών γιατί όλα αυτά μένουν ανεκμεταλευτα!
Δε ξέρω αλλά πολλά δεν είναι τα περίεργα για το νομό αιτωλοακαρνανίας;Μερικές φορές όταν βάζει κάτω να δείς τι θα έπρεπε να γίνει και ανταυτού να γίνεται το αντίθετο αναρωτιέσαι αν υπάρχει καμια συνομωσία εναντίον μας.
Πρέπει ο κόσμος να ξυπνήσει αλλιώς θα μας πάρουν και τη τριχωνίδα.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ με τον φίλο (Πρέπει ο κόσμος να ξυπνήσει...) πρέπει να εκλέγουμε δημάρχους και βουλευτές που θα ενδιαφέρονται για το καλό του τόπου μας και όχι πως θα αυξήσουν την κομματική τους πελατεία να ψηφίζουμε με γνώμονα το συμφέρον του τόπου μας και όχι το ατομικό(ρουσφέτια διορισμοί κτλ) γιατί από την μεταπολίτευση και μετά ο νομός Αιτωλοακαρνανίας πολλούς υπουργούς είχε και σε καλά υπουργεία (Σταμάτης,Στράτος, Παπαδημητρίου,Βερελής Μαγγίνας και άλλοι που δεν θυμάμαι)διορισμούς και ρουσφέτια έκαναν αλλά έργο για το νομό ελάχιστο.Όσο για το(ΈΝΑΣ ΟΜΠΑΜΑ ΜΑΣ ΧΡΕΙΆΖΕΤΑΙ) καλέ μου φίλε τι να πω. Θυμάσαι τον Κλίντον.Να 'στε καλά ευχαριστώ.

Ανώνυμος είπε...

Ο Στράτος έδωσε πνοή και ανάπτυξη παραγωγής στα καπνά κατά 500% με τα τεράστια για την εποχή του έργα αρδρευσης των πεδινών περιοχών αχελώου. Πολλά χωριά πήραν τα πάνω τους με ζεστό χρήμα και ζέσταναν για χρόνια τους αγρινιώτες εμπόρους και μεσσολογγίτες.

ο παπαδημητρίου βόλεψε δεκάδες στην ολυμπιακή.
ο βερελής εκατοντάδες στα μετρο-τραίνα ομόνοιας αττικα δεη κλπ.

οι άλλοι μπλε βουλευτές κάθονται και τους κοροιδεύει το ΜΕGA και ό ΑΝΤ1 ΑΛΤΕΡ ΑΛΦΑ ΝΕΤ και οι πράσινοι στα καφενεία ότι δεν διορίζουν γαλάζιους. το πασοκ δεν ανεβαίνει αλλά οι νεοδημοκράτες κράζουν και θάβουν τους δικούς τους.

παντού σε όλες τις ΔΕΚΟ-δημόσιο η αναλογία πασοκ -νδ και λοιποί σε διορισμούς είναι 80 -20% υπέρ πασοκ σε βολεμένους.

να διορίσουν και αυτοί(νδ λοιποί) το υπόλοιπο 60% και μετά όταν ισοφαριστούν να μιλάμε για δημοκρατία.

αυτή τη στιγμή κυριαρχεί η δικτατορία των 80% βολεμένων του καθεστώτος της 20ετίας πασοκ.

ο λαός δεν τρώει κουτόχορτο των διαπλεκόμενων καναλιών που στηρίζουν 97,5 πασοκ.

Ανώνυμος είπε...

Ηρέμησε μεγάλε η ΝΔ κυβερνάει σήμερα.Όσο για το ότι ο(λαός δεν τρώει κουτόχορτο)τρώει και παρά τρώει.Καλό Βράδυ

Ανώνυμος είπε...

είσε του συστήματος μάλλον φίλε και ξέρεις.δεν μπορεί. το κουτόχορτο όπως μάλλον πάλι θα ξέρεις φτιάχτηκε για κνίτες στις προηγούμενες δεκαετίες. άλλο λαός όμως άλλο κνίτες.
αλλά να σε ρωτήσω, ο χαζογιωργος πότε πρόλαβε και έφαγε και κατέληξε ετσι και θέλει να γίνει και πρωθυπουργός τρομάρα του. από κει ξέρεις ότι τρώει ο λαός κουτόχορτο;

Ανώνυμος είπε...

Το κουτόχορτο φτιάχτηκε για όλους εσάς που τους ψηφίζετε και τσακώνεστε αν οι πράσινοι βολέψαν περισσότερους από τους μπλε!

Ανώνυμος είπε...

(είσε του συστήματος μάλλον φίλε και ξέρεις)Το μάλλον είναι πλεονασμός (είσαι του συστήματος είναι η σωστή έκφραση)μπράβο φίλε έπεσες μέσα.