Μια παράσταση εμπνευσμένη από τα «Χρωματιστά Βιβλία» του Στρατή Μυριβήλη σε σκηνοθεσία Στρατή Πανούριου παρουσιάζεται με τον ίδιο τίτλο στις 29, 30 και 31 Ιουλίου στο Κηποθέατρο Πάρκου Αγρινίου για να περιοδεύσει στη συνέχεια στην Αιτωλοακαρνανία Η παράσταση είναι παραγωγή του Δη.Πε.Θε. της πόλης και του Καλλιτεχνικού Οργανισμού Κοχύλι και υλοποιείται με την ευγενική χορηγία της ΤΕΔΚ Νομού Αιτωλοακαρνανίας και του Ιδρύματος Παπαστράτου.
Ήρωες όπως «Οι Κάλπηδες» από το Κόκκινο Βιβλίο, «Η Αστρούλα», «Η Ροδιά», «Το Μεγάλο Σαλπάρισμα» από το Γαλάζιο Βιβλίο, «Ο Γέρος» από το Πράσινο Βιβλίο, «Το Πρώτο Αμάρτημα» από το Βυσσινί Βιβλίο ζωντανεύουν με τη βοήθεια ηθοποιών και μουσικών και μαζί με θεατρικά στοιχεία σμιλευμένα με μουσικές επιλογές και τραγούδια από την Ελληνική Μουσική Παράδοση, μας ταξιδεύουν πίσω σε Ιστορίες και μνήμες χαραγμένες ανεξίτηλα στη μνήμη μας. Η φωνή της γιαγιάς, του παππού ή των γονιών μας, τότε που μας έλεγαν ιστορίες για βασιλόπουλα και βασιλοπούλες, για δράκους και παλικάρια που παλεύουν με τα στοιχειά της ζωής. Ιστορίες μέσα από παλιά τριμμένα βιβλία ή ιστορίες που είχαν ακούσει απ΄ τους προγόνους τους ή που οι ίδιοι τις σκάρωναν απ΄ την ανεξάντλητη θάλασσα της φαντασίας τους. Πολλοί από κείνους τους ανθρώπους είναι ακόμα εδώ κοντά μας, άλλοι πάλι ταξίδεψαν γι΄ αλλού, κατοικώντας τη μακρινή και ανεξερεύνητη χώρα που συναντά κανείς στο τέλος της ζωής του. Όμως η «Μνήμη της Φωνής» τους, θα μας συντροφεύει πάντα, στο καταφύγιο των παιδικών μας χρόνων.
Ο Στρατής Μυριβήλης, είναι ένας απ’ τους σημαντικότερους Έλληνες Πεζογράφους. Γεννήθηκε ως (Ευστράτιος Σταματόπουλος) στη Συκαμιά της Λέσβου το 1892 Ύστερα απ’ το Γυμνάσιο γράφεται στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά διακόπτει της σπουδές του για να πολεμήσει εθελοντής στους Βαλκανικούς πολέμους. Έζησε όλη τη φρίκη των πολέμων μέχρι και την Μικρασιατική καταστροφή το 1922 κάτι που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το λογοτεχνικό του έργο.
Το 1930 εκδίδει το αριστούργημα του την «Ζωή εν τάφω» και εγκαινιάζει στην ελληνική πεζογραφία το αντιπολεμικό μυθιστόρημα. Η αντιπολεμική θεματολογία, το λυρικό και ποιητικό ύφος , η καλοδουλεμένη γλώσσα ενός μεγάλου τεχνίτη του λόγου, κατατάσσουν τον Μυριβήλη ανάμεσα στους μεγάλους συγγραφείς. Το έργο του συνδέει την παλιά γενιά λογοτεχνών με την επόμενη μεταπολεμική γενιά και επηρεάζει πολλούς μετέπειτα πεζογράφους. Δουλεύει στην εθνική βιβλιοθήκη και καλλιεργεί συνέχεια τη γλώσσα του γράφοντας επιφυλλίδες, χρονογραφήματα και διηγήματα που δημοσιεύονται σε πολλές εφημερίδες της εποχής.
Για κάποιο διάστημα γίνεται και πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας. Για πολλά χρόνια πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ευτύχισε εν ζωή να τιμηθεί και αυτός και το έργο του. Έγινε και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Πέθανε το 1969. Από τα πιο γνωστά του έργα είναι επίσης: «Η Δασκάλα με τα Χρυσά Μάτια», «Η Παναγιά η Γοργόνα», «Ο Βασίλης ο Αρβανίτης».
«Τα Χρωματιστά του Βιβλία» είναι συλλογές διηγημάτων που εκδόθηκαν την περίοδο 1936-1959. Κάθε βιβλίο έχει τη δική του πινελιά χρώματος, τη δική του μαστοριά στις ιστορίες. Μέσα απ’ τις σελίδες τους μπορεί κανείς να ταξιδέψει σε κάθε εποχή και τόπο. Τη μια μπορεί να σταθεί δίπλα σ’ ένα πολεμιστή στο χαράκωμα του μετώπου και την άλλη να περιδιαβαίνει ανάμεσα απ’ τα παλιά αρχοντικά της Αθήνας.
Συντελεστές:
Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Στρατής Πανούριος
Μουσική Επιμέλεια - Παραδοσιακά μουσικά όργανα επί σκηνής: Γιάννης Ψειμάδας, Λήδα Ξυδιά
Παίζουν οι ηθοποιοί: Ναταλία Στυλιανού, Νίκος Γκεσούλης, Στρατής Πανούριος
Ώρα έναρξης: 9.30 μ.μ.
Τιμές εισιτηρίων: 15 €, 10 €
Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου, Χ. Τρικούπη 12, τ. 26410 21158
Ώρες ταμείου 11.00 -13.00 & 18.00 – 21.00, τηλ. ταμείου 26410-56135
Χορηγός Επικοινωνίας : Αχελώος T.V.
Από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου
1 σχόλιο:
Καλή η προσπάθεια της εν λόγω θεατρικής ομάδας αλλά αισθητή η αποχή του φιλοθεατρικού κοινού της πόλης του Αγρινίου..Άραγε...γιατί;
Δημοσίευση σχολίου