Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Εποχή της καπνοαπαγόρευσης..

Με το τσιγάρο στο χέρι και στο πεζοδρόμιο βρήκαμε σήμερα καπνιστές θαμώνες καταστημάτων ( και όχι μονο) μιας και το μέτρο της..καπνοαπαγόρευσης άρχιζε να εφαρμόζεται και στη πόλη μας. Συνηθισμένη πλέον η εικόνα έξω από καταστήματα όπως Internet cafe να μαζεύονται καπνιστές να απολαύσουν το τσιγάρο τους για να συνεχίσουν μετά το σερφάρισμα στο διαδίκτυο ή τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Τα τασάκια δε έχουν δια μαγείας εξαφανιστέι. Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που καπνίζουν μεν μέσα σε κλειστό χώρο αλλά κοντά σε ανοικτό παράθυρο προς αποφυγήν ..όσφρησεως καπνού!
Και αυτό γιατί τα πρόστιμα είναι τσουχτερά.
Αστυνομία πάντως είδαμε αρκετή σήμερα το πρωί.
Αυτή είναι μια πρώτη γεύση της πρώτης ημέρας εφαρμογής του μέτρου στη πόλη μας. Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο βέβαια ποιοι το εφαρμόζουν, ποιοι όχι , αν το εφαρμόζουν με άδεια η χωρίς κτλ κτλ
Βέβαια σε εξωτερικούς χώρους ούτε που καταλαβαίνει κανείς ότι άρχισε η καπνοαπαγόρευση. Ακόμα βέβαια ο χειμώνας είναι μακριά. Μέχρι τότε οι εκούσιοι καπνιστές ας απολαύσουν τις τζούρες τους, ενώ όσοι θέλουν αλλά δεν μπορούν να το κόψουν..ας το κόψουν.
Αυτά επί του παρόντος..

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αυτό το μέτρο είναι πολύ καλό για να εφαρμοστεί σε μπανανίες τύπου Ελλαδιστάν. Εδώ δεν πρόλαβε να ισχύσει και άρχισαν να εκδίδονται διευκρινιστικές οδηγίες που αφήνουν περιθώριο για παραθυράκια. Μάλλον δε μας αξίζουν οι καλοί νόμοι.

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να εφαρμοστεί αυτός ο νόμος αλλά δύσκολο.
Σιγά μη πάει ο Ελληνας για καφε και δεν ανάψει τσιγάρο...
Πλάκα με κάνεις!!!

Ανώνυμος είπε...

σιγα τον καλο νομο.
αν καποιος ενοχλητε να φοραει ειδικη μασκα.
δεν γινετε να στοχοποιουντε οσοι εχουν μια συνηθεια.
ας καταργηθει και το αλκοολ με αυτο το μετρο γιατι χιλιαδες πεθαινουν απο τα ποτα καθε χρονο και να καταργηθουν και τα δικυκλα.

Ανώνυμος είπε...

εγω δουλεύω σε νοσοκομείο στην Αθήνα και σαν καλή καπνίστρια βγήκα στην αυλή για τσιγάρο. Και τη ευτυχία!!! ενας σωρός ασπρες μπλούζες στα παγκάκια. και αυτο γινονταν ολο το πρωί, αλλοι έφευγαν και αλλοι έρχονταν.
από τη μια ήταν αστείο και απο την άλλη γελοίο!
ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ .....
Είμαστε ΑΝΘΡΩΠΟΙ και όπως εμείς δεχόμαστε να σεβαστούμαι τον διπλανό μας το ίδιο έπρεπε να γίνει για μας. Γιατί να μην δημιουργηθούν χωροι για καπνιστές τουλάχιστον ενας σε κάθε όροφο;;
Α! και φυσικά δεν έβρισκες κανέναν όταν τηλεφωνούσες στα γραφεία γιατί ήταν εξω για τσιγάρο, ενώ πριν είχαν το τσιγαρο διπλα και σηκωναν και το τηλεφωνο.
Θελω να γραψω πολλά αλλά θα σας κουράσω.
Τέλος πάντων εμεις θα βρούμε λύση καποια στιγμή.

ΛΕΝΑ

Ανώνυμος είπε...

Το αλκοόλ βλάπτει μόνο αυτόν που το πίνει. Το τσιγάρο βλάπτει και τους δίπλα.
Δεν είπε κανένας να μην καπνίζει ο κόσμος, απλά να μην καπνίζει σε κλειστούς χώρους. Μην ερμηνεύουμε τα πράγματα όπως θέλουμε εμείς.

Ανώνυμος είπε...

Ρε έξυπνε 5:46 όταν εσύ πίνεις κινδυνεύει η υγεία του ΔΙΠΛΑΝΟΥ ΣΟΥ;;; ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

5:46 μάλλον οι βλάβες του καπνού αρχίζουν να φαίνονται πάνω σου. Σκέψου καλύτερα πόσο εγωιστικό ήταν αυτό που έγραψες και τα ξαναλέμε.

6:26 εμένα μου αρέσει το μπιλιάρδο και ασχολούμαι καμιά ωρίτσα τη μέρα. Ακολουθώντας τη λογική σου, πρέπει να απαιτήσω από τους εργοδότες μου να μου παραχωρήσουν ειδική αίθουσα για να παίζω; Δε σου ακούγεται "κάπως" αυτό;

nakmax είπε...

ρε 1:08 τι κουφό ήταν αυτό που πέταξες; Συγκρίνεις ένα πάθος και μια εξάρτηση όπως είναι το τσιγάρο με ένα χόμπι όπως είναι το μπιλιάρδο;

Πάντως θα μπορούσαν να υπάρχουν κάποια δωματιάκια στα οποία να μπαίνουν οι καπνιστές για να καπνίσουν, ειδικά το χειμώνα. Αλλά φίλη 6:26 το πρόβλημα της απουσίας από το γραφείο και το τηλέφωνο δε θα παραμείνει;

Ανώνυμος είπε...

ΠΕΣ ΤΑ ΡΕ ΛΕΝΑ...

Ανώνυμος είπε...

12:59 οταν πινεις δεν κιδυνευει η υγεια του διπλανου σου ,εκτος και αν του γυρισουν τα μυαλα και σπαει μπουκαλια στα κεφαλια οσων καθονται διπλα του.
αν θελουν οι κρατουντες ας καταργησουν την πωληση του καπνου και ας αφησουμε την υποκρισια.
επισης αν το κρατος και το υπουργειο νοιαζεται για το τι μπαινει στα πνευμονια μας ας καταργησει και τις μεταφορες με τα αυτοκινητα γιατι πολεις οπως η αθηνα εχουν τεραστιο προβλημα με τα καυσαερια.
εν ολιγης θελω να σχολιασω οτι ο νομος αυτος ειναι υπερβολικος παραλογος και υποκριτικος γιαυτο δεν θα εφαρμοστει πουθενα.

ΛΕΝΑ είπε...

Αν θελετε μπειτε εδω και διαβαστε τη σελιδα 6 που εχει τιτλο "Στα μυστικά μεζεδοπωλεία"

http://www.enne.gr/docs/rythmos_ygeias_no9.pdf

Ανώνυμος είπε...

na rwthsw kati
poios apo sas kapnize ws twra mesa se
trapeza
surer market
astika
uperastika
aeroplana
nosokomeia
kai polla akoma merh!!!
ola 8eloun to xrono tous na wrimasoun.

Θύμιος είπε...

Φίλη Λένα, μου κάνει εντύπωση που είσαι εργαζόμενη σε νοσοκομείο και παραπονιέσαι για την απαγόρευση του τσιγάρου μεσα στο νοσοκομείο.... κανονικα σε αυτούς τους χώρους το κάπνισμα θα έπρεπε να απαγορεύται δια ροπάλου, ειδικά σε αυτούς που φοράνε άσπρες μπλούζες.

nakmax είπε...

Το άρθρο που μας παρέθεσες Λένα προσωπικά το βρήκα πολύ “λίγο”. Συγκρίνει το κάπνισμα με την παχυσαρκία η οποία βλάπτει αποκλειστικά και μόνο το άτομο το οποίο πάσχει από αυτή και δεν ενοχλεί κανέναν άλλο. Άσε το γεγονός ότι για την παχυσαρκία δεν φταίει μόνο το πάθος ή η εξάρτηση, όπως στο κάπνισμα, αλλά και άλλοι λόγοι όπως κληρονομικοί, μεταβολισμός κ.λ.π. Το άρθρο είναι offside και για το λόγο του ότι χάνει την ουσία του θέματος. Το όλο θέμα δεν αφορά τους καπνιστές. Αφορά αυτούς που υποφέρουν από τον καπνό τους. Το να μην καπνίζεις δεν ενοχλεί κανέναν απολύτως. Σε αντίθεση με το να καπνίζεις που ενοχλεί πάρα μα πάρα πολλούς. Το πρόβλημα δεν το δημιουργεί ο μη καπνιστής. Το δημιουργεί ο καπνιστής. Και τι τεράστιες παπάρες είναι αυτές για μυστικά μεζεδοπωλεία; Αφού τα περισσότερα bars θα γίνουν “καπνιστών”. Οι μη καπνιστές θα έχουν πάλι το πρόβλημα να βρουν μαγαζιά που να είναι “μη καπνιστών”.

Ανώνυμος είπε...

'''Αφού τα περισσότερα bars θα γίνουν “καπνιστών”. Οι μη καπνιστές θα έχουν πάλι το πρόβλημα να βρουν μαγαζιά που να είναι “μη καπνιστών”'''

να καθησουν εξω να πιουνε το ποτο τους οσοι ενοχλουνται.

αυτος ο νομος ειναι τοσο υποκριτικος. κατι παρομοιο θα ηταν σαν να σου απαγορευαν το αλατι στο φαγητο δλδ μια συνηθεια που πειραζει την υγεια ολων ακομα και αυτων που τρωνε αναλατα φαγητα.
οχι στους υποκριτικους ευρωνομους.

nakmax είπε...

Μην παπαρολογείς 5:47. Και σταματήστε να κάνετε συνέχεια ανόητες συγκρίσεις και να συγκρίνετε τα ασύγκριτα. Το κάπνισμα είναι μοναδικό φαινόμενο. Μην ψάχνετε σε παχυσαρκίες και αλάτια να βρείτε κάτι ανάλογο. Δεν υπάρχει.

ΛΕΝΑ είπε...

nakmax δεν ξερεις τι λες, ολα ειναι σχετικα.
εχω γραψει ενα σωρο πιστοποιητικα θανατου και εχω διαβασει αλλα τοσα και πουθενα δεν εγραφε αιτια θανατου το καπνισμα.Αντιθετα μου πεθανε καρδιοπαθης ανδρας 45 χρονων που δεν καπνισε ουτε ηπιε ποτε στη ζωη του.
και επειδη σας βαρεθηκα αμα σας ενοχλει ο καπνος να μην πηγαίνετε στα μπαρ, ΕΞΑΛΛΟΥ ΤΙ ΖΗΤΑΤΕ ΕΚΕΙ ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΠΟΤΟ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.Πολυ υποκριτες ειστε εσεις της "υγιεινης" ζωης με τα ποτα, τις μεγαλες ταχυτητες και το καυσαεριο!!!!!!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

12:55 αν είναι εξάρτηση και πάθος τότε ακριβώς είναι απαραίτητο να κοπεί με το μαχαίρι, χωρίς διαμαρτυρίες, παραθυράκια στο νόμο και "χώρους καπνιστών". Απλά ΠΡΕΠΕΙ, πάει και τέλειωσε. Αν πάλι είναι απλά μια συνήθεια, για την οποία πολλοί καπνιστές ζητούν επιείκεια, ισχύει το σχόλιο του 1:08.

Βραχωρίτης είπε...

Λένα και 5:47, επιεικώς, παραλογίζεστε! Οι βλαβερές επιπτώσεις του καπνίσματος σε καπνιστές και μη καπνιστές είναι αποδεδειγμένες. Πρόσεξε, υπάρχουν όχι θεωρίες ή εικασίες, αλλά στέρεα θεμελιωμένες αποδείξεις. Δε θα κουραστώ να παραθέσω βιβλιογραφία γιατί θα είναι σαν να προσπαθώ να αποδείξω ότι ανακαλύφθηκε η Αμερική, ένα γκουγκλάρισμα σε αξιόπιστες ιατρικές διευθύνσεις αρκεί να σε πείσει (ελπίζω). Από τη στιγμή λοιπόν που με μια πράξη-συνήθειά σου βλάπτεις άμεσα την υγεία του διπλανού σου, θεωρώ τα αντικαπνιστικά μέτρα αναγκαία και την κριτική σου σε αυτά ως αντίδραση βαθιά εγωιστική και εμπαθή.
Επίσης, καθώς όλοι οι αναγνώστες του blog έχουμε τελειώσει το Δημοτικό, καλό θα ήταν να λείπουν άστοχοι παραλληλισμοί του καπνίσματος με αλάτι, αλκοόλ κλπ, υποτιμάτε τη νοημοσύνη μας.

Ανώνυμος είπε...

Σαν καπνιστής θα ήθελα να πω αυτο που με "χαλαει" σε καποιους που έπεσαν στον ιδιο λάκκο με μένα και νομίζουν οτι βρίσκονται σε τζακούζι :)
Αρχικα,νομιζουν οτι το κάπνισμα ειναι μια συνήθεια..ΛΑΘΟΣ!Συνήθεια ειναι να πηγαινεις μια βολτα στο παρκο(λεμε τωρα)καθε πρωι.Αν,για καποιο λόγο,δεν πας για καποιες μερες δε θα αρχισεις να νιωθεις εντελως χαλια και αδύναμος ως ανθρωπος να αντισταθεις σε μια ακομα βολτα.το κάπνισμα ειναι ΕΞΑΡΤΗΣΗ του οργανισμου μας στη νικοτινη.
Οπότε το να λενε καποιοι οτι ο νομος επιτίθεται στην "αγαπημενη" τους συνηθεια είναι άτοπο.
Ακόμα,με πειράζει η λογική καποιων,που λένε "γιατι πρεπει να απαγορευθει το κάπνισμα?""Ας απαγορευσουν πρώτα/καλύτερα εκεινο-το άλλο-το παραάλλο!που είναι εξίσου/περισσότερο κακό"
com'on people!απο κάπου πρέπει να γινει και μια αρχή!με αυτή τη λογική τιποτα δεν αρχιζει!
Τελικά,εύχομαι σε όλους(και σε μένα) να απαλλαγούν από την εξαρτησή τους ώστε παρομοιοι νομοι και συζητησεις να εκλείψουν .
sorry αν ήμουν κουραστικός ή offtopic.