Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Aεί εκλέγειν

Γράφει η Καρατζογιάννη Ι. Μαρία

Φιλόλογος
Για μια ακόμη φορά, για μια ακόμη τετραετία καλούμαστε να ασκήσουμε το εκλογικό μας δικαίωμα, τη δημοκρατική μας «συνήθεια». Μια συνήθεια που ανά τους αιώνες ήταν απαραίτητη προκειμένου η φωνή του λαού, η φωνή των πολιτών να εισακουστεί και να είναι σε θέση να ασκεί πολιτική και έτσι ο κάθε πολίτης να αποφασίζει και ο ίδιος για τους κανόνες που θα ρύθμιζαν την κοινωνική , οικονομική και πολιτική του ζωή, γενικότερα δηλαδή το πολιτισμικό του γίγνεσθαι.
Το μέσο λοιπόν του απλού πολίτη για να υφίσταται ως πολιτικό όν ήταν η ψήφος που καθόριζε ουσιαστικά και ριζικά τη μοίρα ενός τόπου, την έκβαση των πραγμάτων, που προωθούσε άλλοτε ισχυρές , ηγετικές πολιτικές προσωπικότητες που μεγαλουργούσαν προς όφελος των ελεύθερων και δημοκρατικών πολιτειών και που άλλοτε «νοθευόταν» για να αναδειχθεί ο τύραννος , ο κακός πολιτικός που με σκοπό την ικανοποίηση των προσωπικών συμφερόντων, επιθυμούσε διακαώς τα «βασιλικά σκήπτρα» και διψούσε για την εξουσία.
Είτε δημοκράτες, είτε τύραννοι , είτε δικτάτορες , είτε φιλολαϊκοί πολιτικοί αρχηγοί , όλοι πάντοτε επιζητούσαν την ψήφο, την προτίμηση των υπηκόων, των πολιτών, έστω και εικονικά, όταν το πολιτικό τους ήθος δεν τους επέτρεπε γνήσιες πολιτικές συμπεριφορές. Αναζητούσαν την έγκριση της ανθρώπινης μονάδας που αποτελούσε βασικό στοιχείο του κοινωνικού συνόλου, της πολιτείας.
Σπουδαίο , επομένως, το ύστατο δικαίωμα των οργανωμένων κοινωνιών και όμως αδικείται στις μέρες μας όσο ποτέ άλλοτε, απαξιώνεται, περιφρονείται από εκπροσώπους που μετέπειτα δεν τιμούν το αποτέλεσμά του. Έτσι αμέτοχοι και εξόριστοι και για να ακριβολογούμε αυτοεξόριστοι επιθυμούμε πια να μείνουμε και να παραμείνουμε, απέναντι στην πολιτική διαδικασία. Σαφώς απογοητευμένοι, γνωρίζοντας ότι ήδη το υπάρχων σύστημα μας έχει εκτοπίσει από τα πολιτικά δρώμενα , αν λάβουμε υπόψη ότι οι αποφάσεις και τα εκάστοτε νομοσχέδια που ψηφίζονται κατά καιρούς από τους εκπροσώπους της Βουλής των Ελλήνων έως και τις αποφάσεις των Δημοτικών ή Τοπικών συμβουλίων δεν ενστερνίζονται πάντα τις προσωπικές μας φιλοδοξίες και προσδοκίες , που είτε αφορούν εμάς ειδικά ή το συμφέρον του γενικού συνόλου, τότε δεν είναι καθόλου παράλογη, αφύσικη ή αντικοινωνική, η όποια αποχή, η θέληση για υποχώρηση και η επιλογή να τραπούμε σε φυγή από το δικαίωμα της ψήφου. Αγνοούμε ωστόσο ότι τοιουτοτρόπως καταλύουμε τη δημοκρατική διαδικασία που απαιτεί τον πλουραλισμό , την πολυφωνία και την ταυτόχρονη έκφρασή της με τη συμμετοχή, πως είναι ανώφελος ο στρουθοκαμηλισμός, καθώς τα φλέγοντα σύγχρονα προβλήματα απαιτούν άμεσες και καίριες λύσεις από ανθρώπους αξιόλογους. Θεωρώντας ανούσια κάθε συμμετοχή, απαξιώνοντας κάθε ανάμειξη στην πολιτική ξεχνάμε πως η οπισθοχώρηση στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι ωφέλιμη, αλλά οδηγεί στην αδράνεια, στην αφαίρεση του λόγου μας, ότι φιμώνοντας οι ίδιοι τη φωνή της εκλογικής μας επιλογής θα μετατραπούμε πραγματικά σε άβουλα όντα και έρμαια ίσως όχι και τόσο ικανών ανθρώπων.
Αναμφισβήτητα, είναι επιτακτική η ανάγκη της επιλογής της συμμετοχής στις εκλογές δια της ψήφου και φυσικά της επιλογής του καλύτερου, του πιο ικανού, του πιο ευγενή σε σκέψεις και οράματα, γιατί ο τόπος χρήζει οραμάτων όσο ποτέ άλλοτε ,καθώς η αποχή θα μας βαλτώσει ακόμη περισσότερο σε νερά που λιμνάζουν, μόνο η συμμετοχή θα μπορέσει να μας αποτελματώσει , με την επιλογή του πιο αρεστού.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραια τα γραφεις κυρια καθηγητρια...
καλα ειναι αυτα που γραφεις για το μαθημα της Εκθεσης...
ελα ομως που η πραγματικοτητα ειναι αλλιως...
τι να διαλεξεις αναμεσα σε κλεφτες;;
εκεινον που σε κλεβει πιο λιγο;;
τι να διαλεξεις αναμεσα σε ψευτες;;
τι να διαλεξεις αναμεσα σε ξιπασμενους εγωιστες;;

ειναι τετοια η σαπιλα που δε θα αλλαξει τιποτα μεσα απο τα κομματα...

εδω θελει μαζικη αντιδραση του κοσμου...
μια αποχη της ταξεως του 80% ή ακυρη ψηφος της ταξεως του 90% ισως αλλαζε το πολιτικο γιγνεσθαι...
αλλα ξεχναμε οτι σημερα ζουμε υπο ΚΑΤΟΧΗ....δε μας στο λενε αλλα ετσι ειναι..οι ιστορικοι του μελλοντος θα το λενε και τοτε μερικοι ισως το παιζουν και αντιστασιακοι....

ο Υπερβολικος..

Ανώνυμος είπε...

και τι καταλαβαν τοσα χρονια που ψηφιζαν κοροιδια και κλεψιμο και τα προβατα-κοματοσκυλα γλυφουν για να παρουν μια θεση στο δημοσιο με stage
η απολυτη ξεφτιλα τοσες δεκαετιες λαμογια και αυτοι εκει κουνανε σημαιακια και τσακωνονται για πιο κομα εξουσιας εχει κλεψει τα περισοτερα γιαυτο ολος ο κοσμος σε μαζικη αποχη και γιαουρτια στα λαμογια η αστικη δημοκρατια σας ειναι μονο δικτατορια

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά και βλέπουμε τα πράγματα με τελείως διαφορετική ματιά...
Το μεγαλύτερο επιχείρημα ΚΑΤΑ της συμμετοχής του κόσμου σε τούτες τις εκλογές, είναι το ότι ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΉ ΜΑΣ σ' αυτές αυτές, ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΕ !Αντίθετα σφίγγουμε τη θηλιά γύρω απ' το λαιμό του απλού κόσμου, ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΩΝΤΑΣ τα (εκ συστήματος) ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ!

pagida tou diavolou είπε...

αν διαβαζατε καλυτερα το κειμενο θα καταλαβαινατε τι θελει να πει η κοπελα...απλα ψηφιστε..εστω ριχνοντας λευκο η ακυρο ως ενδειξη διαμαρτυριας ,οπως θελει καποιος...αρκει να ψηφιζετε για δειξετε οτι ειστε ενα ενεργο μελος της κοινωνιας...μην απαξιωνετε κατι χωρις να το εχετε ψαξει σε βαθοσ...αυτο που σας αναλογει στην προκειμενη περιπτωση ειναι να αμφισβητειτε κατι με γκρινια χωρις να προτινετε κατι ουσιαστικο...ειστε ολοι ακυροι!!!

Ανώνυμος είπε...

για δειτε αυτο οσοι αντεχετε...
και μετα πηγαιντε να ψηφισετε

http://taxalia.blogspot.com/2010/09/blog-post_7008.html

Ξερόλας είπε...

Mπα, κι από πότε η ψήφος είναι απόδειξη ΕΝΕΡΓΟΥ μέλους της κοινωνίας;Αν όσοι ψηφίζουν είναι και ενεργά μέλη της κοινωνίας, ζούμε σε κοινωνία που ψηφίζει μόνο το 1 άϊντε βαρειά 2% . Όσοι "ενεργούνται" κάθε που γίνονται εκλογές, φρακάρει το σύστημά τους από τα "ενεργούμενα".Μπορεί όμως να ξεφρακάρουν τίποτε "φρακαρισμένες" πόρτες για τους πολλούς, με το κατάλληλο "κονέ".Η αξιοπρέπεια συνάδει με την αποχή από το ψευδεπίγραφο δήθεν δημοκρατικό εκλογικό παιχνίδι, που άλλως τε είναι ξεκάθαρα στημένο. Απόδειξη οι εκλογικοί νόμοι και τα "χρίσματα" στους υποψήφιους. Όποιος θέλει, καταλαβαίνει.Αλλως τρέχει στην κάλπη και οδηγεί τη χώρα σε δρόμους ακόμα χειρότερους από αυτούς που περπατάμε σήμερα. Σκεφτείτε και λίγο τα παιδιά σας, ξεβολευτείτε από το παραμύθι της κατ' όνομα Δημοκρατίας και αναζητείστε την ουσία της.Το ξεμπλοκάρισμά μας ως κοινωνίας θα προέλθει από τη θρυαλλίδα της αποχής, ΠΟΥ ΘΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ την νομιμοποιημένη (μέσω εκλογών) ΑΛΗΤΕΙΑ !

Aitherovamwn είπε...

Και πώς καθορίζεται άραγε η ενεργητικότητα του πολίτη; Με την αποχή από τις εκλογές; Και τί καταφέρνει ακριβώς με αυτό τον τρόπο; Να δείξει τί;; Ότι μπορεί και απέχει απο τα κοινά και τα πολιτικά; Έτσι μπορεί να υποστηρίζει τα κεκτημένα του λοιπόν; Με την απουσία; Ας δώσουμε λοιπόν, όλοι τόπο στην ασυδοσία και ας γίνουμε όλοι έρμαια της αναρχίας! Τί ακριβώς δεν καταλάβατε μέσα από το κείμενο; ή καλύτερα τί αποκομίσατε; Εγώ διαπιστώνω ότι ο καθένας είδε αυτό που ήθελε να δει και άφησε πίσω του όλη την ουσία! Την επόμενη φορά που θα γίνει ένα οποιοδήποτε σχόλιο, ας μη γίνει απλά για να γίνει, αλλά γιατί θα εσωκλείει τουλάχιστον την υποτιθέμενη και υοτυπώδη ουσία!

pagida tou diavolou είπε...

και ακριβωσ επειδη ολοι σκεφτονται με αυτον τον τροπο(δεν ψηφιζω),αφηνετε την τυχη σας σε αυτους που ψηφιζουν...να αποφασιζουν αυτοι.αρα απο την στιγμη που ουτε καν ψηφιζεται εστω λευκο,εστω ακυρο,δεν εχετε το δικαιωμα να μιλατε για μια αλλαγη στην οποια δεν συμβαλλεται.τι κερδιζεται με το να μην ψηφιζεται????πραγματικα πιστευει καποιος απο σασ οτι κερδιζει κατι μενοντασ αδρανης σε μια κοινωνια που εχουμε επιτρεψει εμεις οι ιδιοι να μας κυβερνα ενας???ολοι σαν τα προβατα ακολουθουμε...μηπως αυτοσ ειναι πιο εξυπνοσ??μηπως αυτος ειναι πιο ικανος???οχι,εμεις με το να μην ψηφιζουμε του εχουμε δωσει αυτη την εντυπωση!!!

apolitistos είπε...

δεν εχω ψηφισει και ουτε προκειται. αυτο πρεπει να κανει καθε ανθρωπος που σεβεται τον εαυτο του αλλα και τη χωρα του.

εσεις που πηρατε μερος σε αυτο το πανηγυρι ειδαμε τι κανατε ... αφησαμε σε εσας το δικαιομα να μιλησετε και κανατε τη χωρα τσιρκο. σε λιγο θα πειτε οτι υπαρχουν και ιδεολογιες, αλλα οχι συμφεροντα!

γελαω.

εγω δεν εχω ψηφισει και ουτε θα το κανω (ειμαι σχεδος 25), αλλα ενεργος πολιτης ειμαι και με αποψη. παιρνω μερος σε πορειες, σε διαδηλωσεις και συγκεντρωσεις, και στηριζω με τη δραση μου στο δρομο και αλλους ανθρωπους σαν κι εμενα.

το κρατος παρακρατησε και παρτε το χαμπαρι. εσας μονο χρειαζεται για να το στελνετε στη κορηφη. εμεις, υπογεια, ετοιμαζουμε δικες μας εκλογες.

χουντα εχουμε που επιβαλει χωρις να ρωταει. εσεις ακομα μιλατε για εκλογες? η χουντα δεν επεσε με εκλογες.

βγενω στο δρομο και ακουω συνεχεια ανθρωπους να λενε "το χαμογελω χαθηκε απο τον Ελληνα", "δεν εχουμε καμια ελπιδα", "πως μας φερανε ως εδω" ... αυτη η κατασταση δεν ειναι καθολου ευχαριστη, και ειδικα για καποιον που οικονομικα δεν ειναι καλα, η καττηφορα φανταζει μεγαλη .. τα λογια και τα χαρτια ανηκουν στο παρελθον. ή θα κατεβουμε στους δρομους οργανωμενα και θα απαιτησουμε την αξιοπρεπεια μας ή καθε χρονο και χιροτερα, μεχρι να αντιληφθουμε ολοι οτι τελικα η καταντια μας δεν εχει πατο, αλλα τοτε σιγουρα δεν θα υπαρχει καμια ελπιδα γιατι ολα θα εχουν πουληθει, μεχρι και εμεις οι ιδοι, για να ζησουμε οπως πρεπει. μη σας φαινοντε ακρεα ολα αυτα, ερχοντε δυσκολες μερες και το εχουμε δει να συμβαινει και σε αλλα κρατη στο οχι και τοσο μακρινο παρελθον.

ενημερωτικα να σας πω, υπαρχουν σελιδες στο ιντερνετ που πουλανε ελληνικα νησια, επισημες.

Aitherovamwn είπε...

Φίλε μου, νομίζω ότι το "απολίτιστος" που χρησιμοποιείς, σε εκφράζει απόλυτα! Επίσης, και το Νεάτερνταλ, θα ήταν ένας εύστοχος χαρακτηρισμός!
πραμγατικά, διαβάζω το σχόλιό σου και γελάω! Το τραγικό είναι ότι όλα αυτά που γράφεις, όχι μόνο τα πιστεύεις, αλλά και τα πρεσβεύεις!!!!... δες τώρα τί γίνεται στον πραγματικό κόσμο... ο άνθρωπος, που ετυμολογικά τουλάχιστον, άνω θρώσκει, προσπαθεί να εξελίσσεται! Εσύ θέλεις επιτεδευμένα να μένεις πίσω, όχι για κάποιο λόγο, αλλά απλά και μόνο για να γίνει! Λοιπόν, άκου τί γίνεται τώρα... η αντίδραση γίνεται με σκοπό να επιτευχθεί κάτι κι όχι για να λέω ότι αντιδρώ, πολλές φορές χωρίς κάποιο προφανή λόγο, απλά και μόνο για να ξεχωρίζω! και τί θα καταφέρεις ρε φίλε αν ξεχωρίζεις; Ποιος νομίζεις ότι σε παίρνει σοβαρά; Αν δεν εκφραστείς μέσω του εκλογικού δικαιώμτος, που κάποιοι μάτωσαν και πάλεψαν για να το αποκτήσεις, πώς θες να λέγεσαι ενεργός πολίτης;;; Σκέψου........

apolitistos είπε...

μαλιστα, μαλιστα ... πραγματικος κοσμος να φανταστω εννοειτε τον καναπε και τον βομβαρδισμο απο τα ΜΜΕ, ετσι?

το εχω παρει το χρωματιστο χαπακι μην ανησυχετε γι αυτο. ωστοσο, να σας ενημερωσω οτι και στα γεγονοτα του Δεκεμβρη ημουν, αλλα και στην επιθεση Απο Τον Απλο Λαο προς στη βουλη περσι ... μιλατε ακομα για πραγματικο κοσμο? οταν η δραση σαν πολιτης ειναι στο δρομο, ταυτοχρονα βλεπεις και τι ειναι αυτο που ζηταει ο κσμακης απο το κρατος. η τιβι προφανως δειχνει πρωτα αυτο που θελει και μετα αυτο που εσεις θελετε να δειτε ... αλλα τα πραγματα ειναι τελειως διαφορετικα. αν η δικη σας πραγματικοτητα αγκαλιαζει δικηγορους/τσιρακια υποστηρικτες δολοφωνων, αστυνομικους/ραμπο και ξεπουλημενες κυβερνησεις τοτε, ναι κυρια μου, ειμαι ενας περηφανος Ουνος!

και βεβαια τα πιστευω αυτα που γραφω ... και προς τι η εκπληξη? εχετε την εντυπωση οτι οι αποψεις μου απομακρυνονται ιδιαιτερα απο τον σημερινο απλο λαο (που ψηφιζει)? το συμπερασμα παλι οτι προσπαθω με τις πραξεις μου να ξεχωρισω δεν καταλαβα πως προκυπτει ... ας ειναι. παντως δεν ειναι αυτος ο σκοπος μου. εργαζομαι και με κλεβουν, την ωρα που αυτοι οι οποιοι ψηφιζεται πουλανε μουρη με τη πορσε(το βρηκα? :) ) ή ζουνε σε αρχοντικα. δυστηχως αυτο με την ψηφο μου δεν μπρει να αλλαξει ... αν ηταν να αλλαξει κατι θα ειχε αλλαξει ηδη. τι πρεπει να γινει δηλαδη για να δουμε αλλαγη?

προτειμω να ειμαι με αυτους που "παλεψεν και ματωσαν" παρα με αυτους που ζουνε με αυταπατες οτι υπογραφοντας ενα χαρτι εχουνε και αποψη.

εδω θα ειμαστε και θα δουμε τι αποτελεσμα ειχε η ψηφο σας ... αν βεβαια μετρησει (ειναι δηλαδη μπλε ή πρασινη).

το παραδοξο της υπθεσης ομως δεν ειναι οτι εγω αποφευγω αυτο το πανηγυρι, αλλα το γεγονος οτι ενας ταλαιπωρημενος λαος οπως οι Ελληνες καθεται με σταυρωμενα χερια και δεν ξεκολλαει απο τους καναπεδες Οτι και να πει, οτι και να κανει η κυβερνηση.

κυρια μου, σε μια χωρα οπου το 80% ανεβαζει και κατεβαζει Χουντες, μερος δεν παιρνω. αλλα η καραμελιτσα του τυπου "ενεργος πολιτης ειναι αυτος πυ ψηφιζει" μεθετε οτι εχει λιωσει εδω και καιρο. δειτε τους ολους εκεινη την μερα ... αβουλα οντα που σαν τα κοπαδια τρεχουν να υπογραψουν χαρτια νομιζωντας πως η γνωμη τους μετραει ...

ψηφιστε ναι, θα δουμε μεγαλες ανατροπες!! χα χα.

αλλο ενα αστειο, γελαστε.

ΥΓ. καλυτερα πειτε για το νεο κυμα μεταναστευσης.

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απόλυτα με τον κύριο "απολίτιστο"...
Μπράβο ρε μάγκα!
Η καραμελίτσα όντως έχει λιώσει..
Ανθρωπάκια - προβατάκια οι περισσότεροι θα τρέξουν στις 7 Νοέμβρη να ψηφίσουν και το αποτέλεσμα: γραμμένοι στ' αρχίδια των λαμογιών...
Α Π Ο Χ Η, Α Π Ο Χ Η ! ! !