Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

Ρίχνει ξανά το γάντι στην Τίνα ο Ρέππας για τον Αχελώο

Να ανατρέψει την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την εκτροπή του Αχελώου πριν αποφανθεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ετοιμάζεται το υπουργείο Υποδομών, επικαλούμενο κινδύνους από την διακοπή εργασιών στη σήραγγα της εκτροπής.

Δύο μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές και ενώ από τον περασμένο Δεκέμβριο το Ανώτατο Δικαστήριο πάγωσε μετά από προσφυγή περιβαλλοντικών οργανώσεων τα έργα μέχρι να απαντηθούν τα 14 ερωτήματα που κατέθεσε στο ΔΕΚ σχετικά με την συμβατότητα του φαραωνικού έργου με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, το υπουργείο ετοιμάζεται να υποβάλλει αίτημα μερικής ανάκλησης της απόφασης (141/2010) του ΣτΕ, την οποία έχει αποδεχτεί στωικά η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη έχοντας όμως απέναντί της όλο και περισσότερα στελέχη της κυβέρνησης.

Την είδηση για την αιφνιδιαστική αλλαγή στάσης στο ακανθώδες θέμα της εκτροπής επιβεβαιώνει στο protothema.gr ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων κ. Γιάννης Οικονομίδης, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαία η συνέχιση των εργασιών, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος κατάρρευσης της σήραγγας.

Όπως εξηγεί, το υπουργείο Υποδομών έχει ζητήσει για το θέμα τη συνδρομή εμπειρογνωμόνων, από την Διεθνή Επιτροπή Σηράγγων, οι οποίοι μελέτησαν το έργο και αποφάνθηκαν ότι με την υφιστάμενη κατάσταση, η σήραγγα διατρέχει τον κίνδυνο της κατάρρευσης, γεγονός που απαιτεί την ολοκλήρωση των εργασιών επένδυσής της πριν πιάσουν οι μεγάλες μπόρες. Μας αναφέρει επίσης ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί και το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η σήραγγα, ο Ρόβλιας και ο Νομάρχης Καρδίτσας

Στην σήραγγα μήκους 12 χιλιομέτρων έχουν γίνει εργασίες μόνο σε ένα μικρό τμήμα της, καθώς σε όλο το υπόλοιπο κομμάτι υπάρχουν προσωρινά έργα στήριξης, τα οποία ξεκίνησαν πριν από δέκα χρόνια και λόγω της διάβρωσης δημιουργούν προβλήματα που απαιτούν άμεσες παρεμβάσεις.

Το υπουργείο για να «δέσει» νομικά τα επιχειρήματά του εκπόνησε περιβαλλοντική μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων προκειμένου να πείσει το ΣτΕ ότι η συνέχιση των εργασιών δεν θα έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα τους θα είναι υπόγειο. Η μελέτη κατατέθηκε στην βουλή στις αρχές Αυγούστου, μετά από αίτημα του βουλευτή Καρδίτσας και νυν υφυπουργού Οικονομίας κ. Ντίνου Ρόβλια, ο οποίος έχει ζητήσει «πολιτικό συντονισμό» ώστε να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό τα έργα και έχει δηλώσει ότι η περιβαλλοντική μελέτη, ενισχύει την προσπάθεια για αίτηση ανάκλησης της απόφασης του ΣτΕ.

«Είναι απορίας άξιο που η κυβέρνηση προχωρεί σε εξπρές εκπονήσεις μελετών με έξοδα ημιχρεωκοπημένου δημοσίου την στιγμή που αναμένονται τα αποτελέσματα των μελετών διαχείρισης που σκοπό έχουν να δώσουν μια ολοκληρωμένη απάντηση για το έργο του Αχελώου» αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι και προσθέτουν ότι η απάντηση στο υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας βρίσκεται στην εξοικονόμηση νερού και στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών.

Αποκαλύπτουν μάλιστα ότι για το θέμα, υπάρχει μελέτη και για το φράγμα της Συκιάς (στο σημείο που θα γίνει η εκτροπή 600 εκ. κυβικών μέτρων νερού από τον Αχελώο στην Θεσσαλία) με άγνωστο περιεχόμενο.

Ωστόσο, οι νομικές υπηρεσίες του υπουργείου έχουν συντάξει την αίτηση ανάκλησης, με τα στοιχεία που προκύπτουν από το πόρισμα των πραγματογνωμόνων και σύμφωνα με πληροφορίες αναμένει την έγκριση του κ. Ρέππα για να υποβληθεί στο ΣτΕ.

Φαίνεται πάντως ότι για τις εξελίξεις γύρω από την εκτροπή του Αχελώου υπάρχει ένα έντονο παρασκήνιο που μυρίζει έντομα και άρωμα εκλογών. Στις αρχές Αυγούστου, με επιστολή του στον υπουργό Υποδομών, ο Νομάρχης Καρδίτσας και Πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής κ. Φώτης Αλεξάκος ενημερώνει τον κ. Ρέππα για την αίτηση ανάκλησης στο ΣτΕ και τον παροτρύνει να ακολουθήσει ανάλογη στάση και το υπουργείο.

«Οι φορείς της Θεσσαλίας θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να προστατέψουμε τα χρήματα του ελληνικού λαού για την κατασκευή της σήραγγας που έχει ολοκληρωθεί το 86% του έργου για αυτό και θα καταθέσουμε αίτηση ανάκλησης. Γνωρίζοντας την ευαισθησίας σας πιστεύω ότι ανάλογη αίτηση θα καταθέσει και το υπουργείο σας» καταλήγει ο Νομάρχης.

Επιμονή στις αποφάσεις του ΣτΕ

Ο Αχελώος ήταν από τα πρώτα θέματα που η κ. Μπιρμπίλη δέχτηκε τα βέλη των συναδέρφων της. Αρχικά του κ. Δημήτρη Ρέππα, ο οποίος έχει ταχθεί υπέρ της συνέχισης των έργων, έχοντας μάλιστα εγκρίνει και σχετικό κονδύλι 50 εκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2010 αλλά και του νυν υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρίστου Παπουτσή όπως και άλλων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, που δημόσια έχουν επικρίνει την αμφισβήτηση του έργου που παρουσιάζουν ως ένα έργο που διαχρονικά φέρνει την σφραγίδα των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου.

Μόνο που η κ. Μπιρμπίλη έχει διαφορετική άποψη και θέλοντας να κρατήσει τα προσχήματα στα ζητήματα της κομματικής πειθαρχίας, αποφεύγει τις δημόσιες συγκρούσεις και επιλέγει την επιστημονική επίλυση.

Οι απόψεις της ευθυγραμμίζονται με τις δικαστικές αποφάσεις του έργου που δόξα το θεό είναι αρκετές (συνολικά έξι) και δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών για τον αντιπεριβαλλοντικό του χαρακτήρα και δίνει έμφαση στην εκπόνηση των διαχειριστικών μελετών των υδατικών αποθεμάτων της Θεσσαλίας της Ηπείρου και της Δυτικής Ελλάδας που επηρεάζονται από την εκτροπή, όπως επιτάσσει η οδηγία πλαίσιο για τα νερά.

Οι διαχειριστικές αυτές μελέτες, οι οποίες έχουν προκηρυχθεί και βρίσκονται σε εξέλιξη, θα καταγράψουν τις πραγματικές ανάγκες σε νερό της περιοχής, προκειμένου το υπουργείο με τα επιστημονικά πλέον κριτήρια ανά χείρας να αποφασίσει για το πώς και εάν θα εκτρέψει τελικά τα νερά.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατά τα άλλα... πράσινη ανάπτυξη. Α, ρε κατακέφαλα που θέλουν...

Ανώνυμος είπε...

Πριν λίγα χρόνια, ο απερχόμενος νομάρχης κ. Σώκος μετά της κουστωδίας του και του φερεφώνου του δημάρχου κ. Μοσχολιού έβαλαν -σωστά- την ταμπέλα του ανεπιθύμητου στον τότε υπουργό δημοσίων έργων κ. Σουφλιά. Άραγε θα πράξουν το ίδιο και τώρα;

Ανώνυμος είπε...

AN EXEI AΡ...... Ο ΣΩΚΟΣ ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΞΕΙ ΤΩΡΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΡΕΠΠΑ .

Ανώνυμος είπε...

Ξαναψηφίστε τους ξαναψηφίστε τους. πασοκ και ξερό ψωμί ρε

Ανώνυμος είπε...

Βοδια ο Σώκος ούτε ηθελε ούτε θέλει να γίνει η εκτροπή του Αχελώου και το έχει αποδείξει εδώ και 20 χρόνια αυτό και όχι επί Σουφλιά!

Εσείς όμως που χαρήκατε που έφυγε ο Σώκος από την Αυτοδιοίκηση, φαντάζομαι θα χαίρεστε τώρα που με τον Πατρινό θα προχωρήσει η Εκτροπή που ήθελε να προχωρήσει ο Σουφλιάς και η Ν.Δ.!

Αυτοί είστε ρε πατριώτες!!!

Τις δικές σας αμαρτίες πληρώνει αυτός ο τόπος ρουφιάνοι!!!

Ανώνυμος είπε...

7:29 με την δική σου λογική το ίδιο έκανε και ο δικός σας ο Σταμάτης επί ΠΑΣΟΚ... Αλλά η παρωπίδες δεν σε αφήνουν να το δεις!!!

Ανώνυμος είπε...

ΝΑ ΠΕΣΕΙ Η ΣΗΡΑΓΓΑ...ΔΝ ΤΝ ΘΕΛΟΥΜΕ...ΝΑ ΠΕΣΕΙ
ΑΛΛΙΩΣ ΘΑ ΤΝ ΡΙΞΩ ΕΓΩ
Σ.Π.-ΑΓΡΙΝΙΟ

Ανώνυμος είπε...

ΤΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΤΗ ΣΗΡΑΓΓΑ... Ο ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ Σ.Π.-ΑΓΡΙΝΙΟ

ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ Ο ΑΛΗΘΙΝΟΣ

Σ.Π.-ΑΓΡΙΝΙΟ

Ανώνυμος είπε...

ΡΕΠΠΑ ΠΩΣ ΣΕ Γ....Ε ΟΙ ΤΡΙΠΟΛΙΩΤΕΣ,ΟΤΑΝ ΠΑΣ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ-ΡΕ.ΣΟΥ ΞΕΣΚΙΖΟΥΝ ΤΟΝ Κ..Ο ΑΝΑΠ..Ε Α.Μ.Ε.Α. Χ-ΡΕΠΠΑ,Ε;

Κώστας Παπασπύρου-Αγρίνιο

υ.γ. Έμενα στην Τρίπολη κάποια περίοδο 2001-2002 και ξέρω.

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΥΝΗΧΤΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ...!!!!!!!!!!