Τρίτη 15 Απριλίου 2008

Περί αγροτικών...


Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας στηρίζοταν και στηρίζεται (;) στον πρωτογενή τομέα παραγωγής. Η επόμενη μέρα σε ότι αφορά τα αγροτικά ζητήματα προδιαγράφεται δυσσοίωνη ή τουλάχιστον απαιτεί προσεκτικές και μελετημένες κινήσεις. Όπως φαίνεται, μέλλον σε αυτό τον τομέα έχουν μόνο οι βιολογικές καλλιέργειες. Επίσης αποδοτικές θεωρούνται και οι αντίστοιχες των σπαραγγιών και εσπεριδοειδών ( πορτοκάλια), τα οποία συναντάμε κυρίως στο δήμο Οινιαδών κ.α., καθώς επίσης και οι ελιές. Ο καπνός δυστυχώς «έχει πεθάνει» κάτι το οποίο δεν αποτελεί πια είδηση. Η τελευταία απόπειρα είχε γίνει με τα virginia, τα οποία με τον καιρό εξαφανίστηκαν και αυτά από την αγορά.

Εμείς θα σταθούμε στο θεσμό των νέων αγροτών, ο οποίος αριθμητικά τα τελευταία 3 χρόνια υπολογίζεται γύρω στους 400 για το νομό μας. Από αυτούς η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκεται στη Βόνιτσα, στην Αμφιλοχία και στον Ίναχο. Πρόκειται για αριθμό σχετικά ικανοποιητικό. Βέβαια σε άλλους μικρούς ορεινούς δήμους ( Παναιτωλικού, Παρακαμπυλίων) οι νέοι αγρότες είναι μόνο λίγες δεκάδες.
Ο εν λόγω θεσμός είχε συνδεθεί παλαιότερα με όσα άτομα αποσκοπούσαν μέσω αυτού την απόκτηση υλικών αγαθών που θα τους εξασφάλιζαν απλά και μόνο «εφήμερη» ευδαιμονία (πολυτελή αυτοκίνητα κτλ), δίχως καν να πληρούν τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις! Αυτό είναι πια μύθος, καθώς όσοι αποφασίζουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα πρέπει τουλάχιστον 10 χρόνια να μείνουν στον τόπο που έχουν δηλώσει και φυσικά να αλλάξουν ασφαλιστικό ταμείο (ΟΓΑ). Αποφάσεις αρκετά δεσμευτικές για... αρπακτές! Μακάρι να βρεθούν περισσότεροι άνθρωποι να παραμείνουν σε περιοχές που μαραζώνουν και να τονώσουν έτσι τόσο το ατομικό τους εισόδημα, όσο και την οικονομία της περιοχής μας. Γιατί αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα είναι ότι ακόμα και αυτοί που έχουν λιοστάσια πληρώνουν μετανάστες, κυρίως από την Αλβανία, για να μαζέψουν τις ελιές το Νοέμβριο...!!!
Εν όψει του τέταρτου κοινοτικού πλαίσιου στήριξης...ο χρόνος θα δείξει!

Και ενώ αυτά συμβαίνουν σε τοπικό επίπεδο, σε πανελλαδικό οι καπνοπαραγωγικές ενώσεις διοργανώνουν αυτή την Πέμπτη συλλαλητήριο στην Αθήνα, κατόπιν πρωτοβουλίας της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ. Όπως ενημερωθήκαμε, κύριο αίτημα είναι η συνέχιση της ενίσχυσης του καθεστώτος του καπνού, ως έχει, μέχρι το 2013, αφού όπως υποστηρίζουν η νέα ΚΑΠ μειώνει το εισόδημά τους κατά 50% μετά το 2009. Επίσης αντιδρούν και στο υψηλό ποσό που θα παρακρατηθεί απ’το εισόδημά τους, προκειμένου αυτό να μεταφερθεί στο 2ο πυλώνα (αγροτική ανάπτυξη). Μάλιστα, για την καλύτερη διοργάνωση του συλλαλητηρίου, τα μέλη των προεδρείων της ΠΑΣΕΓΕΣ, της ΓΕΣΑΣΕ και της ΚΑΠΝΙΚΗΣ, ''όργωσαν'' τις προηγούμενες μέρες τα μεγάλα καπνοπαραγωγικά κέντρα της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του Αγρινίου, πραγματοποιώντας συναντήσεις με εκπροσώπους των αρμόδιων φορέων.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Eπιτέλους και μια ανάρτηση για τα αγροτικά θέματα!Πέραν των αγροτών οι οποίοι θίγονται πρωτίστως,δευτερευόντως οι επιπτώσεις έχουν γίνει ορατές και στην οικονομία του Αγρινίου,αφού οι άνθρωποι απ'τα χωριά του νομού είναι αυτοί που αφήνουν το χρήμα στην πόλη.Απ'τη στιγμή που αυτοί ξέμειναν από ρευστό φυσιολογικό ήταν αυτή η κατάσταση να μεταφερθεί και στα ενδότερα της πόλης μας.

Ανώνυμος είπε...

Ο καπνός εχει "πεθάνει" προ πολλού. Αλλά οι "έξυπνοι" αγρότες μας αντί ναασχοληθούν σοβαρά με κάτι άλλο βοηθούμενοιαοπ'τις επιδοτήσεις της Ε.Ε. , τα έβαζαν στην τσέπη και διαμαρτύρονταν κι όλας. Να μην έχουν παράπονοι λοιπόν. Εδώ όμως τίθεται και το ζήτημα της αδικίας που υφίστανται όλα αυτά τα χρόνια οι πραγμτικοί αγρότες πυ ασχολούνταν ενεργά κι έχαν τις επιδοτήσεις , γιατί τις άρπαζαν αυτοί που δε δικαιούνταν.
Καλό είναι να αναδείξουμε ακόμα περισσότερο την ελιά του νομού ας,να την τυποποιήσουμε, ώστε να μπορί να πωληθεί με καλύτερες τιμές,διασφαλίζοντας την ποιότητα. Τα επόμενα χρόνια προμηνύονται δυσοίωνα όσον αφορά τις διαθέσιμες ποσότητες νερού,οπότε σε αντίθεση με τους αγρότες της Θεσσαλίας που διαμαρτύρονται για έλλειψη νερού ( που οι ίδιοι κατασπατάλησαν και συνεχίζουν να κάνουν το ίδιο με απαράδεκτα συστήματα ποτίσματος και υδρόφιλες καλλιέργιες ), θα πρέπει εδώ οι αγρότες της Αιτωλοακαρανίας να δείξουν το δρόμο και στους υπόλοιπους και να καταφύγουν σε καλλιέργιες που απαιτούν λιγότερες ποσότητες νερού,είναι αποδοτικές κι εξασφαλίζουν καλό εισόδηα. Αυτά βέβαια σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση η οποία πρέπει να ενημερώνει συνεχώς παλιούς και νέους αγρότες.

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ ΘΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΦΑΝΕΡΟ ΟΤΙ ΤΟ ΕΓΡΑΞΕ ΑΣΤΟΣ.
ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΤΑ 'ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ' ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΦΗΝΟΥΝ ΚΕΡΔΟΣ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ.
Ο ΝΟΜΟΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΠΝΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΥ ΑΠΟΔΟΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΟΠΩΣ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ ,ΕΛΙΕΣ ΒΡΩΣΙΜΕΣ ,ΛΑΔΙ ,ΑΜΠΕΛΙΑ ,ΡΥΖΙ ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΑ ΚΑΙ ΑΝΕΠΤΥΓΜΕΝΗ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ.
ΓΙΑΥΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΜΗΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΣΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ.ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΡΩΝΕ ΤΟΤΕ ΟΙ ΓΕΩΡΓΟΙ ΘΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ.
ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΥΣΤΗΧΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΠΑΛΙ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΤΟΥΣ ΣΕ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΚΡΙΣΜΑ.
ΤΟ ΜΟΝΟ ΣΙΓΟΥΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΩΝ ΕΝΤΥΠΩΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΧΡΗΣΙΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ,ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΞΙΟΜΕΝΗ.
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΩ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΑ ΔΥΟ ΓΙΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΙΟΙ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΔΙΑΣΠΑΣΜΕΝΟΙ.
ΜΠΡΟΣ ΓΚΡΕΜΟΣ ΚΑΙ ΠΙΣΩ ΡΕΜΑ.