Παρασκευή 9 Μαΐου 2008

Επίτιμος Δημότης της πόλης ο Κάρολος Παπούλιας-Δηλώσεις με νόημα..

Σε επίτιμο δημότη Αγρινίου ανακηρύχθηκε ο πρόεδρος της δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.
Στη συνέχεια προέβη σε δηλώσεις-που κατά το δικό μας κριτήριο, "έχουν το δικό τους νόημα".
1)Θεωρεί το Αγρίνιο μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του πρωταγωνιστή της ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα.
2)Στην ομιλία του στάθηκε στο περιβάλλον και στη γεωργία, καθώς ουσιαστικά αυτά τα δύο θεώρησε ως συντελεστές ανάπτυξης.Ιδιαίτερα στη γεωργία στάθηκε πάρα πολύ και αφιέρωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της ομιλίας του στις προοπτικές γεωργικής ανάπτυξης.Αντίθετα για άλλους τομείς όπως τουρισμό κ.α δεν αναφέρθηκε καν, τουλάχιστον στη φάση αυτή των δηλώσεών του.
Μπορεί ο Προέδρος της Δημοκρατίας να μην έχει τις εξουσίες του πρωθυπουργού, όμως ποτέ δεν είναι τυχαία αυτά που λέει, άσχετα με το ότι πάντα υπάρχουν τα αυστηρά πλαίσια της εθιμοτυπικότητας.Μήπως λοιπόν ως ένα σημείο όλα αυτά δίνουν κάποιο στίγμα για το πως βλέπει τις προοπτικές του Αγρινίου και της Αιτωλοακαρνανίας από κει ψηλά η κεντρική εξουσία;
Παρακάτω σας παραθέτουμε όλες τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.

Σας ευχαριστώ εγκάρδια για τη θερμή σας υποδοχή, καθώς και για την τιμή να με ανακηρύξετε Επίτιμο Δημότη της πόλης σας.
Μιας πόλης με πλούσια ιστορική διαδρομή, που έδωσε στη χώρα σημαντικές προσωπικότητες, όπως τους γλύπτες Θεόδωρο Παπαδημητρίου και Χρήστο Καπράλο και τον λογοτέχνη Μήτσο Χατζόπουλο. Μια πόλη που πρωταγωνίστησε σε όλους τους εθνικούς αγώνες και ιδιαίτερα στην Εθνική Αντίσταση με τόσα πολλά θύματα.
Πιστεύω ότι σήμερα, το Αγρίνιο μπορεί να διαδραματίσει το ρόλο του πρωταγωνιστή της ανάπτυξης στη Δυτική Ελλάδα, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις εκείνες για ένα καλύτερο αύριο. Για ένα μέλλον που δικαιούται.
Το Αγρίνιο βρίσκεται σε μια κομβική θέση της Δυτικής Στερεάς, στο κέντρο του άξονα που συνδέει την Ήπειρο με τη Νότια Ελλάδα, πέρασμα για την Ανατολική Ρούμελη και κέντρο υποδοχής των ορεινών πληθυσμών, τόσο του Αιτωλικού, όσο και του Ευρυτανικού χώρου. Παράλληλα η Αιτωλοακαρνανία διαθέτει ένα τέτοιο πλούτο φυσικών πόρων και μια ποικιλία οικοσυστημάτων που θα μπορούσε να αναδείξει το περιβάλλον σε συγκριτικό της πλεονέκτημα και συντελεστή ανάπτυξης.
Είναι ένας νομός, που κατέχει τόσο το κοινωνικό όσο και το φυσικό και πολιτισμικό κεφάλαιο για να πραγματοποιήσει μια ριζική αναπτυξιακή στροφή σε κατευθύνσεις βιωσιμότητας για τις πόλεις και αειφορίας για τον αγροτικό πληθυσμό.
Κυρίες και Κύριοι,
Τις τελευταίες δεκαετίες το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα στον κρίσιμο τομέα της γεωργίας, δεν απέτρεψε τη μακροχρόνια κρίση. Η ανάγκη αναπροσανατολισμού της ελληνικής γεωργίας, που κέρδισε στο παρελθόν αρκετές αναβολές, σήμερα είναι πλέον επιτακτική.
Η σημερινή κατάσταση της ελληνικής γεωργίας πηγάζει από τα διαρθρωτικά της προβλήματα, κυριότερα των οποίων είναι το μικρό μέγεθος του κλήρου, το μεγάλο κέρδος του τελικού μεταπωλητή σε αντιδιαστολή με το μικρό έσοδο του παραγωγού, και τέλος, η εγκατάλειψη των καλλιεργειών και η οικοπεδοποίηση της γεωργικής γης.
Ήδη σε τομείς όπως τα καπνά και η ζάχαρη, η κατάσταση τα τελευταία χρόνια είναι απογοητευτική. Η πλήρης αποσύνδεση των επιδοτήσεων από την παραγωγή οδήγησε σε μείωση πάνω από 70% στην παραγωγή καπνών, ενός προϊόντος που παραδοσιακά καλλιεργείται και στην περιοχή σας. Αυτή η ραγδαία πτώση συνοδεύτηκε από αντίστοιχη πτώση της απασχόλησης κατά 73%.
Κάθε μέρα που περνά φαίνεται όλο και περισσότερο πως το συμβατικό μοντέλο ανάπτυξης του Νομού που στηρίχθηκε στην καπνοκαλλιέργεια της υπαίθρου συναντά τα όριά του. Νομίζω ότι είναι καιρός πλέον να προχωρήσουμε στην εφαρμογή νέων μοντέλων αγροτικής ανάπτυξης. Όχι μόνο για το Αγρίνιο αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα.
Θα πρέπει να γίνει μια ριζική αναδιάρθρωση των καλλιεργειών ανά την επικράτεια. Η πολυμορφία του κλίματος στην Ελλάδα, η κοντινή απόσταση από τις αγορές της Κεντρικής Ευρώπης σε σχέση με άλλες παραγωγούς χώρες και η τεχνογνωσία που υπάρχει σε πολλά προϊόντα μαζικής διεθνούς ζήτησης μπορούν να διαμορφώσουν ένα ανταγωνιστικό αγροτικό τομέα στην χώρα μας. Προς την κατεύθυνση αυτή, μπορεί και πρέπει η παραγωγή να στραφεί σε νέες καλλιέργειες.
Κυρίες και Κύριοι,
Είμαι βέβαιος ότι η ελληνική γεωργία και οι Έλληνες αγρότες, μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σημερινές προκλήσεις, συμβάλλοντας έτσι δυναμικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας.
Οι θετικές προοπτικές βρίσκονται μπροστά μας, αρκεί να αξιοποιήσουμε σωστά, έγκαιρα και αποτελεσματικά τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα. Είμαι βέβαιος για την επιτυχία των νέων στόχων που θα βάλει ο αγροτικός μας κόσμος.
Και πάλι, κύριε Δήμαρχε, σας ευχαριστώ για την αναπάντεχη υποδοχή.
Σας ευχαριστώ πολύ.-

Δεν υπάρχουν σχόλια: