Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

Η βουλή των Ελλήνων τίμησε τον Χρήστο Καπράλο!

Μια μεγάλη αναγνώριση για τον συντοπίτη μας γλύπτη Χρήστο Καπράλο αλλά και για το τόπο μας επεφύλασσε η σημερινή ολομέλεια της βουλής, η οποία σε ειδική συνεδρίασή της, τίμησε την Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας.Στο πλαίσιο αυτής της ημέρας ο πρόεδρος της βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, στον εναρκτήριο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε την μορφή της αγρότισσας μάνας η οποία παραμένει στο επίκεντρο και το σεβασμό της μέρας αυτής.Και τη μορφή αυτή απεικονίζεται με το καλύτερο δυνατό τρόπο στα έργα του γλύπτη Χρήστου Καπράλου, τα οποία κοσμούν δύο σημεία της βουλής των Ελλήνων( αλήθεια πόσοι το γνωρίζουν αυτό;)
Στη συνέχεια εξήρε τον Χρήστο Καπράλο και το έργο του και μάλιστα αναφέρθηκε στην διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κ.Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, στην οποία πρότεινε ,όπως είπε, τη δημιουργία λευκώματος με θέμα την μητέρα σε έργα ελλήνων ζωγράφων & γλυπτών.Σημειώνουμε προσφάτως ότι η κ.Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα είχε μιλήσει στην πόλη μας για τον Χρήστο Καπράλο.(Λεπτομέρειες σε προηγούμενη ανάρτησή μας: http://agrinio-news.blogspot.com/2008/05/blog-post_05.html)Διαπιστώνετε λοιπόν πόσο σημαντική ήταν η παρουσία της στην πόλη μας.Είναι τιμή για το Αγρίνιο να το επισκέπτονται τέτοιοι άνθρωποι, γιατί το Αγρίνιο δεν εξάγει μόνο "πατλιές",αλλά και σπουδαίους ανθρώπους, τους οποίους τιμά το ελληνικό κοινοβούλιο, όπως σήμερα.

Παρακάτω διαβάστε αναλυτικά όλο το απόσπασμα της ομιλίας του προέδρου της βουλής κ.Δημήτρη Σιούφα, που αναφέρεται στον Καπράλο και το έργο του.

"..Πριν από λίγους μήνες, την Ημέρα της Γυναίκας επιλέξαμε να τιμήσουμε τη γυναίκα της υπαίθρου, την αγρότισσα, για την κοινωνική της προσφορά. Η μορφή της αγρότισσας μάνας, σήμερα, Ημέρα της Μητέρας, παραμένει στο επίκεντρο της τιμής και του σεβασμού μας. Και είναι παρούσα στη Βουλή με πρωτοβουλία του Προέδρου Απόστολου Κακλαμάνη. Σε δύο σημεία του χώρου της Βουλής των Ελλήνων, στο Περιστύλιο και στον περίβολο, βρίσκονται έργα του μεγάλου γλύπτη Χρίστου Καπράλου. Έξω δεσπόζει το γλυπτό με τίτλο «Η Μάνα μου», η αγρότισσα μάνα του Καπράλου, σε στάση σκεπτική. Στην ανάγλυφη παράσταση που κοσμεί το Περιστύλιο, χαραγμένη η ίδια μορφή, ανάμεσα στο γιο της με τα σχέδιά του και τους συγχωριανούς της.

Ο Καπράλος, μεγάλη μορφή της παγκόσμιας τέχνης, επιστρέφοντας το 1940 από το Παρίσι στον τόπο του, το Παναιτώλιο Αγρινίου, χρησιμοποίησε τη μάνα του ως μοντέλο. Αποτέλεσε κεντρική έμπνευσή του και φιλοτέχνησε πέντε παραλλαγές. Η κάθε μια διαφορετική. Η τέχνη είναι ο καλύτερος εκφραστής συναισθημάτων. Στο πλαίσιο αυτού του εορτασμού έχω ήδη συνεννοηθεί με τη Διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης κυρία Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, ώστε με την επιμέλειά της και σε συνεργασία με το Ίδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, να εκδοθεί λεύκωμα με έργα Ελλήνων ζωγράφων και γλυπτών με θέμα τη Μητέρα.

Γιος αγρότισσας και ο ίδιος, γνωρίζω καλά και από κοντά τη βαθιά σημασία της μητρικής παρουσίας που γεμίζει με τη δουλειά της τους χώρους και του σπιτιού και της υπαίθρου. Γνωρίζω καλά τη γενναιότητα που δείχνει στην καθημερινότητα, τη σταθερότητα και την απαντοχή της, το μόχθο και τη δύναμή της απέναντι στις αντιξοότητες, την αδιάκοπη φροντίδα που δίνει ακούραστα και αποτελεσματικά. Κυρίως το ήθος που εμπνέει στα παιδιά. Τα χέρια της αδρά, σκληρά, το άγγιγμά της τρυφερό. Η σκέψη της και η έγνοια της με τα παιδιά, την Οικογένεια. Και όλα τούτα και πολλά παραπάνω, της τα αναγνωρίζουμε. Τα αναγνωρίζουμε στα πρόσωπα όλων των Μητέρων. Όχι μόνο σήμερα, τη θεσμοθετημένη ημέρα του εορτασμού, αλλά κάθε μέρα, 365 μέρες το χρόνο, που ζούμε στη Γη που μας έφερε. Και ας αναρωτιόμαστε κάθε μέρα αν κάνουμε με επάρκεια το καθήκον μας απέναντί τους.

Σήμερα, όλοι μαζί, ως Σώμα που εκπροσωπεί όλο τον Ελληνικό Λαό, θυμόμαστε, αφιερώνουμε τις σκέψεις μας σ’ αυτές που αφιέρωσαν τη ζωή τους σε μας και τιμάμε τις μητέρες μας, τους ανθρώπους που μας έφεραν στη Ζωή. Τιμάμε την ίδια τη Ζωή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: