Κυριακή 9 Μαΐου 2010

Βουλή με 200 βουλευτές= 3 έδρες για Αιτωλοακαρνανία;

Ένα ενδιαφέρον άρθρο του συντοπίτη μας Κων/νου Ζούλα δημοσιεύει η Καθημερινή. Σύμφωνα με αυτό ο εκλογολόγος κ. Πάνος Σταθόπουλος επιχειρεί να κάνει μια αναγωγή στις έδρες ανά περιφέρεια, εάν η βουλή αποτελούνταν από 200 βουλευτές.

Αναφέρεται καταρχήν στο ενδεχόμενο περιφέρειες να μην εκπροσωπούνται από κανέναν βουλευτή.Ο κ. Σταθόπουλος εξηγεί πως ο κίνδυνος αυτός αφορά μόνον τέσσερις περιοχές (τη Λευκάδα, τη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά και την Ευρυτανία), αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να αντιμετωπιστεί με μια απλή νομοθετική ρύθμιση, που θα προέβλεπε την εκπροσώπησή τους από τουλάχιστον έναν βουλευτή.

Με το δεδομένα αυτά, ο ίδιος έχει ήδη επεξεργαστεί και το πώς πολύ εύκολα θα μπορούσε να γίνει η νέα κατανομή των εδρών. Οπως χαρακτηριστικά εξηγεί, σε μια τέτοια περίπτωση, η χώρα θα μπορούσε να χωριστεί σε 120 μονοεδρικές, ενώ οι υπόλοιποι 80 βουλευτές θα εκλέγονταν με λίστα στις 13 περιφέρειες που δρομολογεί το ΠΑΣΟΚ. Με το νέο αυτό εκλογικό σύστημα, η Β΄ Αθήνας θα είχε πια 17 βουλευτές (από 42), η Α΄ Αθήνας 7 (από 17), η Α΄ Θεσσαλονίκης 6 (από 16), το υπόλοιπο Αττικής 5 (από 12) και η Αχαΐα 4 (από 9). Τριεδρικές θα γίνονταν οι Α΄ Πειραιώς, Β΄ Πειραιώς, Β΄ Θεσσαλονίκης, Σερρών, Λάρισας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηρακλείου, διεδρικές οι Ημαθίας, Πέλλας, Εβρου, Καβάλας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Ηλείας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Κορινθίας, Μεσσηνίας, Δωδεκανήσων και Χανίων, ενώ όλες οι υπόλοιπες θα μετατρέπονταν σε μονοεδρικές. Ιδού η Ρόδος, λοιπόν (κι αυτή θα γινόταν μονοεδρική)...

Σύμφωνα πάντα με αυτό το άρθρο η μείωση κατά 1/3 των βουλευτών δεν θα ισχύσει αναλογικά και στις περιφέρειες με πολλές έδρες, όπως η Αιτωλοακαρνανία.

Τι σημαίνει αυτό για το υπάρχον πολιτικό σκηνικό; Ότι πολλοι υποψήφιοι θα επιδιώξουν ενδεχομένως να διαδραματίσουν ρόλο στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, αν φυσικά ληφθή υπόψιν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, έστω και στο απώτερο μέλλον.

Όπως και να έχει πάντως, εδώ που φτάσαμε, δεν μετράει τόσο ο αριθμός των βουλευτών, όσο η δυναμική αυτών που μας εκπροσωπούν.

Για την ώρα πάντως, όλα αυτά παραμένουν απλά σενάρια.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Όχι άλλο κάρβουνο. Όχι άλλους κέφτες,λωποδλύτες,απατεώνες,προδότες και μειωδότες της χώρας μας. Όλοι αυτοί, είναι συνυπεύθυνοι για την κατάντοα της χώρας, ιατο κλέψιμο του δημοσίου χρήματος, για τα δύο εκατομμλυρια λαθρομετανάστες, ναρκωτικά,βιασμοί,όπλα και το κακό συναπάντημα παντού.
Φυλάκη όλοι, δήμευσοι περιουσιών για να ξεχρεώσει η Ελλαδάρα μας.
Ο Έλληνας ήταν είναι και θα παραμείνει περήφανος λαμόγια απατεώνες. Δε θα γλιτώσετε στο τέλος.