Κυριακή 16 Μαΐου 2010

Αναλυτικά η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Εφετείο


Όπως είναι γνωστό, το Συμβούλιο της Επικρατείας μπλόκαρε την ίδρυση των 4 Εφετείων. Σας παρουσιάζουμε αναλυτικά τα βασικά επιχειρήματα της εν λόγω γνωμοδότησης όπως δημοσιεύτηκαν στο αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων :
Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με τις υπ' αριθμόν 74 έως 77/2010 γνωμοδοτήσεις του έκρινε μη νόμιμα τέσσερα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης για την ίδρυση ισάριθμων νέων Εφετείων στη χώρα. Ειδικότερα, με το πρώτο σχέδιο Π.Δ. επιχειρήθηκε η ίδρυση Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, με έδρα το Ηράκλειο, στο οποίο θα υπάγονταν οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Ηρακλείου και Λασιθίου. Εφετείο Εύβοιας επιχειρήθηκε να ιδρυθεί με το δεύτερο διάταγμα το οποίο θα είχε έδρα τη Χαλκίδα και θα υπάγονταν σε αυτό οι περιφέρειες των Πρωτοδικείων Χαλκίδας και των Θηβών, οι οποίες αποσπώνται από αυτή του Εφετείου Αθηνών. Με το τρίτο διάταγμα επιχειρήθηκε η ίδρυση Εφετείου Δυτικής Στερεάς Ελλάδος το οποίο θα είχε έδρα το Αγρίνιο και θα υπάγονταν σ' αυτό οι περιφέρειες του Πρωτοδικείου Αγρινίου, Μεσολογγίου και Λευκάδας, οι οποίες αποσπώνται από το Εφετείο Πατρών. Με το τέταρτο διάταγμα επιχειρήθηκε η ίδρυση Εφετείου Βορείου Αιγαίου, με έδρα τη Μυτιλήνη, στο οποίο θα υπάγονταν οι περιφέρειες του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και Χίου, οι οποίες αποσπώνται από το Εφετείο Αιγαίου.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας (πρόεδρος Κ. Μενουδάκος, εισηγητής Χρ. Ντουχάνης και μέλη Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, Μαρίνα Κωνσταντινίδου και Μαργαρίτα Γκορτζολίδου) έκρινε ότι τα τέσσερα σχέδια Π.Δ. "δεν προτείνονται νομίμως", εάν όμως το υπουργείο Δικαιοσύνης επιμένει στην ίδρυση των τεσσάρων νέων Εφετείων, τότε πρέπει να ζητήσει, όπως απαιτεί ο νόμος, νέα γνωμοδότηση από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.
Ειδικότερα, το Ε' Τμήμα έκρινε ότι η έκδοση των σχεδίων Π.Δ. στηρίχθηκε σε παλαιότερες και ελλιπείς γνωμοδοτήσεις αξιολόγησης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου του έτους 2008 (οι γνωμοδοτήσεις αυτές σύμφωνα με τη νομοθεσία πρέπει να προηγούνται πάντοτε των σχεδίων Π.Δ.).
Συγκεκριμένα, οι γνωμοδοτήσεις της Ολομέλειας κάνουν αναφορά σε ορισμένα από τα κριτήρια που προβλέπει η νομοθεσία, καθώς δεν περιέχουν αξιολόγηση των "κρισίμων για τη νομιμότητα" των υπό ίδρυση νέων Εφετείων στοιχείων που αφορούν τη δυνατότητα στελέχωσής τους στο πλαίσιο του υπάρχοντος συνολικού αριθμού δικαστικών λειτουργών, αλλά και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στα Εφετεία από τα οποία θα αφαιρεθούν δικαστές για να στελεχώσουν τα νέα δικαστήρια.
Ακόμη, οι γνωμοδοτήσεις "δεν εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις για την ορθολογική διάρθρωση της δευτεροβάθμιας Δικαιοσύνης", αναφέρει το ΣτΕ και προσθέτει ότι οι γνωμοδοτήσεις του Αρείου Πάγου πρέπει να τεκμηριώνονται σε πρόσφατα και κατάλληλα επεξεργασμένα στοιχεία και να λαμβάνονται υπόψη οι κρατούσες οικονομικές συγκυρίες του χρόνου που επιχειρεί το υπουργείο Δικαιοσύνης για την ίδρυση των δικαστηρίων.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΤΩΡΑ, ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΣΤΕ, ΕΙΝΑΙ ΕΜΦΑΝΩΣ ΕΝΙΣΧΥΜΕΝΑ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ.

ΑΠΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΞΑΝΡΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΠΟΜΕΝΟ ΓΥΡΟ!!!!!!!

[ΜΕ 150000 ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΒΕΒΑΙΑ, ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ!!!!!]

Ανώνυμος είπε...

7.02 εισαι φυσικα βλαξ και δεν καταλαβαινεις φυσικα τι διαβαζεις.Ξεχνα το το εφετειο στο νομο..αν διαβαζες καλα θα εβλεπες οτι βαζει κριτηρια οικονομικα και διαρθρωσης δικαιοσυνης.δηλαδη για τα επομενα 5 χρονια ουτε να το σκεφτεσαι.ασε που με τον καλλικρατη δεν φευγει το εφετειο απο την πατρα.Απο εδω και στο εξης δε η Αιτ/νια χωριζεται με ολα αυτα που κανατε στον Καλλικρατη.

Ανώνυμος είπε...

150000 χιλιαδες ανθρωποι απαιτουν εφετειο στο αγρινιο.ΣΕΒΑΣΤΕΙΤΑΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ.

Ανώνυμος είπε...

3.10 προς το παρον πάρε τον πουλο και βλέπουμε για εφετείο .

Ανώνυμος είπε...

3.10 πες μου που μένεις να φωναξω το 100 να σε πάει μέσα για ψευδή στοιχεία .
στις 150.000 υπολογιζεις και τα πρόβατα ;

Ανώνυμος είπε...

Υπολογίζω και τα ψάρια του χωριού σου.ΕΦΕΤΕΙΟ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΤΩΡΑ!