Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Υπερψηφίστηκε η πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών από το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου


Με συντριπτική πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου κατά τη χθεσινή συνεδρίαση (Τρίτη 4 Μαΐου 2010) έκανε όπως αναμενόταν δεκτή την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για το Χωροταξικό Σχεδιασμό του Δήμου Αγρινίου σύμφωνα με τον οποίο συνενώνονται οι Δήμοι Στράτου, Νεάπολης, Παναιτωλικού, Παρακαμπυλίων, Θεστιέων, Παραβόλας και Αγγελοκάστρου.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός εισηγούμενος το θέμα τόνισε μεταξύ άλλων:
-«Είμαστε έτοιμοι να λειτουργήσουμε από την 01-01-2011. Έχουμε υπηρεσίες οργανωμένες, υποδομές αλλά και την εμπειρία, , ώστε να μη χάσουμε ούτε μία μέρα.
-Οι Δήμοι οι οποίοι θα έρθουν στο Δήμο Αγρινίου έρχονται σε ένα Δήμο ο οποίος είναι σωστά οργανωμένος και οικονομικά αυτόνομος, παρά την κακή οικονομική συγκυρία.
-Θέλω από αυτό το βήμα, απευθυνόμενος στους Δημότες που συνενώνονται με το Δήμο Αγρινίου, να φέρω ως παραδείγματα τα Δημοτικά Διαμερίσματα του σημερινού Δήμου Αγρινίου, που το 1998 ήταν κοινότητες.
Δεν χρειάζεται να πει κανείς πολλά πράγματα. Αρκεί να περπατήσει κάποιος καλόπιστος στα Δημοτικά Διαμερίσματα και να συγκρίνει το πριν και το τώρα.
Σήμερα τα Δημοτικά Διαμερίσματα έχουν υποδομές αντίστοιχες με αυτές που υπάρχουν στο Δήμο Αγρινίου.
Ως Δήμος Αγρινίου από το 1998 ακολουθήσαμε την πολιτική της ισόρροπης ανάπτυξης και της σύγκλησης και λόγω της ιδιομορφίας των Δημοτικών Διαμερισμάτων, που είναι κυρίως αγροτικές περιοχές, οι κάτοικοί τους πληρώνουν λιγότερα Ανταποδοτικά Τέλη σε σχέση με τους κατοίκους της πόλης.

Αναφερόμενος στην πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών για τα όρια του Δήμου Αγρινίου:
Είναι μια περιοχή με ενιαίες υποδομές στον τομέα της ύδρευσης και της αποχέτευσης, με κοινό χώρο υγειονομικής ταφής απορριμμάτων, κοινή αστική συγκοινωνία, αλλά πάνω από όλα με κοινές αναπτυξιακές δυνατότητες. Για παράδειγμα στον αγροτικό τομέα πλέον θα μπορούμε να ακολουθήσουμε ενιαία πολιτική για τις υποδομές και την παραγωγή αφού ο κάμπος δε θα είναι χωρισμένος σε τέσσερις Δήμους, όπως συνέβαινε πριν.
Όπως και στις επιχειρήσεις όπου στον άξονα από τον Κουβαρά έως τη Συκιά θα μπορούμε πλέον να έχουμε κοινές χρήσεις γης για όλους τους εμπόρους και τους επιχειρηματίες.

Σε ότι αφορά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα υπάρχει πλέον η δυνατότητα αξιοποίησης του πλούσιου υδάτινου δυναμικού με τις λίμνες και τα ποτάμια.

Κλείνοντας την εισήγησή του ο Δήμαρχος Αγρινίου κάλεσε το σώμα των Δημοτικών Συμβούλων με ομοθυμία και ομοψυχία, όπως απαιτεί η περίσταση, να κάνει δεκτή ομόφωνα την πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών, ενώ σε ότι αφορά τη συνένωση των Δήμων Αρακύνθου και Μακρυνείας ο κ. Μοσχολιός είπε πως δε θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να προκαταβάλει τις τοπικές κοινωνίες που πρέπει να αποφασίσουν μόνες τους.

agrinionews: Ο διευρυμένος Δήμος Αγρινίου είναι μια πραγματικότητα. Έρχεται βέβαια σε καιρούς δύσκολους, όπου ο πακτωλός χρημάτων που υπήρχε τη προηγούμενη δεκαετία φαντάζει με τα υπάρχοντα τουλάχιστον δεδομένα όνειρο θερινής νυκτός.
Ο νέος Δήμος Αγρινίου είναι ο δήμος των 6 λιμνών, ο Δήμος πλέον με ορεινά δημοτικά διαμερίσματα, με νέες φυσικές ομορφιές.
Το μεγάλο στοίχημα του Δήμου Αγρινίου τα επόμενα χρόνια δεν είναι άλλο από το να δώσει κίνητρα για να αξιοποιήσει τα παραπάνω πλεονεκτήματα που του δίνουν οι νέες περιοχές.
Αν όχι ως Δήμος, τουλάχιστον να δοθούν κίνητρα σε ιδιώτες. ( Τέτοια ώρα τέτοια λόγια θα πείτε, όμως κάποια μέρα θα ρθεί και η ανάκαμψη, που θα πάει).
Εκείνο πλέον που περιμένουμε ως πολίτες είναι για τον νέο αυτό διευρυμένο και τεράστιο δήμο -που σίγουρα έχει ακόμα περισσότερες απαιτήσεις- να δουλέψουν άνθρωποι με όραμα και μεράκι. Ο τόπος , η δύσκολη κατάσταση σήμερα και πάνω από όλα τα δικά μας περιθώρια δεν δίνουν άλλα περιθώρια για τυχόν αδράνειες η λάθη, έστω και μικρά.
Τόσο η τοπική αυτοδιοίκηση και κυρίως οι πολίτες και οι ψηφοφόροι πρέπει να φανούν αντάξιοι μπροστά στους νέους δύσκολους καιρούς, αν θέλουμε βέβαια όλοι μαζί να πετύχουμε κάτι καλό για αυτό το τόπο..

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Υπερψηφίστηκε;
Αράκυνθος και Γραμματικού(2 ή 3 Δ.Δ. στο Αγρίνιο,Μακρυνεία στο Θέρμο και Περιθώρι και Γαλατάς στην Ι.Π.Μεσολογγίου για ισομερή και δίκαιη ανάπτυξη.

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ Ο ΜΟΣΧΟΛΙΟΣ ΠΡΟΔΩΣΕΙ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΓΡΙΝΙΟΥ-ΤΡΙΧΩΝΙΔΑΣ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ!!!!!

Η ΕΝΙΑΙΑ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ; ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ, ΔΕΝ ΣΑΣ ΘΕΛΟΥΜΕ Ή ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΜΑ ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΘΕΙΤΕ, ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΚΑΙ ΧΑΣΩ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ!!!!!!

Η ΜΗΠΩΣ ΙΣΧΥΕΙ Η ΥΠΟΝΟΙΑ ΜΟΥ ΟΤΙ ΙΣΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΡΥΦΗ ΣΥΝΕΝΟΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟ -ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΑΡΑΧΩΡΕΙ ΄΄ΖΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ΄΄ ΓΙΑ ΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ- ΓΙΑ ΕΚΑΤΕΡΩΘΕΝ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ.

ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΡΙΝΙΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΑΝΕΧΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟ ΚΟΜΜΑΤΑΡΧΗ Ή ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥΣ ΤΑΓΟΥΣ.

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΩΛΙΚΗ ΜΑΚΡΥΝΕΙΑ ΠΑΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΔΕΣ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΞΗΡΟΜΕΡΟ.

Υ.Γ. ΔΗΜΑΡΧΕ, ΑΝΤΕ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΑΣΚΗΣΗ ΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ!!!!!!!!!