Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Συζήτηση στη Βουλή για τα έργα του Αχελώου


Με αφορμή τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης δεκαέξι βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας προς τους υπουργούς Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα την υλοποίηση των έργων μεταφοράς νερού από τον Άνω Ρου του Αχελώου ποταμού, ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Δημοσίων Έργων της Νέας Δημοκρατίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δεκαέξι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ζητήσαμε χθες με επίκαιρη επερώτησή μας να ενημερωθούμε υπεύθυνα σχετικά με την τελική επίσημη γραμμή της Κυβέρνησης για το θέμα της ολοκλήρωσης του έργου της μεταφοράς νερού από τον άνω ρου του Αχελώου ποταμού (μερική εκτροπή Αχελώου).

Πέρα από τη σαφή και ξεκάθαρη τοποθέτηση του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά από τη Λάρισα, πριν λίγες εβδομάδες, υπενθυμίζω ότι αυτή είναι η δεύτερη επερώτηση για το ίδιο θέμα, που κατατίθεται μέσα σε διάστημα 3 μηνών, καθώς προ τριμήνου είχε υπονοηθεί - μέσα από τοποθέτηση της Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και ΚλιμΠλήρης  στοίχισηατικής Αλλαγής κας Μπιρμπίλη - ότι το έργο θα σταματήσει και ο Θεσσαλικός Κάμπος θα υδροδοτηθεί από «ίδιους υδάτινους πόρους».

Ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημήτρης Ρέππας δεσμεύτηκε ρητά ενώπιον της Βουλής ότι πρόθεση της Κυβέρνησης είναι το έργο να συνεχιστεί, λαμβάνοντας έτσι εντελώς αντίθετη στάση από εκείνη της κας Μπιρμπίλη.

Αν και χαιρετίζουμε την τοποθέτηση αυτή και την χαρακτηρίζουμε «ξεκάθαρη», επιφυλασσόμαστε για την τελική μας στάση για το θέμα, καθώς από πουθενά δεν προέκυψε ποια θα είναι η «γραμμή» που θα τηρήσει η συναρμόδια Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Μπιρμπίλη, κατά την υπεράσπιση των θέσεων του Δημοσίου ενώπιον των Ελληνικών και Ευρωπαϊκών Δικαστικών Αρχών, που θα εξετάσουν την προσφυγή της περιβαλλοντικής ομάδας σχετικά με τη μη τήρηση περιβαλλοντικών όρων.

Ελπίζουμε ότι η επίσημη θέση της Κυβέρνησης είναι αυτή που ανακοίνωσε ο Υπουργός κ. Δ. Ρέππας. Σε περίπτωση που η διγλωσσία συνεχιστεί, θα βρεθούμε σθεναρά απέναντι.

Όλοι οι επερωτώντες συνάδελφοι βουλευτές τονίσαμε σε όλους τους τόνους ότι, με το έργο αυτό, ο Αχελώος θα προσφέρει περί τα 600 εκ. κυβικά μέτρα νερού για την ενίσχυση του υδάτινου δυναμικού της Θεσσαλίας και επισημάναμε ότι η ακύρωσή του θα σημάνει, όχι μόνο την ερημοποίηση του Θεσσαλικού Κάμπου με τη διακοπή καλλιέργειας 800.000 στρεμμάτων γης, τη στέρηση της υδροδότησης της περιοχής, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αλλά και την αδικαιολόγητη απώλεια περίπου 1,5 δις ευρώ των Ελλήνων φορολογούμενων, καθώς το έργο έχει φτάσει σήμερα σε βαθμό ολοκλήρωσης πάνω από 80%.

Ιδιαίτερη τέλος μνεία έγινε και στον κίνδυνο κατάρρευσης που αντιμετωπίζουν διάφορά ολοκληρωμένα τμήματα, λόγω των καιρικών συνθηκών και της φθοράς του χρόνου από την απουσία εργασιών συντήρησης.

Ο Πρωθυπουργός της χώρας σε κάθε ευκαιρία τονίζει: «να κάνουμε την κρίση ευκαιρία».

Ένας από τους σίγουρους αποδέκτες της προτροπής αυτής είναι και το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Οι πρωτοφανείς παλινωδίες και οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, σε συνδυασμό με την περικοπή του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, όχι μόνο δεν δημιουργούν ευκαιρίες ανάπτυξης, αλλά αντίθετα θα έχουν ως συνέπεια να συνεχιστεί η πορεία της χώρας προς την ύφεση και τον περαιτέρω δημοσιονομικό εκτροχιασμό».
www.zougla.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΝΑ ΠΑΨΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΓΛΩΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΚΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑΤΙ ΕΚΤΙΘΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΣΑΝ ΑΓΡΑΜΜΑΤΟΙ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΚΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΣ.