Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008

Παραλειπόμενα από το νέο σχέδιο του Καποδίστρια

Σχετικά αναμενόμενο για όσους γνωρίζουν ήταν το σχέδιο του Καποδίστρια 2 που διέρρευσε στο τύπο. Το Αγρίνιο όπως ήταν λογικό παρουσιάζεται ως μητροπολιτικός δήμος, ο οποίος συγχωνεύει όμορους δήμους με αρκετό κόσμο ( Νεάπολης, Στράτου) παραλίμνιους δήμους ( Παραβόλα, Θεστιέων) αλλά και φτωχούς ορεινούς ( Παναιτωλικόυ & Παρακαμπυλίων).
Τουλάχιστον στις πρώτες περιπτώσεις όσοι είχαν εμπλακεί με την τοπική αυτοδιοίκηση το ζητούσαν και φυσικά το περίμεναν, ενώ μερικοί από αυτούς στην ερώτηση που τους κάναν στις πιάτσες "κ. Ταδε, θα κατεβείτε για δήμαρχος και στο Αγρίνιο", εκείνοι αρκέστηκαν να περιορίζουν τις φιλοδοξίες τους στην "απλή" θέση του δημοτικού συμβούλου. Όσο για το εκλογικό σώμα, μάλλον αυτό δεν αλλοιώνεται λόγω της προσθήκης των νέων δήμων στο Αγρίνιο, που η μόνη περίπτωση για να μην εκλέξει πράσινο μητροπολιτικό δήμαρχο είναι να κατεβούν "αντάρτες" υποψήφιοι από την νυν αξιωματική αντιπολίτευση. ¨Αλλωστε ζούμε σε περιόδους ρευστού πολιτικού σκηνικού.

Από το σχέδιο αυτό αίσθηση μας έκανε ότι η Ι.Π Μεσολογγίου θα φθάνει ως τη Λυσιμαχεία, καθώς θα συμπεριλαμβάνει και το Αγγελόκαστρο. Οι Αγγελοκαστρίτες μάλλον δεν το προτιμούν αυτό, από ότι βλέπουμε και στο αντίστοιχο Blog τους. Φανταστείτε λοιπόν να βλέπετε εξαγριωμένους Μεσολογγίτες στα Κλεισορρεύματα να ορίονται για τα "δίκαια" του Εφετείου και να πηδάνε τα γεφύρια του Αλάμπεη όπως παλιά με τα γιαταγάνια! Ε ρε γλέντια..

Αναμενόμενος ήταν ο διευρυμένος δήμος Αμφιλοχίας. Εκεί δύο μεγάλοι άνδρες, ο Κοιμήσης και ο Τορουνίδης θα συνυπάρχουν στον ίδιο Δήμο. Πώς όμως θα γίνει αυτό; Σε δύο χρόνια, εφόσον γίνει ο Καποδίστριας θα τα μάθουμε όλα.

Η έκπληξη σαφώς ΄και είναι οι Φυτείες, που τις "κατάπιε" και η Αμφιλοχία. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως οι Φυτείες περιλαμβάνονται σύμφωνα με το σχέδιο αυτό στην Αμφιλοχία. Ως πιο πιθανή εξήγηση δίνουμε την κατασκευή της Ιονίας οδού, η οποία θα συνδέει το τωρινό Δήμο Φυτειών με την Αμφιλοχία σε απόσταση αναπνοής.

Πιο ριγμένη βέβαια πρέπει να θεωρείται η Κατούνα. ( Δήμος Μεδεώνος). Την " προσαρτήσαν" σε έναν ευρύτερο δήμο, που κάλλιστα θα μπορούσε να ονομαστεί "Δήμος ενδοχώρας Ξηρομέρου". Ως γνωστόν η οδική σύνδεση δεν είναι και η καλύτερη, ενώ οι αποστάσεις μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων τεράστιες. Πώς θα πάει μπροστά ένας τέτοιος δήμος; Το προβάδισμα για έδρα δήμου σαφώς και το έχει ο Αστακός. Δηλαδή για να εξυπηρετηθεί κάποιος πρέπει να πάει ...από την μια πλευρά του Μπούμπστου στην άλλη. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Ο Δήμος αυτός μάλλον πρέπει να εξεταστεί.

Βόνιτσα και Κεκροπία( Πάλαιρος) λογικό είναι να τραβούν το δικό τους δρόμο και λογικό είναι, καθώς είναι οι πιο ανεπτυγμένοι στη δυτική Αιτωλοακαρνανία. Το ίδιο και το Θέρμο με τη Μακρυνεία, ελέω Προκόπη.

Αντιδράσεις υπάρχουν στη νότια Αιτωλοακαρνανία. Η Κατοχή κλασσικά δεν θέλει να ναι μαζί με το Νεωχώρι, η ορεινή Ναυπακτία δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμα, ενώ η Χάλκεια αντιδρά και προτιμά να είναι στο δήμο Μεσολογγίου, παρά στο Δήμο Ναυπάκτου.

Υ.Γ. Προς Ι.Π. Μεσολογγίου: Πάρτε τη Χάλκεια και δώστε το Αγγελόκαστρο.

Διόνυσος

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ρε πιαδια ελεος,τι σχεση μπορει να εχει το αγγελοκαστρο και η μακρυνεια με το μεσολογγι.οι περιοχες αυτες εξηπηρετουνται αποκλειστικα και μονο απο το αγρινιο.τι να πει κανεις για το σκεπτικο ορισμενων....

Ανώνυμος είπε...

αν η Ναυπακτια εχει 2 δημους(!!) ειναι μεγαλη αδικια για την Ακαρνανια (απο Κατοχη μεχρι Πλαγια-Περατια) να εχει μολις 2 δημους(ΑΣΤΑΚΟΣ ΒΟΝΙΤΣΑ).
το ΞΗΡΟΜΕΡΟ δικαιουται δημο με εδρα την ΚΑΤΟΥΝΑ που ιστορικα ειναι το κεντρο μιας μεγαλης περιοχης με πολλα και κοινα προβληματα αλλα και που δειχνει σημαδια ανακαμξης.

Ανώνυμος είπε...

Αν υπαρχει μια πιθανοτητα αναπτυξης για τον (τωρινο) δημο Χαλκειας αυτη ειναι με τη Ναυπακτο κι οχι με το Μεσολογγι.

Ανώνυμος είπε...

THA PSOFISETE AGRNIOTES STON KAPODISTRIA 2..OPOS TA VLEPO ARXISATE TIS KLAPSES ME TO AGELOKASTRO KAI MAKRYNEIA..GIA PEITE MAS POY ANIKOUN DIOIKITIKA OMOS?

Ανώνυμος είπε...

ΠΑΙΔΙΑ ΤΟ ΑΓΓΕΛΟΚΑΣΤΡΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ...ΜΗ ΤΡΕΛΑΘΟΥΜΕ ΚΙΟΛΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΡΙΔΕς.......ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΗΞΕΡΑ ΠΟΙΟΙ ΕΧΟΥΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΕΣ ΚΟΝΤΡΕΣ...

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 11:35 μην ανησυχείς. Το Αγρίνιο δεν "ψοφάει" όσο οι συμπατριώτες σου έρχονται κι αφήνουν τα ωραία ευρώ τους στην αγορά του!

Ανώνυμος είπε...

δεν ειπε κανεις οτι το αγγελοκαστρο εχει προβλημα με το μεσολογγι,αλλα οτι πολυ απλα ποτε οι αγγελοκαστριτες δεν ειχαν δεσμους με το μεσολογγι οπως και τα χωρια της μακρυνειας.ειναι περιοχες που εξηπηρετουνται μονιμα απο το αγρινιο και ειναι λογικο να αισθανονται περισσοτερο κοντα στο αγρινιο παρα στο μεσολογγι.αυτο πρεπει να ληφθει σιγουρα υποψην και να παρθει μια σωστη αποφαση.πολυ φοβαμαι βεβαια οτι επειδη το μεσολογγγι παει απο το κακο στο χειροτερο θα κανει τα αδυνατα δυνατα να επωφεληθει εις βαρος του αγρινιου οπως κανει εξαλλου παντα.