Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Ημερίδα της Ο.Π.ΣΥ.Ξ ενάντια στο λιθάνθρακα.

Η Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ), οι Σύλλογοι Μέλη της και οι Περιβαλλοντικοί-τοπικοί Σύλλογοι της περιοχής, καλούν τον λαό της Αιτωλοακαρνανίας και του Ξηρομέρου, σε μια δυναμική παρουσία στην ημερίδα που πραγματοποιούν την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2008, στις 10 π.μ. στον Αστακό, για την αποτροπή κατασκευής μονάδος λιθάνθρακα στο Πλατυγιάλι.
Το σχετικό δελτίο τύπου αναφέρει τα ακόλουθα: «Το τελευταίο διάστημα μια ιδιωτική εταιρεία η «EDISON ΕΛΛΑΣ Α.Ε» έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να επενδύσει στο λιθάνθρακα και προγραμματίζει να εγκαταστήσει στον Αστακό μονάδα ηλεκτροπαραγωγής ισχύος 600 Μεγαβάτ. Η ενδεχόμενη αυτή εγκατάσταση έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία, αλλά και το σύνολο της κοινωνίας του νομού μας, αφού θα επιφέρει σοβαρούς κινδύνους στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον.
Αγωνιζόμαστε
Για να αποτρέψουμε την καταστροφή του Αστακού από κάθε άποψη (οικονομική, τουριστική, αγροτική, περιβαντολλογική), την όξινη βροχή, την ιπτάμενα τέφρα, τις ανυπολόγιστες ζημιές στον ενάλιο πλούτο, φαινόμενο θερμοκηπίου, απόβλητα , αιωρούμενα σωματίδια και την πανίδα και χλωρίδα.
Καλούμε
την κυβέρνηση να δώσει τέλος με την άμεση απόρριψη του αιτήματος της εταιρείας EDISON ΕΛΛΑΣ Α.Ε. προς την Ρ.Α.Ε. περί χορήγησης άδειας εγκατάστασης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και να ακυρώσει τα οποία επενδυτικά σχέδια της.

Κάθε «παρών» στον αγώνα, ένα «όχι» στο λιθάνθρακα
Να μη λείψει κανείς Ξηρομερίτης στο προσκλητήριο του αγώνα»


Το σχόλιό μας: Πραγματικά αυτές οι πρωτοβουλίες αποδεικνύουν πως η φωνή των πολιτών έχει δύναμη και ιδίως μας υπενθυμίζουν τον ουσιαστικό ρόλο τέτοιων σωματείων. Ένα ρόλο παρεμβατικό και ενημερωτικό για το κοινωνικό σύνολο, που δεν περιορίζεται μόνο στη διοργάνωση των καθιερωμένων πανηγυριών στις πλατείες των χωριών μας κάθε καλοκαίρι…

16 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εδώ πρεπει ο κόσμος να είναι ενωμένος.Αν γίνει αυτό θα είναι το τελειωτικό χτύπημα για το νομό.

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΣΑΝ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ.ΟΧΙ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ(ΕΝΤΙΣΟΝ)ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ.
ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΣΤΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ
ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΜΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΑ
ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ.
ΜΕ ΤΟΝ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣ ΘΑ ΠΑΜΕ ΔΕΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ.ΠΟΤΕ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ.

Ανώνυμος είπε...

Οκ όλα καλά μέχρι εδώ.Αλλά ρε παιδιά άμα δε το κάνουμε πιο πολύ γνωστό το θέμα ,να ακουστεί και στα καναλια ,θα χουμε μου φένεται την ίδια καταληξη όπως και με τον αχελώο.
Ισως λίγο πιο δύσκολα εδώ γιατί αφορά άμεσα η επίπτωση στον άνθρωπο.
Αλλά άμα δεν ευαισθητοποιηθει η κοινή γνώμη θα συνεχίζεται αυτό το έργο όλο ένα και πιο πολύ.
Δε μπορεί σε άλλα μέρη να καλούνε καναλια να κάνουν ανω κάτω το κόσμο ώστε να μη τολμήσει κανένας να πλησίασει και να καραδοκεί.
Ετσι τη πατήσαμε και με τον Αχελώο και αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δε ξέρει κανεις ότι γίνεται αυτή η οικολογική καταστροφή και κάποιοι απο Θεσσαλία ίσα ίσα διαφημίζουν ότι θα γίνει ένα μεγάλο φράγμα και ετοιμάζονται να επενδύσουν ώστε να κάνουνε αγροτουρισμό.
Τι θα γίνει έτσι θα μάς κάνει και η edison.
Γιατί το θέμα μένει ώς γνωστό μέσα στα σύνορα του νομού.ποιοι σιωπάνε ,γιατί δε το πανε παραπέρα το θέμα.
Φταίει η απομόνωση;Οι πολιτικοί για ακόμη μια φορά τι ρόλο βαράνε;Αν διαφωνούνε με τα κοματα τους ας παραιτηθούν και ας αναλαβουν τις ευθύνες τους.Δε πάει άλλο αυτή η κατασταση.
Τι να το κάνω άμα το βλέπει ο ξηρομερίτης ,ο αγρινιώτης ο μεσολογγίτης;Χαιρω πολύ το ξέρουμε ,θα πάμε εκεί θα μαζευτούμε και θα πούμε τα ίδια.Δε ξέρω αλλά κάπου εδώ υπάρχουν κάποιοι ρουφιάνοι που κρατάνε το θέμα σε τέτοιο επίπεδο ώστε όταν βρεθεί η ευκαιρία να γίνει η ζημια.
Αμα το κρατήσουμε μυστικό για μάς και δε το κάνουμε πανελληνιως γνωστό θα έχουμε την ίδια καταληξη όπως με αχελώο.

Ανώνυμος είπε...

Με την 583/37/5.2.2008 είχαμε επίκαιρη ερώτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γεωργίου Παπανδρέου προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Αποκαλύφθηκε ότι το 2006, 5 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (ανάμεσά τους Πάγκαλος και Πρωτόπαππας) κατέθεσαν ερώτηση με την οποία εγκαλούσαν (!) την κυβέρνηση της ΝΔ γιατί δεν προχωρά ο λιθάνθρακας (!!!).
Υπάρχουν τα πρακτικά της Βουλής από τα οποία προκύπτει η αντιπαράθεση Παπανδρέου-Καραμανλή που μόνο στο λιθάνθρακα δεν περιορίστηκε αλλά επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη επικαιρότητα.

Αυτά. Για να μη υπαρχουν ...πρεξηγήσεις από αγανακτισμένους πασόκους σήμερα.

Όχι να μη γίνει το εργοστασιο στον Αστακό που είανια παραθαλάσιος καθαρός πλουτος για την περιοχή. Ας γίνει σε περιοχή που δεν υπαρχουν ανθρωπινες δραστηριότητε, μιας και είναι αναγκαιο, τόσο για την ενεργεια όσο για θεσεις δουλειάς.

Ανώνυμος είπε...

9:08 ειναι γνωστο οτι η edisson εχει συμαχησει με ολο το ελληνικο κεφαλαιο (λατσης μπομπολας κοκκαλης κ.α μικροτερους) για την δημιουργια της θυγατρικης edisson hellas ,που ζηταει απο το κρατος να βαλει φουραγα στον νομο ,και ειναι σιγουρο οτι αυτοι οι ''κολλοσοι'' εχουν βουλευτες ολων των παραταξεων στο πλευρο τους.Οποτε δεν χρειαζετε αποπροσανατολισμος για πασοκους που θελουν τα φουγαρα και τους υπολοιπους αφου απο τους 300 βουλευτες οι μισοι τα παιρνουν απο τα συμφεροντα.
Το θεμα του λιθανθρακα ειναι θεμα επιβιωσης για τους κατοικους αυτου αλλα και των γειτονικων νομων και νησιων.
Οσο για την προταση σου να γινει εργοστασιο σε περιοχες χωρις ανθρωπινη δραστηριοτητα προτεινω τις στεπες της ρωσικης δημοκρατιας την ερημο σαχαρα και τον πλανητη πλουτωνα για την εγατασταση του ρυπογονου εργοστασιου του θανατου.
Ειναι θεμα το τι ζηταμε τελικα και τι σημαινει αναπτυξη και θεσεις εγρασιας.Σε δουλεια παντως που θα πεθαινα εγω και τα παιδια μου και τα παιδια του γειτονα δεν θελω να δουλεψω.
οχι φουγαρα στο νομο και σε ολη την ελλαδα.να τα φτιαξουν στην ιταλια.

rev!! είπε...

9,08 σε συγχαίρω για την αντικειμενικότητά σου.

Ανώνυμος είπε...

11:35 δεν διαφωνούμε γενικώς αλλα αυτα περι εργασίας πηγαινε να τα πεις στη πτολεμαϊδα.

Φωναζουν για την υγεία αλλα σκοτωνονται να μη φυγει καμμια θεση εργασίας απο τη ΠΕΡΙΟΧΗ. Καμμία εσωτερικη μεταναστευση στη περιοχή κοζανης. απεναντίας αυξανονται και πληθαίνουν οι κατοικοι. Πηγαίνουν απο άλλες περιοχες της ρωσίας και αφρικης!!!!!! που λες και οι ηλιθιοι τσακωνονται να πιασουν θεση στο καρβουνο. οι πτολεμαιδιωτες τους διωχνουν. θελουν στη ΔΕΗ ΤΗ ΡΥΠΟΓΟΝΟ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΟΤΝΑ ΔΙΟΡΙΣΘΟΥΝ. ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ. Ο 9:08

Ανώνυμος είπε...

Όλα νομίζω ότι εξετάζονται από σκοπιές που είναι ανάλογες του ποιοί είμαστε, ποιόν εκπροσωπούμε εκτός του εαυτού μας, ανάλογες της εποχής εξέτασης και του γενικότερου οικονομικοπολιτικού και πολιτιστικού πεδίου της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Ας μη κοροϊδευόμαστε.

Όχι λοιπόν, να μη γίνει το εργοστασιο στον Αστακό που είναι παραθαλάσιος καθαρός πλουτος για την περιοχή. Ας γίνει σε περιοχή που δεν υπαρχουν ανθρωπινες δραστηριότητες, μιας και είναι αναγκαιο, τόσο για την ενεργεια όσο για θεσεις δουλειάς όπωςέγραψα ενωριτερα.

Όμως δεστε αντιφασεις απο εμάς τους δήθεν...πολεμιστές για την υγεία και το περιβάλλον... Αποδειξη ότι όλα εξετάζονται αναλογα με το συμφέρον, είτε ατομικό, είτε πολιτικό, είτε ομαδικό, είτε συντεχνιακό και λιγότερο με το πραγματικο συμφέρον για το ανθρώπινο γένος.
Στη πιο βεβαρημενη από πλευράς μόλυνσης περιβάλλοντος,περιοχή της χωρας, τη λεκάνη Κοζάνης, με τις πόλεις ΚΟΖΑΝΗ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ ΑΜΥΝΤΑΙΟ ΦΛΩΡΙΝΑ κλπ, τσακωνονται ΟΧΙ ΝΑ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ αλλα να μη αλλαξει το αποικιακό καθεστώς του βολέματος των παιδιών, των εγγονών και δισσεγγόνων των κατοίκων, με ειδικούς νόμους της ΔΕΗ και του κρατους στο κλειστό κύκλωμα εργασίας.Η μόλυνση είναι μεγάλη αλλά αυτοί εκεί. ΔΕΝ ΚΟΥΝΑΝΕ "ΡΟΥΠΙ"

Φωναζουν μεν για την υγεία, αλλα όταν εγινε το 5ο εργοστασιο Λιγνιτη-καρβουνου στη Φλώρινα, τσακωνονταν γιατι δεν εγινε στη περιοχη Αμυνταιου. Οι ίδιοι οι Αμυντιωτες!!! Δειτε σχετικό χάρτη περιοχής που είναι το Αμύνταιο που η Φλώρινα.
Δεν υπαρχει καμμία εσωτερική μεταναστευση κατοίκων προς την υπολοιπη Ελλάδα, άρα τα περι υγείας τα γραφουν στα παλια υποδήματα τους (Αλλά εχουν πολύ χρήμα έτσι παλιά παπούτσια δεν έχουν).

Απεναντίας λοιπόν αυξανονται και παραμενουν εκει στη μόλυνση ...οι ΧΑΖΟΙ!!!! και όταν κάποιος "ξενος" μπαινει στη περιοχή για δουλεια είναι ξενο και αποδιοπομπαίο οσωμα. Το κλειστό κύκλωμα καλά κρατεί. Όλοι εχουν απο 2-3 αυτοκινητα καλής μαρκας και μεγαλου κυβισμού.
Δεν έχουμε δει όλοι μας κινητοποιήσεις να μη αλλάξουν οι ειδικοί νόμοι προσληψης νέων στη περιοχή;
Το χρήμα ρέει .Οι μισθοί εργατών και υπαλλήλων στη ΔΕΗ καθώς και το ΕΦΑΠΑΞ παχυλότατοι.
Η νεολαια ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΓΕΙ.
Άλλη απόδειξη είναι ότι οι έμποροι ναρκωτικών, επειδή ξέρουν ότι υπαρχει πολύ χρήμα στη περιοχή, εχουν τιναξει τις πόλεις στη διάθεση ηρωϊνης σε αμούστακα παιδιά.Σχεδόν πρωτη η πτολεμαϊδα σε αναλογία πληθυσμού.

Συνοψίζοντας.

Όχι στην εγκατασταση και παραγωγή ενεργειας απο λιθάνθρακα στο Πλατυγιάλι.
Ναί στην λειτουργία του ως τεραστιος θαλάσσιος διακομιστικός και αποθηκευτικός σταθμός- στη Μεσόγειο.
Ναί στην εγκατάσταση άλλων καθαρών σταθμών παραγωγής ενεργειας, όπως αιολικά πάρκα και φωτοβολταϊκα αντίστοιχα.Η περιοχή Ξηρομέρου έχει πολλές τέτοιες περιοχές. Ήδη η Κατούνα(Μεδεώνα άρχισε)
Ναί όμως στη έκμετάλλευση του λιθάνθρακα για παραγωγή ρεύματος. Αναπτύσεται η χωρα, υπαρχουν χιλιάδες θεσεις εργασίας. Αλλά όμως σε περιοχές που δεν υπάρχει έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα.
Ας μη κοροϊδευόμαστε. Να αναρωτηθούμε αν θελουμε βιομηχανική αναπτυξη ή όχι στην Αιτωλ/νία. Άλλες φορές αντιφάσκουμε ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ ότι οι επενδυτές δεν έρχονται στην Αιτωλ/νία.
Όταν έκλεισε το ρυπογόνο εργοστάσιο στη Δραπετσώνα έγινες σεισμός από τις αντιδράσεις των κατοίκων. Ας πάμε στην Ελευσίνα να πάρουμε τις τεράστιες βιομηχανικές και ΡΥΠΟΓΟΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. ΘΑ ΜΑΣ ΛΥΝΤΣΑΡΟΥΝ. Μέσα σαυτούς θα είναι ίσως Οικολόγοι άνεργοι-μπλε άνεργοι-πράσινοι -κόκκινοι και γιαλαντζί.Θα είναι χιλιάδες αιτωλ/νανες που δουλευουν εκει. Αυτή είναι η αλήθεια.
Όχι τέτοιο εργοστάσιο στον Αστακό.
Η περιοχή Αστακού, θα έχει μεγάλη αγροτουριστική και οικονομική αναπτυξη τα επόμενα χρόνια αρκει να μη καρκινοβατήσει το Πλατυγιάλι και καταστραφούν οι παρθένες και όμορφες παραλίες από Αστακό μεχρι Βόνιτσα από αισχροκερδείς καπιταλιστικές επιχειρήσεις τουρισμού εύκολου πλουτισμού. Απαιτούνται περιβαλλοντολογικές νομοθετημένες δικλείδες ασφαλείας και προστασίας της υγείας των κατοίκων της περιοχής.

Αλλα να λέγεται η αλήθεια όμορφα και ωραία, όση ωμή και αν είναι. Να λέγεται, περα από κάθε είδους σκοπιμότητες που υπάρχουν και το καταλαβαίνουν ΑΠΑΝΤΕΣ.
Οι μάζες σήμερα δεν χειραγωγούνται με σπασμωδικές πεπαλαιωμένες τεχνικές παραπλάνησης και προπαγάνδας.
Παράδειγμα εδώ το ίδιο το blog που καθε ιδεα-προταση καλή η κακή έρχεται και συζητιέται, μακρυά από τη σπέκουλα των ελεγχόμενων καναλιών και εφημερίδων. Να η πραγματική δημοκρατία και η ελεύθερη διακίνηση ιδεών και προτασεων. Το ποταμι δεν γυρίζει πίσω στην κατευθυνόμενη διεκδίκηση- στη κατευθυνόμενη αναζητηση της ΑΛΗΘΕΙΑΣ.

Ανώνυμος είπε...

9:05 δεν συμφωνω μαζι σου γιατι εχεις την ιδια λογικη με αυτην που εχουν οσοι ειναι υπερ της πυρηνικης ενεργειας.
Αν δηλαδη το κρατος ελεγε οτι στον αστακο και στο ξηρομερο λειτουργουσε μοναδα αποθηκευσης τοξικων και πυρηνικων αποβλητων και οτι θα δουλευανε 800 κατοικοι ΜΟΝΟ της ευρυτερης περιοχης του ξηρομερου (οποτε δεν θα υπηρχε εσωτερικη μεταναστευση οπως λες και τα χωρια θα ακμαζαν πλυθησμιακα) εσενα που θα εμενες στο νομο (αγρινιο μεσολογγι) η σε γειτονικους νομους ,δεν θα σε επηρεαζε αυτη η αποφαση;
Φανταζομαι πως δεν θα ηθελες να σου συμβει κατι τετοιο για μια δουλεια εστω και για 1000 ευρω.
Γιατι λοιπον να εισαι υπερ μιας μοναδας αντιστοιχου μολυνσης οπως αυτης του λιθανθρακα με μονο ''πλεονεκτημα'' τις 100 θεσεις εργασιας που θα τς παρουν οσοι εχουν μαθει να προσκυνανε και που θα γινουν αυτες οι θεσεις εγρασιας η αφορμη να χαθει απο την μολυνση ολος ο πλουτος του νομου και η υγεια των κατοικων.
Για να τελειωνω οταν θα ερθει η ωρα της αντιπαραθεσης σε αυτο το εγκλημα να το γνωριζουν τα συμφεροντα οτι θα φυγουν με απωλειες.
ΟΧΙ ΣΤΑ ΦΟΥΓΑΡΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ.

Ανώνυμος είπε...

Κάποιοι μου θυμιζουν την εποχή που βλακες "δημοκρατικοί'' δήμαρχοι, απευθύνονταν σε βλάκες γιαυτούς έλληνες με πινακίδες όταν έμπενες στη πόλη τους: "ΑΠΟΠΥΡΗΝΙΚΟΠΟΙΗΝΕΜΗ ΠΟΛΗ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ" Οταν ήρθαν τα πυρηνικούλια από τη Σοβιετική Ρωσσία το 1986 κιχ οι αποπυρηνικοποιημενοι και βλαμενοι δήμαρχοι τοτε.Έφαγαν πυρηνικα απο χιλιαδες μίλια μακρυά όσα και οι γυρω χωρες απο ρωσία!!! Ήταν καλή βλεπετε αυτη η πυρηνική ενεργεια και τσιμουδια. Δηλαδή τι περιμενου καποιοι. Μόλις το σύννεφο φτάσει στην ταμπελα είπε. Α!!! εδω δεν μπαινω, η πόλη έχει ζωνη και δεν μπορω να περασω. Ουτε βεβαια πορεία είδα, ούτε βεβαια απωλειες των ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ των ΣΟΒΙΕΤ με μαχες που ονειρεύονται αναλογα με το τι πιστευουν καποιοι.
Άλλοι πάλι, αφού δεν μπορούν να απαντησουν για το λιθάνθρακα το γύρισαν στα τοξικά απόβλητα. Αρκει να τους βγαίνει για να εχουν κατι να πουν.

Φυσικα οχι στα πυρηνικα απόβλητα στην Ελλαδα και μαλιστα στον Αστακό. Αλλα αν δούμε χωρίς προκαταλήψεις και αγγυλώσεις θα δούμε ότι γυρω γυρω η βουλγαρία τα Σκόπια γεμισαν απο αυτα. Η φίλη Αλβανία έχει μουχλιασει στα χημικα και δεν μας λενε τιποτα για κλεμεναπου είναι ή ποσα έχουν διαβρωσει το έδαφος η ξεφυγαν στην ατμόσφαιρα. Ειδικά η βουλγαρία έχει το εργοστασιο κοζλοντούι λιγα χιλιομετρα απο Ξανθη, που άφησε πυρηνικούλια πολλές φορές στην ατμόσφαιρα. Αλλα τα πυρηνικούλια...μόλις πήγαν στα σύνορα με την Ελλαδα σταματησαν!!!!! Σε λίγο η Τουρκία θα φτιαξει πυρηνικά εργοστασια. Πριν ενα μηνα πυρηνικα απόβλητα με τραίνο πήγαν απο τη ηλίθια γαλλια στη ηλίθια γερμανια για υγειονομικη ταφή.

Ας μη κοροιδευόμαστε. Η πυρηνικη ενεργεια θα ερθει και στην Ελλαδα όταν εκλειψει το πετρέλαιο και οι λιγνίτες. Ίσως έπρεπε να ξεκινησουν μελετες για εγκατασταση σε εδαφη μη σεισμικά στη Μακεδονία.
Μακαρι βέβαια μεχρι τότε να βρεθούν γρήγορα τρόποι παραγωγής καθαρής και μεγάλης παραγωγής πυρηνικης ενεργειας από σύντηξη και οχι διασπαση. Για να μη υπαρχουν απόβλητα.

Αν αναλογισθούμε ποσες ποσότητες φυτοφαρμακων και χημικών επίσης ενεσεων που εγιναν στα προβατα και στα γουρούνια- κοτες κλπ πέρασαν στον οργανισμό μας τοτε τα πυρηνικα είναι παιχνιδακι για το σώμα μας. Απλα και ξαστερα λοιπόν. όχι προκαταλήψεις οχι παρωπίδες όχι παραπλανηση καιφτηνη προπαγανδα. Όλοι εχουμε παιδια όλοι εχουμε τις ίδιες ανησυχίες αλλα δεν έχουμε 3-4 ζευγαρια γυαλια και τα βαζουμε αναλογα για να βλεπουμε προς τα που να τραβηξουμε.

Η άλλη πυρηνικη δύναμη ρωσία δεν ρωταει κανενα κατοικο. εκει ισχύει σκασε και σκαβε.

Ανώνυμος είπε...

1:36 αν δεν εχεις προβλημα με τα πυρηνικα αποβλητα ζητα αποτο εργοστασιο της βουλγαριας ή απο τα δυτικοευρωπαικα εργοστασια (που σου αρεσουν περισσοτερο) ενα δικιλο με αποβλητα να το αποθηκευσεις στην αποθηκη στο σπιτι ή σου κατω απο το κρεβατι σου.
Επειδη ομως εχουμε ξεφυγει απο το θεμα ,και εδω υπαρχει ορατος ο κινδυνος του λιθανθρακα ,και επειδη για την πατριδα μας και περισσοτερο για την περιοχη μας οι αποφασεις που περνονται μας αφορουν ολους, ας μην διανοηθουν τα συμφεροντα και οι ντοπιοι υποτακτικοι να κανουν κινησεις κατα της υγειας της περιουσιας και της αξιοπρεπειας των κατοικων του νομου.
ΟΧΙ ΦΟΥΓΑΡΑ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ.

Ανώνυμος είπε...

αυτό λεω και γω. δεν χρειαζεται να ζητησω δικιλα η τρικιλα. μου τα εφεραν φιλοι ντοπιων υποτακτικων σε αυτούς πολλα χρόνια πριν. το θεμα είναι ότι αυτοί οι οψιμοι σημερα επαναστατες, οι τζαμπα μαγκες δεν εβγαλαν κιχ όταν ηρθαν χωρις να ρωτησουν κανενα στο κρεβατι το δικο τους. τωρα οι επαναστατες πρεπει κατι να πουν γιατι το χρονοντούλαπο τους πεταξε εξω απο την ιστορια.

Ανώνυμος είπε...

ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ
ΜΙΑ ΖΩΗ Ν'ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΟΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ.ΜΙΑ Η ΕΚΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΑΧΕΛΩΟΥ,ΤΩΡΑ Ο ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ, ΑΝΑΡΩΤΙΕΜΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΘΑ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΑΝΤΙΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΑ.Ο ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΠΡΟΣ ΘΑ ΤΗΝ ΠΑΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΙΟ ΠΙΣΩ ΑΠ' ΟΤΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ.ΤΟ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΤΜΟΜΗΧΑΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ,ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΜΕ ΕΡΓΑ ΟΠΩΣ ΔΡΟΜΟΥΣ,ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟ ΚΛΠ.ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΚΜΙΑΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ(ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ) ΠΟΥ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΑΛΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΔΕΝ ΤΙΣ ΘΕΛΟΥΝ(ΒΟΛΟΣ,ΚΑΒΑΛΑ ΚΛΠ).ΚΑΠΟΙΟΙ ΚΥΚΛΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ ΜΟΝΙΜΟΣ ΥΠΟΑΝΑΠΤΥΚΤΗ ,ΚΑΙ ΜΕΡΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΧΑΒΟΥΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ.
ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ
ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ανώνυμος είπε...

για...πληρη ενημερωση οψιμων ανησυχουντων.

Επί ΠΑΣΟΚ κι επί Σημίτη άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για μονάδα λιθάνθρακα στην Καβάλα, σύμφωνα με τα όσα απάντησε στη Βουλή, σε ερώτηση του Γιώργου Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ο οποίος αποκάλυψε ότι το 2006, 5 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (ανάμεσά τους Πάγκαλος και Πρωτόπαππας) κατέθεσαν ερώτηση με την οποία εγκαλούσαν (!) την κυβέρνηση της ΝΔ γιατί δεν προχωρά ο λιθάνθρακας (!!!).
Σας παραθέτουμε τα πρακτικά της Βουλής από τα οποία προκύπτει η αντιπαράθεση Παπανδρέου-Καραμανλή που μόνο στο λιθάνθρακα δεν περιορίστηκε αλλά επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη επικαιρότητα.
«Πρώτη θα συζητηθεί η με αριθμό 583/37/5.2.2008 επίκαιρη ερώτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Γεωργίου Παπανδρέου προς τον Πρωθυπουργό, σχετικά με τον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό και τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.
Η επίκαιρη ερώτηση έχει ως ακολούθως:
«Η κλιματική αλλαγή και ο αναγκαίος περιορισμός των εκπομπών αερίων, η εξάντληση των παραδοσιακών πηγών ενέργειας και η αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων, που θα συμβάλουν στην ενεργειακή αυτονομία κάθε χώρας, αποτελούν ζητήματα, που απασχολούν τις πολιτικές ηγεσίες κάθε Κράτους.
Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο στη χώρα μας, καθώς η ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση δείχνει πως η Κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται την κρισιμότητα αυτών των παραμέτρων.
Συγκεκριμένα η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί πολιτική:
α) με ύποπτες αδιαφανείς και αυθαίρετες επιλογές που οδηγούν στον αφελληνισμό και την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης.
β) με επιδεικτική αδιαφορία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
γ) με προβληματική διοίκηση και διαχείριση που έχει καταστήσει μια μέχρι πρότινος κερδοφόρο επιχείρηση σε ζημιογόνο.
Κατόπιν τούτου, ερωτάται ο κύριος Πρωθυπουργός:
1. Βάσει ποιων μελετών δρομολογείται κατασκευή και λειτουργία τόσων πολλών μονάδων λιθάνθρακα; Έχουν υπολογιστεί οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή αυτών των μονάδων στις περιοχές όπου προβλέπεται η εγκατάστασή τους και πώς αυτές συνδυάζονται με τους στόχους του μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας; Είναι αυτός ο σχεδιασμός συμβατός με τις ρυθμίσεις του συστήματος εμπορίας ρύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις δεσμεύσεις προς τη Συμφωνία του Κιότο.
2. Γιατί η διοίκηση της Δ.Ε.Η. δεν προκηρύσσει διεθνή ανοικτό διαγωνισμό, ως οφείλει, για την αναζήτηση εταιριών της Δ.Ε.Η. και επιλέγει αντ’ αυτού τον ύποπτο και αδιαφανή δρόμο της απευθείας επιλογής;»
Το λόγο έχει ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συμφωνούμε απόλυτα στην ανάγκη περιορισμού των εκπομπών αερίου. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι εθνική υπόθεση. Συμφωνούμε απόλυτα στη διαπίστωση ότι εξαντλούνται οι παραδοσιακές πηγές ενέργειας. Η έγνοια, όμως, για όλα αυτά άρχισε μόλις το 2004.
Συμφωνούμε απόλυτα και στην ανάγκη αναζήτησης εναλλακτικών λύσεων. Αυτό είπαμε και αυτό ακριβώς κάνουμε. Εδώ και τέσσερα χρόνια εφαρμόζουμε μια νέα, δυναμική, εξωστρεφή ενεργειακή πολιτική. Δίνουμε έμφαση στον περιορισμό της πετρελαϊκής εξάρτησης της χώρας, την αξιοποίηση ήπιων εναλλακτικών πηγών ενέργειας, την προστασία του περιβάλλοντος.
Θυμίζω: Πρώτον, υπογράψαμε σειρά διεθνών ενεργειακών συμφωνιών που εντάσσουν τη χώρα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.
Δεύτερον, η κατανάλωση φυσικού αερίου σε τέσσερα χρόνια αυξήθηκε στη χώρα μας κατά 65% και φέτος θα είναι διπλάσια σε σχέση με το 2003. Μέσα στο χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή των δικτύων φυσικού αερίου σε επιπλέον δεκαπέντε περιοχές. Μέχρι το 2011, το φυσικό αέριο θα φθάσει και στη Μεγαλόπολη για να αντικατασταθούν παλιές λιγνιτικές μονάδες.
Τρίτον, θεσπίστηκε το 2006 σύγχρονο πλαίσιο για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Προετοιμάστηκε και θεσπίζεται μέσα στο χρόνο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ, βάλαμε τα βιοκαύσιμα στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας, μέσα σε τέσσερα χρόνια η εγκατεστημένη ισχύς από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έφθασε από τα 435 στα 915 μεγαβάτ. Μέσα στην επόμενη τετραετία θα υπερβεί τα 3000 μεγαβάτ. Μόνο από τη Δ.Ε.Η. θα ενταχθούν στο σύστημα πέντε νέοι υδροηλεκτρικοί σταθμοί άνω των 600 μεγαβάτ.
Για όλα αυτά πριν από το 2004 υπήρξε ελάχιστο ενδιαφέρον, ελάχιστη πρόνοια. Δεν υπήρξαν παρά μηδαμινές ενέργειες και έργα.
Έρχομαι τώρα στο ζήτημα του λιθάνθρακα. Όπως είναι σε όλους γνωστό, η Ελλάδα, ως προς την εισαγωγή ενεργειακών πόρων, είναι από τις πιο εξαρτημένες χώρες στον κόσμο. Μέχρι πρόσφατα, το ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας στηριζόταν κατά βάση στην εισαγωγή πετρελαίου, ενώ η ηλεκτροπαραγωγή βασιζόταν στις πεπαλαιωμένες λιγνιτικές μονάδες της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης. Όλοι ξέρουμε τις συνέπειες που είχε και έχει η έκρηξη στις διεθνείς τιμές πετρελαίου. Και βέβαια κανένας δεν αγνοεί ότι τα αποθέματα λιγνίτη στη Μεγαλόπολη εξαντλούνται μέσα στην επόμενη δεκαετία.
Εξετάζεται, λοιπόν, το ενδεχόμενο ο λιθάνθρακας να προστεθεί στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας. Τέτοιες μονάδες, όμως, θα προκύψουν μετά από αξιολόγηση των δυνατοτήτων, αλλά και των περιορισμών στις μορφές ενέργειας που μπορεί να συναποτελέσουν το μίγμα των πηγών ηλεκτροπαραγωγής. Πάντοτε βέβαια με όλες τις αυστηρές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πρωτοκόλλου του Κιότο για την προστασία του περιβάλλοντος.
Θυμίζω ότι για την κατασκευή μιας μονάδας προαπαιτείται υπεύθυνη γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Προπάντων απαιτείται η τήρηση αυστηρών περιβαλλοντικών όρων. Επιβάλλεται περιβαλλοντική μελέτη και έγκρισή της από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. και από τα συναρμόδια Υπουργεία. Καμία τέτοια έγκριση δεν έχει μέχρι στιγμής δοθεί.
Πληροφοριακά μόνο επισημαίνω ότι μόλις πρόσφατα δόθηκε τέτοια άδεια στην Αγγλία, ενώ ανάλογες επενδύσεις ετοιμάζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Και θέλω να καταθέσω και μια ερώτηση που έχει υποβληθεί από Βουλευτές του κόμματός σας, σύμφωνα με την οποία, στην ουσία παροτρυνόταν, εγκαλείτο εάν θέλετε η Κυβέρνηση, γιατί δεν έχει εντάξει το λιθάνθρακα στον προγραμματισμό της. Παρακαλώ για τα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο Πρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής καταθέτει για τα Πρακτικά την προαναφερθείσα ερώτηση)
Διαμαρτύρεστε για τις συνεργασίες που επεξεργάζεται η Δ.Ε.Η. Σέβομαι την άποψη. Ερευνήστε όμως ένα πράγμα: Ποιοι σας εισηγήθηκαν να κάνετε αυτή την ερώτηση και κυρίως γιατί.
Και κάτι ακόμα. Όπως γνωρίζετε με πρωτοβουλίες των κυβερνήσεων του κόμματός σας, η Δ.Ε.Η. από το 2001 είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο. Το δημόσιο αποτελεί το μεγαλύτερο μέτοχό της με ποσοστό 51% αλλά το 39% του μετοχικού κεφαλαίου της ελέγχεται από ξένους θεσμικούς επενδυτές. Κι αυτό δεν προβλέπεται να αλλάξει. Έχω τονίσει πολλές φορές ότι η εταιρεία δεν διοικείται από την Κυβέρνηση. Διοικείται σύμφωνα με τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης. Οι επιχειρηματικές της αποφάσεις λαμβάνονται αποκλειστικά από το Διοικητικό της Συμβούλιο και όχι σε σκοτεινούς θαλάμους. Κάθε πρόταση εξετάζεται, αξιολογείται υπεύθυνα από την ίδια την επιχείρηση.
Και ερωτώ: Γνωρίζετε έστω και μία περίπτωση σε όλη την Ευρώπη που μια μεγάλη επιχείρηση συνάπτει επιχειρηματική συνεργασία μέσα από διεθνή διαγωνισμό;
Σήμερα σε όλο τον πλανήτη τέτοιες επιχειρηματικές συνεργασίες αποφασίζονται και υλοποιούνται με αποφάσεις των διοικήσεων των Διοικητικών Συμβουλίων τους και όχι με κυβερνητική καθοδήγηση. Αυτή την πολιτική εφαρμόζουμε και εμείς. Η διοίκηση της Δ.Ε.Η. διαθέτει την αναγκαία ευελιξία και αποφασίζει μόνη της για τις επιχειρηματικές συνεργασίες της. Παρεμβάσεις της, επιχειρηματικές επιλογές της θα ήταν και ύποπτες και καταδικαστέες.
Η διοίκηση της Δ.Ε.Η. έχει εκπονήσει ένα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα, που προβλέπει την κατασκευή νέων σύγχρονων μονάδων 4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εκσυγχρονίζεται το σύστημα παραγωγής με νέες προηγμένης τεχνολογίας και περιβαλλοντικά φιλικές μονάδες, ενώ παράλληλα επιταχύνονται οι επενδύσεις στη μεταφορά και διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.
Δώσαμε στη Δ.Ε.Η. τη δυνατότητα να κατασκευάσει νέες μονάδες 800 MW. Της δίνουμε τη δυνατότητα να κατασκευάσει νέες μονάδες αντικαθιστώντας και αποσύροντας παλιές.
Η Κυβέρνηση ενθαρρύνει τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της. Ενθαρρύνει και την επέκταση της δραστηριότητάς της στην αγορά της νοτιανατολικής Ευρώπης.
Θέλουμε μια Δ.Ε.Η. ισχυρή, ανταγωνιστική, που να πρωταγωνιστεί όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή είναι η θέση μας και αυτή η θέση είναι ξεκάθαρη.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Γεώργιος Παπανδρέου.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Κύριοι συνάδελφοι, όπως πάντα ο Πρωθυπουργός, πολλά λόγια αλλά επί του πρακτέου το αντίθετο.
Σας παραδώσαμε, κύριε Πρωθυπουργέ, τη Δ.Ε.Η. ανθηρή και κερδοφόρα, με τα χαμηλότερα τιμολόγια οικιακής κατανάλωσης ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με την πετρελαϊκή κρίση οι τιμές τότε δεν ανέβηκαν πάνω από 2% με 3%.
Και σας ρωτώ: Γιατί αυξήσατε τα τιμολόγια της Δ.Ε.Η. 25% μέσα σε τρεισήμισι χρόνια, κύριε Καραμανλή;
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Γιατί κάνατε μια ανθηρή, κερδοφόρα επιχείρηση, ζημιογόνα; Γιατί δεν υλοποιήσατε ούτε ένα έργο για το δίκτυο της Δ.Ε.Η. από το 2005 και μετά και μας μιλάτε για μονάδες; Γιατί αυξήσατε το δανεισμό, για να την υπερχρεώσετε; Γιατί δεν έχετε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που μιλάτε για τη μεγάλη σας ενεργειακή πολιτική, το εθνικό σχέδιο ενέργειας που σας επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μείωση των ρύπων στη χώρα μας; Γιατί καταδικάστηκε; Αφήσατε την Ελλάδα να καταδικαστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση διότι δεν εφαρμόζει την οδηγία για τα κτίρια στη χώρα μας που θα βοηθούσαν ευεργετικά και το κόστος για τον καταναλωτή και βεβαίως και το περιβάλλον;
Αντιθέτως σχεδιάζετε όχι στο μέλλον, κύριε Καραμανλή. Πήγατε προχθές να πάρετε απόφαση για λιθάνθρακα, για τις πιο ρυπογόνες δηλαδή μονάδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κάτω από το τραπέζι συμφωνίες με την ΑΡΒΕΕ.
Ποια είναι η ΑΡΒΕΕ; Η δεύτερη πιο ρυπογόνα επιχείρηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έφυγε από τη Γερμανία από τα πρόστιμα που έπαιρνε για τις λιθανθρακικές μονάδες λόγω συμφωνίας Κιότο. Και μας βρήκε εμάς κορόιδα, κύριε Καραμανλή; Τους Έλληνες; Αυτό είναι ο πατριωτισμός της παράταξής σας; Να γίνουμε οι δακτυλοδεικτούμενοι στις περιβαλλοντικές παραβιάσεις; Να μετατρέψετε την Ελλάδα σε ενεργειακό σκουπιδότοπο; Να προσθέσουμε άλλους 9 εκατομμύρια τόνους διοξείδιο του άνθρακα στη χώρα μας; Οι πλούσιοι να μεταφέρουν το πρόβλημα στους φτωχούς; Και η Δ.Ε.Η. να απαξιώνεται να πάει το μάνατζμεντ στους Γερμανούς;
Ποιός τα πληρώνει αυτά κύριε Καραμανλή; Ο πολίτης, ο αγρότης, η νοικοκυρά, η μικρή επιχείρηση, ο καταναλωτής. Και ποιός κερδίζει κύριε Καραμανλή; Η αδιαφάνεια, οι κομματικοί κηφήνες, τα ισχυρά παρασιτικά οικονομικά συμφέροντα, αυτούς που εσείς εξυπηρετείτε, κύριε Καραμανλή.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Και για το λόγο του αληθές, θέλω να σας υπενθυμίσω τα λόγια ενός δικού σας ανθρώπου: «Αισθάνομαι θλίψη, διότι διαψεύδονται οι ελπίδες μου και οι ελπίδες πολλών εκατομμυρίων Ελλήνων, ότι η νέα διακυβέρνηση θα εξουδετέρωνε τη διαπλοκή». Είναι τα λόγια του κ. Παλαιοκρασσά, ο οποίος έφυγε λέγοντας: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός». Ο βασιλιάς είναι γυμνός ,κύριε Καραμανλή. Υποκλοπές, ομόλογα, καρτέλ, «κουμπάροι», Υπουργείο Πολιτισμού. Η συγκάλυψη της συγκάλυψης. Γιατί αρνείστε κύριε Καραμανλή, να έρθετε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, για να λογοδοτήσετε στον ελληνικό λαό;
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Γιατί φοβόσαστε; Και σας προκαλώ να δώσετε τις επιστολές του κ. Τατούλη στη δημοσιότητα. Δεν είναι προσωπική, φιλική αλληλογραφία μεταξύ δύο ανθρώπων, είναι δημόσια έγγραφα μεταξύ του Υφυπουργού και του Υπουργού Τουρισμού.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
Γιατί δεν θέλετε την εξεταστική για τη Siemens;
Τόσα ψέματα, κύριε Καραμανλή, τόση αδιαφάνεια, τόσος κυνισμός, τόση έλλειψη σεβασμού στον Έλληνα πολίτη; Έχετε τεράστια ευθύνη για το σημερινό κατήφορο της χώρας. Έχετε πληγώσει την Ελλάδα, έχετε πληγώσει τον Έλληνα.
Εμείς εγγυούμαστε άλλο δρόμο: την ενεργειακή επάρκεια, την τεχνολογική ανάπτυξη, προσιτές τιμές για τον καταναλωτή, πράσινη εναλλακτική ανάπτυξη με ενέργεια ήπια για το περιβάλλον που αναδεικνύει το περιβάλλον ως πρωτοπορία, ως βασικό συνδετικό μας πλεονέκτημα. Εμείς δείχνουμε το δρόμο της διαφάνειας, της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας.
Σας ευχαριστώ.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Δημήτριος Σιούφας): Το λόγο έχει ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μόλις προ ολίγων λεπτών είπα ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία. Άρα, λέτε ανακρίβειες. Είπα «εξετάζεται το ενδεχόμενο». Φαίνεται προφανώς ότι δεν είδατε και την ερώτηση που έχουν καταθέσει οι δικοί σας συνάδελφοι, σύμφωνα με την οποία ήταν προγραμματισμός από την Κυβέρνηση Σημίτη να γίνουν μονάδες λιθάνθρακα και ευθέως οι Βουλευτές σας μας εγκαλούσαν που δεν έχουμε προχωρήσει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ (Πρόεδρος του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος): Όχι πάλι τα παρελθόντα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Σας είπα λοιπόν τους όρους με τους οποίους γίνεται αυτή η έρευνα.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Κύριε Παπανδρέου, δίνετε την εντύπωση ότι δεν ξέρετε τίποτε από όσα γίνονταν και όσα δεν γίνονταν τον καιρό που το κόμμα σας είχε την ευθύνη για την διακυβέρνηση του τόπου. Δίνετε την εντύπωση πως ούτε τώρα ξέρετε. Δεν ακούτε, δεν σας λένε, δεν μαθαίνετε.
Μόλις εχθές επέστρεψα από τη Ρουμανία, όπου υπογράψαμε μια ακόμη συμφωνία ενεργειακής συνεργασίας. Στα τελευταία τέσσερα χρόνια υπογράφτηκαν δέκα διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες, που μετατρέπουν τη χώρα σε διεθνή δίαυλο μεταφοράς πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού. Εγκαινιάσαμε τον αγωγό φυσικού αερίου και βέβαια προχωράει το Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη. Σας θυμίζω μόνο τη δική σας πρόβλεψη ότι «φάγαμε χαστούκι». Με τέτοιες φρασεολογίες και τέτοιες ανακρίβειες κάνετε αντιπολίτευση;
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Έρχομαι τώρα σε κάτι γενικότερο.
Επέστρεψα από τη Ρουμανία, πιο νωρίς από ό,τι ήταν προγραμματισμένο. Και αυτό, γιατί για πρώτη φορά καταθέσατε ερώτηση. Είχα την ελπίδα ότι επιστρέφετε στην κοινοβουλευτική πολιτική ατζέντα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Εσείς λείπατε τρία χρόνια από την Αίθουσα.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Αλλά δεν σεβαστήκατε ούτε τον εαυτό σας. Εκτραπήκατε σε ισοπεδωτικούς χαρακτηρισμούς, ήρθατε για να προκαλέσετε θόρυβο, να οξύνετε, να πολώσετε. Δεν θα σας ακολουθήσω. Δεν ζημιώνετε μόνο το κόμμα σας, με τη στάση αυτή ζημιώνετε και τους θεσμούς και τον πολιτικό βίο. Επεκταθήκατε σε αναφορές που δεν έχουν καμία σχέση με την ερώτησή σας. Δείχνετε πολιτική υποκρισία. Δείχνετε πως δεν νοιάζεστε για την ουσία των πραγμάτων, αλλά για να συνεχίσετε τις παραστάσεις εντυπώσεων. Δεν θα συμπράξουμε με αυτά τα παιχνίδια. Και αυτό κρατήστε το καλά. Για όλα τα θέματα της επικαιρότητας έχει επιληφθεί η δικαιοσύνη, όλα τα ζητήματα παραπέμπονται στη δικαιοσύνη. Σεβαστείτε το έργο της. Εμείς διευκολύνουμε πάντα το έργο της.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
Σεβαστείτε τους θεσμούς. Οι πολίτες μπορεί να είναι σίγουροι ότι τίποτε δεν πρόκειται να συγκαλυφθεί, τίποτε δεν μένει στη σκιά, τίποτε δεν θα μείνει στο σκοτάδι. Όλα στο φως. Το είπα και θα το επαναλάβω.
(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Θα τα βάλει στο αρχείο η δικαιοσύνη»

Ανώνυμος είπε...

οι ντοπιοι υποτακτικοί σκοτωνονταιστα μαρμαρενια αλωνια; ή οι φίλοι μας οι ξερόλες και οι οψιμοι επαναστατες; πριν αλεκτωρ λαλησει δικαιωθηκα συντροφε.

Ανώνυμος είπε...

συντροφε μην μενεις στα επι μερους και να κοιτας την ουσια.
ή μηπως θελεις να ζησεις σε μαυρο νομο απο τα φουγαρα;