Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2008

Οριστικά τα λεφτά του "Πίνδος" για δρόμους-Εγκρίθηκε η δημιουργία του δασικού χωριού Αμβρακίας του Θέρμου.


Ολοκληρώθηκαν χθες το μεσημέρι (Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008) στη Φλώρινα, οι διήμερες εργασίες της 8ης Συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Παρακολούθησης του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Βιώσιμης Ανάπτυξης Πίνδου (Πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ).
Όπως είχαμε γράψει και παλαιότερα τα λεφτά του Πίνδος στην Αιτωλοακαρνανία ( ύψους 3.000.000 ευρώ)θα πηγαίναν κυρίως σε οδοποιία, όπερ και εγένετο,
καθώς η επιτροπή ένταξε τα χρήματα αυτά σε έργα στον Άξονα 1 του Προγράμματος (Βελτίωση Βασικών Υποδομών και Ποιότητας ζωής) και στα μέτρα (1,1 και 1,2 / Έργα μεταφορικής υποδομής, Έργα σύνδεσης με την ευρύτερη περιοχή και έργα οδοποιίας στο εσωτερικό της περιοχής μελέτης)
Από την άλλη άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία του δασικού χωριού Αμβρακίας Θέρμου με πιστωση 1.000.000. ευρώ. Αυτό είναι αναμφίβολα πολύ καλό για τη περιοχή. Χρόνια τώρα γίνονται προσπάθειες για την δημιουργία του δασικού χωριού. Ας αποτελέσει αυτό παράδειγμα και για άλλες περιοχές με εξίσου πολλές φυσικές ομορφιές, οι οποίες αντί να τις αξιοποιήσουν, ρίχνουν τον ύπνο του δικαίου.
Τέλος, σύμφωνα με τη νομαρχία ο κ. Σώκος πρότεινε την ένταξη στο Πίνδος των δημοτικών διαμερισμάτων με υψόμετρο 600μ και πάνω, κάτι που δεν έγινε δεκτό από τον Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου λόγω λόγω της αδυναμίας αύξησης του προϋπολογισμού του Προγράμματος.
Περισσότερα για το δασικό χωριό Αμβρακίας στο http://www.ambrakia.gr/portal.php

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άντε επιτέλους,κάτι να γίνει και στην ορεινή Τριχωνίδα που είναι παραμελλημένη. Αν και πρέπει να πέσουν πολλά χρήματα σε αυτόν τον ορεινό όγκο για να γίνει κάτι καλό. Οδικό δίκτυο ανύπαρκτο. Όποιος έχει περάσει από κει ξέρει. Όσο γίνεται να περάσεις βέβαια,με τζιπ ή κάπιο αγροτικό ή έστω παλιό αυτοκίνητο ( γιατί καινούριο καταστρέφεται πολύ άνετα ).

Ανώνυμος είπε...

H «Πίνδος» ενώνει, επιτρέπει κοινούς σχεδιασμούς και επιβάλλει αειφορικές επιλογές που καθιστούν τον ορεινό όγκο, υπόδειγμα ανάπτυξης για την χώρα.
Αυτό ήταν ένα από τα σημαντικότερα συμπεράσματα, που προέκυψαν από την 8η Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος που ολοκληρώθηκε στην Φλώρινα.

Πέρα όμως από τα έργα υποδομών και οδοποιίας, που αποτελούσαν μέχρι τώρα προτεραιότητα για τους φορείς, έγινε μία σημαντική στροφή προς άλλες δράσεις, που στο επίκεντρό τους έχουν να αναδείξουν την προστιθέμενη αξία της Πίνδου και να στηρίξουν τις τοπικές δραστηριότητες. Έτσι αποφασίστηκε η υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου με αντικείμενο το σήμα ποιότητας «Πίνδος» το οποίο θα συνοδεύει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της κάθε περιοχής.
Ανακοινώθηκε ότι το πρόγραμμα «Πίνδος» θα χρησιμοποιηθεί από την χώρα μας ως το πιο πετυχημένο μοντέλο στις συζητήσεις που ξεκίνησαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με αντικείμενο την επόμενη προγραμματική περίοδο (μετά το 2013). Όπως έχει αποφασιστεί στην διάρκειά της θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές, όπως συμβαίνει σήμερα με τις νησιωτικές.
Τα έργα που υλοποιούνται αποσκοπούν στην βελτίωση των βασικών υποδομών και της ποιότητας ζωής, στην ενίσχυση του παραγωγικού περιβάλλοντος, στην ανάδειξη και την αξιοποίηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και στην ανάπτυξη τοπικών δικτύων και συνεργασιών.
Το πρόγραμμα «Πίνδος» δίνει την ευκαιρία και την δυνατότητα να ξεφύγουμε από τα στενά γεωγραφικά όρια των Περιφερειών, των Νομών ή των Δήμων και να αντιμετωπισθούν οι περιοχές εφαρμογής, ως μία αδιαίρετη γεωγραφική ενότητα, μία ενότητα με κοινά χαρακτηριστικά και κοινές προοπτικές
Τα έργα και οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται αποσκοπούν στην δημιουργία των προϋποθέσεων για την συγκράτηση του πληθυσμού αλλά και για την προσέλκυση νέων ανθρώπων, που με την δημιουργικότητά τους θα συμβάλλουν στην υλοποίηση του κοινού οράματος. Ενός οράματος που θέλει την Πίνδο να ενώνει και να αποτελεί πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης. Η πληροφορική και οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν σήμερα να εκμηδενιστούν οι αποστάσεις, να σπάσει η απομόνωση των περιοχών και να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την δραστηριοποίηση στην ύπαιθρο εξειδικευμένου προσωπικού.
Έχουν γίνει 8 συνεδριάσεις περιφεριαρχών νομαρχών κλπ που δείχνουν εμπράκτως ότι έχουν σπάσει τα τεχνητά διοικητικά όρια και έχουν υιοθετηθεί τα όρια της ζωής, τα όρια που θέτει η καθημερινότητα των ανθρώπων και η συμβίωσή τους. Δημιουργείται ενιαίος ζωτικός αναπτυξιακός χώρος στη Πίνδο. Μπράβο στη ειδική μέριμνα της πολιτείας για τις μειονεκτικές περιοχές που μέχρι πριν λίγα χρόνια τις είχαν "καταντήσει" τις τελευταίες σε ανάπτυξη στην Ευρώπη .
Στην συνεδρίαση στη Φλώρινα, προήδρευσε ο Υφυπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου και μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης μετείχαν εκπρόσωποι από τις πέντε Περιφέρειες και τους δεκατρείς Νομούς, στους οποίους «απλώνεται» το πρόγραμμα.
Το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ είναι ενταγμενο στα ευρωπαϊκά πακετα στηριξης και μας διδάσκει ότι ενωμενοι και με σωστό προγραμματισμό και οργάνωση μπορούμε να απορροφήσουμε περισσότερα κονδύλια από την καταραμένη ΕΕ για την ανάπτυξη του νομού αλλά και της ΒΔ Ελλάδος γενικότερα.

Φυσικά τα παραπάνω δεν θα τα δούμε στίς Αθηναϊκές TV. Δεν παίζουν το θέμα, ούτε για διαφήμιση ούτε για πολιτικη κατευθυνόμενη σπέκουλα.Ούτε καν η ...κυβερνητική; ΝΕΤ. Ο λαός στην δημοκρατική ελεγχόμενη αμάθεια.
Δόξα στο ιντερνετ και στα blog.Μακάρι να περάσει σε επόμενη συνεδρία η πρόταση του νομάρχη για ένταξη και περιοχών κάτω από 600 μ υψόμετρο. Κάθε διεκδίκηση και ιδέα για καλό. Το Δ πακέτο έχει απορρόφηση πάνω από 40%, το Γ είχε 23%!!!! Αυτή είναι η διαφορά σκέψης, δράσης, πολιτικής του χθες με το σήμερα.Εύχομαι να ανεβει περισσότερο και να μη γυρίσουν δις ευρω πίσω στους φράγκους και στους πειναλεους ανατολικούς λαούς που μπήκαν πρόσφατα.

Ανώνυμος είπε...

10,54"πίσω στους Φράγκους και στους πειναλέους ανατολικούς λαούς που μπήκαν πρόσφατα."
Ενώ το πήγαινες καλά στο τέλος το χάλασες.