Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2008

Κρίμα! Άλλη μια πρωτιά (!) για το νομό μας...

Η Αιτωλοακαρνανία ως γνωστόν είναι ο πρώτος σε έκταση νομός της χώρας. Βέβαια, κατέχει και άλλες σημαντικές θέσεις του βάθρου! Απ΄τις πρώτες σε αναλφαβητισμό, σε δείκτη υπανάπτυξης, σε... Δυστυχώς, τώρα έρχεται να προστεθεί και άλλη μία: ΑΛΚΟΟΛΙΣΜΟΣ. Ναι καλά ακούτε. Όπως μας έλεγε ιατρός των Αθηνών που κατάγεται απ΄την περιοχή μας, στη σχετική πανελλαδική κλίμακα παίρνουμε χρυσό μετάλλιο! Πρόκειται ίσως για ένα απ’τα μεγαλύτερα προβλήματα που θα χει να αντιμετωπίσει ο τόπος μας τα επόμενα χρόνια, ενώ οι επιπτώσεις του θα αρχίσουν να γίνονται άμεσα ορατές σε όλους μας το πολύ σε μια δεκαετία.

Που οφείλεται όμως αυτό το γεγονός; Προφανώς στην ΑΝΕΡΓΙΑ. Ιδίως, τoν τελευταίo καιρό με την παύση των καπνοκαλλιεργειών, οι Αιτωλοακαρνάνες το ριξαν στο ποτό για να ξεχαστούν… Όλοι σας θα έχετε παρατηρήσει ότι στα καφενεία των χωριών μας το κακό έχει παραγίνει. Νέοι κυρίως άνθρωποι, αλλά και πιο μεγάλοι σε ηλικία αρχίζουν την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών πριν τις μεσημβρινές ώρες, ξεχνώντας πραγματικά πότε πρέπει να σταματήσουν…

Σε αυτές τις περιπτώσεις, συνηθίζουμε ως agrinionews να λέμε, ότι επί του θέματος πρέπει να επιληφθούν οι αρμόδιοι. Όμως, αυτή τη φορά δε θα ακολουθήσουμε την πεπατημένη οδό. Στα ποτά δε μας οδήγησαν ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε οι αυτοδιοικητικοί μας ηγέτες! Μάλλον η έλλειψη παιδείας (όχι σε επίπεδο πτυχίων) και κυρίως η νοοτροπία μας. Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να δημιουργήσουμε τους μηχανισμούς άμυνάς μας στα κελεύσματα οιασδήποτε πρόσκαιρης, αλλά πάνω απ’όλα επισφαλούς προκλήσεως που θέτει σε κίνδυνο την ίδια μας τη ζωή. Το σχολείο, η οικογένεια και γενικότερα οι φορείς κοινωνικοποίησης έχουν τον πρώτο λόγο προς αυτή την κατεύθυνση. Η αλλαγή του τρόπου σκέψης μας και συμπεριφοράς μας, είναι πλέον επιβεβλημμένη όσο ποτέ. Για την ΥΓΕΙΑ μας ρε γαμώτο!

Υ.Γ. : Μία άλλη σημαντική παράμετρος του ζητήματος, είναι η αύξηση της κατανάλωσης αλκοοόλ στις εφηβικές ηλικίες της πόλης μας. Με αυτό θα ασχοληθούμε προσεχώς σε ξεχωριστή ανάρτηση

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Οι Νέοι καταφέυγουν στο πιοτό επειδή πρώτον πέφτει πολύ αγαμία.
Είναι μια γενική εντύπωση ειδικά απο αυτούς που ζουν αλλού και όταν πατάνε Αγρίνιο εκτος απο γιορτές υπάρχει πολύ α....καμπος.Καλά στα χωριά δε βλέπεις κοπέλα ουτε με κυάλια και αν υπάρχει καμία και τη λένε Χαρά θα ναι επειδή θα είναι η χαρά του χωριού.Μια λύση είναι να φέρουμε ρωσίδες και βουλγάρες που είναι πανεμορφες.(Οποιος έχει πάει έχει δεί.)
Περα απο τα αστεία τώρα η κατασταση κάπως έτσι είναι και η ζωη των νέων εξαρταται απο το θέμα δουλειας και κοινωνικών σχέσεων.
Λόγω ανεργίας έχει πέσει πολύ το βιοτικό επιπεδο και ας φένονται κάποιοι νεόπλουτοι να φιγουράρουν.Αμα ήξερε ο κόσμος τι καλά παιδιά είναι και απο τι άξιες και ηθικές οικογένειες είναι θα τους κρεμαγαν στη πλατεία.
Πράγματικά έχει πέσει το επίπεδο του Αγρινιου παλια γινόντουσαν ουσιατικά γεγονότα με μεγάλη απήχηση.Το μαθητικό φετσιβάλ είχε γνωρίσει μεγάλες μέρες ,πολλά μουσικά ρεύματα ,παλιότερα το 80 ο κινηματογράφος γνώρισε και αυτός καλές μέρες.Θυμαμαι στα μέσα του 90 όλοι πηγαίναμε για μπάσκετ και για μπάλα.Τωρα όλες οι μπασκέτες είναι άδειες.
Οι γενιές που ήταν δημιουργικές έχουν φύγει εδώ και καιρό και όσοι έχουν μείνει παλευουν μόνοι τους.
Ενα άλλο που θα έπρεπε να τονιστεί ειδικα για το Αγρίνιο είναι η έλλειψη φοιτητών , ένα σοβαρό γεγονός που έχει επηρέασει και αυτό με τη σειρά του τη ζωή των νέων.
Το να μην συναναστρέφεσαι με ανθρώπους της ηλικίας σου και γενικά απο άλλα μέρη παίζει και αυτό το ρόλο του ,πόσο μάλλον όταν αγόρια 25-30 ετών να ασχολουνται με 16χρονα κοριτσάκια.Αυτά τα πράγματα δεν είναι φυσιολγικά και μην κρυβόμαστε πίσω απο το δαχτυλό μας.Πρέπει να υπάρχουν ισσοροπιες και όλα αυτά επηράζουν τη ζωή και την όρεξη των νέων.
Αμα δεν αλλάξει η κατασταση κόβω το νομό πρώτο σε καταναλωση μπυρας στη Ελλαδας μιας και το συγκεκριμένο ποτό ταιριάζει πολύ με τα κρέατα που ευτυχώς απολαμβάνουμε ακόμα.(Μη μας τα πάρουνε και αυτά γιατί υπάρχει αυτή η τάση να πέρνουνε ότι έχουμε)

Ανώνυμος είπε...

τωρα που εκλεισε τελειως(!) η πλατεια θα ελαττωθει λιγο η καταναλωση.

Ανώνυμος είπε...

Όπως και στα ναρκωτικιά(σκληρά και μαλακά) έτσι και στο αλκοόλ υπάρχουν λόγοι οι οποίοι οδηγούν τα άτομα σε τέτοια αδιέξοδα!
Ένας βασικός λόγος είναι και η ανεργία όπως πολύ σωστά αναφέρατε!!!
Αλλά για την ανεργία δεν ευθυνόμαστε εμείς!Ευθύνονται αυτοι που κυβερνούν!!Αρα οι αρμόδιοι...!Αυτοί έχουν τη δύναμη να μας δώσουν αυτά τα αντισώματα σε τέτοια φαινόμενα!

Ανώνυμος είπε...

Τόσα στρέμματα χωράφια μένουν ανεκμετάλλευτα,διότι οι νέοι ου δεν έχουν ΄σλλες διεξόδους ΔΕΝ ΚΑΤΑΔΕΧΟΝΤΑΙ να δουλεύουν σε τέτοιες συνθήκες,παρά προτιμούν ν'αράζουν με τις ώρες στις καφετέριες και στα ουζερί όλη μέρα.Είναι κατάσταση αυτή??? Προτιμούν κάποιοι να παίρνουν τις ευρωπαικές επιδοτήσεις ,παρά να παράγουν κάτι αξιόλογο που θα είχε και συνέχεια μετά και το τέλος των επιδοτήσεων ( εκεί να δείτε τί θα γίνει,θα κλαίει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα ). Καφετέριες και σπατάλη των όποιων χρημάτων από τις επιδοτήσεις σε αυτοκίνητα φτιαγμένα κλπ άλλα τέτοια.
Όλοι τώρα έγιναν "μεγαλοαστοί" και δε μπορούν οι κακόμοιροι να δουλεύουν κάτω απ'το λιοπύρι. Απέκτησαν όλοι βίλες και μετοχές και πρέπει να έχουν ένα Α image. Αυτό έχει "φάει" πάρα πολλούς,αλλά το βρίσκουν μπροστά τους. Δε λέω ότι τα πράγματα είναι εύκολα,αντιθέτως,υπάρχει στιγνή εκμετάλλευση,αλλά μέχρι να βρεις κάτι καλύτερο ρίχνεις λίγο τη μύτη σου και κάνεις το παν για μια δουλειά,όταν μάλιστα αναφερόμαστε σε ηλικίες 20+ χρονών.

Ανώνυμος είπε...

xik!!!!!!
xik!!!!!!!!

kostakoutas είπε...

Την πρωτιά σε τροχαία την είχατε βάλει?

Όσον αφορά τον αλκοολισμό...Ρε παιδιά συγγνώμη αλλα περπατήσατε ποτε στους δρόμους του αγρινίου και σας ενόχλησε κάποιος?
Περπατήσατε ποτε στους δρόμους του Αγρινίου και νιώσατε πως είστε στα εξάρχεια?
Ο νέος(ηλεκτρονικός) τρόπος ζωής πάντως προϋποθέτει άπλετη χρήση αλκοόλ...Pc,chat,online games και αλκοόλ..Παντού έτσι είναι..Ο κόσμος σιγά σιγά αποξενώνεται..Πάνε οι μέρες τις αλάνας,του κρυφτού,τις μπάλας και του μπάσκετ..
Όσον αφορά την αγαμία και αυτή έγκειται στα ευρύτερα πλαίσια του παραπάνω αναφερθέντος τρόπου ζωής.Βλέπεις πλέον τους πάντες έξω στα club να κάθονται σα στειλιάρια,αγαλματάκια αμίλητα ακούνητα...Αγόρια και κορίτσια..
Σημείο των καιρών...

@2:41
φιλε μου σε ποια χωράφια να δουλέψουνοι νέοι? τι να καλλιεργήσουν? Δεν είδες τι πάθανε φέτος οι καλλιεργητές καλαμποκιού?...
Δυστυχώς ο δρακουμελ(μητσοτάκης προσοχή μη πάθετε τίποτα) και ο λογιστής(σημίτης) φρόντισαν να ξεπαστρέψουν οποιοδήποτε παραγωγικό κλάδο είχε απομείνει στην Ελλάδα..

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα είμαστε και πρώτοι στη χοληστερίνη!

Ανώνυμος είπε...

Κοστακουτα μη το λές.Σε άλλες περιοχές στην ελλάδα υπάρχει ανάπτυξη στη γεωργία.Στη κρήτη για παράδειγμα απο γνωστούς ,μιλάμε για θερμποκήπια και βιολογικές καλλιεργειες και ελιές.Το 80% του λαδιού που εξαγεται στο εξωτερικό είναι απο τη Κρήτη .Στη λακωνία επίσης πάνε πολύ καλά με τίς ελιές.Αμα τα ψάξετε καλυτερα δεν είναι όλα παντου το ίδιο.
Τώρα στο νομό αιτωλοακρνανίας γιατί όλα πάνε στραβά δε ξέρω.
Οι γεωργοί μετά τον καπνό τα παράτησαν ,χιλιαδες στρέματα με ελιές παραμένουν ανεκμεταλλευτα ,τόσα νερά πάνε τσάμπα και γαιυτο μας τα παίρνουν.Απο κάποια στιγμή και μετά πρέπει να κοιτάξει και ο κόσμος που έχει χωράφια να κάνει κάτι απο μόνος του.Είναι πολλοί αυτοί που έχουν χωράφια ας κοιτάξουν τι θα τα κάνουν.
Καλλιεργειες υπάρχουν απο κεί και πέρα θέλει και ρίσκο η δουλειά.