Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

"Αthens dream" η Αγρίνιο;

Κάποτε για πολλούς νέους ήταν όνειρο ζωής να φύγουν από τη πόλη και να αναζητήσουν αλλού καλύτερη τύχη σε όλους τους τομείς!
Θες ότι το Αγρίνιο λειτουργούσε ως κλειστός κοινωνικός κύκλος , ως γειτονία με τα καλά της και τα άσχημα, όπου δεν υπήρχε ο παραμικρός χώρος για την ανωνυμία.
Θα πείτε ότι έτσι ήταν παλιότερα παντού λόγω των ρυθμών ζωής..

Βέβαια τότε συνέπεσε να αναπτύσσεται το Αγρίνιο ραγδαία και να μπαίνει στη κατηγορία των μεσαίων επαρχιακών πόλεων τύπου Ιωαννίνων η Καλαμάτας αν θέλετε, κάτι που φέρνει επιφανειακές αλλά και βαθύτερες αλλαγές σε μια κοινωνία
Ο λόγος γίνεται για αρχές 90 και μετά.
Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει..
Το "athens dream", που εγγυώνταν ανωνυμία, δραστηριότητα κοινωνική και εργασιακή μακριά από τα κοινωνικά σχόλια, τώρα ως ένα μεγάλο βαθμό γυρίζει τη πλάτη.
Ο λόγος; Τα 600 ευρώ ενοίκιο, πετρέλαιο, κοινόχρηστα στην καλύτερη περίπτωση, εξανεμίζουν το χιλιάρικο που θα το πάρει κάποιος δουλεύοντας μόνο ολημερίς και οληνυχτίς.
Που καιρός και δύναμη για άλλες ενασχολήσεις!
Όσο για κάποιον που ανήκει στη γενιά των 700 ευρώ;Μονόδρομος η συγκατοίκηση για μοίρασμα των λειτουργικών εξόδων..
Αντίθετα η γενέτειρα πατρίδα επιλέγεται ως λύση, η οποία βέβαια και αυτή δεν υπόσχεται πολλά. Δουλειές λίγες, πενιχρές αμοιβές τις περισσότερες φορές, αλλά το 250ρι νοίκι είναι εφικτό. Ως κοινωνία μπορεί να μην είναι και η πλέον διακριτική, όπως συμβαίνει σε όλη την επαρχία, αλλά σε σχέση με παλιά σίγουρα έχει αλλάξει προς το καλύτερο.
Τουλάχιστον δεν τη βγάζεις όλη μέρα τρώγοντας βιαστικά μια μπακέτα από τα everest γιατί δεν προλαβαίνεις να πάς έστω και λίγο σπίτι.
..............................
Παρόλα αυτά το "athens dream" διατηρεί τη δική του ομορφιά. Την προσφέρει όμως με συγκεκριμένους όρους και συγκυρίες.
Αναμφίβολα το να ζήσεις σε ένα άλλο μέρος, εφόσον βέβαια το επιτρέπουν οι συγκυρίες, αν όχι όλη τη ζωή σου, έστω κάποιο διάστημα, σίγουρα είναι ένα μεγάλο σχολείο. Είναι θετικό για μια πόλη να υπάρχει μια κινητικότητα προς και από αυτήν.
"athens dream" λοιπόν ή Αγρίνιο; Ο καθένας επιλέγει..


Βασιλιάς Άγριος

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το Αγρίνιο δεν είναι και ο καλυτερος τοπος να ζει κανεις,συγκριτικα με άλλες επαρχιακες πόλεις...ωστόσο η ομορφια του νομου καθως και η σχετικα εύκολη πρόσβαση σε άλλα πανεμορφα μερη(πχ Καρπενησι,Λευκάδα κλπ) σε αποζημιώνει...
Athens' dream?...ευχαριστώ δε θα παρω...καθόλου μα καθόλου!...

Ανώνυμος είπε...

ειναι θεμα επιλογης και γενικα εχεις δικιο στα πιο πολλα που αναφερεις.
το σιγουρο ειναι οτι η αθηνα σου προσφερει ευκαιριες πιο πολλες απο την επαρχια.
''Θες ότι το Αγρίνιο λειτουργούσε ως κλειστός κοινωνικός κύκλος '' ,εδω δεν εχεις δικιο αφου τοσο στο Αγρινιο οσο και σε αλλες επαρχιακες πολεις τα κατεστημενα και τα κεκτημενα υπαρχουν κυριαρχουν και ειναι δυσκολο εως ακατορθωτο να αλλαξουν.

Ανώνυμος είπε...

Ειμαι Αγρίνιο σημαίνει-> Εχω δίπλα μου->Λιμνες, ποταμια ,βουνα ,θαλασσες.

Οποιος φύγει απ οτο Αγρίνιο αντιλαμβάνεται ότι->Οτι αλλου τελικα δεν είναι καλυτερα και ομορφοτερα..

Πρέπει να αλλάξει->η νοοτροποία.
->να γίνουνε δρόμοι
->να έχουμε δουλειες
->να αγαπήσουμε τον τοπος μας
->να μη αφήνουμε καποιους να ασελγουν στον τόπο μας.


Ειναι κρίμα απ οτι Θεο να έχουμε ένα τόσο όμορφο τόπο και να μην το αναγωνρίζουμε.
ΑΝ θέλουμε να έχουμε καλυτερο μέλλον πρέπει να σεβαστούμε αυτόν τόπο ώστε να μας σεβαστεί κιαι αυτός.

Ανώνυμος είπε...

Μια χαρα ειναι το Αγρινιο, αρκει να εξαιρεσεις το κουτσομπολιο....
Αμα βγει το φτυαρι δεν λεει να σταματησει!

Ορεξη να εχεις μωρε και κατι θα βρεις να κανεις...Τοσα λομογια πως ζουν εκει εξω ??

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγριε ωραια τα λες και βεβαια ειναι και προσωπικη επιλογη του καθενος,αφου υπολογισει ολες τις παραμετρους.
Απο προσωπικη εμπειρια,μιας και το athens dream το εκανα πραξη τη δεκαετια του 70,θα σου πω δυο πραγματα που δεν τα αναφερεις καθολου.
Πρωτον,αν εγκατασταθεις μονιμα στην Αθηνα και δημιουργησεις και οικογενεια ειναι πολυ δυσκολο μετα να επιστρεψεις στην πατριδα.
Δευτερον και πολυ-πολυ σημαντικο,στην Αθηνα σπαταλας καθημερινα τουλαχιστον δυο με τρεις ωρες για τις μετακινησεις σου.Ειναι πολυ μεγαλες οι αποστασεις κι ελαχιστοι ειναι αυτοι που δουλευουν κοντα στο σπιτι τους.Αντιθετα στο Αγρινιο πας οπουδηποτε σε 10 εως 15 λεπτα και μαλιστα με τα ποδια.
Συνεπως μιλαμε για τελειως διαφορετικη ζωη στην Αθηνα απ'οτι στο Αγρινιο,οπου και οι ρυθμοι ειναι πιο χαλαροι.Και στη σημερινη εποχη δεν νομιζω το Αγρινιο να υπολειπεται σε κατι της Αθηνας.
Ανεπιφυλακτα λοιπον Αγρινιο και παλι Αγρινιο και κοντινες αποδρασεις στα γυρω βουνα,ποταμια και λιμνες.Εχει τοσες ομορφιες η περιοχη μας.

Ανώνυμος είπε...

Τι Athens Dream λέτε, εδώ ο κόσμος κάνει αμάν να φύγει από την Αθήνα. Εκεί τρως όλη τη ζωή σου στις μετακινήσεις και δεν προλαβαίνεις να πας ούτε στην τουαλέτα!!

Ανώνυμος είπε...

αφου υπαρχει το connex στα 24mbps τι να κανεις στην Αθηνα ?

Ανώνυμος είπε...

Στο Aγρίνιο μένεις μόνο αν οι στόχοι σου είναι περιορισμένοι στο να παντρευτείς και να κάνεις κάπου ένα 8ωρο. Στην Aθήνα μπορείς να κάνεις καριέρα και να στηριχτείς στα πόδια σου, να γίνεις αυτάρκης και να ξεφύγεις από τη μιζέρια της επαρχίας. Bλέπεις 25 χρονων κοπέλες και μιλάνε σαν τη μάνα μου. Xωρίς κανένα ενδιαφέρον και καμια δραστηριότητα. Όσο για τις ομορφιές(!) του Aγρινίου, κάθε πότε πηγαίνετε? Eγω από ότι ξέρω οι περισσότεροι στον ελευθερο χρόνο τους γεμίζουν τις καφετεριες, τα ουζερί και τα καφενεία. Kαι όσοι δεν πηγαίνουν σε αυτά, ασχολούνται και σχολιαζουν αυτούς που πηγαίνουν.

Ανώνυμος είπε...

Κανένας μας δεν έφυγε από το Αγρίνιο για το Όνειρο της Αθήνας εκτός ορισμένων περιπτώσεων που ήθελαν να αλλάξουν χώρο από πλήξη. Η πλειοψηφία άφησε το Αγρίνιο γιατί δεν τον χωρούσε και δεν τον χωράει η περιοχή.
Δείτε την πόλη των ημετέρων και του κατεστημένου δείτε το μέγεθος της οικονομίας αυτής της περιοχής. Δείτε πως συμπεριφέρεται η Δημόσια Διοίκηση σε όσους δεν θέλουν να συμπράξουν στη βούληση τους και ούτω καθεξής. Το Αγρίνιο Χωράει λοιπόν 150 Δικηγόρους και έχει 200, 250 γιατρούς και έχει 350 κλπ. Πως λοιπόν να ευδοκιμήσει και να επιβιώσει ο καθείς;

Ανώνυμος είπε...

Αγρινιο φυσικα! αν και ζω και δουλευω Αθηνα θα προτιμουσα το Αγρινιο. Αθηνα απλα δουλευουμε απο το βραδυ ως το πρωι και δεν μενει χρονος για τιποτα. Αγρινιο οποτε ερχομαι νιωθω λες και εχω παει στο Μεξικο! Και μην διανοηθει να παρει κανεις τηλεφωνο το μεσημερι! σε εσφαξαν!

Ανώνυμος είπε...

αγρινιαρα για μια ζωη.σπουδασα στην αθηνα και τωρα επεστρεψα στην πολη μου και τα περναω τελεια.και λεφτα μου μενουν στην τσεπη και με την πρωτη ευκαιρια κανω τις βολτουλες μου οπου θελω ανα την ελλαδα.μια χαρα ειμαστε στο αγρινιο και οποιος δεν το καταλαβαινει ειναι κομπλεξικος και μιζερος...

Ανώνυμος είπε...

agrinio kai pali agrinio,tin idame tin koloathina opou mathame pakistanika,alvanika,afganika kai rosika.tin idame me tis 12ores kai 14ores doulies gia na vgazis 1000 kai n plironis 1200!!

agrinio kai pali agrinio,spiti,oikogeniaki zestasia,fagito spitiko,lefta stin tsepi,xoris kindinous gia emas kai ta paidia mas,kai me poio isxira kinitra na kanis oikogenia kai na zisis isixa!