Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

Β.Κούτσης: Ο Αστακός θα βρίσκεται μεταξύ των 5 πρώτων λιμανιών της Μεσογείου!

Aναρτήθηκε στο express.gr

Aρκετά ενδιαφέροντα βρήκαμε τα όσα ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΑΚΑΠΟΡΤ Α.Ε. κ.Β. Κούτσης, στο πλαίσιο των εργασιών του Business Show που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας. Διαβάστε παρακάτω ένα απόσπασμα του συγκεκριμένου άρθρου και εξάγετε εσείς τα δικά σας συμπεράσματα.

''...Αναλύοντας παραμέτρους του αναπτυξιακού σχεδιασμού του λιμένα τόνισε πως η ΑΚΑΡΠΟΡΤ Α.Ε. βασίζεται αποκλειστικά στους Eλληνες που στελεχώνουν τις διευθύνσεις της και σε ένα πρωτοποριακό σύστημα λειτουργίας λιμενικών εγκαταστάσεων, το οποίο σχεδιάστηκε, δημιουργήθηκε και εγκαταστάθηκε από Eλληνες τεχνικούς με κόστος το οποίο είναι 78% μικρότερο από τα προγράμματα, αλλοδαπών οίκων, που «αγόρασε» το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Oπως ανέφερε, οι υποδομές, οι διαδικασίες, ο εξοπλισμός, η επάρκεια των εργαζομένων και η πληρότητα των κρατικών υπηρεσιών συμβάλλουν στην ικανοποιητική απόδοση των εργασιών που διεξάγονται στο λιμάνι της ΝΑΒΙΠΕ - Aστακός. Η β΄ φάση των επενδύσεων, ύψους 55 εκατομμυρίων ευρώ, που θα αρχίσει το 2009 θα φέρει το λιμάνι σε μια θέση μεταξύ των 5 πρώτων λιμανιών της Μεσογείου. Σύμφωνα με τον κ. Κούτση, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Λιμανιού της ΝΑΒΙΠΕ - Aστακός είναι ότι βρίσκεται σε απόσταση 300 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα και μάλιστα σε μια γεωγραφική θέση που συγκεντρώνει τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα, για να τονίσει πως οι εξωτερικές υποδομές βελτιώνονται συνεχώς και εντός των επόμενων 18 μηνών θα δώσουν την δυνατότητα στο λιμάνι να υπερτερεί συγκριτικά πολλών μεγάλων λιμένων της Βόρειας Ευρώπης. Oπως παρατήρησε, η απόφαση να επενδυθούν ίδια κεφάλαια ύψους 80 εκατ. ευρώ και να δεχθεί κρατική χρηματοδότηση ύψους 61 εκατ. ευρώ βασίσθηκε στην πεποίθηση ότι η λειτουργία μιας τόσο σύγχρονής πλατφόρμας Logistics στη Δυτική Ελλάδα θα αποτελούσε μοχλό ανάπτυξης όχι μόνο για την Αιτωλοακαρνανία αλλά για ολόκληρη την Ελλάδα, γεγονός που σήμερα αναγνωρίζεται και εκ του αποτελέσματος καθώς από την έναρξη λειτουργίας του λιμανιού της ΝΑΒΙΠΕ - Aστακός μέχρι σήμερα το κράτος, διά των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, έχει εισπράξει έσοδα τα οποία αφορούν τέλη, δασμούς, φορολογία, ΦΠΑ κ.λπ. ύψους 102,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Τέλος, ο κ. Κούτσης αποκάλυψε ότι πολύ σύντομα δύο λιμάνια άλλων μεσογειακών κρατών θα εμπιστευθούν στην ΑΚΑΡΠΟΡΤ Α.Ε. τη διοίκηση και ανάπτυξή τους.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μετά το Μαντούδι και την εκεί εγκριθείσα μονάδα λιθάνθρακα, έρχεται το Πλατυγιάλι και η Edison;



Σιωπηρές εξελίξεις



Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης ζητά εξηγήσεις απ’ τους συναρμόδιους υπουργούς, εν αναμονή της γνωμοδότησης απ’ τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας



Όσοι έσπευσαν προ μηνών να πουν ότι το θέμα τελείωσε, μάλλον βιάστηκαν να το κάνουν. Η υπόθεση της εγκατάστασης λιθανθρακικής μονάδας στο Πλατυγιάλι θα έχει κατά τα φαινόμενα πολλά επεισόδια ακόμη και δεν αποκλείονται οι αιφνιδιασμοί. Αυτό ακριβώς είναι που φοβούνται οι κάτοικοι και οι φορείς που αντιδρούν στη δημιουργία εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα και αυτό είναι που ο βουλευτής του Συνασπισμού κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης θέλησε να προλάβει με την ερώτηση που κατέθεσε προ ημερών προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης.



Η μεγάλη ανησυχία είναι το ενδεχόμενο να… μας πιάσουν στον ύπνο! Αυτό μας μετέφεραν φορείς της περιοχής του Αστακού που συναντήθηκαν μάλιστα προχθές και παρουσία του πρώτην γενικού διευθυντή του Υπ. Ανάπτυξης Γ. Τσούκα αποφάσισαν μέσω της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ξηρομέρου να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών, οι οποίες και θα εκδηλωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα. Η «άπνοια» που παρατηρείται όλο αυτό το διάστημα, χαρακτηρίζεται… ύποπτη! Την ίδια στιγμή υπάρχει η εξέλιξη στο Μαντούδι, αλλά και αναλύσεις επί του ενεργειακού προγράμματος που η ΔΕΗ έχει καταθέσει, απ’ τις οποίες προκύπτει, κατά την άποψη πολλών, ότι η Επιχείρηση έχει υπολογίσει και τη μονάδα στο Πλατυγιάλι!

Να σημειωθεί πάντως ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δεν έχει ακόμη γνωμοδοτήσει σχετικά. Ανεξάρτητα όμως απ’ το ποια θα είναι η γνωμοδότηση, υπάρχει το μεγάλο ερώτημα της πολιτικής απόφασης του υπουργού. Και ασφαλώς η εκκρεμότητα της αλλαγής χρήσης του λιμανιού, που σε καμία περίπτωση δεν θα περάσει απαρατήρητη…

Ο κ. Λαφαζάνης στην ερώτησή του κάνει λόγο για ανθρωπιστική, οικονομική, πολιτιστική και περιβαλλοντική καταστροφή της ευρύτερης περιοχής του Αστακού στο ενδεχόμενο λειτουργίας ενός τέτοιου εργοστασίου.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: «Για μια ακόμα φορά στο όνομα της ανάπτυξης, η κυβέρνηση παραδίδει στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα μια πανέμορφη περιοχή για την κατασκευή μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το λιθάνθρακα, επιβαρύνοντας αλόγιστα το περιβάλλον και ακυρώνοντας στην πραγματικότητα κάθε βιώσιμη προσπάθεια τουριστικής, πολιτιστικής, οικιστικής και ισόρροπης ανάπτυξης για όλες τις κοινωνικές ομάδες στην περιοχή.

Πρόκειται για την εγκατάσταση στην περιοχή Πλατυγιάλι (περιοχή Αστακού Αιτωλοακαρνανίας) από τον όμιλο EDISON-ΕΛ.ΠΕ, επένδυση ύψους 810 εκ. €, που προβλέπει την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 600 KW με λιθάνθρακα. Παράλληλα προβλέπεται η μετατροπή της χρήσης του λιμανιού του Αστακού από εμπορικό ναυτιλιακό κέντρο, όπως είχε επιλεγεί, σε κέντρο ρύπανσης όλης της Δυτικής Ελλάδας, αφού θα χρησιμοποιείται για την εκφόρτωση και τη διακίνηση των μηχανημάτων και των προϊόντων του εργοστασίου.

Η αίτηση του ομίλου EDISON- ΕΛ.ΠΕ για έγκριση στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει κατατεθεί στις 31/05/2007.

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων και οι φορείς της ευρύτερης περιοχής (Νομαρχίες και Δήμοι), αντιδρώντας στην περιβαλλοντική υποβάθμιση και στη μη ορθολογική – προοπτική της περιοχής έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές εκδηλώσεις και κινητοποιήσεις.

Επειδή η εν λόγω επένδυση θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα της περιοχής.

Επειδή οι επιπτώσεις που θα υπάρχουν στον τουρισμό, στις αγροτικές καλλιέργειες, στην αλιεία, στην χλωρίδα και πανίδα, στην υγεία των κατοίκων είναι σοβαρές και μη αναστρέψιμες.

Ερωτώνται οι κ. υπουργοί

1. Θα επιτρέψουν την εγκατάσταση της λιθανθρακικής μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στο Πλατυγιάλι Αιτωλοακαρνανίας; Θα επιτρέψουν την αλλαγή χρήσης του λιμανιού του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας;



2. Πότε έγινε διάλογος με τους φορείς και τους κατοίκους της περιοχής για την τύχη, τα επενδυτικά σχέδια, τη διαμόρφωση, την προοπτική ανάπτυξης της περιοχής; Αν δεν έχει γίνει, γιατί δεν γίνεται τώρα;



3. Θα λάβουν σοβαρά υπ’ όψιν τις αντιδράσεις των φορέων και των κατοίκων της περιοχής που ζητούν να μην προχωρήσει η εν λόγω επένδυση, γιατί απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή μια προστατευόμενη και ιδιαίτερα προικισμένη περιοχή που από τις φυσικές ομορφιές της απασχολούνται και ζουν;».

apo sinidisi

Ανώνυμος είπε...

Με τους δρομους που θα πρεπει να γινουν για ναμην ειναι το λιμανι αυτο λιμανι σε νησι αλλα λιμανι της ηπειρωτικης Ελλαδας, θα αναπτυχθει ολη η βορειοδυτικη Ελλαδα.
μπορει να εξυπηρετει ακομα και εμπορικα τα ακριβως απεναντι νησια ,αλλα χρειαζετε προσοχη σε ''επενδυσεις'' τυπου λιθανθρακα η αποβλητων που ειδαν το φως τις δημοσιοτητας γιατι τετοιου ειδους δραστηριοτητες θα ειναι η ταφοπλακα της αιτ/νιας και οχι μονο.Πρεπει η διοικηση του λιμανιου να παρει αντιθετη θεση σε τετοιες σκεψεις υποβαθμισης του ιδιου του λιμανιου και της περιοχης και της περιουσιας των ανθρωπων του νομου.

Ανώνυμος είπε...

ayto me to lithantraka einai provlima..ostoso i diogosi toy limanioy toy astakoy tha ofeleisei tin perifereia mesologgioy

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει καμμιά σχέση μεταξύ των κ.κ. ΚΟΎΤΣΗ και dr.Κουτσούκου; Τόοοσο ΚΑΛΆ θα πάνε όλα; Αμ΄έτσι εξηγείται γιατί η Genova διαμαρτύρεται έντονα για την απαξίωση του λιμανιού της, ενώ στο Livorno ετοιμάζονται τα συνδικάτα του λιμανιού να κυρήξουν απεργία πείνας, λόγω του σφοδρού ανταγωνισμού που υφίστανται απο τις δραστηριότητες του κ. Κούτση!...ΕΛΕΟΣ!!!

Ανώνυμος είπε...

ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΣΑΝ
ΕΜΠΟΡΙΚΟ.ΟΧΙ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ(ΕΝΤΙΣΟΝ)ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ ΘΑ ΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ.
ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΣΤΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ
ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΧΘΕΙ ΜΕ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΑ
ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ.
ΜΕ ΤΟΝ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣ ΘΑ ΠΑΜΕ ΔΕΚΑ ΒΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ.ΠΟΤΕ ΛΙΘΑΝΘΡΑΚΑΣ ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΛΛΑΔΑ.