Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Η αντιφατική επιχειρηματολογία υπέρ της εκτροπής: Πόσο άραγε υποτιμούν την νοημοσύνη μας;


Για να ενισχυθεί το "οπλοστάσιο" των επιχειρημάτων κατά της εκτροπής, αξίζει το κόπο να μελετήσει κανείς σε ποια βασικά σημεία "ποντάρουν" οι υποστηρικτές του σχεδιαζόμενου αυτού εγκλήματος, προκειμένου να πείσουν για την ορθότητα των απόψεων.
Η επιχειρηματολογία υπέρ της εκτροπης συμπυκνώνεται στη σχετική μελέτη της ΠΑΣΕ η οποία αναφέρει όσον αφορά την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας ότι "κατά τη φάση κατασκευής και λειτουργίας του έργου δεν αναμένονται επιπτώσεις στην περιοχή του Δέλτα. Ειδικότερα, δεν αναμένεται σημαντική μείωση της ποσότητας γλυκού νερού που εισρέει στις λιμνοθάλασσες. Η ποσότητα αυτή υπολογίζεται, κατά μέγιστο, σε 6% της συνολικά απαγόμενης προς τις λιμνοθάλασσες ποσότητας από διάφορες προελεύσεις, και μπορεί να υποκατασταθεί με αύξηση της παροχής αρδευτικού νερού από το σύστημα Λυσιμαχίας - Τριχωνίδας. Επίσης:
• Μικρές διαφορές παρατηρούνται στα ποτάμια οικοσυστήματα του Αχελώου και του Πηνειού, οι οποίες οφείλονται σε διαφοροποιήσεις ειδών πανίδας σε επίπεδο ειδών ή υποειδών. Οι διαφορές αυτές δεν κρίνεται ότι μπορούν να επηρεασθούν από την μεταφορά νερών του Αχελώου στον Πηνειό, όπως τεκμηριώνεται από την πολυετή λειτουργία του ταμιευτήρα Ταυρωπού, ο οποίος συντελεί στη μεταφορά νερών του Αχελώου στον Πηνειό ήδη από το 1962.
• Επιπτώσεις από την εκτροπή του Αχελώου δεν αναμένονται στα οικοσυστήματα των εκβολών του Αχελώου και της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού, εφ' όσον διασφαλισθεί συνεχής παροχή νερού καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η παροχή αυτή έχει προσδιοριστεί σε 21,3m3/sec, μετρούμενη στις εκβολές του Αχελώου.
• Το υπό μελέτη έργο δεν αναμένεται να οξύνει τα προβλήματα ρύπανσης που οφείλονται στις ανθρωπογενείς δραστηριότητες της περιοχής.
Σε γενικές γραμμές, τονίζεται, στην Αιτωλοακαρνανία, με κατάλληλη διαχείριση του νερού μέσω των υφιστάμενων έργων και αξιοποίηση των φυσικών ταμιευτήρων (λίμνες Τριχωνίδας, Λυσιμαχίας, Οζερού), πρακτικά δεν αναμένονται επιπτώσεις. Διαφαίνεται πάντως η ανάγκη τα τεχνικά έργα αποταμίευσης νερού στην περιοχή να αρχίσουν πλέον να χρησιμοποιούνται μέσα στα πλαίσια της διαχείρισης του καθεστώτος ως έργα πολλαπλής σκοπιμότητας (ενεργειακής, αρδευτικής, υδρευτικής , οικολογικής) .
Όπως μπορείτε να διαπιστώσετε η ίδια η επιχειρηματολογία υπέρ της εκτροπής αυτοαναιρειται διότι
1) Παρουσιάζει ως εφεδρικές λύσεις την Τριχωνίδα και τη Λυσιμαχεια. Άρα de facto παραδέχεται ότι οντως θα υπάρξει πρόβλημα με το νερό, άρα "δεν τρέχει τίποτα, πάρτε από τις λίμνες παραδίπλα."
2) Βάζει ως βασική παράμετρο την τήρηση ρήτρας για την παροχή του νερού. (21,3μ3/sec στις εκβολές του Αχελώου). Αν δηλαδή αντί για 21,3 φτάνει 18 η 15 τι πρόκειται να γίνει άμεσα; Μέχρι να το πάρουμε χαμπάρι, μέχρι να γίνει καμιά ερώτηση στη Βουλή, μέχρι να απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός, μέχρι να ακουστούν γενικολογίες, μέχρι να..διαβιβαστεί το ζήτημα στους αρμόδιους μπορεί η "Στρόφιγγα" να κλείσει και το νεράκι να φτάσει στα 10μ3/sec
3) Λέει ότι δεν επηρεάστηκαν τα οικοσυστήματα στο τόπο μας από τη κατασκευή του ταμιευτήρα στο Ταυρωπό το 1962. (Αλήθεια πόσοι από εμάς γνωρίζαμε ότι νεράκι παίρνουν ήδη στη Θεσσαλία από τον Αχελώο εδώ και 4 δεκαετείες;) Μα είναι επιχείρημα αυτό όταν τα έργα που γίνονται τώρα θα παίρνουν πολύ περισσότερο νερό; Είναι μέτρο σύγκρισης ο Ταυρωπός; Είναι σα να λέμε: Θα σου κρατάω 300 ευρώ το μήνα, επειδή μέχρι τώρα σου κράταγα 20 και δεν έπαθες τίποτα(!!) . Ήμαρτον!
Τέλος σε όλα αυτά προσθέτουμε και τις αντιδράσεις των κατοίκων της Μεσοχώρας ( πολλοί από αυτούς είναι αντίθετοι στην εκτροπή) Δυστυχώς όμως το ζήτημα αυτό δεν τυγχάνει προβολής από τα κεντρικά ΜΜΕ, που τους αντιμετωπίζει ως αμελητέα ποσότητα. Εξαίρεση αποτελεί η εκπομπή "Γυρίσματα" του ΣΚΑΙ που μπορείτε να δείτε στο βίντεο της ανάρτησης.
Αυτή είναι η απέλπιδα προσπάθεια των οπαδών της εκτροπής να δικαιολογήσουν τα αδικαιόλητα..

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ypotimoyn ti noimosyni mas fysika opos kai oloi aytoi poy zitane antapodotika teli gia na min xexniomaste..kai einai apo agrinio meria oi zitoyles antapodotikon...artemis